Bijlage 2 bij het besluit van de Regering van 21 december 2023 tot uitvoering van het decreet van 23 januari 2017 der bevordering van het toerisme met betrekking tot de specifieke veiligheidsnormen voor toeristische verblijven, de 21 décembre 2023

HOOFDSTUK 1. - ALGEMENE BEPALINGEN

Artikel 1 - Toepassingsgebied

Deze bijlage legt aanvullend specifieke veiligheidsnormen vast voor toeristische verblijven van de categorie kampeerterrein overeenkomstig artikel 9, 5°, van het decreet van 23 januari 2017.

HOOFDSTUK 2. - OPENBAAR TOEGANKELIJKE GEBOUWEN

Art. 2. - Kleedkamers, sanitaire ruimten en doucheruimten

Vrijstaande gebouwen die alleen ruimten bevatten die dienen als kleedkamer, sanitaire ruimte of doucheruimte, moeten slechts voldoen aan de artikelen 7, 11, 13 en 18 en aan artikel 27, § 2, van deze bijlage.

Dat geldt ook voor groeperingen van ruimten die dienen als kleedkamer, sanitaire ruimte of doucheruimte en die grenzen aan openbaar toegankelijke gebouwen, wanneer ze ervan gescheiden zijn door brandwerende elementen.

Art. 3. - Maximale totale bezettingsdichtheid

De theoretische totale bezettingsdichtheid in voor gasten toegankelijke ruimten wordt bepaald op basis van de criteria die zijn vastgelegd in bijlage 1 bij het koninklijk besluit van 7 juli 1994.

Voor gemeenschappelijke ruimten, zoals cafés, brasserieën, restaurants, vergaderruimten of feestzalen, wordt de theoretische totale bezettingsdichtheid bepaald op basis van één persoon per m2 totale vloeroppervlakte van de openbaar toegankelijke ruimten.

Het maximumaantal personen dat tegelijk aanwezig mag zijn, hangt bovendien af van de totale nuttige breedte van de vluchtwegen in de zin van artikel 3, 8°, van het besluit.

De exploitant kan met een schriftelijk en met redenen omkleed verzoek de toestemming van de burgemeester vragen om het maximumaantal tegelijk aanwezige personen vast te leggen.

Art. 4. - Bouwelementen

De dragende bouwelementen die de stabiliteit van heel het gebouw binnen de openbaar toegankelijke plaats en de voor zijn werking noodzakelijke ruimten garanderen, hebben zelf een brandweerstand van minstens 60 minuten.

In de delen waarboven zich geen bovenverdiepingen bevinden, bedraagt de brandweerstand van de dragende bouwelementen en de dakstoel minstens 30 minuten. Indien de elementen zelf niet beschikken over de opgegeven brandweerstand, kan die brandweerstand worden bereikt door bescherming aan te brengen.

Anders is er een algemene automatische brandmeldinstallatie aanwezig. Die installatie voldoet aan de normen NBN S 21-100-1 "Branddetectie- en brandmeldsystemen - Deel 1: Regels voor de risicoanalyse en de evaluatie van de behoeftes, de studie en het ontwerp, de plaatsing, de indienststelling, de controle, het gebruik, het nazicht en het onderhoud" en NBN S 21-100-2 "Branddetectie- en brandmeldsystemen - Deel 2: Kwalificaties en competenties".

De volledige dakbedekking voldoet aan de classificatie Broof(t1) overeenkomstig de norm NBN CEN/TS 1187: 2013 "Testmethoden voor het gedrag van daken bij een brand vanaf de buitenzijde" of is daarmee gelijkgesteld.

Art. 5. - Vorming van brandcompartimenten

De volledige ruimte die toegankelijk is voor gasten, vormt één onafhankelijk brandcompartiment dat van de rest van het gebouw gescheiden is door horizontale en verticale wanden met een uniforme brandweerstand van minstens 60 minuten. Ze is uitsluitend verbonden met aangrenzende ruimten via zelfsluitende of bij brand automatisch sluitende deuren met een brandweerstand van minstens 30 minuten.

Gemeenschappelijke keukens, die een restaurant kunnen omvatten, zijn gescheiden van de andere delen van het gebouw door wanden met een brandweerstand van 60 minuten.

Elke verbinding gaat via een zelfsluitende of bij brand automatisch sluitende deur met een brandweerstand van 30 minuten. De deur opent van de keuken uit naar buiten toe.

Als de keuken gescheiden is van het restaurant, voldoen de systemen voor horizontaal of verticaal transport van vaatwerk tussen de keuken en het restaurant aan de volgende voorwaarden:

  1. als het transportsysteem door andere ruimten loopt, gebeurt het transport in schachten waarvan de wanden een brandweerstand van 60 minuten hebben;

  2. het transportsysteem wordt aan de scheidingswand afgedicht met een inrichting die een brandweerstand van 60 minuten heeft.

    Als de keuken niet gescheiden is van het restaurant, is elke vaste friteuse uitgerust met een vaste automatische blusinrichting die is gekoppeld aan een beveiliging die de stroomvoorziening van de friteuse onderbreekt.

    Art. 6. - Binnenuitrusting

    Verlaagde plafonds en hun ophangelementen zijn, voor zover ze niet bijdragen tot de veiligheid van de dragende bouwelementen, gebouwd of bedekt met materialen van klasse A1. Ze hebben een brandweerstand van minstens 30 minuten.

    Alle zitmeubelen zijn zodanig opgesteld dat ze een snelle evacuatie vergemakkelijken. Eventuele zitrijen hebben maximaal tien zitplaatsen als ze slechts van één gang toegankelijk zijn. Zitrijen die van twee gangen toegankelijk zijn, hebben maximaal twintig zitplaatsen.

    Op de vernieuwing van aanwezige bekledingen zijn de bepalingen van bijlage 5/1 bij het koninklijk besluit van 7 juli 1994 van toepassing.

    Art. 7. - Plaats en verspreiding van de vlucht- en reddingswegen

    De ruimten op de openbaar toegankelijk ondergrondse verdiepingen en op de bovengrondse verdiepingen zijn te bereiken via een of meer trappen die niet tevens dienen voor privégebruik.

    De evacuatie van de privéruimten gebeurt via een vluchtweg...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT