29 NOVEMBER 2012. - Decreet tot wijziging van het decreet van 4 maart 1991 inzake hulpverlening aan de jeugd (1)

Het Parlement van de Franse Gemeenschap heeft aangenomen en Wij, Regering, bekrachtigen hetgeen volgt :

Artikel 1. Er wordt een inleidende titel, luidend als volgt, ingevoegd in het decreet van 4 maart 1991 inzake hulpverlening aan de jeugd :

Inleidende titel : algemeen kader waartoe het Decreet inzake hulpverlening aan de jeugd behoort.

Het decreet rust op de volgende beginsels :

1° De gespecialiseerde hulpverlening aan de jeugd is aanvullend en suppletoir bij de andere vormen van algemene maatschappelijke hulpverlening.

2° De voorrang wordt aan de algemene preventie verleend.

3° De hulpverlening aan de jeugd kadert in een aanpak tot onttrekking aan de gerechtelijke macht en subsidiariteit van de afdwingbare hulpverlening tegenover de vrijwillige hulpverlening.

4° Elke opgelegde hulpverleningsmaatregel, met inbegrip van deze om voor de plaatsing van een kind te zorgen, in dringend noodgeval en bij gebrek aan een overeenkomst met de begunstigden van de hulpverlening, wordt door de Franse Gemeenschap uitgevoerd in het kader van een gerechtelijke beslissing. Hetzelfde geldt voor de plaatsing in een overheidsinstelling, de maatregel om intensief educatief begeleid te worden en om individueel begeleid te worden of de maatregel die een toezicht inhoudt of een toezicht van de dienst voor gerechtelijke bescherming. Elke betwisting betreffende de toekenning, de weigering tot toekenning en de nadere regels voor de toepassing van een maatregel tot individuele hulpverlening genomen in het kader van het decreet wordt aanhangig gemaakt bij de Jeugdrechtbank.

5° De hulpverlening moet prioritair plaatsvinden in de leefomgeving, waarbij de verwijdering van deze de uitzondering moet zijn.

6° Jongeren en hun families hebben recht op gespecialiseerde hulpverlening en de inachtneming van hun rechten en vrijheden waaronder deze verwoord in de Grondwet en het Verdrag inzake de rechten van het kind, met inbegrip van de rechten van het kind dat gescheiden is van beide ouders of van één van beide om regelmatige persoonlijke relaties en directe contacten met ze te hebben, behoudens als dit tegen het hoger belang van het kind indruist alsook het recht op deelneming.

7° Via de deelneming van de begunstigden, de vernieuwende en evaluerende praktijken werken de erkende en openbare diensten ten bate van de constante verbetering van de kwaliteit van de hulp verleend aan de jongeren en de families.

8° De opvang door de al dan niet door de hulpverlening aan de jeugd erkende diensten en door de overheidsinstellingen beantwoordt aan erkende behoeften inzake jeugddelinquentie, met als doel de maatschappelijke herinschakeling van de jongere waaraan een educatieve en herstelgerichte aanpak ten grondslag ligt.

9° De coördinatie en het overleg tussen de verschillende sectoren en instanties die bijdragen tot de toepassing van dit decreet worden beoogd.

10° De Franse Gemeenschap zorgt voor het informeren en de opleiding bij de indiensttreding en de voortgezette opleiding van het personeel van de erkende diensten en van de openbare diensten van de sector van de hulpverlening aan de jeugd die bijdragen tot de toepassing van dit decreet.

11° De Franse Gemeenschap staat in voor het informeren van het geheel van de burgers inzake hulpverlening aan de jeugd en de bescherming ervan.

Art. 2. In artikel 1 van hetzelfde decreet, gewijzigd bij de decreten van 6 april 1998, 19 mei 2004 en 7 december 2012, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

1° Het punt 5° wordt vervangen door het volgende punt : « 5° opvangouder : de persoon die vrijwillig, in het kader van een maatregel van gespecialiseerde hulpverlening voor de huisvesting van een kind zorgt voor wie ze niet over de ouderlijke macht beschikt ».

2° Het punt 12° wordt door het volgende punt vervangen : « 12° algemeen afgevaardigde : algemeen afgevaardigde van de Franse Gemeenschap voor de rechten van het kind om de rechten te vrijwaren en de belangen te behartigen van alle kinderen en alle jongeren, inzonderheid in het kader van de hulpverlening aan de jeugd »

3° Het punt 14° wordt door het volgende punt vervangen : « 14° erkende diensten : de door de hulpverlening aan de jeugd erkende diensten die samenwerken aan de toepassing van het decreet of die bijdragen tot de omkadering van de maatregelen inzake jeugdbescherming »

4° Het punt 17° wordt door het volgende punt vervangen : « 17° postinstitutionele begeleiding : opvoedende begeleiding in de leefomgeving van de jongere uitgevoerd op het einde van de plaatsingsmaatregel van deze in een overheidsinstelling en waarvan de nadere regels bepaald worden in de pedagogische projecten van de overheidsinstellingen ».

5° Bij punt 18° worden de woorden « de administratie die bevoegd is voor jeugdbescherming » vervangen door de woorden « de administratie die bevoegd is voor hulpverlening aan de jeugd en jeugdbescherming »;

6° Het punt 20° wordt door het volgende punt vervangen : « 20° opvoedafdeling : afdeling voor intensieve begeleiding en mobilisatie, en voor observatie »

7° Artikel 1 van hetzelfde Decreet wordt met de volgende punten aangevuld :

21° algemene preventie : alle acties gevoerd op het sociaal-opvoedende gebied zowel op plaatselijk niveau als op regionaal of gemeenschapsniveau die tot doel hebben de vermindering van het globale institutionele, symbolische, familiale of nog verder relationele geweld tegen kinderen en jongeren en om te vermijden dat de kinderen en de jongeren geweld plegen als reactie daarop;

22° actieplan : plan met alle acties inzake algemene preventie geleid door de arrondissementsraad in samenwerking met de andere sectoren en met als doel het oplossen van de maatschappelijke problemen geïdentificeerd, door de sector voor hulpverlening aan de jeugd in overleg met de andere sectoren, als risico- of uitsluitingfactoren voor de jongeren en hun gezin;

23° wet van 8 april 1965 : de wet van 8 april 1965 betreffende de jeugdbescherming, het ten laste nemen van minderjarigen die een als misdrijf omschreven feit hebben gepleegd en het herstel van de door dit feit veroorzaakte schade;

24° ordonnantie van 29 april 2004 : ordonnantie van 29 april 2004 inzake hulpverlening aan jongeren in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest;

25° herstelgerichte aanpak : aanpak die prioritair gericht is op het herstel van de materiële en relationele schade verricht door een als misdrijf omschreven feit alsook van schade opgelopen door de collectiviteit;

26° pedagogische raad : raad binnen elke erkende dienst, samengesteld uit de directie en het personeel en desgevallend de jongeren.

Art. 3. In artikel 4 van hetzelfde decreet, gewijzigd bij het Decreet van 1 juli 2005, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  1. in het tweede lid worden de woorden « de diensten die hun medewerking verlenen » vervangen door de woorden « de al dan niet door de hulpverlening erkende diensten die hun medewerking verlenen »

  2. Het derde lid wordt door het volgende lid vervangen :

    Alle bij dit decreet, al dan niet door de hulpverlening aan de jeugd erkend, bedoelde diensten, met inbegrip van de overheidsinstellingen, zijn er bovendien toe gehouden zich te schikken naar de deontologieregels die op de voordracht van de Gemeenschapsraad door de Regering worden vastgesteld.

  3. Het vierde lid wordt aangevuld met een lid, luidend als volgt : « De jongere, zijn familie en zijn leefgenoten hebben het recht de niet-naleving van hun rechten bij de bevoegde administratie aanhangig te maken, via een brief gericht aan de leidend ambtenaar van de bevoegde administratie. ».

    Art. 4. In artikel 4bis van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het Decreet van 19 mei 2004 en gewijzigd bij het Decreet van 16 juni 2006, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  4. bij § 1 worden de volgende wijzigingen aangebracht :

    in het eerste lid worden de woorden « »commissie deontologie » genoemd » opgeheven

    in het tweede lid worden de woorden « heeft de commissie deontologie als opdracht » vervangen door de woorden « heeft de commissie deontologie voor de hulpverlening aan de jeugd als opdracht »

    in het tweede lid worden de woorden « op aanvraag van de minister die belast is met de hulpverlening aan de jeugd » vervangen door de woorden « op aanvraag van de minister »

  5. § 2 wordt door de volgende paragraaf vervangen :

    § 2. De commissie deontologie voor hulpverlening aan de jeugd omvat tien stemgerechtigde leden, benoemd voor een mandaat van zes jaar door de Regering.

    Ze bestaat uit :

    1° een jeugdmagistraat;

    2° een lid van de Liga voor de rechten van de Mens gekozen op een lijst van twee kandidaten voorgedragen door de Raad van bestuur ervan;

    3° drie personen uit de sector van het wetenschappelijk onderzoek gekozen op een lijst van drie kandidaten voorgedragen door iedere Franstalige universiteit gelegen op het grondgebied van de Franse Gemeenschap;

    4° een lid van de gemeenschapsraad gekozen op een lijst van twee kandidaten voorgedragen door de raad;

    5° een vertegenwoordiger van de adviseurs voor hulpverlening aan de jeugd gekozen op een lijst van drie kandidaten collegiaal voorgedragen door de adviseurs;

    6° een vertegenwoordiger van de directeurs voor hulpverlening aan de jeugd gekozen op een lijst van drie kandidaten collegiaal voorgedragen door de directeurs;

    7° een licentiaat of een houder van een master in de klinische psychologie of in de sociobiologie of in de wijsbegeerte of een doctor in de geneeskunde gespecialiseerd in psychiatrie die een professionele ervaring kan bewijzen op het gebied van de hulpverlening aan de jeugd en de jeugdbescherming gekozen op basis van de resultaten van een publieke oproep tot de kandidaten;

    8° een vertegenwoordiger van de erkende diensten gekozen op een lijst van drie kandidaten collegiaal voorgedragen door de vertegenwoordigers van de erkende diensten.

    Alle leden worden aangewezen onder de personen erkend voor hun bevoegdheden en/of ervaring inzake hulpverlening aan de jeugd en jeugdbescherming. Ze verbinden er zich toe bij hun deelneming aan de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT