Decreet houdende diverse bepalingen inzake omgeving, natuur en landbouw, de 30 juin 2017

HOOFDSTUK 1. - Algemene bepaling

Artikel 1. Dit decreet regelt een gewestaangelegenheid.

HOOFDSTUK 2. - Wijzigingen van de wet van 23 september 1931 op de aanwerving van het personeel der zeevisscherij

Art. 2. In artikel 1 van de wet van 23 september 1931 op de aanwerving van het personeel der zeevisscherij, gewijzigd bij de wet van 13 augustus 1990, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

1° in het eerste lid wordt het woord "scheepsjongen" vervangen door het woord "scheepsjongere";

2° in het tweede lid wordt het woord "scheepsjongens" vervangen door het woord "scheepsjongeren".

Art. 3. In artikel 2, eerste lid, van dezelfde wet, vervangen bij de wet van 21 maart 1995, wordt het woord "scheepsjongen" vervangen door het woord "scheepsjongere".

Art. 4. In artikel 3 van dezelfde wet, vervangen bij de wet van 13 augustus 1990 en gewijzigd bij de wet van 6 juni 2010, wordt het woord "scheepsjongens" telkens vervangen door het woord "scheepsjongeren".

Art. 5. In artikel 6 van dezelfde wet, gewijzigd bij de wetten van 13 augustus 1990 en 3 mei 1999, worden de woorden "den scheepsjongen" vervangen door de woorden "de scheepsjongere".

Art. 6. In artikel 7 van dezelfde wet, gewijzigd bij de wetten van 13 augustus 1990 en 3 mei 1999, wordt het woord "scheepsjongens" vervangen door het woord "scheepsjongeren".

HOOFDSTUK 3. - Wijzigingen van de wet van 28 december 1967 betreffende de onbevaarbare waterlopen

Art. 7. In artikel 12, tweede lid, van de wet van 28 december 1967 betreffende de onbevaarbare waterlopen, ingevoegd bij het decreet van 23 maart 2012, worden tussen de woorden "stedenbouwkundige vergunning" en de zinsnede ", geldt als" de woorden "of omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen" ingevoegd.

Art. 8. In artikel 14, § 1, vierde lid, van dezelfde wet, ingevoegd bij het decreet van 23 maart 2012, worden tussen de woorden "stedenbouwkundige vergunning" en de zinsnede ", geldt als" de woorden "of omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen" ingevoegd.

Art. 9. In artikel 19, vierde lid, van dezelfde wet, ingevoegd bij het decreet van 23 maart 2012, worden tussen de woorden "stedenbouwkundige vergunning" en de zinsnede ", is het onderzoek" de woorden "of omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen" ingevoegd.

Art. 10. In artikel 23, § 1, derde lid, van dezelfde wet, ingevoegd bij het decreet van 23 maart 2012, worden tussen de woorden "stedenbouwkundige vergunning" en de zinsnede ", geldt als" de woorden "of omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen" ingevoegd.

HOOFDSTUK 4. - Wijzigingen van de Pachtwet van 4 november 1969

Art. 11. In artikel 12.7 van de Pachtwet van 4 november 1969, ingevoegd bij de wet van 7 november 1988, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

1° in het eerste lid wordt het woord "Koning" vervangen door de woorden "Vlaamse Regering";

2° het derde lid wordt vervangen door wat volgt:

"De Vlaamse Regering stelt de maximale rentabiliteitsoppervlakten vast.";

3° er wordt een zevende lid toegevoegd, dat luidt als volgt:

"De Vlaamse Regering kan de procedure voor de vaststelling van de maximale rentabiliteitsoppervlakten verder uitwerken.".

HOOFDSTUK 5. - Wijziging van de wet van 4 november 1969 tot beperking van de pachtprijzen

Art. 12. Artikel 1 van de wet van 4 november 1969 tot beperking van de pachtprijzen, gewijzigd bij de wet van 7 november 1988, wordt vervangen door wat volgt:

"Artikel 1. § 1. De Vlaamse Regering stelt een pachtprijzencommissie in, die bestaat uit minstens drie pachters, minstens drie grondeigenaars en een door de Vlaamse Regering aan te wijzen ambtenaar van het Vlaams Ministerie van Landbouw en Visserij, die het voorzitterschap waarneemt.

§ 2. De werking van de pachtprijzencommissies, het aantal leden, de wijze van benoeming van de leden en van hun plaatsvervangers, alsook hun bezoldiging worden door de Vlaamse Regering geregeld.".

HOOFDSTUK 6. - Wijzigingen van de wet van 26 maart 1971 op de bescherming van de oppervlaktewateren tegen verontreiniging

Art. 13. Aan artikel 2, eerste lid, van de wet van 26 maart 1971 op de bescherming van de oppervlaktewateren tegen verontreiniging, het laatst gewijzigd bij het decreet van 25 april 2014, wordt een punt 5° toegevoegd, dat luidt als volgt:

"5° het lozen door schepen van ballastwater voor zover voldaan wordt aan de voorwaarden voorzien in het Internationaal Verdrag voor de controle en het beheer van ballastwater en sedimenten van schepen, gedaan te Londen op 13 februari 2004.".

Art. 14. Aan artikel 32septies, § 3, van dezelfde wet, ingevoegd bij het decreet van 22 december 1993, vervangen bij het decreet van 24 december 2004 en gewijzigd bij het decreet van 1 maart 2013, wordt een derde lid toegevoegd, dat luidt als volgt:

"De gemeenten, gemeentebedrijven, intercommunales, intergemeentelijke samenwerkingsverbanden, de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening en de vennootschap bedoeld in artikel 32septies, § 1, van de wet van 26 maart 1971 op de bescherming van de oppervlaktewateren tegen verontreiniging, stellen op eenvoudig verzoek van de ecologische toezichthouder alle informatie waarover ze beschikken en die nodig is voor het opvolgen van de uitvoering van de taken, vermeld in het eerste lid, ter beschikking van de ecologische toezichthouder. De Vlaamse Regering kan de voorwaarden bepalen waaronder die informatie ter beschikking wordt gesteld.".

Art. 15. Aan artikel 32duodecies, § 2, van dezelfde wet, ingevoegd bij het decreet van 22 december 1995, vervangen bij het decreet van 21 december 2001 en gewijzigd bij het decreet van 1 maart 2013, wordt een vierde lid toegevoegd, dat luidt als volgt:

"De gemeenten, gemeentebedrijven, intercommunales, intergemeentelijke samenwerkingsverbanden, de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening en de vennootschap bedoeld in artikel 32septies, § 1, van de wet van 26 maart 1971 op de bescherming van de oppervlaktewateren tegen verontreiniging, stellen op eenvoudig verzoek van de ecologische toezichthouder alle informatie waarover ze beschikken en die nodig is voor het uitvoeren van de opdracht, vermeld in het eerste en tweede lid, ter beschikking van de ecologische toezichthouder. De Vlaamse Regering kan de voorwaarden bepalen waaronder die informatie ter beschikking wordt gesteld.".

HOOFDSTUK 7. - Wijzigingen van het decreet van 28 juni 1983 houdende oprichting van de instelling Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening

Art. 16. Artikel 1 van het decreet van 28 juni 1983 houdende oprichting van de instelling Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening wordt vervangen door wat volgt:

"Artikel 1. Dit decreet regelt een aangelegenheid bedoeld in artikel 39 van de Grondwet.".

Art. 17. In artikel 2 van hetzelfde decreet wordt het eerste lid vervangen door wat volgt:

"Er wordt een instelling van openbaar nut opgericht onder de naam Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening en met als commerciële benaming De Watergroep, hierna de Maatschappij te noemen.".

Art. 18. Artikel 3 van hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 19 mei 2006, wordt vervangen door wat volgt:

"Art. 3. § 1. De Maatschappij heeft tot doel de studie, de oprichting en de exploitatie van alle installaties die nodig zijn voor de openbare watervoorziening en de inzameling en zuivering van afvalwater.

§ 2. De Maatschappij kan met andere instellingen van openbaar nut, met gemeenten, met verenigingen van gemeenten, met private rechtspersonen en met particulieren contracten sluiten over waterproductie, -distributie en -behandeling en over afvalwaterafvoer en -zuivering, met inbegrip van de regeling van zakelijke rechten.".

Art. 19. In artikel 6, § 1, van hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 19 mei 2006, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

1° de zinsnede ", die door de Maatschappij opgericht worden met het oog op een doelmatig vervullen van haar taken" wordt vervangen door de woorden "die door de Maatschappij opgericht worden om haar taken doelmatig te vervullen";

2° de zinsnede "mits goedkeuring van de raad van beheer, overgedragen worden aan medevennoten." wordt vervangen door de zinsnede "met goedkeuring van de raad van bestuur, overgedragen worden aan medevennoten.".

Art. 20. Artikel 7 van hetzelfde decreet, vervangen bij het decreet van 19 mei 2006, wordt opgeheven.

Art. 21. Artikel 8 van hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 19 mei 2006, wordt vervangen door wat volgt:

"Art. 8. De statuten, vermeld in artikel 4, bepalen de wijze waarop tot de vaststelling en de bestemming van het resultaat van de Maatschappij wordt overgegaan. De algemene vergadering van de aandeelhouders kan bij drievierdemeerderheid beslissen een winstaandeel uit te keren aan de gemeenten-vennoten. Voor de aandelen van het Vlaamse Gewest, de provincie en de instellingen van openbaar nut en andere aandeelhouders wordt geen winstaandeel toegekend.".

Art. 22. In artikel 9, tweede lid, van hetzelfde decreet worden de woorden "derde personen" vervangen door het woord "derden".

Art. 23. Artikel 11 van hetzelfde decreet wordt vervangen door wat volgt:

"Art. 11. De Maatschappij kan met machtiging van de Vlaamse Regering in eigen naam overgaan tot onteigening ten algemenen nutte van onroerende goederen die nodig zijn voor de bouw, de aanleg en de exploitatie van haar installaties. De akte, vermeld in artikel 9 van de wet van 27 mei 1870, wordt opgesteld door een lid van de Vlaamse Regering.".

Art. 24. In artikel 12 van hetzelfde decreet wordt tussen het woord "voor" en de woorden "de aanleg" de zinsnede "de bouw," ingevoegd.

Art. 25. Artikel 14 van hetzelfde decreet wordt vervangen door wat volgt:

"Art. 14. De statuten, vermeld in artikel 4, stellen het aantal leden vast en de duur van hun mandaat.".

Art. 26. In artikel 15 van hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 19 mei 2006, wordt het woord "beheer" vervangen door het woord "bestuur".

Art. 27. Artikel 17 van hetzelfde decreet, vervangen bij het decreet van 7 juli 1998, wordt vervangen door wat...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT