Koninklijk besluit betreffende de inning en de consignatie van een som bij de vaststelling van overtredingen inzake het wegverkeer, de 19 avril 2014

HOOFDSTUK 1. - Algemene bepalingen

Artikel 1. Enkel de bevoegde personen bedoeld in artikel 3, 1°, 2° en 7°, van het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg kunnen door de procureur-generaal bij het Hof van Beroep worden gemachtigd om de procedure die in dit besluit wordt geregeld, toe te passen.

Art. 2. Onder de voorwaarden vastgesteld in artikel 65 van de wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd op 16 maart 1968 en hierna "wet betreffende de politie over het wegverkeer" genoemd :

  1. kunnen de overtredingen bedoeld in het koninklijk besluit van 30 september 2005 tot aanwijzing van de overtredingen per graad van de algemene reglementen uitgevaardigd op grond van de wet betreffende de politie over het wegverkeer, per overtreding, aanleiding geven tot de inning van een som van :

    1. 110 euro voor de overtredingen van de tweede graad;

    2. 165 euro voor de overtredingen van de derde graad;

    3. 330 euro voor de overtredingen van de vierde graad.

  2. kan het overschrijden van de toegelaten maximumsnelheid bepaald in de reglementen uitgevaardigd op grond van de wet betreffende de politie over het wegverkeer, per overtreding, aanleiding geven tot de inning van de volgende som :

    1. voor de eerste 10 kilometer per uur boven de toegelaten maximumsnelheid bedraagt de som 50 euro;

    2. binnen de bebouwde kom, in een zone 30, schoolomgeving, woonerf en erf wordt boven de eerste 10 kilometer per uur boven de toegelaten maximumsnelheid de som van 50 euro met telkens 10 euro vermeerderd voor elke bijkomende kilometer per uur waarmee de toegelaten maximum-snelheid wordt overschreden;

    3. in alle andere gevallen wordt boven de eerste 10 kilometer per uur boven de toegelaten maximumsnelheid de som van 50 euro vermeerderd met telkens 5 euro voor elke bijkomende kilometer per uur waarmee de toegelaten maximumsnelheid wordt overschreden.

  3. kunnen de overige overtredingen van de reglementen uitgevaardigd op grond van de wet betreffende de politie over het wegverkeer aanleiding geven tot de inning van een som van 55 euro per overtreding.

  4. geeft een overtreding van artikel 34, § 1, van de wet betreffende de politie over het wegverkeer aanleiding tot de onmiddellijke inning van 150 euro.

    Art. 3. De inning en de consignatie zijn uitgesloten :

  5. indien de overtreder minder dan 18 jaar oud is;

  6. indien meerdere overtredingen gelijktijdig zijn vastgesteld en één van de overtredingen geen aanleiding kan geven tot deze procedure.

    Art. 4. De som die het voorwerp uitmaakt van een inning of een consignatie wordt steeds uitgedrukt in euro.

    Art. 5. Elke overtreder kan slechts van één enkele betalingswijze gebruik maken, zoals voorzien door de artikelen 9, 12, 16 en 22 van dit besluit.

    Art. 6. Alle bescheiden betreffende de inning en de consignatie van een som, bedoeld in afdeling 2 van hoofdstuk 2 en in afdeling 2 van hoofdstuk 3 van dit besluit, worden gedurende vijf jaar bewaard in de bureaus waartoe het in artikel 1 bedoelde personeel behoort.

    HOOFDSTUK 2. - Overtredingen begaan door een persoon met een woonplaats of vaste verblijfplaats in België

    Afdeling 1. - Algemeen

    Art. 7. De inning is uitgesloten :

    1. wanneer de totale som van de inning meer bedraagt dan 330 euro. De overtreding bedoeld in artikel 2, 4°, van dit besluit wordt niet in aanmerking genomen voor de berekening van voornoemde maximumsom. Of

    2. wanneer een snelheidsbeperking met meer dan 40 kilometer per uur wordt overtreden. Of

    3. wanneer een snelheidsbeperking met meer dan 30 kilometer per uur wordt overtreden binnen de bebouwde kom, in een zone 30, schoolomgeving, woonerf en erf. Of

    4. wanneer een overtreding van de derde graad tegelijkertijd wordt vastgesteld met een andere overtreding. Of

    5. wanneer een overtreding van de vierde graad wordt...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT