Decreet ter ondersteuning van de buitenschoolse culturele vorming, de 12 décembre 2023

HOOFDSTUK I. - ALGEMENE BEPALINGEN

Artikel 1. Toepassingsgebied

Binnen de perken van de beschikbare begrotingsmiddelen en krachtens dit decreet kan de Regering subsidies toekennen aan de instellingen van het Duitse taalgebied die actief zijn op het gebied van buitenschoolse culturele vorming.

Artikel 1. Verwijzingen naar personen

Verwijzingen naar personen in dit decreet gelden voor alle geslachten.

Art. 2. Definities

Voor de toepassing van dit decreet wordt verstaan onder:

  1. activiteit: elke afzonderlijk georganiseerde activiteit met een minimale duur van één uur die het creatieve atelier of het gespecialiseerde creatieve atelier aan het brede publiek aanbiedt, zodat alle belangstellenden er actief kunnen aan deelnemen;

  2. buitenschools: buiten de schoolse context;

  3. Algemene Verordening Gegevensbescherming: de Verordening (EU) 2016/679 van 27 april 2016 van het Europees Parlement en de Raad betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG;

  4. ondersteuningsperiode: periode waarvoor overeenkomstig dit decreet ondersteuning wordt toegekend en die altijd begint op 1 januari;

  5. creatief: gericht op culturele of ambachtelijke creativiteit;

  6. creatief atelier: instelling die de volgende keuzerichtingen inzake culturele vorming aanbiedt:

    1. textiel;

    2. keramiek en steen;

    3. metaal en glas;

    4. hout, papier en natuurproducten;

    5. muziek en dans;

    6. literatuur en theater;

    7. schilderen en tekenen;

    8. audiovisuele kunst;

    9. techniek en digitale vaardigheden;

    10. circus, goochelen en comedy;

  7. gespecialiseerd creatief atelier: instelling die slechts één van de onder 6° vermelde keuzerichtingen aanbiedt;

  8. Cultuurpactwet: de wet van 16 juli 1973 waarbij de bescherming van de ideologische en filosofische strekkingen gewaarborgd wordt.

    Art. 3. Doelstelling

    Dit decreet heeft tot doel de culturele vorming in een buitenschoolse context te ondersteunen. Culturele vormingsactiviteiten geven kinderen, jongeren en volwassenen de ruimte om hun behoefte aan zelfontplooiing, participatie en gemeenschapsvorming te vervullen. Tegelijkertijd ondersteunen ze jonge mensen in de ontwikkeling van competenties als creativiteit, kritische zin, zelfbewustzijn, tolerantie en verantwoordelijkheidszin. Zo maakt culturele vorming persoonlijkheidsontwikkeling en maatschappelijke, politieke en culturele participatie mogelijk.

    Art. 4. Onafhankelijkheid van de instellingen

    Het feit dat de creatieve ateliers en gespecialiseerde creatieve ateliers overheidssteun krijgen, doet niets af aan het recht van de instelling om haar cursusplannen zelfstandig op te stellen, het recht om cursusgevers en medewerkers onafhankelijk te selecteren en het recht op zelfbestuur.

    Art. 5. Principiële erkenning

    In beginsel worden de instellingen die overeenkomstig dit decreet een jaarlijkse werkingssubsidie krijgen, tegelijkertijd beschouwd als instellingen die door de Duitstalige Gemeenschap overeenkomstig de Cultuurpactwet zijn erkend.

    HOOFDSTUK 2. - ONDERSTEUNING VAN CREATIEVE ATELIERS EN GESPECIALISEERDE CREATIEVE ATELIERS

    Afdeling 1. - Algemene bepalingen

    Art. 6. Ondersteuningscriteria

    § 1 - Om als creatief atelier of gespecialiseerd creatief atelier ondersteund te kunnen worden, moet de instelling aan de volgende criteria voldoen:

  9. een vereniging zonder winstoogmerk met zetel in het Duitse taalgebied zijn;

  10. over een vaste infrastructuur in een of meer gemeenten van het Duitse taalgebied beschikken die aangepast is aan de doelstellingen, de activiteiten en de deelnemers;

  11. een regelmatige activiteit uitoefenen;

  12. bij voorrang ten dienste staan van de bevolking van het Duitse taalgebied;

  13. toegankelijk zijn voor iedereen;

  14. de bevolking regelmatig informeren over haar activiteiten;

  15. zich onderscheiden van andere door de Regering ondersteunde culturele en recreatieve activiteiten;

  16. de bepalingen van dit decreet en de uitvoeringsbesluiten ervan naleven;

  17. een behoorlijke autonome boekhouding voeren die men te allen tijde kan inzien en die een financiële controle mogelijk maakt;

  18. een resultatenrekening van het afgelopen activiteitenjaar voorleggen, waarbij wordt vermeld welke uitgaven al op een andere manier gesubsidieerd werden en voor welke uitgaven elders een subsidie is aangevraagd;

  19. aanvaarden dat de Regering toezicht uitoefent op de toepassing van dit decreet en de uitvoeringsbesluiten ervan.

    Om als creatief atelier ondersteund te kunnen worden, moet de instelling bovendien activiteiten in minstens vijf van de in artikel 3, 6°, vermelde keuzerichtingen aanbieden.

    Om als gespecialiseerd creatief atelier ondersteund te kunnen worden, moet de instelling:

  20. activiteiten in één van de in artikel 3, 6°, vermelde keuzerichtingen aanbieden;

  21. minstens één gespecialiseerde lesgever tewerkstellen die gediplomeerd is in de aangevraagde keuzerichting of in een soortgelijke keuzerichting.

    § 2 - Om een ondersteuningsaanvraag als creatief atelier of gespecialiseerd creatief atelier te kunnen indienen, moet de instelling al minstens drie jaar voldoen aan de in paragraaf 1 opgesomde criteria.

    Art. 7. Regelmatige activiteit

    Als regelmatige activiteit in de zin van artikel 7, § 1, 3°, gelden minstens 75 creatieve activiteiten per jaar, met gewaarborgde minimale openingstijden van acht uur per week tijdens minstens veertig weken per jaar.

    Indien een creatieve activiteit minstens zes uur duurt, wordt ze als twee activiteiten gerekend.

    Voor de berekening van de subsidiecategorie overeenkomstig de artikelen 17 en 18 tellen alleen de creatieve activiteiten mee.

    Art. 8. Aanvraag

    Om als creatief atelier of gespecialiseerd creatief atelier ondersteund te worden, dient de instelling uiterlijk op 30 juni van het jaar dat voorafgaat aan de volgende ondersteuningsperiode, een schriftelijke aanvraag in bij de Regering.

    De ondersteuningsaanvraag beantwoordt aan de in artikel 7 vermelde ondersteuningscriteria en omvat minstens:

  22. de activiteitenverslagen van de laatste drie jaar;

  23. de resultatenrekeningen van de laatste drie jaar;

  24. een lijst van de creatieve activiteiten van de laatste drie jaar;

  25. voor al ondersteunde creatieve ateliers of gespecialiseerde creatieve ateliers: de in artikel 12 vermelde sterkte-zwakteanalyse.

    Indien de aanvraag de ondersteuning als creatief atelier betreft, wordt de lijst vermeld in het tweede lid, 3°, per keuzerichting ingedeeld.

    Indien de aanvraag de ondersteuning als gespecialiseerd creatief atelier betreft, dient de instelling bovendien een concept in dat minstens de visie, de doelstellingen en de toegepaste leermethoden van het gespecialiseerde creatieve atelier bevat.

    Alle activiteiten die al door de Regering gesubsidieerd werden, worden als zodanig aangeduid. Bovendien geeft de instelling aan welke uitgaven, activiteiten of projecten al op een andere manier gesubsidieerd werden.

    De Regering kan de vorm en de procedure van de ondersteuningsaanvraag vastleggen.

    Art. 9. Goedkeuring van de ondersteuning

    De Regering controleert de overeenkomstig artikel 9 ingediende ondersteuningsaanvraag en keurt die uiterlijk op 31 oktober van het jaar waarin ze werd ingediend, eventueel goed. De goedkeuring kan gepaard gaan met eisen die verband houden met de voorwaarden van de artikelen 7 en 9.

    De Regering kan zich bij het beoordelen van de aanvragen laten adviseren door deskundigen.

    Art. 10. Ondersteuningsperiode

    § 1 - De ondersteuning van een creatief atelier of gespecialiseerd creatief atelier geldt in principe voor de duur van de ondersteuningsperiode. Die begint op 1 januari van het jaar dat volgt op het jaar waarin de Regering de ondersteuning heeft goedgekeurd.

    Nieuwe ondersteuningsaanvragen kunnen tot 30 juni van elk kalenderjaar worden ingediend. De eventuele ondersteuning loopt af op het einde van de uniforme ondersteuningsperiode.

    § 2 - De ondersteuningsperiode voor creatieve ateliers duurt drie jaar.

    De eerste uniforme ondersteuningsperiode begint op 1 januari 2024 en eindigt op 31 december 2026.

    § 3 - De ondersteuningsperiode voor creatieve gespecialiseerde ateliers duurt vijf jaar.

    De eerste uniforme ondersteuningsperiode begint op 1 januari 2024 en eindigt op 31 december 2028.

    Art. 11. Sterkte-zwakteanalyse

    De ondersteunde creatieve ateliers voeren om de drie jaar een sterkte-zwakteanalyse uit.

    De ondersteunde gespecialiseerde creatieve ateliers voeren om de vijf jaar een sterkte-zwakteanalyse uit.

    Art. 12. Klantentevredenheid

    De ondersteunde creatieve ateliers en gespecialiseerde creatieve ateliers voeren regelmatig enquêtes over de klantentevredenheid uit.

    De enquêtes kunnen worden opgesteld met behulp van een door de Regering bepaalde tool en worden verspreid via de voor de sector gebruikte informatieplatformen.

    In elke enquête wordt gepeild naar de betaalbaarheid van de deelnamevergoeding.

    Art. 13. Omschrijving

    Alleen de overeenkomstig dit decreet ondersteunde instellingen mogen de omschrijving 'door de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT