Eerste bestuursovereenkomst van de Rijksdienst voor jaarlijkse vakantie en vaststelling van de maatregelen tot rangschikking van bedoelde Rijksdienst bij de openbare instellingen van sociale zekerheid. (NOTA : Raadpleging van vroegere versies vanaf 04-06-2002 en tekstbijwerking tot 30-07-2003), de 8 avril 2002

TITEL I. - Inleidende bepalingen.

Artikel 1. Definities.

In deze bestuursovereenkomst wordt verstaan onder :

1." Rijksdienst voor jaarlijkse vakantie ( RJV ) " :

de Rijksdienst voor jaarlijkse vakantie zoals bedoeld in de artikelen 24 en volgende van de bij koninklijk besluit van 28 juni 1971 gecoördineerde wetten betreffende de jaarlijkse vakantie van de werknemers (Belgisch Staatsblad van 30 september 1971);

2. " bijzondere vakantiefondsen " :

de bijzondere vakantiefondsen bedoeld in artikel 44 van de reeds genoemde gecoördineerde wetten van 28 juni 1971 (Belgisch Staatsblad van 30 september 1971);

3. " RJV-vakantiefonds " :

de diensten van de RJV die belast zijn met de uitbetaling van het vakantiegeld aan de werknemers die van hem afhangen;

4. " RJV-stelsel " :

de diensten van de RJV die belast zijn met het beheer van de sector van de jaarlijkse vakantie van de arbeiders;

5. " arbeider ", " werkgever " :

tenzij anders gespecificeerd worden in deze bestuursovereenkomst respectievelijk bedoeld : de arbeider en leerling-arbeider onderworpen aan de gecoördineerde wetten van 28 juni 1971 (Belgisch Staatsblad van 30 september 1971) en de persoon die deze tewerkstelt;

6. " beheerscomité " :

het beheerscomité van de Rijksdienst voor jaarlijkse vakantie bedoeld in artikel 1, 5° van de wet van 25 april 1963 betreffende het beheer van de instellingen van openbaar nut voor sociale zekerheid en sociale voorzorg (Belgisch Staatsblad van 25 juli 1963), waarvan de samenstelling, werking en bevoegdheden geregeld worden op grond van artikel 30 van de reeds genoemde gecoördineerde wetten van 28 juni 1971 (Belgisch Staatsblad van 30 september 1971);

7. " boordtabellen " :

de boordtabellen zoals bedoeld in artikel 10 van het koninklijk besluit van 3 april 1997 houdende maatregelen met het oog op de responsabilisering van de openbare instellingen van sociale zekerheid, met toepassing van artikel 47 van de wet van 26 juli 1996 tot modernisering van de sociale zekerheid en de vrijwaring van de leefbaarheid van de wettelijke pensioenstelsels (Belgisch Staatsblad van 30 april 1997);

8. " bestuursplan " :

het bestuursplan zoals bedoeld in artikel 10 van het reeds genoemde koninklijk besluit van 3 april 1997 (Belgisch Staatsblad van 30 april 1997).

9. " sociaal verzekerde " :

de sociaal verzekerde zoals bedoeld in artikel 2, alinea 1, 7° van het Handvest van de sociaal verzekerde, ingevoerd bij de wet van 11 april 1995 (Belgisch Staatsblad van 6 september 1995).

10. " gebruiker van de openbare diensten " :

de bestuurde bedoeld in het Handvest van de gebruiker van de openbare diensten van 4 december 1992 en de Omzendbrief nr. 370 van 12 januari 1993 (Belgisch Staatsblad 22 januari 1993).

Art. 2. Algemene principes.

1. De bestuursovereenkomst regelt noch de inhoudelijke aspecten van de sociale zekerheid, noch de bepaling van het bedrag van de ontvangsten en uitgaven, maar beoogt de bevordering van de kwaliteit en de efficiëntie van de dagelijkse werking en het bestuur van de instellingen, voornamelijk door de toekenning van een grotere beleidsmarge inzake personeel en financiën.

2. De overeenkomstsluitende partijen beschouwen zichzelf als partners die samen met andere partners van het netwerk van de sociale zekerheid, de opdrachten die aan de RJV zijn opgelegd uitvoeren en kunnen uitvoeren.

3. Deze overeenkomst kan geenszins afbreuk doen aan de bevoegdheden, opdrachten en verantwoordelijkheden van andere partijen die bij de toepassing van het stelsel van de jaarlijkse vakantie van de werknemers betrokken zijn.

4. De overeenkomst verbindt de partijen slechts in het raam van de bestaande en reglementair bepaalde bevoegdheidsverdeling tussen de RJV en de bijzondere vakantiefondsen.

5. De beide contracterende partijen verbinden zich ertoe een optimale omgeving te creëren voor de verwezenlijking van hun verbintenissen, meer in het bijzonder door het sluiten van akkoorden met de bijzondere vakantiefondsen, door deze te respecteren en met de overtuiging deze te doen respecteren.

6. De contractanten engageren zich om de beschikkingen na te leven inzake het paritair beheer, dat in het kader van de responsabilisering van de openbare instellingen van sociale zekerheid wordt versterkt door de toekenning van ruimere verantwoordelijkheden en meer autonomie aan de RJV, aan zijn directie en zijn beheerscomité.

7. De verbintenissen die uit deze bestuursovereenkomst voortvloeien gelden bij ongewijzigde opdracht. Met gewijzigde opdracht wordt gelijkgesteld elke betekenisvolle aangroei in volume of complexiteit te wijten aan exogene factoren. Bij het vervullen en het evalueren van de realisatie van deze verbintenissen zal derhalve rekening worden gehouden met beleidsbeslissingen genomen na de inwerkingtreding van deze overeenkomst die de realisatie van de overeengekomen doelstellingen hebben beïnvloed.

Art. 3. Overzicht van de opdrachten.

Als openbare instelling van sociale zekerheid maakt de RJV zijn basisopdrachten waar op drie onderscheiden niveaus :

Op het niveau van het RJV-vakantiefonds :

* het ambtshalve toekennen van een juist vakantiegeld op het daartoe voorziene tijdstip aan de arbeider en leerling-arbeider waarvan de werkgever is aangesloten bij het RJV-vakantiefonds;

Op het niveau van het RJV-stelsel :

* het beheren van de sector van de jaarlijkse vakantie van de werknemers.

Deze opdracht omvat in hoofdzaak :

- het verdelen van de sociale gegevens binnen het secundair netwerk van de jaarlijkse vakantie;

- het herverdelen van de bijdragen onder de verschillende vakantiefondsen;

- het toezien op de toepassing van de wetgeving inzake de jaarlijkse vakantie in hoofde van alle betrokken partijen.

Op het niveau van de bevordering van de jaarlijkse vakantie :

* het toekennen van hypothecaire leningen, aan voordelige rentevoeten, aan centra voor sociaal toerisme.

TITEL II. - Taken en doelstellingen van de Rijksdienst voor jaarlijkse vakantie.

HOOFDSTUK 1. - Bepalingen betreffende de opdracht van openbare dienst inzake de uitbetaling van het vakantiegeld aan de werknemers die afhangen van het RJV-vakantiefonds.

Afdeling I. - Doelstellingen in verband met de uitbetaling van het vakantiegeld.

Art. 4. Beschrijving van de opdracht.

Een van de voornaamste opdrachten van de RJV bestaat erin het vakantiegeld uit te betalen tegen de daartoe voorziene datum.

De Rijksdienst voor jaarlijkse vakantie heeft in 2000 vakantiegeld toegekend aan 986 590 arbeiders , voor een totaal van 1 461 137 rechthebbenden voor alle vakantiefondsen, dit is 67,5 % van de arbeiders die kunnen genieten van de jaarlijkse vakantieregeling.

Het RJV-vakantiefonds, ingesteld door de overheid, en de twaalf private vakantiefondsen beheren samen een budget van meer dan euro 3 miljard.

De bijzondere vakantiefondsen zijn patronale organen (met uitzondering van de Kas voor betaald verlof van de Belgische voedingsbedrijven en de Rijksverlofkas voor de diamantnijverheid), gestructureerd op een homogene sectorale basis. Daartegenover is de RJV een paritair beheerde instelling met een zeer heterogeen cliënteel in diverse sectoren, telkens met eigen bijzonderheden, die een rechtstreekse invloed hebben op de verwerking van de dossiers.

De werkingskosten van de Rijksdienst (fonds en stelsel) worden geraamd op ongeveer euro 19,3 miljoen.

Ambtshalve uitbetaling van het vakantiegeld

De uitbetaling van het vakantiegeld aan een arbeider of leerling-arbeider die daarop recht heeft, gebeurt ambtshalve , d.w.z. zonder voorafgaande aanvraag van de betrokkene, op basis van de RSZ-aangiften die aan de RJV worden bezorgd via het netwerk van de sociale zekerheid. Het vakantiegeld wordt aan de arbeider uitgekeerd op de vakantiedatum die meegedeeld wordt door de werkgever. In geval van splitsing van de vakantie, wordt het vakantiegeld uitgekeerd op het ogenblik waarop hij zijn hoofdvakantie neemt en ten vroegste op 2 mei (koninklijk besluit van 30 maart 1967 tot bepaling van de algemene uitvoeringsmodaliteiten van de wetten betreffende de jaarlijkse vakantie van de loonarbeiders, art. 23 § 1). Alle betalingen worden trouwens verricht tegen uiterlijk 30 juni; dit is de datum waarop de laatste binnengekomen en nog niet-gevaloriseerde aangiften (zelfs de onvolledige) voor het lopende dienstjaar verwerkt worden met het oog op de uitbetaling.

Uitbetaling van het gewaarborgd vakantiegeld

Indien de werkgever nalaat de nodige bijdragen voor het vakantiegeld te betalen of in geval van faillissement van de onderneming, heeft de arbeider niettemin recht op een gewaarborgd vakantiegeld.

In geval van overlijden blijft het recht op vakantiegeld verworven voor de rechthebbende(n), erfgena(a)m(en) van de arbeider.

In geval van ontslag tijdens een gelijkstelbare periode, wordt de uitbetaling van het uitgesteld loon (enkel vakantiegeld) en van het dubbel vakantiegeld voor de maximumduur van de gelijkstelbare periode gewaarborgd door het jaarlijkse vakantiestelsel.

Indien de gelijkstelbare periode niet volledig door de werkgever werd aangegeven maar het recht bestaat, zal de RJV de volledige periode gelijkstellen, ongeacht of deze al dan niet door de werkgever werd aangegeven.

Het vakantiegeld wordt tegen de voorziene datum uitbetaald, op basis van de daartoe beschikbare gegevens, zelfs indien de RJV niet beschikt over alle gegevens die betrekking hebben op een volledig vakantiedienstjaar.

Uitbetaling volgens de door de arbeider gewenste modaliteiten

De RJV verricht de uitbetaling op de door de arbeider gekozen wijze, hetzij door overschrijving op een financiële rekening, hetzij met een circulaire cheque; daarbij wordt een grote soepelheid aan de dag gelegd om rekening te houden met veranderingen van rekeningnummer of van betalingsmodaliteit.

Opdat deze dienstverlening aan de arbeider op een snelle en veilige manier zou kunnen verlopen, werden speciale procedures uitgewerkt.

Aan iedere nieuwe arbeider wordt op geregelde tijdstippen een document toegestuurd waarmee hij de RJV in kennis kan stellen van de wijze waarop zijn...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT