Decreet betreffende de gewestelijke maatschappijen voor economische ontwikkeling en de gespecialiseerde maatschappijen, de 19 octobre 2022

Hoofdstuk 1. - NewCo

Afdeling 1. - Oprichting en opdrachten

Artikel 1. Er wordt, onder de benaming NewCo, hierna "de Maatschappij" genoemd, een maatschappij van algemeen nut opgericht in de vorm van een naamloze vennootschap.

De Maatschappij is een gewestelijke investeringsmaatschappij in de zin van de wet van 2 april 1962 betreffende de Federale Investeringsmaatschappij en de Gewestelijke Investeringsmaatschappijen.

Voor alles wat niet bij dit decreet wordt geregeld, wordt de Maatschappij onderworpen aan de bepalingen van het Wetboek der vennootschappen en verenigingen.

In al haar tussenkomsten waakt de Maatschappij er, door de toepassing van de regels inzake zorgvuldig industrieel, financieel en commercieel beheer, over een globale winstgevendheid na te streven.

Art. 2. De bedrijfszetel van de Maatschappij is in het Waalse Gewest gelegen.

Art. 3. De Maatschappij heeft als doel de ondersteuning aan de oprichting, de groei en het voortbestaan van de bedrijven in het Waalse Gewest, in een perspectief van ontwikkeling van de werkgelegenheid in het Waalse Gewest, van toegevoegde waarde en van duurzaamheid.

Art. 4.§ 1. Om bij te dragen tot de verwezenlijking van haar maatschappelijk doel, vervult de Maatschappij volgende opdrachten:

  1. participaties nemen in het maatschappelijk kapitaal of het eigen vermogen of belangen nemen;

  2. de ondernemingen in de vorm van een al dan niet ondergeschikte lening of in andere vormen van voorschotten van dat type, tegen vergoeding, van een financiële ondersteuning voorzien;

  3. tegen commissie een, in voorkomend geval gedeeltelijke en/of aanvullende, waarborg toekennen op de terugbetaling in kapitaal of rente van leningen of kredieten toegestaan door:

    1. kredietinstellingen of financiële instellingen, erkend door de nationale Bank van België of door iedere andere buitenlandse overheid belast met prudentieel toezicht;

    2. vennootschappen gespecialiseerd in de financiering van verrichtingen met het oog op de oprichting en de ontwikkeling van bedrijven;

  4. een waarborg toestaan ten voordele van de tegenprestatie in het kader van nationale of internationale financierings-, investerings- en projectfinancieringsoperaties;

  5. ondersteunende en begeleidende diensten aanbieden bij de economische en technologische ontwikkeling van het Waals Gewest, en daarvoor met name een geïntegreerd, leesbaar en zichtbaar netwerk van operatoren sturen en beoordelen om het ondernemerschap, de groei en de innovatie te bevorderen;

  6. projecten inzake industrieel beleid ontwikkelen, met inbegrip van de industriële of economische herlokalisering, maar eveneens de reconversie van industriesites;

  7. met als doel de best mogelijke uitvoering van deze taken, een anticiperend en strategisch waakzaamheidsbeleid voeren, met name om de opkomende hoogpotentiële sectoren voor de investeringen van de Maatschappij in te lichten, meerwaardeketens te onderkennen in het kader van de opdracht bedoeld in 6°, en te anticiperen op de moeilijkheden van deelnemende bedrijven wegens sommige economische modellen die in een neergangsfase zitten.

    § 2. Een regeringsbesluit kan de Maatschappij gedelegeerde opdrachten toevertrouwen die verband houden met haar maatschappelijk doel.

    Het Gewest verstrekt de Maatschappij de nodige financiële middelen voor het voltooien van de haar toevertrouwde gedelegeerde opdrachten en voor het dekken van de voor haar daaruit voortvloeiende lasten.

    De verrichtingen, door de Maatschappij uitgevoerd in toepassing van deze opdrachten, worden afzonderlijk geboekt.

    De Maatschappij kan gespecialiseerde dochterndernemingen oprichten, als bedoeld in artikel 6, om de haar toevertrouwde gedelegeerde opdrachten uit te voeren.

    Afdeling 2. - Actiemiddelen

    Art. 5.§ 1. Om haar opdrachten te voltooien, kan de Maatschappij:

  8. deel uitmaken van elke vereniging, groep of elk syndicaat of er belangen in nemen;

  9. een participatie in het kapitaal van een vennootschap verkrijgen door inbrenging, fusie, overdracht, intekening op aandelen bij oprichting van een maatschappij of bij een verhoging van het maatschappelijk kapitaal of het eige kapitaal of bij enig ander middel;

  10. intekenen op of uitgifte doen van leningen, al dan niet obligatieleningen, al dan niet converteerbaar, al dan niet ondergeschikt, om leningen toe te kennen;

  11. alle persoonlijke of zakelijke waarborgen of zekerheden nemen, met name een pandrecht op een handelszaak;

  12. overgaan tot het verwerven of het verkopen van ieder onroerend goed en ieder effect, iedere titel, ieder financieel instrument of roerend goed in het kader van het beheer van haar thesaurie;

  13. in het algemeen, iedere verrichting uitvoeren die rechtstreeks of onrechtstreeks verband houdt met haar maatschappelijk doel of van aard is om de verwezenlijking ervan te bevorderen.

    § 2. Wanneer de Maatschappij een lening toekent, sluit de Maatschappij een overeenkomst waarin de nadere regels voor deze lening worden bepaald.

    Wanneer de Maatschappij participaties neemt in het maatschappelijk kapitaal of het eigen kapitaal van een vennootschap, sluit ze voor zover mogelijk een aandelenovereenkomst waarin minstens de nadere regels bepaald worden voor het goed bestuur van de betrokken vennootschap, de overdracht van aandelen en de eventuele uittreding van de Maatschappij.

    § 3. De Maatschappij kan een beroep doen op de diensten van derden en ze belasten met elke opdracht nuttig voor de verwezenlijking van haar maatschappelijk doel;

    Art. 6. § 1. De Maatschappij kan, na instemming van de Regering, gespecialiseerde dochterondernemingen oprichten waarvan zij rechtstreeks of onrechtstreeks de meerderheid van de effecten die het maatschappelijk kapitaal of het eigen kapitaal vertegenwoordigen, aanhoudt.

    Het Gewest is gemachtigd om rechtstreeks effecten aan te houden die het maatschappelijk kapitaal of het eigen kapitaal van de gespecialiseerde dochterondernemingen vertegenwoordigen.

    Het maatschappelijk doel van de gespecialiseerde dochterondernemingen, bepaald bij hun statuten, moet volledig opgaan in het maatschappelijk doel van de Maatschappij.

    § 2. Hun maatschappelijk doel kan de opdrachten bevatten die hen bij decreet of bij regeringsbesluit zijn overgedragen, om bij de te dragen tot de uitvoering van het gewestelijk economisch beleid. Wanneer de opdrachten die hen bij regeringsbesluit zijn overgedragen, een uitbreiding van hun maatschappelijk doel vormen, dient het regeringsbesluit bij decreet worden bevestigd, binnen de zes maanden na aanneming ervan, zoniet worden ze geacht geen effect te hebben gehad.

    De gespecialiseerde dochterondernemingen voeren strikt en trouw de opdrachten uit, die ze bij decreet of regeringsbesluit overgedragen kregen, overeenkomstig de nadere regels bepaald door de Regering.

    Het Gewest verstrekt de gespecialiseerde dochterondernemingen de financiële middelen nodig voor het voltooien van deze opdrachten. De verrichtingen die de gespecialiseerde dochterondernemingen in het kader van deze opdrachten uitvoert worden afzonderlijk geboekt.

    § 3. Artikel 5 is van toepassing op de gespecialiseerde dochterondernemingen.

    Afdeling 3. - financiering

    Art. 7.De Maatschappij financiert zelf haar opdrachten uit haar vermogen, evenals de opbrengsten van haar activiteiten, onverminderd artikel 4, § 2.Om de opdrachten als bedoeld in artikel 4, § 1, te financieren, kan de Maatschappij lenen en de aanvullende Europese en internationale...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT