13 JULI 2006. - Besluit van de Waalse Regering tot wijziging van Boek I van het Milieuwetboek waarin de modaliteiten van het recht op toegang tot milieu-informatie vastliggen

De Waalse Regering,

Gelet op Richtlijn 2003/4/EG van het Europees Parlement en de Raad van 28 januari 2003 inzake de toegang van het publiek tot milieu-informatie en tot intrekking van Richtlijn 90/313/EEG van de Raad;

Gelet op Boek I van het Milieuwetboek, zoals gewijzigd bij het decreet van 16 maart 2006, inzonderheid op artikel D. 20-4, vierde lid;

Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 14 april 2006;

Gelet op de instemming van de Minister van Begroting, gegeven op 13 juli 2006;

Gelet op het advies van de Raad van State, gegeven op 31 mei 2006, overeenkomstig artikel 84, § 1, eerste lid, 1°, van de gecoördineerde wetten op de Raad van State;

Op de voordracht van de Minister van Landbouw, Landelijke Aangelegenheden, Leefmilieu en Toerisme;

Na beraadslaging,

Besluit :

Artikel 1. De artikelen R. 17 en R 18 van Boek I van het Milieuwetboek worden vervangen als volgt :

HOOFDSTUK I. - Type-document

Art. R.17. Om ontvangst te berichten van informatieaanvragen, van aanvragen tot schrapping van vergissingen of tot rechtzetting van gegevens, om termijnen voor toegang tot informatie te verlengen of om de mededeling van gegevens geheel of gedeeltelijk te weigeren, maken de openbare overheden gebruik van de documenten opgemaakt naar de modellen bedoeld in de bijlagen I tot IV.

HOOFDSTUK II. - Commissie van beroep

Art. R.18. De leden van de commissie van beroep hebben recht op 57,60 euro presentiegeld.

De voorzitter en de leden van de commissie van beroep hebben recht op de terugbetaling van hun verplaatsingskosten overeenkomstig de modaliteiten bepaald in Boek IV, Titel II, hoofdstuk I, van het besluit van de Waalse Regering houdende de Waalse Ambtenarencode.

Art. 2. In het regelgevend deel van Boek I van het Milieuwetboek worden de bijlagen I tot III vervangen als volgt :

BIJLAGE I

BERICHT VAN ONTVANGST

(Datum) (x) . . . . .

BETREFT : Verzoek om milieu-informatie.

Bericht van ontvangst.

Overeenkomstig artikel D.14, § 2, van Boek I van het Milieuwetboek, bericht ik ontvangst van uw brief van (x) . . . . . ontvangen op (x) . . . . . en betreffende een verzoek om informatie betreffende (x) . . . . .

(xx) 1) Het (de) aangevraagde document(en) kan/kunnen vanaf (x) . . . . . (datum)

op volgend adres (x) . . . . . gratis ingekeken worden op (dagen en uren) (x) . . . . .

(xx) 2) Het (de) aangevraagde document(en) wordt/worden u toegestuurd tegen betaling van .. euro/blad vóór (x) . . . . .

(xx) 3) Een antwoord wordt u op verzoek verstrekt vóór (x) . . . . . (datum)

(x) (handtekening) . . . . .

Contactpersoon (x) :

Telefoon (x) :

E-mail adres (x) :

(x) : in te vullen

(xx) : schrappen wat niet past

BEROEPSMODALITEITEN

Boek I van het Milieuwetboek (uittreksels)

Art. D.15. § 1. De overheidsinstantie legt de gevraagde milieu-informatie ter inzage van de aanvrager :

  1. zodra het mogelijk is en, uiterlijk, binnen een maand na ontvangst van de aanvraag, hetzij;

  2. binnen twee maanden na ontvangst van de aanvraag indien de informatie zo omvangrijk en complex is dat de onder a. bedoelde termijn van één maand niet haalbaar is.

    In dat geval geeft de overheidsinstantie zo spoedig mogelijk, hoe dan ook voordat de termijn van één maand afloopt, kennis van elke termijnverlenging en van de redenen daarvoor.

    § 2. Indien een informatieaanvraag te algemeen geformuleerd is, verzoekt de overheidsinstantie de aanvrager zo spoedig mogelijk, uiterlijk vóór het verstrijken van de termijn bedoeld in § 1, punt a., zijn aanvraag te preciseren en helpt zij hem daarbij op gepaste wijze.

    § 3. Als een aanvraag om milieu-informatie op artikel D.11, 5°, b. slaat, vermeldt de overheidsinstantie in haar antwoord desgevallend de plaats waar de aanwijzingen i.v.m. de meetmethodes, inclusief die inzake monsteranalyse, -name en -bereiding, op grond waarvan informatie ingezameld wordt te vinden is of verwijst ze naar een gestandardiseerde procedure.

    Art. D.20-6. Elke aanvrager die acht dat zijn verzoek om informatie genegeerd werd, ten onrechte (geheel of gedeeltelijk) geweigerd werd of onvoldoende in aanmerking genomen werd of niet overeenkomstig dit hoofdstuk behandeld werd, kan bij de commissie van beroep voor het recht van toegang tot milieu-informatie beroep instellen tegen de handelingen of nalatigheden van betrokken overheidsinstantie.

    Het beroep wordt d.m.v. een aangetekend verzoek aan het secretariaat van de commissie...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT