Decreet houdende bepalingen tot begeleiding van de begroting 2019, de 21 décembre 2018

HOOFDSTUK 1. - Algemeen

Artikel 1. Dit decreet regelt een gewest- en gemeenschapsaangelegenheid.

HOOFDSTUK 2. - Cultuur, Jeugd, Sport en Media

Afdeling 1. - Oprichting begrotingsfonds voor de classificatie van films, voor het eerst vertoond in Belgische bioscopen

Art. 2. Er wordt een begrotingsfonds voor de classificatie van films voor het eerst vertoond in Belgische bioscopen opgericht als vermeld in artikel 12 van het Rekendecreet van 8 juli 2011, hierna het `fonds'.

Het fonds wordt gespijsd door de bijdragen van de Franse Gemeenschap, de Duitstalige Gemeenschap en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie van Brussel-Hoofdstad, aan de Vlaamse Gemeenschap voor de coördinatie en het secretariaat van de classificatie van films voor het eerst vertoond in Belgische bioscopen. Het fonds kan ook gespijsd worden door geldelijke boetes, die door de klachtencommissie als sanctie kunnen worden toegekend bij niet-naleving van de reglementering.

Het fonds wordt aangewend voor de loon- en werkingskosten die gemaakt worden in het kader van de classificatie van films voor het eerst vertoond in Belgische bioscopen, door de Vlaamse Gemeenschap.

Afdeling 2. - Wijzigingen aan het decreet van 26 januari 2018 tot oprichting van het privaatrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen in de vorm van een vereniging zonder winstoogmerk

Art. 3. In artikel 16 van het decreet van 26 januari 2018 tot oprichting van het privaatrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen in de vorm van een vereniging zonder winstoogmerk, wordt het jaartal "2018" vervangen door het jaartal "2019".

Art. 4. In artikel 18 van hetzelfde decreet wordt het jaartal "2019" vervangen door het jaartal "2020".

HOOFDSTUK 3. - Economie, Wetenschap en Innovatie

Afdeling 1. - Opheffing Fonds voor de aanwending van courante ontvangsten

Art. 5. Artikel 1 van het decreet van 6 juli 1994 houdende bepalingen tot begeleiding van de aanpassing van de begroting 1994, gewijzigd bij het decreet van 22 december 1995, wordt opgeheven.

HOOFDSTUK 4. - Financiën en Begroting

Afdeling 1. - Vrijstelling BIV voor elektrische motorfietsen en motorfietsen op waterstof

Art. 6. In artikel 2.3.6.0.2 van de Vlaamse Codex Fiscaliteit van 13 december 2013 wordt het tweede lid vervangen door wat volgt:

"Dit artikel is alleen van toepassing op wegvoertuigen van natuurlijke personen en andere rechtspersonen dan vennootschappen, autonome overheidsbedrijven en verenigingen zonder winstgevend doel, met leasingactiviteiten.".

Afdeling 2. - Aanpassing aan het roerend partnerabattement inzake erfbelasting

Art. 7. Aan artikel 2.7.6.0.6, § 2, van de Vlaamse Codex Fiscaliteit van 13 december 2013, ingevoegd bij decreet van 6 juli 2018, wordt de zin "Die vrijstelling geldt niet als de rechtverkrijgende partner een bloedverwant in de rechte lijn van de erflater is of een rechtverkrijgende is die voor de toepassing van het tarief met een rechtverkrijgende in de rechte lijn wordt gelijkgesteld." toegevoegd.

HOOFDSTUK 5. - Internationaal Vlaanderen

Afdeling 1. - Opheffingsbepaling van rechtspersoon CVN

Art. 8. Artikel 6 van het decreet van 8 december 1998 houdende diverse bepalingen naar aanleiding van de begrotingscontrole 1998 wordt opgeheven. De middelen, rechten en verplichtingen van de opgeheven rechtspersoon Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen-Nederland (CVN) worden overgenomen door vzw De Buren.

HOOFDSTUK 6. - Kanselarij en Bestuur

Afdeling 1. - Opheffing DAB Digitale Drukkerij

Art. 9. Artikel 69 van het decreet van 23 december 2011 houdende bepalingen tot begeleiding van de begroting 2012 wordt opgeheven.

Afdeling 2. - Wijziging van het decreet van 5 juli 2002 tot vaststelling van de regels inzake de dotatie en de verdeling van het Vlaams Gemeentefonds

Art. 10. In artikel 19septies decies, eerste lid, van het decreet van 5 juli 2002 tot vaststelling van de regels inzake de dotatie en de verdeling van het Vlaams Gemeentefonds, ingevoegd bij het decreet van 22 december 2017, wordt het bedrag "23.819.200 euro" vervangen door het bedrag "23.919.200 euro" en wordt het bedrag "1.064.000 euro" vervangen door het bedrag "1.164.000 euro".

Afdeling 3. - Wijziging algemeen rampenfonds - uitsluiten teelt- of oogstschade

Art. 11. In artikel 7 van het decreet van 3 juni 2016 betreffende de tegemoetkoming voor schade, aangericht door algemene rampen in het Vlaamse Gewest, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  1. in punt 5°, a), worden de zinsnede "de niet-binnengehaalde oogsten," en de woorden "en de teelten", opgeheven;

  2. er wordt een punt 6° toegevoegd, dat luidt als volgt:

    "6° schade aan teelten of oogsten.".

    Art. 12. In artikel 9, eerste lid, van hetzelfde decreet wordt punt 4° opgeheven.

    HOOFDSTUK 7. - Mobiliteit en Openbare Werken

    Afdeling 1. - Verkeersveiligheidsfonds - subsidies veilige schoolomgevingen

    Art. 13. Aan artikel 42 van het decreet van 3 juli 2015 houdende bepalingen tot begeleiding van de aanpassing van de begroting 2015, gewijzigd bij de decreten van 18 december 2015, 8 juli 2016 en 22 december 2017, wordt een paragraaf 6 toegevoegd, die luidt als volgt:

    " § 6. Om de verkeersveiligheid te bevorderen, kan de Vlaamse Regering, binnen de perken van de begrotingskredieten, een subsidie verlenen aan de gemeenten voor projecten die de aanleg of de verbetering van de infrastructuur aan schoolomgevingen tot doel hebben, andere dan deze bedoeld in artikel 26/10 en artikel 26/12 van het decreet van 20 maart 2009 betreffende het mobiliteitsbeleid.

    Enkel de uitvoering van de in de projectdossiers beschreven maatregelen en acties komen in aanmerking voor een subsidie. De voorbereidende werkzaamheden, zoals de opmaak van het projectdossier en eventuele bijkomende studies, onderzoeken of analyses komen niet in aanmerking voor een subsidie.

    Binnen de perken van de kredieten van het verkeersveiligheidsfonds wordt hiervoor een budgettaire enveloppe per jaar voorzien. De Vlaamse Regering bepaalt de nadere voorwaarden op basis waarvan de projecten, vermeld in het eerste lid, subsidiabel zijn en bepaalt de procedure voor de aanvraag, beoordeling, toekenning en uitbetaling van de subsidie.".

    HOOFDSTUK 8. - Omgeving

    Afdeling 1. - Prijzen rolmodellen inzake afval-, materialen- en bodembeleid

    Art. 14. De Vlaamse Regering wordt gemachtigd om de OVAM Ecodesign Award en de OVAM GroeneVent Awards uit te reiken. De OVAM Ecodesign Award is een jaarlijkse prijs voor studenten die oog hebben voor duurzaamheid in hun jaar- of eindwerk. De OVAM GroeneVent Awards is een jaarlijkse prijs voor organisatoren van evenementen in Vlaanderen die hun milieu-impact verlagen en streven naar een duurzame organisatie van hun evenementen.

    De Vlaamse Regering kan de criteria en de procedure voor de toekenning van de OVAM Ecodesign Award en de OVAM GroeneVent Awards bepalen.

    Afdeling 2. - Wijziging van het decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materialenkringlopen en afvalstoffen - Milieu-heffingen

    Art. 15. Aan artikel 46, § 1, van het decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen worden volgende wijzigingen aangebracht:

  3. aan punt 6°, a), wordt de volgende zin toegevoegd:

    "Vanaf 1 januari 2019 geldt een tarief van 0 euro per ton.";

  4. aan punt 6°, b), wordt na de eerste zin de volgende zin toegevoegd:

    "Vanaf 1 januari 2019 geldt een tarief van 0 euro per ton.";

  5. in punt 11° wordt na de eerste zin de volgende zin ingevoegd:

    "Vanaf 1 januari 2019 geldt dit tarief ook voor het storten op een daartoe vergunde stortplaats van gipshoudend slib van de productie van calciumchloride en van loodslakken van metallurgische processen.";

  6. het vierde lid wordt vervangen door wat volgt:

    "In afwijking van de gevallen vermeld in het eerste lid, 16° en 17°, geldt met ingang van het heffingsjaar 2019 voor de verwerking van verpulpingsresidu's en ontinktingsslib van papier- en kartonafval die ontstaan bij bedrijven die papier- en kartonafval gebruiken als grondstof voor de aanmaak van nieuwe stoffen of producten volgende heffingen:

  7. voor het verbranden en meeverbranden met een energierecuperatie kleiner dan 65 %: 7 euro per ton;

  8. voor het verbranden en meeverbranden met een energierecuperatie tussen 65 % en 80 %: 2 euro per ton;

  9. voor het verbranden en meeverbranden met energierecuperatie van meer dan 80 %: 0 euro per ton.

    In afwijking van de gevallen vermeld in het eerste lid, 16° en 17°, geldt voor recyclageresidu's van kunststofafval van bedrijven die kunststofafval gebruiken als grondstof voor de aanmaak van nieuwe stoffen of producten, met ingang van het heffingsjaar 2010, een heffingstarief van 2 euro per ton.";

  10. in het vijfde lid wordt na de eerste zin, die eindigt met de woorden "een heffingstarief van 2,2 euro/ton", de volgende zin ingevoegd:

    "Vanaf 1 januari 2019 geldt een tarief van 0 euro per ton.";

  11. aan het zesde lid, dat eindigt met de woorden "een heffingstarief van 2,2 euro/ton", wordt de volgende zin toegevoegd:

    "Vanaf 1 januari 2019 geldt een tarief van 0 euro per ton.";

  12. er wordt een lid toegevoegd, dat luidt als volgt:

    "Onverminderd de bepalingen, vermeld in punt 19°, wordt het bedrag van de milieuheffing voor het overbrengen van in het Vlaamse Gewest geproduceerd papier- en kartonafval naar een vergunde inrichting buiten het Vlaamse Gewest waar het betrokken papier- en kartonafval wordt onderworpen aan handelingen met EU-code R12/R13, berekend op de toegepaste verwerkingswijze van de uit de R12/R13 handeling ontstane residu's, volgens de bedragen vermeld in punt 1° tot en met 18°, die worden bepaald door de toegepaste verwerkingswijze van de residu's indien deze ontstaan uit handelingen met EU-code R12/R13 die binnen het Vlaamse Gewest worden gesteld.".

    Art. 16. In artikel 46, § 3, van hetzelfde decreet wordt aan het eerste lid een punt 7° toegevoegd, dat luidt als volgt:

    "7° voor wat betreft het in het Vlaamse...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT