29 JUNI 2012. - Decreet tot wijziging van het Provinciedecreet van 9 december 2005 (1)

Het VLAAMS PARLEMENT heeft aangenomen en Wij, REGERING, bekrachtigen hetgeen volgt :

Decreet tot wijziging van het Provinciedecreet van 9 december 2005

HOOFDSTUK 1. - Inleidende bepaling

Artikel 1. Dit decreet regelt een gemeenschaps- en gewestaangelegenheid.

HOOFDSTUK 2. - Wijzigingen in het Provinciedecreet van 9 december 2005

Afdeling 1. - Wijzigingen in titel I van het Provinciedecreet

Art. 2. Artikel 2 van het Provinciedecreet van 9 december 2005 wordt vervangen door wat volgt :

Art. 2. § 1. De provincies zijn het intermediair beleidsniveau tussen het Vlaamse en het gemeentelijke niveau. De provincies beogen om op het provinciale niveau bij te dragen tot de duurzame ontwikkeling van het provinciale gebied.

§ 2. Overeenkomstig artikel 41 van de gecoördineerde Grondwet zijn de provincies bevoegd voor de regeling van de provinciale belangen. Tot die provinciale belangen behoren met name :

1° de bovenlokale taakbehartiging. Een taakbehartiging is bovenlokaal als ze aangelegenheden van lokaal gemeentelijk belang overstijgt, voor zover ze streekgericht blijft en gericht is op realisaties binnen de grenzen van het grondgebied van de provincie;

2° ondersteunende taken op verzoek van andere overheden;

3° het nemen van initiatieven met het oog op gebiedsgerichte samenwerking tussen besturen in een regio, met inbegrip van samenwerkingsverbanden met of zonder rechtspersoonlijkheid, binnen de grenzen, vastgelegd door de Vlaamse Regering, zonder afbreuk te doen aan het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking.

Alleen als dat bij decreet uitdrukkelijk is bepaald, kunnen de provincies de medewerking van de gemeenten regelen.

§ 3. Inzake de aangelegenheden vermeld in de artikelen 4 en 5 van de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen oefenen de provincies slechts de bevoegdheden en taken uit indien en voor zover hen die door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.

Voor zover dit bij decreet is bepaald, oefenen de provincies deze bevoegdheden uit overeenkomstig de bepalingen opgenomen in een bestuursakkoord afgesloten tussen de Vlaamse Regering en de provincies. De Vlaamse Regering sluit hiertoe een bestuursakkoord met elk van de vijf provincies. Deze bestuursakkoorden bevatten zowel een algemeen luik, identiek in de vijf bestuursakkoorden, als een specifiek luik, afgestemd op de betrokken provincie.

De bestuursakkoorden worden gesloten voor een periode van zes jaar. Ze starten op 1 januari van het tweede jaar dat volgt op de provincieraadsverkiezingen en lopen af op 31 december van het jaar na de volgende provincieraadsverkiezingen. De Vlaamse Regering bepaalt de nadere modaliteiten met betrekking tot de inhoud en de procedure voor de opmaak, het afsluiten en de evaluatie van de bestuursakkoorden.

.

Afdeling 2. - Wijzigingen in titel II van het Provinciedecreet

Art. 3. In artikel 7, § 3, van hetzelfde decreet wordt het tweede lid opgeheven.

Art. 4. In artikel 8 van hetzelfde decreet worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  1. in paragraaf 4, eerste lid, worden de woorden « , afgezet of geschorst is » geschrapt;

  2. paragraaf 4, derde lid, wordt vervangen door wat volgt :

    De voorzitter die als verhinderd wordt beschouwd of die tijdelijk afwezig is, wordt vervangen zolang hij verhinderd of tijdelijk afwezig is. De provincieraad neemt akte van de verhindering en van de beëindiging van de periode van verhindering. Als het niet gaat om een door het decreet opgelegde verhindering, dan richt de voorzitter zijn verzoek tot vervanging wegens verhindering aan de provincieraad.

    ;

  3. paragraaf 6 wordt opgeheven.

    Art. 5. In artikel 10 van hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 30 april 2009, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  4. in paragraaf 1 wordt het eerste lid vervangen door wat volgt :

    Het provincieraadslid dat tijdens zijn mandaat niet meer voldoet aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden, wordt door de provincieraad, nadat het raadslid is gehoord, vervallen verklaard tenzij het provincieraadslid onmiddellijk ontslag neemt overeenkomstig artikel 15.

    ;

  5. paragraaf 3 wordt vervangen door wat volgt :

    § 3. Als de betrokkene, zelfs bij ontstentenis van enige kennisgeving, na de vervallenverklaring zijn mandaat blijft uitoefenen hoewel hij kennis heeft van de oorzaak van het verval, is hij strafbaar met gevangenisstraf van acht dagen tot een jaar en met geldboete van zesentwintig euro tot vijfhonderd euro.

    .

    Art. 6. In artikel 11 van hetzelfde decreet worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  6. in het eerste lid, punt 6°, worden de woorden « bloed- of aanverwanten tot en met de tweede graad » vervangen door de woorden « bloedverwanten tot en met de tweede graad, aanverwanten in de eerste graad »;

  7. in het tweede lid worden de woorden « in een van die graden » vervangen door de woorden « in een graad zoals vermeld in het eerste lid, 6° ».

    Art. 7. In artikel 12 van hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 30 april 2009, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  8. paragraaf 2 wordt vervangen door wat volgt :

    § 2. Een provincieraadslid dat tijdens zijn mandaat in een situatie terechtkomt die onverenigbaar is met zijn mandaat en dat binnen vijftien dagen na het tot hem gerichte verzoek van de voorzitter van de provincieraad geen einde maakt aan die situatie, wordt door de provincieraad vervallen verklaard van zijn mandaat, overeenkomstig artikel 10, § 1, tweede lid, § 2 en § 3, nadat het betrokken provincieraadslid is gehoord.

    ;

  9. paragraaf 3 wordt vervangen door wat volgt :

    § 3. Als de betrokkene, zelfs bij ontstentenis van enige kennisgeving na de vervallenverklaring, zijn mandaat blijft uitoefenen hoewel hij kennis heeft van de oorzaak van het verval, is hij strafbaar met gevangenisstraf van acht dagen tot een jaar en met geldboete van zesentwintig euro tot vijfhonderd euro.

    .

    Art. 8. In artikel 13, eerste lid, van hetzelfde decreet, vervangen bij het decreet van 22 december 2006 en gewijzigd bij het decreet van 30 april 2009, wordt de zinsnede « , en over de beroepen ingesteld overeenkomstig de artikelen 165, § 8, 166, § 6, en 171, § 8 » opgeheven.

    Art. 9. In artikel 16 van hetzelfde decreet wordt het vierde lid opgeheven.

    Art. 10. In artikel 20 van hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 30 april 2009, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  10. het tweede lid wordt vervangen door wat volgt :

    De voorzitter is verplicht de provincieraad bijeen te roepen op verzoek van een derde van de zittinghebbende leden of van de deputatie.

    ;

  11. er worden een derde en vierde lid toegevoegd, die luiden als volgt :

    De voorzitter is ook verplicht de provincieraad bijeen te roepen op verzoek van een vijfde van de zittinghebbende leden als zes weken na de datum van de vorige provincieraad nog geen bijeenroeping heeft plaatsgevonden. De periode van zes weken wordt geschorst van 11 juli tot en met 15 augustus.

    In geval van een verplichte bijeenroeping als vermeld in het tweede en het derde lid, roept de voorzitter de provincieraad bijeen op de aangewezen dag en het aangewezen uur en met de voorgestelde agenda. Daarvoor bezorgen de provincieraadsleden en de deputatie voor elk punt op die agenda hun voorstel van beslissing met toelichting aan de provinciegriffier, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de provincieraad.

    .

    Art. 11. In artikel 21, derde lid, van hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 23 januari 2009 wordt de volgende zin toegevoegd :

    Dit huishoudelijk reglement bepaalt in elk geval dat indien een provincieraadslid hierom verzoekt, een dossier elektronisch ter beschikking wordt gesteld.

    .

    Art. 12. In artikel 29, eerste lid, van hetzelfde decreet worden de woorden « als het geringste uitstel gevaar zou kunnen opleveren » opgeheven.

    Art. 13. In artikel 39, § 1, van hetzelfde decreet wordt een tweede lid toegevoegd, dat luidt als volgt :

    In elke provincie wordt minstens een commissie opgericht die waakt over de afstemming van het provinciaal beleid op het beleid van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden en verzelfstandigde agentschappen van de provincie. De provincie richt hiertoe ofwel een aparte commissie op, ofwel integreert zij deze taak in de verschillende bestaande commissies.

    .

    Art. 14. In artikel 43, § 2, van hetzelfde decreet, vervangen bij decreet van 30 april 2009, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  12. in punt 12° worden tussen de woorden « opgenomen » en « ; » de woorden « of behoudens de bepaling van artikel 57, § 3, 8°, c) » ingevoegd;

  13. punt 18° wordt vervangen door wat volgt :

    18° beslissingen overeenkomstig artikel 186;

    ;

  14. een punt 27° wordt toegevoegd, dat luidt als volgt :

    27° de bevoegdheden van de provincieraad als vermeld in artikel 47bis.

    .

    Art. 15. In artikel 44 van hetzelfde decreet worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  15. in paragraaf 1, eerste lid, wordt het woord « zes » vervangen door het woord « vijf »;

  16. in paragraaf 1, tweede lid, worden de woorden « hetzij bloed- of aanverwanten tot en met de vierde graad » vervangen door de woorden « hetzij bloedverwanten tot en met de tweede graad, hetzij aanverwanten in de eerste graad ».

    Art. 16. In artikel 46, § 1, van hetzelfde decreet wordt het tweede lid opgeheven.

    Art. 17. In artikel 47, eerste lid, van hetzelfde decreet wordt tussen het woord « artikelen » en het getal « 49 » de zinsnede « 47bis » ingevoegd.

    Art. 18. In hetzelfde decreet, het laatst gewijzigd bij het decreet van 10 december 2010, wordt een artikel 47bis ingevoegd, dat luidt als volgt :

    Art. 47bis. De provincieraad kan bij volstrekte meerderheid van stemmen de structurele onbestuurbaarheid van de provincie vaststellen en brengt de Vlaamse Regering daarvan op de hoogte.

    Op grond van die kennisgeving onderneemt de Vlaamse Regering een bemiddelingspoging.

    Als de Vlaamse Regering vaststelt dat de bemiddeling mislukt is en er zich geen oplossing aandient, brengt ze de provincieraad daarvan op de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT