Besluit van de Waalse Regering tot vaststelling van de verplichte bijdragen bestemd voor de bevordering van landbouwproducten vermeld in artikel D. 234 van het Waalse Landbouwwetboek, de 29 septembre 2022

HOOFDSTUK 1. - Algemene bepalingen

Artikel 1. Dit besluit bepaalt voor welke productiesectoren verplichte bijdragen voor de bevordering van land- en tuinbouwproducten en verwerkte land- en tuinbouwproducten worden geïnd.

Art. 2. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder :

  1. het openbaar slachthuis: het slachthuis dat wordt uitgebaat door een overheidsinstantie of een vereniging van overheidsinstanties die haar zetel in het Waalse Gewest heeft;

  2. het particuliere slachthuis : het slachthuis dat wordt uitgebaat door een natuurlijke of privaatrechtelijke rechtspersoon waarvan de zetel zich in het Waalse Gewest bevindt;

  3. het FAVV: het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de voedselketen;

  4. het Agentschap : het "Agence wallonne pour la promotion d'une agriculture de qualité" (Waals agentschap voor de bevordering van een kwaliteitsvolle landbouw);

  5. rund: elk huisdier van het rundveesoort, met uitzondering van kalveren;

  6. de eieren: eieren van hoenderachtigen, duiven en palmvruchten, in de schaal en geschikt voor consumptie, zoals ze zijn of voor gebruik door de menselijke voedingsindustrie;

  7. de erkende instelling voor de controle en identificatie van dieren: de vereniging voor de bestrijding van dierziekten die door het FAVV is erkend overeenkomstig het koninklijk besluit van 26 november 2006 houdende voorwaarden voor de erkenning van de verenigingen voor de bestrijding van dierenziekten en het hun toevertrouwen van taken die tot de bevoegdheid van het Agentschap behoren;

  8. een vette zwemvogel: een zwemvogel die vetgemest is;

  9. kleine houtachtige vruchten: frambozen, aalbessen, bramen, bosbessen, zwarte bessen, tafeldruiven die in het Waalse Gewest worden geproduceerd;

  10. de viskweker: de exploitant van een viskwekerij in het Waalse Gewest;

  11. het varken: elk huisdier van de varkenssoort, ongeacht zijn leeftijd of geslacht;

  12. de producent van koemelk : de houder van melkkoeien waarvan het adres van de productie-eenheid zich in het Waalse Gewest bevindt;

  13. de eiproducten: eieren zonder schaal, eigeel en ovoalbumine;

  14. producten van de biologische landbouw: producten waarop aanduidingen staan die verwijzen naar de biologische productiemethode of waarop dergelijke aanduidingen zullen worden aangebracht overeenkomstig Verordening (EU) 2018/848 van het Europees Parlement en de Raad van 30 mei 2018 inzake de biologische productie en de etikettering van biologische producten en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 834/2007 van de Raad;

  15. de werknemers: de werknemers en gelijkgestelden die onderdaan zijn van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid, met uitzondering van seizoenarbeiders, leerlingen en stagiairs;

  16. kalf : elk huisdier van het rundveesoort, ongeacht het geslacht, zoals het voorkomt in de maandstaten van het FAVV;

  17. het vlees : het vlees (het spiervlees), het vet, het witte en rode slachtafval van een slachtdier, alsmede het bloed en de beenderen die niet ontvet en niet volledig van spierresten ontdaan zijn; het voor de dood gekeelde dier, het gevilde, van ingewanden ontdane en voor de vleeshouwerij klaargemaakte dier, geschikt voor menselijke consumptie;

  18. het rundvlees: alle vers, gekoeld, bevroren en diepgevroren vlees als omschreven in 17°, afkomstig van een rund;

  19. het kalfsvlees: alle vers, gekoeld, bevroren en diepgevroren vlees als omschreven in 17°, afkomstig van een kalf;

  20. het pluimvee: als huisdier gehouden hoenderachtigen, duiven en palmapen.

    HOOFDSTUK 2. - Verplichte bijdragen bestemd voor het bevorderingsfonds rundvleessector

    Art. 3. De verplichte bijdragen bestemd voor de bevordering van de rundvleessector en de producten daarvan worden als volgt vastgesteld : wie runderen of kalveren slacht of laat slachten in een openbaar of particulier slachthuis, betaalt het Agentschap een bijdrage van 2,50 per rund en 0,75 per kalk geschikt voor menselijke consumptie, met uitzondering van de ingevoerde dieren.

    Aan de leverancier wordt daarvan 1,62 euro per geslacht rund en 0,375 per geslacht kalf doorgerekend.

    Aan de koper wordt daarvan 0,88 euro per geslacht rund en 0,375 per geslacht kalf doorgerekend.

    Bij aankoop van delen van uitgesneden runderen wordt de bijdrage op de rekening van de koper vastgesteld op 0,0022 euro per kilogram rundvlees.

    Bij aankoop van delen van uitgesneden kalveren, wordt de bijdrage op de rekening van de koper vastgesteld op 0,0037 euro per kilogram kalfsvlees met been en 0,0075 euro per kilogram kalfsvlees zonder been.

    De in de leden 2 en 3 bedoelde bijdragen worden op de factuur vermeld.

    Openbare of particuliere slachthuizen betalen de in lid 1 bedoelde bijdragen aan het Agentschap en dragen de kosten voor het innen ervan.

    Art. 4. Het Agentschap stelt het bedrag van de in artikel 3, eerste lid, bedoelde bijdragen per kwartaal vast, die door elk openbaar of particulier slachthuis verschuldigd zijn op basis van een aangifte van de slachthuizen waarin het aantal geslachte dieren of het daarmee overeenstemmende aantal kilogrammen is aangegeven.

    Deze aangifte wordt binnen dertig dagen na verzending van het aangifteformulier per e-mail of per post aan het Agentschap meegedeeld.

    Indien de aangifte niet binnen de voorgeschreven termijn wordt ingediend, kan het Agentschap het te betalen bedrag voorlopig factureren op basis van het totale bedrag van de bijdragen die in het voorgaande jaar aan het slachthuis zijn gefactureerd.

    Zodra de slachtgegevens van het jaar waarvoor de bijdragen verschuldigd zijn, door het FAVV aan het Agentschap zijn meegedeeld, maakt het Agentschap een factuur of een aanvullende creditnota op om de reeds gefactureerde bijdragen te regulariseren op basis van het totaal van de voor dat jaar verschuldigde bijdragen.

    HOOFDSTUK 3. - Verplichte bijdragen bestemd voor het Bevorderingsfonds varkenssector

    Art. 5. De verplichte bijdragen bestemd voor de bevordering van de varkenssector en de producten daarvan worden als volgt vastgesteld : wie varkens slacht of laat slachten in een openbaar of particulier slachthuis, betaalt een bijdrage van 0,25 euro per geslacht varken geschikt voor menselijke consumptie, met uitzondering van de levend ingevoerde dieren.

    Aan de leverancier wordt daarvan 0,125 euro per geslacht varken doorgerekend.

    Aan de koper van de geslachte varkens wordt daarvan een bijdrage van 0,125 euro per geslacht varken doorgerekend; aan de koper van versneden varkens een daarmee gelijkgesteld bedrag van 0,0015 per kilogram varkensvlees gedefinieerd als alle vers, gekoeld, bevroren of diepgevroren vlees met inbegrip van zwoerd, afkomstig van een varken.

    De in de leden 2 en 3 bedoelde bijdragen worden op de factuur vermeld.

    Openbare of particuliere slachthuizen betalen de in lid 1 bedoelde bijdragen aan het Agentschap en dragen de kosten voor het innen ervan.

    Art. 6. Het Agentschap stelt het bedrag van de in artikel 5, eerste lid, bedoelde bijdragen per kwartaal vast, die door elk openbaar of particulier slachthuis verschuldigd zijn op basis van een aangifte van de slachthuizen waarin het aantal geslachte dieren is aangegeven.

    Deze aangifte wordt binnen dertig dagen na verzending van het aangifteformulier per e-mail of per post aan het Agentschap meegedeeld.

    Indien de aangifte niet binnen de voorgeschreven termijn wordt ingediend, kan het Agentschap het te betalen bedrag voorlopig factureren op basis van het totale bedrag van de bijdragen die in het voorgaande jaar aan het slachthuis zijn gefactureerd.

    Zodra de slachtgegevens van het jaar waarvoor de bijdragen verschuldigd zijn, door het FAVV aan het Agentschap zijn meegedeeld, maakt het Agentschap een factuur of een aanvullende creditnota op om de reeds gefactureerde bijdragen te regulariseren op basis van het totaal van de voor dat jaar verschuldigde bijdragen.

    HOOFDSTUK 4. - Verplichte bijdragen bestemd voor het bevorderingsfonds voor de schapen- en geitensector

    Art. 7. § 1. De verplichte bijdragen voor de bevordering van de schapen- en geitensector en de producten daarvan bedragen voor houders van geiten en schapen, ongeacht leeftijd of geslacht, die worden gehouden voor de productie van vlees of melk, 0,25 euro per gehouden dier.

    § 2. Voor de inning van de in paragraaf 1 bedoelde bijdragen kan het Agentschap een overeenkomst sluiten met een instelling die erkend is voor de controle en identificatie van dieren, zodat deze instelling de bijdrage namens het Agentschap kan innen in het kader van haar taak om middelen voor de identificatie van dieren ter beschikking te stellen.

    In dat geval vermeldt de erkende instelling voor de controle en identificatie van dieren de in paragraaf 1 bedoelde vergoedingen op de factuur aan de houder.

    Het Agentschap stelt de bedragen van de door de erkende instelling voor de controle en identificatie van dieren verschuldigde bijdragen per kwartaal vast op basis van een aangifte waaruit het aantal gehouden dieren blijkt.

    § 3. Indien de bijdrage niet wordt geïnd via een erkende instelling voor de controle en identificatie van dieren, wordt de vergoeding door het slachthuis afgetrokken van de betaling aan de houder van de dieren, met uitzondering van ingevoerde dieren.

    In dat geval vermeldt het slachthuis de in paragraaf 1 bedoelde bijdragen op de aan de houder toegezonden factuur.

    Het Agentschap stelt de bedragen van de door het slachthuis verschuldigde bijdragen per kwartaal vast op basis van een aangifte waaruit het aantal geslachte dieren blijkt.

    Indien de aangifte niet binnen de voorgeschreven termijn wordt ingediend, kan het Agentschap het te betalen bedrag voorlopig factureren op basis van het totale bedrag van de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT