Decreet tot regeling van studietoelagen, de 18 novembre 2021

HOOFDSTUK I. - Beginselen en toepassingsgebied

Artikel 1. De regering kent een studietoelage toe aan een leerling die secundair onderwijs met volledig leerplan volgt of aan een student die hoger onderwijs met volledig leerplan volgt, op voorwaarde dat hij of zij als minvermogend wordt beschouwd en overeenkomstig de voorwaarden bepaald in dit decreet en zijn uitvoeringsbesluiten.

Art. 2. § 1. Dit decreet is van toepassing op Belgische leerlingen of studenten die zijn ingeschreven in een door de Franse Gemeenschap georganiseerde of gesubsidieerde onderwijsinrichting of -instelling.

§ 2 Wordt gelijkgesteld met een Belgische leerling of student:

  1. iedere burger van de Unie die op het grondgebied verblijft en zijn familieleden, overeenkomstig artikel 24, paragraaf 1, van Richtlijn 2004/38/EG betreffende het recht van vrij verkeer en verblijf op het grondgebied van de lidstaten voor de burgers van de Unie en hun familieleden;

  2. het kind van een onderdaan van een lidstaat van de Europese Unie, van een staat die partij is bij de Europese Economische Ruimte of van de Zwitserse Bondsstaat, dat gerechtigd is een beroep te doen op de bepalingen van artikel 7, paragraaf 2, of artikel 10 van Verordening (EU) nr. 492/2011 van het Europees Parlement en de Raad van 5 april 2011 betreffende het vrije verkeer van werknemers binnen de Unie.

    § 3. Het verkrijgen van een studietoelage wordt uitgebreid tot Belgische leerlingen die studies volgen in een andere Lidstaat van de Europese Unie, voor zover deze studies door de overheden bevoegd voor het onderwijs van het betrokken land als studies van secundair onderwijs worden erkend en bekrachtigd worden met een diploma van een niveau dat gelijkwaardig is aan dat van de inrichtingen voor secundair onderwijs die door de Franse Gemeenschap worden georganiseerd of gesubsidieerd.

    Het verkrijgen van een studietoelage wordt uitgebreid tot Belgische leerlingen die studies volgen in een staat buiten de Europese Unie, voor zover deze studies door de overheden bevoegd voor het onderwijs van het betrokken land als studies van secundair onderwijs worden erkend en bekrachtigd worden met een diploma van een niveau dat gelijkwaardig is aan dat van de inrichtingen voor secundair onderwijs die door de Franse Gemeenschap worden georganiseerd of gesubsidieerd en dat niet verkregen kan worden bij genoemde inrichtingen.

    § 4. Het verkrijgen van een studietoelage wordt uitgebreid tot Belgische leerlingen die studies volgen in een andere Lidstaat van de Europese Unie, voor zover deze studies door de overheden bevoegd voor het hoger onderwijs van het betrokken land als studies van hoger onderwijs met volledig leerplan worden erkend en bekrachtigd worden met een diploma van hoger onderwijs van een niveau dat gelijkwaardig is aan het diploma dat wordt uitgereikt aan het eind van een initiële bachelor- of masteropleiding door instellingen voor hoger onderwijs met volledig leerplan die door de Franse Gemeenschap worden georganiseerd of gesubsidieerd.

    Het verkrijgen van een studietoelage wordt uitgebreid tot Belgische leerlingen die studies volgen in een staat buiten de Europese Unie, voor zover deze studies door de overheden bevoegd voor het hoger onderwijs van het betrokken land als studies van het hoger onderwijs met volledig leerplan worden erkend en bekrachtigd worden met een diploma van een niveau dat gelijkwaardig is aan dat van de instellingen voor hoger onderwijs die door de Franse Gemeenschap worden georganiseerd of gesubsidieerd en dat niet verkregen kan worden bij genoemde instellingen.

    § 5. Het voordeel van de studietoelage wordt uitgebreid tot een leerling of student die onderdaan is van een andere Staat dan die bedoeld in artikel 2, § 2, die in België verblijft en er studeert, op voorwaarde dat op 31 oktober van het school- of academiejaar waarvoor de studietoelage wordt aangevraagd:

    1. ofwel de leerling of student, of zijn wettelijke vertegenwoordiger indien deze minderjarig is, ten minste één jaar erkend is als vluchteling, staatloze of begunstigde van subsidiaire bescherming door het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen of door de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen;

    2. ofwel de leerling of student ten minste vijf jaar in België heeft verbleven.

    Onder "verblijven in België" wordt verstaan het beschikken over een wettelijke verblijfsvergunning van meer dan drie maanden op het Belgisch grondgebied overeenkomstig de wet van 15 december 1980 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen.

    Art. 3. Behalve met het oog op het behalen van een bekwaamheidsgetuigschrift in een andere studierichting in het kwalificerend secundair onderwijs, kan geen studietoelage worden toegekend aan een leerling of student die reeds een diploma van gelijk of hoger niveau heeft behaald, ongeacht of hij daartoe een studietoelage heeft ontvangen.

    Het voordeel van een studietoelage wordt toegekend in geval van inschrijving in een voorbereidend jaar voor het hoger onderwijs bij een secundaire school die door de Franse Gemeenschap wordt georganiseerd of gesubsidieerd.

    Wat het hoger onderwijs betreft, kan geen studietoelage worden toegekend voor de inschrijving voor een doctoraatsstudie.

    Art. 4. Voor de toepassing van dit decreet wordt een leerling of student minvermogend geacht wanneer zijn middelen of die van de personen die fiscaal hem ten laste hebben of die in zijn onderhoud voorzien, het door de regering vastgestelde bedrag niet overschrijden. Deze stelt de criteria vast voor de bepaling van de hoogte van deze studietoelagen en bepaalt de voorwaarden en nadere regels voor de toekenning van deze toelagen.

    Art. 5. Een minvermogend leerling in het secundair onderwijs kan aanspraak maken op een studietoelage voor het lopende schooljaar indien hij een attest voorlegt waaruit blijkt dat hij regelmatig is ingeschreven in zijn studiejaar bij een door de Franse Gemeenschap georganiseerde of gesubsidieerde inrichting...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT