27 MAART 2008. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 19 december 2003 betreffende de boekhoudkundige verplichtingen en de openbaarmaking van de jaarrekening van bepaalde verenigingen zonder winstoogmerk, internationale verenigingen zonder winstoogmerk en stichtingen

ALBERT II, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen, zoals laatst gewijzigd door de wet van 23 maart 2007 tot wijziging van de wet van 4 juli 1989 betreffende de beperking en de controle van de verkiezingsuitgaven voor de verkiezingen van de federale Kamers, de financiering en de open boekhouding van de politieke partijen en van de wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen, inzonderheid op de artikelen 17, 37 en 53 ervan.

Gelet op het koninklijk besluit van 19 december 2003 betreffende de boekhoudkundige verplichtingen en de openbaarmaking van de jaarrekening van bepaalde verenigingen zonder winstoogmerk, internationale verenigingen zonder winstoogmerk en stichtingen.

Gelet op het advies van de Commissie voor Boekhoudkundige normen, gegeven op 19 februari 2008.

Gelet op het advies van de Inspecteur van Financiën, gegeven op 20 februari 2008.

Gelet op de akkoordbevinding van de Minister van Begroting van 17 maart 2008.

Gelet op de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973, inzonderheid op artikel 3, § 1, vervangen bij de wet van 4 juli 1989 en gewijzigd bij de wet van 4 augustus 1996;

Gelet op de dringende noodzakelijkheid;

Overwegende dat de dwingende noodzaak bestaat de rechtszekerheid te verzekeren ten behoeve van de verenigingen en stichtingen die hun jaarrekening voor het boekjaar 2007 moeten opmaken volgens nieuwe schema's waarvan de aanpassing al ruimschoots werd aangekondigd, alsook door de nabijheid van de neerlegging van die jaarrekeningen bij de Nationale Bank van België volgens sterk gewijzigde modaliteiten.

Overwegende dat de wijzigingen die aan de standaardschema's van de jaarrekening werden aangebracht ingevolge het gewijzigde wettelijke en reglementaire kader van toepassing op de jaarrekening reeds ter kennis van het publiek zijn gebracht en inzonderheid van de producenten van software met het oog op de opmaak van de jaarrekeningen die vanaf 17 maart 2008 bij de Nationale Bank van België worden neergelegd. Dat de rechtszekerheid gebiedt dat die reeds aangekondigde en verwerkte wijzigingen zo snel mogelijk worden omgezet in de reglementering aangaande de jaarrekening, nog vooraleer de algemene vergaderingen of raden van bestuur bijeengeroepen worden om de jaarrekening goed te keuren.

Op de voordracht van Onze Minister van Justitie,

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1. In de Nederlandstalige tekst van artikel 3 van het koninklijk besluit van 19 december 2003 betreffende de boekhoudkundige verplichtingen en de openbaarmaking van de jaarrekening van bepaalde verenigingen zonder winstoogmerk, internationale verenigingen zonder winstoogmerk en stichtingen wordt het woord "het" tussen de woorden "in overeenstemming zijn met" en "minimumindeling van een algemeen rekeningenstelsel" vervangen door het woord "de".

Art. 2. In de Nederlandstalige tekst van artikel 4 van hetzelfde besluit :

-wordt het woord "van" ingevoegd tussen de woorden "van het vermogen en" en "de opbrengsten";

- wordt het woord "een" ingevoegd tussen de woorden "minimumindeling van" en "algemeen rekeningenstelsel".

Art. 3. In de Nederlandstalige tekst van artikel 5 van hetzelfde besluit worden de woorden "en dagboeken" ingevoegd tussen de woorden "De boeken" en "worden gehouden".

Art. 4. In artikel 7 van hetzelfde besluit worden de volgende wijzigingen aangebracht :

- in de Nederlandstalige tekst van punt 1° wordt het woord "op" tussen de woorden "dan mag het geheel" en "zijn globale waarde" vervangen door het woord "tegen";

- in de Franstalige tekst van punt 3° worden de woorden "est remplacé" vervangen door de woorden "sont remplacés";

- in punt 6° worden de tekens "§ 3. » ingevoegd onmiddellijk voor de woorden "Wanneer de functionaliteit";

- in de Nederlandstalige tekst van punt 7° wordt het woord "jaarrekeningen" vervangen door het woord "jaarrekening" en worden de woorden "onder meer" vervangen door het woord "bovendien".

Art. 5. In de Nederlandstalige tekst van artikel 8 van hetzelfde besluit :

- worden in § 1. de woorden "tot haar" vervangen door de woorden "te harer";

- worden in § 2. de woorden "op hun waarschijnlijke realisatiewaarde op het ogenblik van het opmaken van de inventaris of op hun realisatiewaarde indien deze plaatsvindt vóór de inventaris" vervangen door de woorden "tegen hun waarschijnlijke realisatiewaarde op het ogenblik van het opmaken van de inventaris of tegen hun realisatiewaarde indien de realisatie plaatsvindt vóór het opmaken van de inventaris".

Art. 6. In de Nederlandstalige tekst van de titel die onmiddellijk na artikel 8 van hetzelfde besluit volgt, wordt het woord "de" ingevoegd tussen de woorden "Aanpassingen aan" en "verplichtingen".

Art. 7. In de Nederlandstalige tekst van artikel 9 van hetzelfde besluit :

- wordt een komma ingevoegd tussen de woorden "verenigingen zonder winstoogmerk" en "met uitzondering van";

- wordt het woord "door" geschrapt tussen de woorden "aanpassingen waarin" en "onderhavige titel voorziet".

Art. 8. De tekst van artikel 10 van hetzelfde besluit wordt vervangen door de volgende tekst :

« Artikel 10. Voor de toepassing ervan op verenigingen zonder winstoogmerk, wordt artikel 82, §§ 1 en 2 van het koninklijk besluit van 30 januari 2001 tot uitvoering van het Wetboek van vennootschappen, vervangen door volgende bepaling :

§ 1. Onverminderd artikel 85, tweede lid, worden de balans en de resultatenrekening opgesteld in overeenstemming met de schema's van afdeling II van onderhavig hoofdstuk.

De toelichting bevat de bijkomende informatie als bedoeld in punt A. van onderafdeling III van voornoemde afdeling II, alsmede de inlichtingen betreffende de sociale balans bedoeld in punt B. van onderafdeling III van voornoemde afdeling II indien de vereniging een jaargemiddelde van ten minste 20 personeelsleden telt, uitgedrukt in voltijdse equivalenten en waarvoor de vereniging een onmiddellijke aangifte van tewerkstelling heeft gedaan bij de met de inning van de socialezekerheidsbijdragen belaste instelling of die zijn ingeschreven in het algemeen personeelsregister, krachtens het koninklijk besluit van 8 augustus 1980 betreffende het bijhouden van sociale documenten.

§ 2. Voorzover ze niet in het toepassingsgebied vallen van artikel 17, § 5, van de wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen hebben de verenigingen bedoeld in artikel 17, § 3, van deze wet evenwel de mogelijkheid om hun balans en hun resultatenrekening op te stellen volgens de verkorte schema's bepaald in afdeling III van onderhavig hoofdstuk en een verkorte toelichting op te stellen met de bijkomende informatie bedoeld in punt A. van onderafdeling III van voornoemde afdeling III, alsmede de inlichtingen betreffende de sociale balans bepaald in punt B. van onderafdeling III van voornoemde afdeling III indien de vereniging een jaargemiddelde van ten minste 20 personeelsleden telt, uitgedrukt in voltijdse equivalenten en waarvoor de vereniging een onmiddellijke aangifte van tewerkstelling heeft gedaan bij de met de inning van de socialezekerheidsbijdragen belaste instelling of die zijn ingeschreven in het algemeen personeelsregister, krachtens het koninklijk besluit van 8 augustus 1980 betreffende het bijhouden van sociale documenten.

. »

Art. 9. In de Nederlandstalige tekst van artikel 11 wordt het woord "uitmaakt" vervangen door het woord "uitmaken".

Art. 10. De tekst van artikel 12 van hetzelfde besluit wordt vervangen door de volgende tekst :

« Artikel 12. Voor toepassing door de verenigingen zonder winstoogmerk wordt het schema van de balans, bepaald in artikel 88 van het koninklijk besluit van 30 januari 2001 tot uitvoering van het Wetboek van vennootschappen, vervangen door volgend schema :

ACTIVA

Vaste activa

  1. Oprichtingskosten

  2. Immateriële vaste activa

  3. Materiële vaste activa

    1. Terreinen en gebouwen

      1. Terreinen en gebouwen die volle eigendom zijn van de vereniging

      2. Overige terreinen en gebouwen

    2. Installaties, machines en uitrusting

      1. Installaties, machines en uitrusting die volle eigendom zijn van de vereniging

      2. Overige installaties, machines en uitrusting

    3. Meubilair en rollend materieel

      1. Meubilair en rollend materieel die volle eigendom zijn van de vereniging

      2. Overig meubilair en rollend materieel

    4. Leasing en soortgelijke rechten

    5. Overige materiële vaste activa

      1. Overige materiële vaste activa die volle eigendom zijn van de vereniging

      2. Overige materiële vaste activa

    6. Activa in aanbouw en vooruitbetalingen

  4. Financiële vaste activa

    1. Verbonden entiteiten

      1. Deelnemingen in verbonden vennootschappen

      2. Vorderingen

    2. Andere vennootschappen waarmee een deelnemingsverhouding bestaat

      1. Deelnemingen

      2. Vorderingen

    3. Overige financiële vaste activa

      1. Aandelen

      2. Vorderingen en borgtochten in contanten

      Vlottende activa

  5. Vorderingen op meer dan een jaar

    1. Handelsvorderingen

    2. Overige vorderingen

    waarvan niet-rentedragende of aan een abnormaal lage rente gekoppelde vorderingen

  6. Voorraden en bestellingen in uitvoering

    1. Voorraden

      1. Grond- en hulpstoffen

      2. Goederen in bewerking

      3. Gereed product

      4. Handelsgoederen

      5. Onroerende goederen bestemd voor verkoop

      6. Vooruitbetalingen

    2. Bestellingen in uitvoering

  7. Vorderingen op ten hoogste een jaar

    1. Handelsvorderingen

    2. Overige vorderingen

    waarvan niet-rentedragende of aan een abnormaal lage rente gekoppelde vorderingen

  8. Geldbeleggingen

  9. Liquide middelen

  10. Overlopende rekeningen

    Totaal van de activa

    PASSIVA

    Eigen vermogen

  11. Fondsen van de vereniging

    1. Beginvermogen

    2. Permanente financiering

    II.

  12. Herwaarderingsmeerwaarden

  13. Bestemde fondsen

  14. Overgedragen winst (verlies)

  15. Kapitaalsubsidies

    Voorzieningen

  16. A...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT