Decreet houdende diverse fiscale bepalingen, de 21 décembre 2018

HOOFDSTUK 1. - Algemene bepaling

Artikel 1. Dit decreet regelt een gewestaangelegenheid.

HOOFDSTUK 2. - Wijzigingen van de Vlaamse Codex Fiscaliteit van 13 december 2013

Art. 2. In artikel 1.1.0.0.2 van de Vlaamse Codex Fiscaliteit van 13 december 2013, het laatst gewijzigd bij het decreet van 8 mei 2018, wordt in het tweede lid, 2°, in het zesde lid, 2°, en in het twaalfde lid, 1°, de zinsnede "het kind dat voldoet aan de voorwaarden, vermeld in artikel 47, artikel 56septies of artikel 63 van de Algemene Kinderbijslagwet, en de koninklijke besluiten, genomen ter uitvoering van die bepalingen" telkens vervangen door de zinsnede "een kind met een specifieke ondersteuningsbehoefte als vermeld in artikel 3, § 1, 39°, van het decreet van 27 april 2018 tot regeling van de toelagen in het kader van het gezinsbeleid".

Art. 3. In artikel 2.1.5.0.1, § 1, 2°, van hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 18 november 2016, wordt het woord "kinderbijslag" telkens vervangen door het woord "gezinsbijslag".

Art. 4. In artikel 2.1.5.0.2, § 1, 4°, van hetzelfde decreet wordt het woord "kinderbijslag" telkens vervangen door het woord "gezinsbijslag".

Art. 5. In artikel 2.1.5.0.6 van hetzelfde decreet, vervangen bij het decreet van 18 november 2016, wordt het eerste lid vervangen door wat volgt:

"Voor de onbebouwde onroerende goederen in het Vlaams Ecologisch Netwerk, vermeld in artikel 17 van het decreet van 21 oktober 1997 betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu, wordt aan de belastingplichtige een belastingkrediet toegekend dat gelijk is aan 2,5% van het kadastraal inkomen.".

Art. 6. In artikel 2.3.2.0.1, § 2, van hetzelfde decreet worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  1. tussen het woord "echtgenoten" en het woord "of" worden de woorden "of wettelijke samenwonenden" ingevoegd;

  2. tussen het woord "echtscheiding" en de zinsnede ", op voorwaarde" worden de woorden "of ex-wettelijk samenwonenden door de beëindiging van de wettelijke samenwoning" ingevoegd.

    Art. 7. In artikel 2.7.1.0.2, tweede lid, van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 19 december 2014 en gewijzigd bij het decreet van 6 juli 2018, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  3. de zinsnede ", § 3 en § 4," wordt opgeheven;

  4. de zinsnede "conform paragraaf 5" wordt vervangen door de zinsnede "conform paragraaf 6".

    Art. 8. In artikel 2.7.3.2.4, 2°, van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 19 december 2014, worden de woorden "de registers van de hypotheekbewaarders" vervangen door de woorden "de registers van de hypothecaire openbaarmaking of in de registers van het Belgisch Scheepsregister".

    Art. 9. In artikel 2.7.4.2.2 van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 19 december 2014 en gewijzigd bij het decreet van 17 juli 2015, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  5. in paragraaf 1, eerste lid, 2°, wordt de zinsnede "op voorwaarde dat de aandelen van de vennootschap op het ogenblik van het overlijden voor ten minste 50% in volle eigendom toebehoren aan de erflater en zijn familie" vervangen door de zinsnede "op voorwaarde dat de aandelen van de vennootschap die op het ogenblik van het overlijden in volle eigendom toebehoren aan de erflater en zijn familie ten minste 50% van de stemrechten in die vennootschap vertegenwoordigen";

  6. in paragraaf 1 wordt het tweede lid vervangen door wat volgt:

    "In afwijking van het eerste lid vertegenwoordigen de aandelen van de vennootschap die op het ogenblik van het overlijden in volle eigendom toebehoren aan de erflater en zijn familie minstens 30% van de stemrechten in die vennootschap, als hij en zijn familie aan een van de volgende voorwaarden voldoen:

  7. samen met één andere aandeelhouder en zijn familie volle eigenaar zijn van de aandelen van de vennootschap die minstens 70% van de stemrechten in die vennootschap vertegenwoordigen;

  8. samen met twee andere aandeelhouders en hun familie volle eigenaar zijn van de aandelen van de vennootschap die minstens 90% van de stemrechten in die vennootschap vertegenwoordigen.";

  9. in paragraaf 2, 2°, wordt het woord "doel" vervangen door het woord "voorwerp";

  10. in paragraaf 3 wordt het woord "doel" vervangen door het woord "voorwerp".

    Art. 10. In artikel 2.7.4.2.3, § 2, van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 19 december 2014, wordt punt 3° vervangen door wat volgt:

    "3° naargelang het geval:

    1. wanneer de familiale vennootschap een naamloze vennootschap, een Europese vennootschap of een Europese coöperatieve vennootschap is, dan wel een vennootschap met een andere rechtsvorm waarvoor het Belgische of buitenlandse recht dat haar beheerst, voorziet in een vergelijkbaar begrip: het kapitaal daalt niet door uitkeringen of terugbetalingen gedurende drie jaar vanaf de datum van het overlijden van de erflater;

    2. wanneer de familiale vennootschap een vennootschapsvorm heeft waarvoor het Belgische of buitenlandse recht dat de vennootschap beheerst, niet voorziet in het begrip kapitaal of een vergelijkbaar begrip: het eigen vermogen daalt niet gedurende drie jaar vanaf de datum van het overlijden van de erflater door uitkeringen of terugbetalingen tot onder het bedrag van de tot op de datum van het overlijden verrichte inbrengen, zoals dat blijkt uit de jaarrekening.".

    Art. 11. In artikel 2.8.4.1.1, § 3, eerste lid, van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 19 december 2014, wordt tussen het woord "schenkingen" en het woord "aan" de zinsnede ", inclusief inbrengen om niet," ingevoegd.

    Art. 12. In artikel 2.8.6.0.3 van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 19 december 2014 en gewijzigd bij het decreet van 17 juli 2015, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  11. in paragraaf 1, eerste lid, 2°, wordt de zinsnede "op voorwaarde dat de aandelen van de vennootschap op het ogenblik van de schenking onder de levenden voor ten minste 50% in volle eigendom toebehoren aan de schenker en zijn familie" vervangen door de zinsnede "op voorwaarde dat de aandelen van de vennootschap die op het ogenblik van de schenking onder de levenden in volle eigendom toebehoren aan de schenker en zijn familie, ten minste 50% van de stemrechten in die vennootschap vertegenwoordigen";

  12. in paragraaf 1 wordt het tweede lid vervangen door wat volgt:

    "In afwijking van het eerste lid vertegenwoordigen de aandelen van de vennootschap die op het ogenblik van de schenking in volle eigendom toebehoren aan de schenker en zijn familie, minstens 30% van de stemrechten in die vennootschap, als hij en zijn familie aan een van de volgende voorwaarden voldoen:

  13. samen met één andere aandeelhouder en zijn familie volle eigenaar zijn van de aandelen van de vennootschap die minstens 70% van de stemrechten in die vennootschap vertegenwoordigen;

  14. samen met twee andere aandeelhouders en hun familie volle eigenaar zijn van de aandelen van de vennootschap die minstens 90% van de stemrechten in die vennootschap vertegenwoordigen.";

  15. in paragraaf 2, 2°, wordt het woord "doel" vervangen door het woord "voorwerp";

  16. in paragraaf 3 wordt het woord "doel" vervangen door het woord "voorwerp".

    Art. 13. In artikel 2.8.6.0.6, § 2, van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 19 december 2014, wordt punt 3° vervangen door wat volgt:

    "3° naargelang het geval:

    1. wanneer de familiale vennootschap een naamloze...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT