22 JULI 2010. - Programmadecreet houdende verschillende maatregelen inzake goed bestuur, bestuurlijke vereenvoudiging, energie, huisvesting, fiscaliteit, werkgelegenheid, luchthavenbeleid, economie, leefmilieu, ruimtelijke ordening, plaatselijke besturen, landbouw en openbare werken

Het Waals Parlement heeft aangenomen en Wij, Regering, bekrachtigen hetgeen volgt :

HOOFDSTUK I. - Maatregelen inzake goed bestuur en bestuurlijke vereenvoudiging

Artikel 1. Artikel 3 van het decreet van 12 februari 2004 betreffende het statuut van de overheidsbestuurder wordt aangevuld met een § 5, luidend als volgt :

§ 5. De raad van bestuur van een autonome haven bestaat uit maximum vijftien leden.

Art. 2. In artikel 4, § 1, van hetzelfde decreet worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  1. in punt 5° (in de Franse versie) worden de woorden « l'organisme. » vervangen door de woorden « l'organisme »;

  2. de bepaling wordt aangevuld met een punt 6°, luidend als volgt :

    6° of de kandidaat de leeftijd van 70 jaar niet heeft bereikt op de datum van zijn aanwijzing;

    ;

  3. de bepaling wordt aangevuld met een punt 7°, luidend als volgt :

    7° of de kandidaat binnen de Europese Unie woonachtig is.

    Art. 3. Het tweede lid van artikel 100 van de Waalse huisvestingscode wordt opgeheven.

    Art. 4. § 3 van artikel 175.5 van de Waalse huisvestingscode wordt opgeheven.

    Art. 5. Het laatste lid van artikel 184 van de Waalse huisvestingscode wordt opgeheven.

    Art. 6. In het decreet van 21 december 1989 betreffende de diensten voor het openbaar vervoer in het Waalse Gewest wordt het woord « Gewestexecutieve » vervangen door de woorden « Waalse Regering » en wordt het woord « Executieve » vervangen door het woord « Regering ».

    In artikel 5, § 4, van hetzelfde decreet worden de bewoordingen « directeur-generaal van de algemene directie van vervoer van het Waals Ministerie voor Uitrusting en Vervoer » vervangen door de bewoordingen « leidend ambtenaar binnen de Waalse Overheidsdienst belast met vervoer ».

    Art. 6bis. In artikel 5, § 2, eerste streepje, van het decreet van 21 december 1989 betreffende de diensten voor het openbaar vervoer in het Waalse Gewest, gewijzigd bij het decreet van 6 december 2007, wordt het woord « negen » vervangen door het woord « zeven ».

    In hetzelfde artikel, § 2, tweede streepje, worden na de woorden « van die maatschappijen » de woorden « onder de leden bedoeld in artikel 21, derde lid, » ingevoegd.

    Art. 7. In artikel 21, eerste lid, van het decreet van 21 december 1989 betreffende de diensten voor het openbaar vervoer in het Waalse Gewest, gewijzigd bij het decreet van 6 december 2007, wordt het aantal « 18 » vervangen door het aantal « 14 ».

    In het derde lid van hetzelfde artikel worden de woorden « de Regionale Maatschappij » vervangen door de woorden « de Regering ».

    In het vierde lid van hetzelfde artikel worden de woorden « de Regionale Maatschappij » vervangen door de woorden « de Regering ».

    Art. 8. In artikel D. 366, § 1, van Boek 2 van het Milieuwetboek, dat het Waterwetboek inhoudt, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

    - in het eerste lid wordt het woord « zeventien » vervangen door het woord « vijftien ».

    - in het vierde lid wordt het woord « acht » vervangen door het woord « zes ».

    Art. 9. In artikel D. 367, § 2, van Boek 2 van het Milieuwetboek, dat het Waterwetboek inhoudt, wordt de laatste zin geschrapt.

    Art. 10. In artikel 11 van het decreet van 1 april 1999 houdende oprichting van de Autonome Haven « du Centre et de l'Ouest » wordt het woord « achttien » vervangen door het woord « vijftien » en wordt het woord « acht » vervangen door het woord « vijf ».

    Art. 11. In artikel 5.2, eerste lid, van het decreet van 10 maart 1994 betreffende de oprichting van de « Société wallonne de Financement complémentaire des Infrastructures » (Waalse maatschappij voor de Aanvullende Financiering van de Infrastructuren) wordt het woord « vier » vervangen door het woord « vijf ».

    Art. 12. § 1. De Regering wordt ertoe gemachtigd alle wetgevende bepalingen over de openbare bestuurders, de beheerscontracten en de Regeringscommissarissen evenals de wijzigingen die in die bepalingen worden aangebracht bij de codificatie ervan, te codificeren.

    § 2. Daartoe kan de Regering, zonder de te codificeren wetgevingen inhoudelijk te wijzigen, :

    1. de vorm wijzigen, meer bepaald de zinsbouw en de terminologie, de voorstelling, de volgorde en de nummering van de te codificeren bepalingen;

    2. de nummering, de volgorde en de opschriften van de delen, boeken, hoofdstukken, afdelingen en onderafdelingen waarbij de te codificeren bepalingen zijn ingedeeld, wijzigen en, indien nodig, in nieuwe indelingen voorzien;

    3. een te codificeren bepaling splitsen om er de inhoud van over twee of meerdere artikelen te verdelen;

    4. een te codificeren bepaling geheel of gedeeltelijk in twee of meerdere artikelen weergeven;

    5. de verwijzingen die in de te codificeren bepalingen vervat zijn in overeenstemming brengen met de nieuwe nummering en de vigerende regelgeving.

      Art. 13. Het opschrift van de codificatie zal luiden als volgt : « Waals Wetboek van doorzichtigheid, autonomie en controle van de instellingen van openbaar nut ».

      Art. 14. Het codificatiebesluit zal het voorwerp uitmaken van een ontwerp van bekrachtigingsdecreet dat onverwijld aan het Waals Parlement zal worden overgelegd.

      De codificatie zal pas uitwerking hebben op de bij het bekrachtigingsdecreet vastgestelde datum van inwerkingtreding van het Waals Wetboek van doorzichtigheid, autonomie en controle van de instellingen van openbaar nut.

      Art. 15. Hoofdstuk I, dat de artikelen 1 en 2 van het programmadecreet van 3 februari 2005 betreffende de economische heropleving en de administratieve vereenvoudiging inhoudt, wordt opgeheven.

      HOOFDSTUK II. - Maatregelen inzake energie

      Art. 16. Artikel 7, § 1, van het decreet van 12 april 2001 betreffende de organisatie van de gewestelijke elektriciteitsmarkt, vervangen bij het decreet van 17 juli 2008 tot wijziging van het decreet van 12 april 2001 betreffende de organisatie van de gewestelijke elektriciteitsmarkt, wordt aangevuld met volgend lid :

      De aandelen die overeenkomstig deze paragraaf in handen zijn van de gemeenten en de provincies, kunnen ofwel rechtstreeks of via de zuivere financieringsintercommunale bezeten worden.

      Art. 17. Artikel 45 van hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 19 december 2002 betreffende de organisatie van de gewestelijke gasmarkt, wordt gewijzigd als volgt :

    6. in § 1, vierde lid, wordt de zin « Bij vrijwillig of gedwongen ontslag of bij overlijden van de voorzitter of een directeur, benoemt de Regering zijn plaatsvervanger die het mandaat van zijn voorganger voltooit » geschrapt.

    7. in § 1 wordt het vijfde lid vervangen als volgt :

      « De mandaten van de voorzitter en de directeurs van het directiecomité van de « CWaPE » zijn voltijdse functies. Ze eindigen wanneer ze de volle leeftijd van vijfenzestig jaar bereikt hebben. De Regering kan voor een door haar bepaalde duur evenwel toestaan dat een titularis zijn lopend mandaat verlengt, voor zover de verlenging de duur van het lopende mandaat niet overschrijdt. »;

    8. § 1 wordt aangevuld met een zesde lid, luidend als volgt :

      In geval van vacature van een post van voorzitter of directeur in de loop van het mandaat benoemt de Regering een vervanger overeenkomstig de procedure bedoeld in § 3.

      In afwijking van het eerste lid, voltooit laatstgenoemde het mandaat van zijn voorganger. Dat mandaat wordt niet in aanmerking genomen in het kader van de hernieuwing.

      In afwachting van die benoeming kan de voorzitter, of wanneer zijn post vacant is, een door zijn gelijken gekozen directeur, de vaardigheden i.v.m. de vacante betrekking voorlopig uitoefenen.

      ;

    9. In § 2 worden de woorden « alsook de hoedanigheid van personeelslid van de CWaPE, aangeworven krachtens een arbeidsovereenkomst » geschrapt.

      Art. 18. In artikel 46 van hetzelfde decreet wordt § 3, opgeheven bij het decreet van 19 december 2002, opnieuw opgenomen als volgt :

      § 3. Na afloop van het mandaat van een directeur of van de voorzitter mag de indienstneming als personeelslid van de CWaPE niet besloten worden door een directiecomité waarin betrokken persoon nog in functie is.

      Art. 19. In artikel 84, § 1, eerste lid, van het decreet van 17 juli 2008 tot wijziging van het decreet van 12 april 2001 betreffende de organisatie van de gewestelijke elektriciteitsmarkt, worden de woorden « binnen een termijn van vierentwintig maanden na de inwerkingtreding van dit decreet » vervangen door de woorden « binnen een door de Waalse Regering bepaalde termijn en, uiterlijk, op 3 maart 2011 ».

      Art. 20. Artikel 6, § 1, van het decreet van 19 december 2002 betreffende de organisatie van de gewestelijke gasmarkt, vervangen bij het decreet van 17 juli 2008 tot wijziging van het decreet van 19 december 2002 betreffende de organisatie van de gewestelijke gasmarkt, wordt aangevuld met volgend lid :

      De aandelen die overeenkomstig deze paragraaf in handen zijn van de gemeenten en de provincies, kunnen ofwel rechtstreeks of via de zuivere financieringsintercommunale bezeten worden.

      Art. 21. In artikel 62, § 1, eerste lid, van het decreet van 17 juli 2008 tot wijziging van het decreet van 19 december 2002 betreffende de organisatie van de gewestelijke gasmarkt, worden de woorden « binnen een termijn van vierentwintig maanden na de inwerkingtreding van dit decreet. » vervangen door de woorden « binnen een door de Waalse Regering bepaalde termijn en, uiterlijk, op 3 maart 2011 ».

      Art. 22. In artikel 237/7 van het Waalse Wetboek van Ruimtelijke Ordening, Stedenbouw, Patrimonium en Energie, ingevoegd bij het decreet van 19 april 2007, wordt het tweede lid vervangen als volgt :

      De Regering bepaalt de procedure en de modaliteiten voor de toepassing van dit artikel.

      Art. 23. Artikel 237/33 van het Waalse Wetboek van Ruimtelijke Ordening, Stedenbouw, Patrimonium en Energie met het oog op het bevorderen van de energieprestatie van de gebouwen, ingevoegd bij het decreet van 19 april 2007, wordt gewijzigd als volgt :

    10. de woorden « , indien hun plaatsing technisch verantwoord is en een minimaal rendement wordt gewaarborgd » worden na de woorden « door de plaatsing van die zonnecollectoren wordt...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT