Decreet houdende diverse bepalingen inzake omgeving, natuur en landbouw en energie, de 18 décembre 2015

HOOFDSTUK 1. - Algemene bepaling

Artikel 1. Dit decreet regelt een gewestaangelegenheid.

HOOFDSTUK 2. - Wet betreffende de economische reglementering van de prijzen

Art. 2. Aan artikel 2, § 1, van de wet 22 januari 1945 betreffende de economische reglementering en de prijzen, hernummerd bij de wet van 23 december 1969, wordt een tweede lid toegevoegd, dat luidt als volgt:

"Het bepalen van maximumprijzen voor water bestemd voor menselijke aanwending wordt geregeld in artikel 12bis van het decreet van 24 mei 2002 betreffende water bestemd voor menselijke aanwending.".

HOOFDSTUK 3. - Wet op de riviervisserij

Art. 3. Artikel 22 van de wet van 1 juli 1954 op de riviervisserij, vervangen bij het decreet van 30 april 2009, wordt vervangen door wat volgt:

"Art. 22. Het is verboden om in stromen, rivieren of kanalen, of in delen ervan stoffen te werpen met als bedoeling de vissen te bedwelmen, of te doden.".

HOOFDSTUK 4. - Wet betreffende de wateringen

Art. 4. Aan artikel 1 van de wet van 5 juli 1956 betreffende de wateringen, vervangen bij het decreet van 18 juli 2003, worden de woorden "en van de bekkenspecifieke delen van het stroomgebiedbeheerplan" toegevoegd.

HOOFDSTUK 5. - Wet betreffende de polders

Art. 5. Aan artikel 1 van de wet van 3 juni 1957 betreffende de polders, vervangen bij het decreet van 18 juli 2003, worden de woorden "en van de bekkenspecifieke delen van het stroomgebiedbeheerplan" toegevoegd.

HOOFDSTUK 6. - Veldwetboek

Art. 6. Aan artikel 35bis, § 5, van het Veldwetboek van 7 oktober 1886, ingevoegd bij wet van 8 april 1969, wordt een derde lid toegevoegd, dat luidt als volgt:

"De bepalingen van het eerste lid zijn niet van toepassing op systemen voor grondgebruik waarbij de teelt van bomen wordt gecombineerd met landbouw op dezelfde grond, toegepast op een perceel landbouwgrond als vermeld in artikel 2, 12°, van het decreet van 22 december 2006 houdende inrichting van een gemeenschappelijke identificatie van landbouwer, exploitatie en landbouwgrond in het kader van het meststoffenbeleid en van het landbouwbeleid.".

HOOFDSTUK 7. - Wet op de bescherming van de oppervlaktewateren tegen verontreiniging

Art. 7. In artikel 35bis, § 5, van de wet van 26 maart 1971 op de bescherming van de oppervlaktewateren tegen verontreiniging, ingevoegd bij het decreet van 21 december 2001, wordt de zinsnede "conform het decreet van 22 februari 1995 betreffende de bodemsanering." vervangen door de zinsnede "conform het decreet van 22 februari 1995 betreffende de bodemsanering of het Bodemdecreet van 27 oktober 2006.".

HOOFDSTUK 8. - Wet houdende bijzondere maatregelen inzake ruilverkaveling van landeigendommen uit kracht van de wet bij de uitvoering van grote infrastructuurwerken

Art. 8. In artikel 3, tweede lid, van de wet van 12 juli 1976 houdende bijzondere maatregelen inzake ruilverkaveling van landeigendommen uit kracht van de wet bij de uitvoering van grote infrastructuurwerken, gewijzigd bij het decreet van 20 april 2012, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

1° het woord "acht" wordt vervangen door het woord "tien";

2° er worden een achtste en een negende streepje toegevoegd, die luiden als volgt:

"- een lid op de voordracht van de Vlaamse minister, bevoegd voor het onroerend erfgoed;

- een lid op de voordracht van de Vlaamse minister, bevoegd voor de landinrichting en het natuurbehoud.".

HOOFDSTUK 9. - Decreet houdende maatregelen inzake grondwaterbeheer

Art. 9. In artikel 28ter, § 2, 9°, van het decreet van 24 januari 1984 houdende maatregelen inzake het grondwaterbeheer, ingevoegd bij het decreet van 19 december 1997 en vervangen bij het decreet van 22 december 1999, wordt de zinsnede "overeenkomstig het decreet van 22 februari 1995 betreffende de bodemsanering." vervangen door de zinsnede "conform het decreet van 22 februari 1995 betreffende de bodemsanering of het Bodemdecreet van 27 oktober 2006.".

Art. 10. In artikel 28quater van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 20 december 1996, vervangen bij het decreet van 22 december 1999 en het laatst gewijzigd bij het decreet van 28 februari 2014, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

1° in paragraaf 1, 2°, a) en b), wordt de zinsnede "Qgwp=gemeten gewonnen volume grondwater per grondwaterput (in mü);" telkens vervangen door de zinsnede "Qgwp = gewonnen volume grondwater per grondwaterput (in mü);";

2° in de inleidende zin van paragraaf 2 wordt het woord "opgepompt" vervangen door het woord "gewonnen";

3° in paragraaf 2, eerste lid, wordt punt 2° vervangen door wat volgt:

"2° als de opgenomen hoeveelheid grondwater niet gemeten is aan de hand van een continue debietmeting als vermeld in punt 1° wordt onweerlegbaar vermoed dat deze hoeveelheid gelijk is aan:

a) als de grondwaterwinning op het ogenblik waarop het grondwater in het jaar voorafgaand aan het heffingsjaar wordt gewonnen met toepassing van dit decreet of conform de bepalingen van het VLAREM of van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning is vergund:

1) als in de vergunning een hoeveelheid op jaarbasis is vermeld: deze hoeveelheid;

2) als in de vergunning alleen een hoeveelheid op dagbasis is vermeld:

i) deze hoeveelheid op dagbasis vermenigvuldigd met het reële aantal dagen dat de grondwaterwinning in gebruik is geweest in geval van seizoensgebonden activiteiten of activiteiten van beperkte duur;

ii) deze hoeveelheid op dagbasis vermenigvuldigd met 225 in de andere gevallen;

b) als de grondwaterwinning op het ogenblik waarop het grondwater in het jaar voorafgaand aan het heffingsjaar wordt gewonnen niet met toepassing van dit decreet of conform de bepalingen van het VLAREM of van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning is vergund of als er in de vergunning geen toegelaten hoeveelheid is vermeld: de som van de maximale nominale capaciteit van de pompen, uitgedrukt in mü per uur en vermenigvuldigd met T. Daarbij is:

1) - voor seizoensgebonden irrigatie in open lucht voor land- en tuinbouw in hoofdactiviteit: T = 200;

- voor andere seizoensgebonden activiteiten of activiteiten van beperkte duur: T = 10 x het reële aantal dagen dat de grondwaterwinning in gebruik geweest is;

2) in de overige gevallen: T = 2.000;".

Art. 11. Aan de bijlage bij hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 19 december 1997 en vervangen bij het decreet van 18 december 2009, wordt de volgende zin toegevoegd:

"De gebiedsfactor is in de overige zones gelijk aan de gebiedsfactor van codegebied 0100.".

HOOFDSTUK 10. - Decreet betreffende de milieuvergunning

Art. 12. In artikel 45ter van het decreet van 28 juni 1985 betreffende de milieuvergunning, ingevoegd bij het decreet van 9 mei 2014, worden volgende wijzigingen aangebracht:

1° in paragraaf 1, eerste lid, wordt de datum "1 januari 2019" vervangen door de datum "31 december 2016";

2° paragraaf 2 wordt vervangen door wat volgt:

" § 2. De vergunningstermijn van een milieuvergunning verleend voor de exploitatie van een inrichting met een stikstofdepositie, die verstrijkt voor 31 december 2018, wordt in afwijking van paragraaf 1 en artikel 18, § 2, 43 en 44, verlengd tot uiterlijk 31 december 2019, als voldaan wordt aan de bepalingen, vermeld in paragraaf 3.

In het eerste lid wordt verstaan onder inrichting met een stikstofdepositie: een inrichting waarvan de stikstofdepositie volgens de depositiescan een risico inhoudt op een betekenisvolle aantasting van de natuurlijke kenmerken van een speciale beschermingszone als vermeld in artikel 2, 43°, van het decreet van 21 oktober 1997 betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu.

Deze depositiescan, zoals aanvaard door de Vlaamse Regering, geeft als onderdeel van de online-voortoets aan of er een risico is op een betekenisvolle aantasting van de natuurlijke kenmerken van de speciale beschermingszones, vermeld in artikel 2, 43°, van het decreet van 21 oktober 1997 betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu voor wat betreft de gevolgen van stikstofneerslag via de lucht onder vorm van verzuring en vermesting in de betrokken speciale beschermingszone. In dit artikel wordt verstaan onder de online-voortoets: een via het internet beschikbaar gesteld instrument dat op een gestandaardiseerde en geautomatiseerde wijze een berekening maakt van de milieudruk vanuit een voorgenomen vergunningsplichtige activiteit en deze milieudruk onder vorm van mathematische grootheden uitzet ten opzichte van de gevoeligheid van de habitats en soorten waarvoor instandhoudingsdoelstellingen voor de betreffende speciale beschermingszone zijn vastgesteld volgens artikel 36ter, § 1, van het decreet van 21 oktober 1997 betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu. De online-voortoets levert een rapport af waarin de ingevoerde gegevens en de beoordeling van het hierboven vermelde risico vermeld worden.

Dit gebeurt in termen van het al dan niet uitsluiten van een betekenisvolle aantasting van de natuurlijke kenmerken van de speciale beschermingszone, met name in de zone waar het voor de berekende milieudruk gevoelige habitat of leefgebied van een soort voorkomt, of gecreëerd wordt of tot doel kan worden gesteld overeenkomstig de daartoe in het kader van de instandhoudingsdoelstellingen toe te passen zoekzone. De toetsing gebeurt vanuit de locatie van de voorgenomen vergunningsplichtige activiteit.";

3° er worden een paragraaf 3 en paragraaf 4 toegevoegd, die luiden als volgt:

`` § 3. Voor de verlenging van de vergunning, vermeld in paragraaf 2, moet de vergunninghouder voor het verstrijken van de vergunningstermijn een verzoek indienen bij de bevoegde vergunningverlenende overheid.

De bevoegde vergunningverlenende overheid neemt akte van het verzoek als aan de toepassingsvoorwaarden vermeld in paragraaf 2 en 3 is voldaan.

De aktename geldt als bevestiging dat de milieuvergunning is verlengd conform paragraaf 2. Tegen die akte kan geen administratief beroep worden ingediend als aan de toepassingsvoorwaarden vermeld in paragraaf 2 en 3 is voldaan.

...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT