Koninklijk besluit betreffende de boekhoudkundige verplichtingen en de openbaarmaking van de jaarrekening van bepaalde verenigingen zonder winstoogmerk, internationale verenigingen zonder winstoogmerk en stichtingen. (NOTA : raadpleging van vroegere versies vanaf 01-01-2005 en tekstbijwerking tot 11-01-2007), de 19 décembre 2003

DEEL I. - Regels betreffende de boekhouding en de jaarrekening van de verenigingen zonder winstoogmerk bedoeld in artikel 17, § 3 van de wet.

BOEK I. - Aanpassingen aan de verplichtingen die voor de verenigingen zonder winstoogmerk bedoeld in artikel 17, § 3 van de wet, voortvloeien uit de bepalingen van de wet van 17 juli 1975 met betrekking tot de boekhouding van de ondernemingen.

TITEL I. - Aanpassingen aan de verplichtingen betreffende het voeren van een volledige boekhouding.

HOOFDSTUK I. - De bepalingen van de wet van 17 juli 1975 met betrekking tot de boekhouding van de ondernemingen, van toepassing op de boekhouding van de verenigingen.

Artikel 1. De artikelen 2, 3, eerste lid, eerste zin en tweede lid, artikel 4, eerste en tweede lid, derde lid, eerste zin en vierde tot zesde lid, alsmede de artikelen 6, 7, 8, 9, § 1 en § 2, behalve het laatste lid en 10, § 1 van de wet van 17 juli 1975 met betrekking tot de boekhouding van de ondernemingen zijn, mits de aanpassingen waarin onderhavige titel voorziet, van toepassing op de verenigingen voor het voeren van hun boekhouding.

HOOFDSTUK II. - Specifieke bepalingen voor de boeking van schenkingen en legaten in natura.

Art. 2. § 1. De goederen die aan de vereniging werden geschonken of nagelaten en die ze voor haar activiteit bestemt, worden geboekt op het ogenblik van hun verkrijging. De goederen die kosteloos ter beschikking worden gesteld van de vereniging worden enkel geboekt indien de vereniging ze tegen betaling mag uitbaten.

§ 2. De andere goederen die aan de vereniging worden geschonken of nagelaten, alsook de diensten die vrijwillig voor deze laatste worden gepresteerd, worden enkel geboekt als ze bestemd zijn om te worden gerealiseerd. Ze worden geregistreerd op het ogenblik van het opmaken van de inventaris of op het ogenblik van hun realisatie indien deze aan de inventaris voorafgaat.

HOOFDSTUK III. - De minimumindeling van een algemeen rekeningenstelsel.

Art. 3. Het rekeningenstelsel bedoeld in artikel 4, vijfde lid van de wet van 17 juli 1975 moet, voor de toepassing door de verenigingen zonder winstoogmerk bedoeld in artikel 17, § 3 van de wet, qua inhoud, voorstelling en nummering in overeenstemming zijn met het minimumindeling van een algemeen rekeningenstelsel in bijlage bij onderhavig besluit.

Art. 4. De naam van de rekeningen waarin de minimumindeling van een algemeen rekeningenstelsel voorziet, kan worden aangepast aan de kenmerken van het bedrijf, van het vermogen en de opbrengsten en kosten van de vereniging.

De rekeningen van de minimumindeling van algemeen rekeningenstelsel die voor een vereniging niet dienstig zijn, moeten niet in haar rekeningenstelsel worden vermeld.

HOOFDSTUK IV. - Het houden en het bewaren van de boeken.

Art. 5. De boeken worden gehouden en bewaard overeenkomstig het koninklijk besluit van 12 september 1983 tot uitvoering van de wet van 17 juli 1975 op de boekhouding van de ondernemingen.

TITEL II. - Aanpassingen aan de verplichtingen betreffende de maatstaven voor de waardering van de inventaris.

Art. 6. Hoofdstuk II van Titel I van Boek II van het koninklijk besluit van 30 januari 2001 tot uitvoering van het Wetboek van vennootschappen is van toepassing op verenigingen zonder winstoogmerk, met uitzondering van de artikelen 39, 76, 78 tot 81 en mits de aanpassingen waarin onderhavige titel voorziet.

Art. 7. Voor toepassing op verenigingen zonder winstoogmerk worden volgende bepalingen van het koninklijk besluit van 30 januari 2001 tot uitvoering van het Wetboek van vennootschappen als volgt gewijzigd :

  1. Artikel 31 wordt aangevuld met een lid dat als volgt luidt : " Wanneer de verschillende bestanddelen van een geheel dat voor een globale prijs werd verkregen, bij ontstentenis van objectieve maatstaven, individueel niet betekenisvol zijn en niet afzonderlijk kunnen worden gewaardeerd, dan mag het geheel op zijn globale waarde worden gewaardeerd. ".

  2. In artikel 57, § 3, wordt 2° weggelaten;

  3. In artikel 58 worden de woorden de " rentabiliteit " vervangen door de woorden " de activiteit ".

  4. Artikel 61, § 1, eerste lid wordt vervangen door volgende tekst : " Voor immateriële vaste activa met een beperkte gebruiksduur wordt overgegaan tot afschrijvingen, berekend volgens een overeenkomstig artikel 28, § 1 opgesteld plan. ".

  5. Artikel 64, § 1, eerste lid wordt vervangen door volgende tekst : " Voor materiële vaste activa met een beperkte gebruiksduur wordt overgegaan tot afschrijvingen, berekend volgens een overeenkomstig artikel 28, § 1 opgesteld plan. ".

  6. Artikel 64 wordt aangevuld met een § 3 die als volgt luidt : " Wanneer de functionaliteit van materiële vaste activa constant is, kan de raad van bestuur van de vereniging, mits melding en verantwoording in de toelichting, beslissen om deze materiële vaste activa niet af te schrijven en de onderhouds- en vervangingskosten die daaraan verbonden zijn, op zich te nemen. ".

  7. Artikel 67 wordt aangevuld met een § 3, als volgt geformuleerd : " § 3. De raad van bestuur van de vereniging mag afwijken van § 2, c), mits melding en verantwoording van de afwijking in de toelichting bij de jaarrekeningen die in dat geval onder meer het overzicht moet bevatten van de vorderingen waarop de afwijking betrekking heeft. De tenuitvoerlegging van deze bepaling mag geen inbreuk vormen op het beginsel bedoeld in artikel 24. ".

  8. In artikel 69 wordt het woord " ontvangen " tussen de woorden " bestemde " en " gebouwen " geplaatst.

    TITEL III. - Specifieke regels betreffende de waardering van schenkingen en legaten in natura.

    Art. 8. § 1. De vereniging waardeert de goederen die haar worden geschonken of nagelaten en die ze voor haar activiteit bestemt en de goederen die kosteloos tot haar beschikking worden gesteld en die ze tegen betaling mag uitbaten, tegen hun marktwaarde of, bij ontstentenis, tegen hun gebruikswaarde.

    § 2. De vereniging waardeert de overige goederen die haar worden geschonken of nagelaten alsmede de diensten die vrijwillig ten bate van de vereniging worden gepresteerd en die bestemd zijn om te worden gerealiseerd, op hun waarschijnlijke realisatiewaarde op het ogenblik van het opmaken van de inventaris of op hun realisatiewaarde indien deze plaatsvindt vóór de inventaris.

    TITEL IV. - Aanpassingen aan verplichtingen betreffende de vorm en de inhoud van de jaarrekening.

    HOOFDSTUK I. - Algemene beginselen.

    Art. 9. De hoofdstukken I, III en IV van Titel I van Boek II van het koninklijk besluit van 30 januari 2001 tot uitvoering van het Wetboek van vennootschappen zijn van toepassing op de verenigingen zonder winstoogmerk met uitzondering van artikel 87 en mits de aanpassingen waarin door onderhavige titel voorziet.

    Art. 10. Voor de toepassing ervan op verenigingen zonder winstoogmerk, wordt artikel 82, §§ 1 en 2 van het koninklijk besluit van 30 januari 2001 tot uitvoering van het Wetboek van vennootschappen, vervangen door volgende bepaling :

    " § 1. Onverminderd artikel 85, tweede lid, worden de balans en de resultatenrekening opgesteld in overeenstemming met de schema's van afdeling II van onderhavig hoofdstuk.

    De resultatenrekening wordt, naar keuze van de vereniging, hetzij in staffelvorm, hetzij in scontrovorm voorgesteld.

    De toelichting bevat de bijkomende informatie als bedoeld in punt A. van subafdeling III van afdeling II, alsmede de inlichtingen betreffende de sociale balans bedoeld in punt B. van subafdeling III van afdeling II indien de vereniging een jaargemiddelde van ten minste 20 personeelsleden telt, uitgedrukt in voltijdse equivalenten en ingeschreven in het personeelsregister dat wordt bijgehouden krachtens het koninklijk besluit nr. 5 van 23 oktober 1978 betreffende het houden van de sociale documenten.

    § 2. Voorzover ze niet in het toepassingsgebied vallen van artikel 17, § 5, van de wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen hebben de verenigingen bedoeld in artikel 17, § 3 van deze wet echter de mogelijkheid om hun balans en hun resultatenrekening op te stellen volgens de verkorte vorm bepaald in afdeling III van onderhavig hoofdstuk en een verkorte toelichting op te stellen met de bijkomende informatie bedoeld in punt A. van subafdeling III van afdeling III, alsmede de inlichtingen betreffende de sociale balans bepaald in punt B. van subafdeling III van afdeling III indien de vereniging een jaargemiddelde van ten minste 20 personeelsleden telt, uitgedrukt in voltijdse equivalenten en ingeschreven in het personeelsregister dat wordt bijgehouden krachtens het koninklijk besluit nr. 5 van 23 oktober 1978 betreffende het houden van de sociale documenten. ".

    Art. 11. Voor toepassing op de verenigingen zonder winstoogmerk, wordt artikel 83, derde lid van het koninklijk besluit van 30 januari 2001 tot uitvoering van het Wetboek van vennootschappen vervangen door volgende bepaling : " Onderhavige bepaling geldt niet voor de resultatenrekening en de toelichting die deel uitmaakt van de jaarrekening van het eerste boekjaar waarop de bepalingen van onderhavige titel van toepassing zijn. De cijfers van de openingsbalans, vastgelegd in overeenstemming met artikel 37 van het koninklijk besluit van 19 december 2003 betreffende de boekhoudkundige verplichtingen en de openbaarmaking van de jaarrekening van bepaalde verenigingen zonder winstoogmerk, internationale verenigingen zonder winstoogmerk en stichtingen worden beschouwd als de cijfers van de balans van het vorige boekjaar. ".

    HOOFDSTUK II. - Volledige jaarrekening.

    Afdeling I. - Schema van de balans.

    Art. 12. Voor toepassing door de verenigingen zonder winstoogmerk wordt het schema van de balans bepaald in artikel 88 van het koninklijk besluit van 30 januari 2001 tot uitvoering van het Wetboek van vennootschappen vervangen door volgend schema :

    ACTIVA

    Vaste activa

    1. Oprichtingskosten

    2. Immateriele vaste activa

    3. Materiele vaste activa

      1. Terreinen en gebouwen

        1. Terreinen en gebouwen die volle...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT