29 JANUARI 2004. - Decreet betreffende het begeleidingsplan inzake omschakelingen (1)

De Waalse Gewestraad heeft aangenomen en Wij, Regering, bekrachtigen hetgeen volgt :

HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen

Artikel 1. Dit decreet regelt overeenkomstig 138 van de Grondwet gedeeltelijk een aangelegenheid bedoeld in artikel 127, § 1, van de Grondwet.

Art. 2. § 1. Er wordt een begeleidingsplan inzake omschakelingen, hierna "plan" genoemd, ten uitvoer gelegd wanneer een bedrijf werknemers collectief ontslaat en de twee volgende voorwaarden vervuld zijn :

1o de vertegenwoordigers van de werknemers van betrokken bedrijf of sector hebben verzocht om het uitwerken van dat plan door de "Office wallon de la Formation professionnelle et de l'Emploi" (Waalse Dienst voor Beroepsopleiding en Tewerkstelling), ingesteld bij het decreet van de Waalse Gewestraad van 6 mei 1999 en hierna "de Dienst" genoemd;

2o het beheerscomité van de Dienst bedoeld in hoofdstuk III van voornoemd decreet van 6 mei 1999 heeft ingestemd met het plan opgesteld door de bevoegde diensten van de Dienst in samenwerking met de representatieve werknemersorganisaties en de vertegenwoordigers van de werknemers binnen het bedrijf.

Voor de toepassing van dit decreet wordt verstaan onder "bedrijf", "collectief ontslag", "werknemers" en "vertegenwoordigers van de werknemers" de begrippen omschreven in de wet van 13 februari 1998 houdende bepalingen tot bevordering van de tewerkstelling en in artikel 1 van het koninklijk besluit van 24 mei 1976 betreffende het collectief ontslag. Dit decreet is evenwel ook toepasselijk op een collectief ontslag dat zich voordoet in het kader van een faillissementsprocedure.

§ 2. Het plan is een urgentiestelsel dat na goedkeuring door het beheerscomité van de Dienst collectief ontslagen werknemers het recht geeft om gebruik te maken van bedoeld stelsel dat de ontslagen doelgroep helpt bij de herinschakeling in het arbeidsproces rekening houdende met zijn kenmerken.

§ 3. Een plan loopt in principe één jaar met ingang van de inwerkingtreding ervan en niet langer dan twee jaar. De inwerkingtreding wordt nader bepaald in elk plan.

HOOFDSTUK II. - Toepassingsveld

Art. 3. Het plan wordt toegepast als het aantal ontslagen werknemers bedoeld in artikel 1, 3o, van het koninklijk besluit van 24 mei 1976 betreffende het collectief ontslag bereikt is. In geval van sluiting of van faillietverklaring van een bedrijf wordt bij de berekening van het aantal werknemers evenwel rekening gehouden met de werknemers die zijn ontslagen het jaar vóór de datum van het...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT