14 DECEMBER 2001. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 12 mei 1997, gesloten in het Paritair Comité voor de bewakingsdiensten, betreffende de bevordering van de werkgelegenheid en de vaststelling van sommige arbeidsvoorwaarden voor de werklieden van de bewakingsdiensten in de privé-sector (1)

ALBERT II, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor de bewakingsdiensten;

Op de voordracht van Onze Minister van Werkgelegenheid,

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1. Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 12 mei 1997, gesloten in het Paritair Comité voor de bewakingsdiensten, betreffende de bevordering van de werkgelegenheid en de vaststelling van sommige arbeidsvoorwaarden voor de werklieden van de bewakingsdiensten in de privé-sector.

Art. 2. Onze Minister van Werkgelegenheid is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 14 december 2001.

ALBERT

Van Koningswege :

De Minister van Werkgelegenheid,

Mevr. L. ONKELINX

_______

Nota

(1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad :

Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969.

Bijlage

Paritair Comité voor de bewakingsdiensten

Collectieve arbeidsovereenkomst van 12 mei 1997

Bevordering van de werkgelegenheid en vaststelling van sommige arbeidsvoorwaarden voor de werklieden van de bewakingsdiensten in de privé-sector (Overeenkomst geregistreerd op 18 november 1997 onder het nummer 45991/CO/317)

Collectieve arbeidsovereenkomst betreffende de bevordering van de werkgelegenheid ter uitvoering van de wet van 26 juli 1996 tot bevordering van de werkgelegenheid en tot preventieve vrijwaring van het concurrentievermogen en van het koninklijk besluit van 24 februari 1997 houdende nadere voorwaarden met betrekking tot de tewerkstellingsakkoorden.

HOOFDSTUK I. - Toepassingsgebied

Artikel 1. § 1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en op de werklieden van de ondernemingen die ressorteren onder het Paritair Comité voor de bewakingsdiensten en heeft directe uitwerking.

§ 2. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op alle bewakingsondernemingen die een activiteit uitoefenen op Belgisch grondgebied, ongeacht het feit of hun zetel zich in België of in het buitenland bevindt.

§ 3. Voor de toepassing van deze collectieve arbeidsovereenkomst worden onder "ondernemingen" verstaan : de ondernemingen die voor rekening van derden bewakingsdiensten verrichten, met uitzondering van de militaire basissen, en onder "werklieden" : de werklieden en werksters.

HOOFDSTUK II. - Beroepenclassificatie

Bewakingsdiensten voor rekening van derden

Art. 2. De werklieden die zijn tewerkgesteld in de ondernemingen die, voor rekening van derden, bewakingsdiensten verrichten, worden in negen categorieën ingedeeld, rekening houdend met de aard van de uitgevoerde werken, de beroepsbekwaamheid en de graad van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid bij de uitvoering van de taken die hun worden toevertrouwd.

Beschouwd worden als :

  1. Bewakingsagent A : de agent-werkman die tot hoofdtaak heeft ter plaatse algemene bewakingsopdrachten uit te voeren en die hierbij eventueel gebruik maakt van manuele of elektronische middelen en/of een bewakingshond.

    Zijn functie houdt onder meer in :

    - preventieve ronden/preventieve opdrachten uitvoeren ter voorkoming van beschadigingen en/of vandalisme op de post die hem is toegewezen (water, brand, enz.);

    - controleronden uitvoeren op de plaats of in de onderneming die dient bewaakt te worden;

    - controle uitoefenen op het in- en uitgaan van personen of goederen, met of zonder controlescherm, aan de hand van een lijst van de verplaatsingen;

    - controle uitoefenen over de verkoopoppervlakten;

    - antwoorden op binnenkomende telefoonoproepen en overbrengen van boodschappen;

    - uitvoeren van eenvoudige administratieve taken en van de opdracht van portier (invullen van documenten, begeleiden van bezoekers,...);

    - uitvoeren van gemakkelijke handenarbeid die samengaat met zijn algemene bewakingsopdracht (zoals het onderhoud van zijn wachtlokaal);

    - de opdracht van fondsenbewerker uitvoeren, met de volgende inhoud : het bedienen van tel-, sorteer-, weeg- en verpakkings- of incartouchagemachines, het bevoorraden van deze machines, de verantwoordelijkheid voor een continue werking, het opnemen van tellers, het opstellen van borderellen en, in voorkomend geval, het encoderen van gegevens.

  2. Bewakingsagent AX : de agent-werkman die voor de uitvoering van zijn taak een specifieke bekwaamheid moet bezitten :

    - hetzij op het gebied van de elektronica of de alarmsystemen;

    - hetzij in het alledaags gebruik van vreemde talen (het Frans, het Nederlands, en in het Duitse gewest het Duits, worden niet als vreemde talen beschouwd);

    - hetzij voor het geheel van de fondsenverwerking en kasverrichtingen waarvoor hij is aangewezen.

  3. Mobiele bewakingsagent B1 : de werkman die volgens onderrichtingen die werden verstrekt de volgende opdrachten uitvoert :

    - interne en/of externe bewaking op verschillende plaatsen bij klanten, eventueel met een hond;

    - het overbrengen van allerlei vertrouwelijke en dringende documenten, microfilms, informatiedragers, enz. die hem door de klant worden toevertrouwd;

    - het uitvoeren van tussenkomsten en controles bij klanten;

  4. De mobiele bewakingsagent B2 : de werkman die tot taak heeft V.I.P.'s te vervoeren. (VIP-chauffeur)

  5. De bewakingsagent-vervoerder van fondsen en waarden C : de werkman die verantwoordelijk is voor het vervoer en/of het begeleiden, en/of het innen en/of het afleveren van verhandelbare waarden en/of waardevolle voorwerpen (b.v. kunstwerken) voor rekening van derden.

  6. Brigadier en/of instructeur categorie D :

    1. brigadier : werkman die voornamelijk bewakingstaken uitvoert en die bovendien door de werkgever of op aanvraag van de klant wordt aangewezen om de activiteit van de groep te coördineren.

    2. instructeur D : werkman waarvan de voltijdse functie als functie van instructeur wordt erkend en waarvoor hij persoonlijk wordt aangewezen. Het is duidelijk dat de werknemer aan wie wordt gevraagd om een nieuwe collega die voor de post is aangewezen op de hoogte te brengen, niet binnen deze classificatie valt.

    Er wordt per onderneming een lijst met de namen van de als zodanig erkende brigadiers en/of instructeurs D bezorgd aan de ondertekenende representatieve werknemersorganisaties van deze collectieve arbeidsovereenkomst.

  7. De bewakingsagent Body-guard E : de werkman die dient in te staan voor de lichamelijke bescherming van personen. Het besturen van een voertuig, het gebruik van vier courante talen, het gebruik van brandblusapparaten, het hanteren van wapens en het beheersen van verdedigings- en E.H.B.O.-technieken maken deel uit van deze functie.

  8. Bewakingsagent-vervoerder van munitie F : de werkman die dient in te staan voor de begeleiding en/of bewaking van explosief materiaal bestemd voor de productie van oorlogsmunitie, jachtmunitie of munitie voor de burgerlijke bouwkunde, alsook afgewerkte producten van dezelfde aard voor rekening van privé-ondernemingen.

  9. Bewakingsagent-"vakman" G : de bewakingsagent die taken vervult die niet in de classificatie van de functies kunnen worden opgenomen en die kennis van het vak vereisen. Voor deze categorie kan het minimumuurloon paritair worden onderzocht op het niveau van de onderneming.

    Alle bepalingen van deze collectieve arbeidsovereenkomst zijn op de bewakingsagenten-"vaklui" van toepassing en het minimumuurloon bepaald voor functie A wordt hun gewaarborgd.

    Hun loon is echter afhankelijk van de loonschaal die is vastgesteld door het paritair comité waaronder de ondernemingen ressorteren die deze vaklui tewerkstellen.

    HOOFDSTUK III. - Lonen, premies en diverse vergoedingen

    Art. 3. § 1. De minimumuurlonen, alsmede de werkelijke uurlonen, worden verhoogd met 4 BEF op 1 april 1997 en met 4 BEF op 1 januari 1998.

    § 2. De minimumuurlonen van de werklieden bedoeld in artikel 2, toepasselijk vanaf 1 april 1997, voor een werkelijke wekelijkse arbeidsduur van gemiddeld 37 uren, zijn de volgende :

    Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld

    § 3. Het aanvangsloon is vastgesteld op 95 pct. van het loon van de categorie van de uitgeoefende functie en dit voor een maximumduur van 3 maanden :

    Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld

    § 4. De minimumuurlonen en de werkelijk uitbetaalde lonen zijn verschuldigd voor alle aanwezigheidsuren.

    § 5. De premie van 5 BEF per uur, die wordt toegekend sinds 1 juli 1987, blijft van toepassing voor arbeidsprestaties met een wapen.

    Deze premie wordt geïndexeerd, zoals het loon. Ze bedraagt 5,52 BEF per 1 april 1997.

    § 6. Een premie gelijk aan 10 pct. (35,67) van het loon van categorie A per 1 januari van elk jaar wordt toegekend voor zondagsarbeid (van 00.00 u. tot 24.00 u.). Voor 1997 geldt als toepassingsdatum 1 april 1997, met als referentieloon het loon van categorie A op 1 januari 1997.

    Er wordt een bijzondere premie toegekend aan alle categorieën van werknemers voor alle uren aanwezigheid op de 11 feestdagen; deze is gelijk aan 20 pct. (71,34) van het loon van categorie A per 1 januari van elk jaar. Voor 1997 geldt als toepassingsdatum 1 april 1997, met als referentieloon het loon van categorie A van 1 januari 1997.

    Voor de berekening van de premie begint de dag om 00.00 uur en eindigt om 24.00 uur.

    Naast de wettelijke feestdagen :

    - 1 januari : Nieuwjaar

    - Paasmaandag

    - 1 mei : Feest van de arbeid

    - O.L.H.-Hemelvaart

    - Pinkstermaandag

    - 21 juli : Nationale feestdag

    - 15 augustus : O.L.V.-Hemelvaart

    - 1 november : Allerheiligen

    - 11 november : Wapenstilstand

    - 25 december : Kerstmis

    worden als feestdagen beschouwd de communautaire feestdagen met name :

    - 11 juli : Vlaamse Gemeenschap

    - 27 september : Franse Gemeenschap

    - 15 november : Duitstalige Gemeenschap

    Aan de werknemers-werklieden die voltijds tewerkgesteld...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT