Decreet betreffende mechanisme ter beslechting van belastinggeschillen in de Europese Unie, de 25 novembre 2019

Artikel 1. Europese clausule

Dit decreet voorziet in de omzetting van de Richtlijn (EU) 2017/1852 van de Raad van 10 oktober 2017 betreffende mechanismen ter beslechting van belastinggeschillen in de Europese Unie.

Art. 2. Toepassingsgebied

Bij dit decreet worden de voorschriften en mechanismen vastgesteld ter beslechting van geschillen tussen de bevoegde autoriteit en de buitenlandse autoriteit welke ontstaan naar aanleiding van de uitleg en toepassing van overeenkomsten en verdragen die voorzien in de afschaffing van dubbele belasting op inkomsten en, waar van toepassing, op vermogen.

Art. 3. Definities

§ 1 - Voor de toepassing van dit decreet wordt verstaan onder:

  1. bevoegde autoriteit: de bevoegde Belgische autoriteit;

  2. bevoegde rechtbank: de overeenkomstig deel III van het Gerechtelijk Wetboek bevoegde rechtbank;

  3. buitenlandse autoriteit: de autoriteit van een andere lidstaat dan België die door de betrokken lidstaat als bevoegde autoriteit is aangewezen;

  4. dubbele belasting: de heffing door twee of meer lidstaten van belastingen die onder een overeenkomst of verdrag als bedoeld in artikel 2 vallen, op dezelfde belastbare inkomsten of hetzelfde belastbare vermogen wanneer zulks aanleiding geeft tot een additionele belastingheffing, een toename van de belastingverplichtingen of de annulering of vermindering van verliezen die met belastbare winst kunnen worden verrekend;

  5. belanghebbende: elke persoon, met inbegrip van een natuurlijke persoon, die een fiscaal ingezetene is van een lidstaat en voor wiens belastingheffing het geschilpunt rechtstreekse gevolgen heeft;

  6. geschilpunt: de aangelegenheid die aanleiding geeft tot een van de geschillen als bedoeld in artikel 2;

  7. lidstaat: een lidstaat van de Europese Unie;

  8. grote onderneming: een grote onderneming in de zin van de richtlijn 2013/34/EU van het Europees Parlement en de Raad van 26 juni 2013 betreffende de jaarlijkse financiële overzichten, geconsolideerde financiële overzichten en aanverwante verslagen van bepaalde ondernemingsvormen, tot wijziging van Richtlijn 2006/43/EG van het Europees Parlement en de Raad en tot intrekking van Richtlijnen 78/660/EEG en 83/349/EEG van de Raad;

  9. grote groep: een grote groep in de zin van de richtlijn 2013/34/EU van het Europees Parlement en de Raad van 26 juni 2013 betreffende de jaarlijkse financiële overzichten, geconsolideerde financiële overzichten en aanverwante verslagen van bepaalde ondernemingsvormen, tot wijziging van Richtlijn 2006/43/EG van het Europees Parlement en de Raad en tot intrekking van Richtlijnen 78/660/EEG en 83/349/EEG van de Raad;

  10. Algemene Verordening Gegevensbescherming: de Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG.

    § 2 - Tenzij de context anders vereist, hebben termen die in dit decreet niet worden gedefinieerd de betekenis die zij op dat ogenblik hebben uit hoofde van de betrokken overeenkomsten of verdragen als bedoeld in artikel 2, die van toepassing zijn op de datum van ontvangst van de eerste kennisgeving van de handeling die heeft geleid of zal leiden tot een geschilpunt. Bij gebreke van een definitie uit hoofde van dergelijke overeenkomsten of verdragen hebben termen die niet zijn gedefinieerd de betekenis die zij op dat moment hadden met betrekking tot de belastingen waarop genoemde overeenkomsten of verdragen van toepassing zijn, waarbij een betekenis krachtens de toepasselijke belastingwetgeving voorrang heeft op een betekenis die krachtens een andere wetgeving aan de term wordt gegeven.

    Art. 4..

    § 1 - Elke belanghebbende heeft het recht een klacht in te dienen met betrekking tot een geschilpunt bij de bevoegde autoriteit, waarbij om de beslechting van het geschil wordt verzocht.

    De klacht moet worden ingediend binnen een termijn van drie jaar, te rekenen vanaf de ontvangst van de eerste kennisgeving van de handeling die tot het geschilpunt aanleiding geeft of zal geven, ongeacht of de belanghebbende de ter beschikking staande rechtsmiddelen aanwendt.

    De belanghebbende dient de klacht tegelijkertijd en met dezelfde gegevens bij de bevoegde autoriteit en bij elke buitenlandse autoriteit in en geeft in de klacht aan welke andere lidstaten betrokken zijn.

    § 2 - De bevoegde autoriteit bevestigt de ontvangst van de klacht binnen een termijn van twee maanden, te rekenen vanaf de ontvangst van de klacht.

    De bevoegde autoriteit stelt tevens de buitenlandse autoriteit binnen de termijn vermeld in het eerste lid in kennis van die ontvangst.

    De bevoegde autoriteit stelt de buitenlandse autoriteit op dat moment ook in kennis van de taal of talen waarin zij tijdens de desbetreffende procedurehandelingen wil communiceren.

    § 3 - De klacht vermeld in paragraaf 1 wordt alleen aanvaard indien de belanghebbende die de klacht indient de bevoegde autoriteit en de buitenlandse autoriteit de volgende inlichtingen verschaffen:

  11. naam, adres, fiscaal identificatienummer en alle andere inlichtingen die nodig zijn voor de identificatie van de belanghebbende die de klacht heeft ingediend bij de bevoegde autoriteit en bij de buitenlandse autoriteit, en van elke andere belanghebbende;

  12. de betrokken belastingtijdvakken;

  13. nadere informatie over de relevante feiten en omstandigheden van de zaak - met inbegrip van bijzonderheden over de structuur van de transactie en over de verhouding tussen de belanghebbende en de andere partijen bij de relevante transacties, alsmede van de feiten die te goeder trouw in een wederzijds bindende overeenkomst tussen de belanghebbende en de belastingdienst zijn vastgelegd, waar van toepassing ù meer in het bijzonder de aard en de datum van de handelingen die aanleiding geven tot het geschilpunt ù waaronder, in voorkomend geval, bijzonderheden over dezelfde in de andere lidstaat ontvangen inkomsten en over de opneming daarvan in de belastbare inkomsten in de andere lidstaat, en bijzonderheden over de belastingen die in verband met die inkomsten in de andere lidstaat zijn geheven of zullen worden geheven - alsmede de daarmee verband houdende bedragen in de valuta's van de betrokken lidstaten, met een afschrift van eventuele bewijsstukken;

  14. een verwijzing naar de toepasselijke nationale regels en naar de overeenkomsten of verdragen als bedoeld in artikel 2. Indien meer dan één overeenkomst of verdrag van toepassing is, vermeldt de belanghebbende die de klacht indient welke overeenkomst of welk verdrag met betrekking tot het geschilpunt in kwestie wordt uitgelegd. Die overeenkomst of dat verdrag is voor de toepassing van dit decreet de toepasselijke overeenkomst of het toepasselijke verdrag;

  15. de volgende informatie, verstrekt door de belanghebbende die de klacht heeft ingediend bij de bevoegde autoriteit en bij de buitenlandse autoriteit, samen met een afschrift van eventuele bewijsstukken:

    1. een verklaring waarom de belanghebbende meent dat er sprake is van een geschilpunt;

    2. nadere bijzonderheden over elk door de belanghebbende ingesteld beroep en elke door de belanghebbende opgestarte rechtszaak met betrekking tot de relevante transacties, en over elke rechterlijke beslissing in verband met het geschilpunt;

    3. een toezegging van de belanghebbende dat hij zo volledig en zo snel mogelijk op alle toepasselijke verzoeken van de bevoegde autoriteit of van de buitenlandse autoriteit zal reageren en op verzoek van de bevoegde autoriteit of van de buitenlandse autoriteit alle documentatie zal verstrekken;

    4. in voorkomend geval, een afschrift van het definitieve besluit over de belastingaanslag ù in de vorm van een definitieve belastingaanslag, een verslag van de belastingcontrole of een ander gelijkwaardig document ù dat aanleiding geeft tot het geschilpunt, en een afschrift van elk ander document dat de belastingautoriteiten met betrekking tot het geschilpunt hebben verstrekt;

    5. in voorkomend geval, informatie over eventuele klachten die door de belanghebbende zijn ingediend uit hoofde van een andere procedure voor onderling overleg of uit hoofde van een andere geschilbeslechtingsprocedure, als omschreven in artikel 17, § 5, en een uitdrukkelijke toezegging van de belanghebbende dat hij het bepaalde in artikel 17, § 5, zal naleven;

  16. alle door de bevoegde autoriteit en de buitenlandse autoriteit gevraagde specifieke aanvullende informatie die noodzakelijk wordt geacht voor een grondig onderzoek van de zaak in kwestie.

    § 4 - De bevoegde autoriteit en de buitenlandse autoriteit kan om de in § 3, 6°, bedoelde informatie verzoeken binnen drie maanden, te rekenen vanaf de ontvangst van de klacht.

    Indien dit door de bevoegde autoriteit nodig wordt geacht, kunnen verdere verzoeken om informatie worden gedaan tijdens de in artikel 5 bedoelde procedure voor onderling overleg.

    Het verzoek bedoeld in § 3, 6°, mag niet leiden tot de openbaarmaking van een handels-, bedrijfs-, nijverheids- of beroepsgeheim of een fabrieks- of handelswerkwijze.

    Een belanghebbende die een verzoek overeenkomstig § 3, 6°, ontvangt, antwoordt binnen drie maanden na ontvangst van het verzoek.

    Tegelijkertijd wordt een afschrift van het antwoord bedoeld in het vierde lid toegezonden aan de buitenlandse autoriteit.

    § 5 - De bevoegde autoriteit neemt een besluit over de aanvaarding of afwijzing van de klacht binnen zes maanden na ontvangst van die klacht of binnen zes maanden na ontvangst van de in § 3, 6°, bedoelde informatie, indien dat later is.

    De bevoegde autoriteit stelt de belanghebbende en de buitenlandse autoriteit onverwijld in kennis van haar besluit.

    De bevoegde autoriteit kan binnen de termijn vermeld in het eerste lid besluiten het geschilpunt eenzijdig te beslechten, zonder de buitenlandse autoriteit erbij te betrekken. In dat geval stelt de bevoegde autoriteit de belanghebbende en de buitenlandse autoriteit daarvan onverwijld in kennis; na die...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT