Besluit van de Waalse Regering betreffende diverse bepalingen betreffende de organisatie van de doorlopende evaluatie, de examens en cursussen alsook de stageovereenkomsten van het IFAPME-net voor het opleidingsjaar 2019-2020 wegens COVID-19, de 19 juin 2020

HOOFDSTUK II. - Begrijsomschrivingen

Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder:

  1. "erkende opleidingscentra" : de opleidingscentra bedoeld in artikel 2, 12°, van het decreet van 17 juli 2003 tot oprichting van een "Institut wallon de formation en alternance et des indépendants et des petites et moyennes entreprises" (Waals instituut voor alternerende vorming, zelfstandigen en kleine en middelgrote ondernemingen);

  2. "evaluatie-besluit": het besluit van de Waalse Regering van 31 augustus 2000 betreffende de doorlopende evaluatie en de examens in de permanente vorming voor de middenstand en de kleine en middelgrote ondernemingen;

  3. "cursus-besluit": het besluit van de Waalse Regering van 31 augustus 2000 betreffende de vormingscursussen in de permanente vorming van de middenstand en de kleine en middelgrote ondernemingen;

  4. "Instituut": het Instituut opgericht krachtens het decreet van 17 juli 2003 tot oprichting van een "Institut wallon de formation en alternance et des indépendants et des petites et moyennes entreprises";

  5. "kandidaat voor een alternerende opleiding": leerling die de cursussen algemene kennis en de cursussen beroepskennis of de cursussen geïntegreerde kennis in een erkend opleidingscentrum volgt en die een alternerend contract wenst te sluiten;

  6. "essentiële vaardigheden": vaardigheden die door elke leerling moeten worden verworven om zijn opleiding te kunnen voortzetten of om een minimumniveau van beheersing van de leerresultaten te verwerven met het oog op professionele integratie;

  7. "stageovereenkomst-besluit" : het besluit van de Waalse Regering van 16 juli 1998 betreffende de stageovereenkomst in het kader van de permanente vorming van de middenstand en de kleine en middelgrote ondernemingen;

  8. "vereiste gezondheidsmaatregelen": de maatregelen bedoeld in het ministerieel besluit van 23 maart 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken of in elk ander besluit dat het vervangt.

    HOOFDSTUK II. - Wijzigingen in het besluit van de Waalse Regering van 31 augustus 2000 betreffende de doorlopende evaluatie en de examens in de permanente vorming voor de middenstand en de kleine en middelgrote ondernemingen

    Art. 2. Voor het opleidingsjaar 2019-2020 is de in artikel 1, 6°, van het evaluatie-besluit bedoelde regelmatige cursist, de cursist die ten minste 2/3 van de cursussen georganiseerd tot 13 maart 2020 heeft gevolgd.

    Art. 3. De in artikel 4, tweede lid, van het evaluatie-besluit bedoelde examens kunnen op afstand worden georganiseerd.

    De organisatie van de examens van het erkende opleidingscentrum geschiedt met inachtneming van de vereiste gezondheidsmaatregelen.

    Art. 4. Artikel 5, paragraaf 1, van het evaluatie-besluit wordt vervangen als volgt:

    " § 1. Het Centrum organiseert de eindeleertijdsevaluatie voor :

  9. de leerling die verbonden is door een contract alternerend leren. De evaluatie vindt plaats in de loop van het jaar waarin het contract alternerend leren eindigt;

  10. de regelmatige cursist die de leercursussen volgt en die, zonder aan de in 1° bedoelde voorwaarde te voldoen, een praktijkvorming volgt die gelijkwaardig is aan die van het contract alternerend leren. De evaluatie vindt plaats in de loop van het jaar waarin deze opleiding eindigt;

  11. de afgewezen regelmatige cursist die voor 31 januari van het evaluatiejaar een schriftelijke aanvraag indient bij het Centrum;

  12. de kandidaat voor een alternerende opleiding zoals bedoeld in artikel 1, 5°, van dit besluit.".

    Art. 5. De evaluaties van de algemene kennis, beroepskennis en geïntegreerde kennis bedoeld in artikel 6 van het evaluatie-besluit worden georganiseerd over de vakcursussen die tot 13 maart 2020 face-to-face werden verstrekt. Nieuwe vakcursussen die betrekking hebben op door het Instituut vastgestelde essentiële vaardigheden kunnen worden verstrekt, hetzij face-to-face, hetzij op afstand, en er kunnen summatieve evaluaties worden georganiseerd.

    In het geval van afstandscursussen neemt het erkende opleidingscentrum maatregelen om de toegang tot deze cursussen voor alle betrokken leerlingen te waarborgen.

    Art. 6. In afwijking van artikel 7 van het evaluatie-besluit:

    1. worden de eerste en tweede zittijd voor de A-, B- en I-examens tussen 1 juni 2020 en 30 september 2020 georganiseerd;

    2. wordt de zittijd voor de C-examens en de evaluaties van de eenheden van leerresultaten tussen 1 juni 2020 en 30 november 2020 georganiseerd.

    Art. 7. In afwijking van artikel 8, § 2, van het evaluatie-besluit schrijft het erkende opleidingscentrum voor het C-examen in :

  13. de regelmatige cursist die het laatste cursusjaar heeft gevolgd;

  14. de regelmatige cursist bedoeld in artikel 5, § 1, 3° van het evaluatie-besluit;

  15. de kandidaat voor een alternerende opleiding die ten minste 2/3 van de cursussen georganiseerd tot 13 maart 2020 heeft gevolgd.

    Art. 8. Voor het opleidingsjaar 2019-2020 kan de samenstelling van de in artikel 10 van het evaluatie-besluit bedoelde C-examencommissie door het Instituut aangepast worden.

    De C-examens worden georganiseerd in overeenstemming met de opleidingsnormen of met aanpassingen vereist door het Instituut en voortvloeiend uit de opschorting of annulering van cursussen of de naleving van de vereiste gezondheidsmaatregelen.

    Art. 9. De in artikel 13 van het evaluatie-besluit bedoelde vergadering van de raad van vormingswerkers wordt face-tot-face of op afstand gehouden. Wat het diploma waarmede de opleiding wordt afgesloten betreft, beslist de raad over het succes, over de tweede zittijd of, op basis van een gedetailleerd met redenen omkleed advies, over het falen van de leerling.

    Na de in het eerste lid bedoelde raad van vormingswerkers vergadert de in artikel 19 van het evaluatie-besluit bedoelde toezichthoudende commissie face-to-face of op afstand, en dit, uiterlijk op 15 december 2020.

    Art. 10. De evaluaties van de algemene kennis, beroepskennis en geïntegreerde kennis bedoeld in artikel 16 van het evaluatie-besluit worden georganiseerd over de vakcursussen die tot 13 maart 2020 face-to-face werden verstrekt. De afstandscursussen kunnen nieuwe vakken omvatten maar ze mogen niet geëvalueerd worden.

    In het geval van afstandscursussen neemt het erkende opleidingscentrum maatregelen om de toegang tot deze cursussen voor alle betrokken leerlingen te waarborgen.

    In afwijking van artikel 16 van het evaluatie-besluit worden de eerste en de tweede zittijd voor de A-, B- en I-examens tussen 1 juni 2020 en 30 september 2020 georganiseerd.

    Art. 11. De in artikel 18 van het evaluatie-besluit bedoelde vergadering van de raad van vormingswerkers wordt face-tot-face of op afstand georganiseerd.

    De Raad van vormingswerkers beslist over de toelating van de leerling in het hogere studiejaar met of zonder aanbeveling, of over de weigering van zijn overgang naar het hogere studiejaar op basis van een gedetailleerd met redenen omkleed advies.

    Hij vergadert uiterlijk op 30 november 2020.

    Art. 12. De vergadering van de in artikel 19 van het evaluatie-besluit bedoelde toezichthoudende commissie wordt face-to-face of op afstand georganiseerd.

    In afwijking van dezelfde bepaling vergadert ze uiterlijk op 15 december 2020.

    Art. 13. De evaluaties van de beheerskennis, beroepskennis en geïntegreerde kennis bedoeld in artikel 27 van het evaluatie-besluit worden georganiseerd over de vakcursussen die tot 13 maart 2020 face-to-face werden verstrekt. Nieuwe vakcursussen die betrekking hebben op door het Instituut vastgestelde essentiële vaardigheden kunnen worden verstrekt, hetzij face-to-face, hetzij op afstand, en ze kunnen het voorwerp uitmaken van summatieve evaluaties.

    In het geval van afstandscursussen neemt het erkende opleidingscentrum maatregelen om de toegang tot deze cursussen voor alle betrokken cursisten te waarborgen.

    In sommige afdelingen waarvan de lijst door het Instituut vastgesteld wordt, zijn de evaluaties verplicht.

    Art. 14. In afwijking van artikel 28 van het evaluatie-besluit:

    1. worden de eerste en tweede zittijd voor de A-, B- en I-examens tussen 1 juni 2020 en 30 september 2020 georganiseerd;

    2. wordt de zittijd voor de C-examens en de evaluaties van de eenheden van leerresultaten tussen 1 juni 2020 en 30 november 2020 georganiseerd.

    Art. 15. In afwijking van artikel 29, § 2, van het evaluatie-besluit kan het erkende opleidingscentrum, wegens de opschorting van de stages na de COVID-19-crisis, voor het opleidingsjaar 2019-2020 de cursist inschrijven voor het C-examen zonder enige vereiste van voldoende praktijkervaring.

    Art. 16. Voor het opleidingsjaar 2019-2020 kan de samenstelling van de in artikel 31 van het evaluatie-besluit bedoelde C-examencommissie door het Instituut aangepast worden.

    De C-examens worden georganiseerd in overeenstemming met de opleidingsnormen of met aanpassingen vereist door het Instituut en voortvloeiend uit de opschorting of annulering van cursussen of de naleving van de vereiste gezondheidsmaatregelen.

    Art. 17. De in artikel 34 van het evaluatie-besluit bedoelde vergadering van de raad van vormingswerkers wordt face-to-face of op afstand georganiseerd. Wat het diploma waarmede de opleiding wordt afgesloten betreft, beslist de raad over het succes, over de tweede zittijd of, op basis van een gedetailleerd met redenen omkleed advies, over het falen van de leerling.

    Na de in het eerste lid bedoelde raad van vormingswerkers vergadert de in artikel 19 van het evaluatie-besluit bedoelde toezichthoudende commissie face-to-face of op afstand, en dit, uiterlijk op 15 december 2020.

    Art. 18. In afwijking van artikel 36 van het evaluatie-besluit worden de eerste en tweede zittijd voor de A-, B- en I-examens tussen 1 juni 2020 en 30 september 2020 georganiseerd.

    Art. 19. De beoordelingen van de beheerskennis, beroepskennis en geïntegreerde kennis bedoeld in artikel 37 van het evaluatie-besluit worden georganiseerd over de vakcursussen die tot 13 maart 2020 face-to-face werden verstrekt. De afstandscursussen kunnen...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT