Besluit van de Waalse Regering tot wijziging van het reglementair deel van het Waalse Wetboek van Sociale Actie en Gezondheid met het oog op de erkenning van de verzekeringsinstellingen, de 21 décembre 2018

Artikel 1. Dit besluit regelt, overeenkomstig artikel 138 van de Grondwet, een materie bedoeld in artikel 128 van de Grondwet.

HOOFDSTUK I. - Invoeging van een Deel I/1 in het reglementair deel van het Waals Wetboek van Sociale Actie en Gezondheid

Art. 2. In het reglementair deel van het Waalse Wetboek van Sociale Actie en Gezondheid wordt een Deel I/1 ingevoegd, dat de artikelen 10/1 tot 10/15 omvat, luidend als volgt :

"Deel I/1. Opdrachten van de Waalse verzekeringsinstellingen

TITEL I. - Waalse verzekeringsinstellingen

Art. 10/1. § 1. De in artikel 43/3, § 2, 1°, 2° en 4°, van het decreetgevend deel van het Wetboek bedoelde erkenningsvoorwaarden worden door de Waalse gewestelijke maatschappij van onderlinge bijstand vervuld bij de indiening van de erkenningsaanvraag.

§ 2. De Waalse gewestelijke maatschappij van onderlinge bijstand verbindt zich ertoe :

  1. om de in artikel 43/3, § 2, 3° en 7° van het decreetgevend deel van het Wetboek bedoelde voorwaarden na te leven;

  2. niet te weigeren om tussenbeide te komen ten gunste van een Waalse begunstigde die bij haar verzekerd is in het kader van de Waalse verzekering sociale bescherming, met een kaderomschrijving opgenomen in Boek IIIter van het decreetgevend deel van het Wetboek.

    § 3. De in artikel 43/3, § 2, 6°, van het decreetgevend deel van het Wetboek bedoelde controle van de conformiteit van de prestaties en tussenkomsten van de Waalse verzekering sociale bescherming betreft de in de artikelen 43/7, 1°, 3°, 4° en 6°, van het decreetgevend deel van het Wetboek bedoelde prestaties en tussenkomsten. Deze controle wordt respectievelijk verricht door artsen, verplegers of iedere andere paramedische functie die door de Regering specifiek erkend is om die controle uit te oefenen.

    Die controle voldoet minstens aan de volgende eisen :

    1. geen enkele persoon wordt toegelaten in een verzorgingsinstelling voor de terugbetaling van de prestaties voorzien in het kader van de revalidatie-overeenkomsten zonder de voorafgaande machtiging van een arts te hebben verkregen;

    2. de verificatie van de nakoming van de Katz-schaal heeft betrekking op een willekeurige selectie van 10 % van de in artikel 43/7, 4°, van het decreetgevend deel van het Wetboek bedoelde instellingen;

    3. de controles voorzien overeenkomstig artikel 10/8 van dit Wetboek wat betreft de mobiliteitstegemoetkomingen.

    De waarborg van de veiligheid van de gegevens bedoeld in artikel 43/3, § 2, 8°, van het decreetgevend deel van het Wetboek leidt tot een verwerking van de gegevens die overeenstemt met alle toepasselijke wettelijke bepalingen, met inbegrip van Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens.

    Art. 10/2. § 1. Om als Waalse verzekeringsinstelling te worden erkend, delen de gewestelijke maatschappijen van onderlinge bijstand de Minister hun statuten mede, die goedgekeurd zijn door de Controledienst voor de ziekenfondsen en de landsbonden van ziekenfondsen, hierna de Controledienst voor de ziekenfondsen genoemd, bedoeld in artikel 49, § 1, van de wet van 6 augustus 1990 betreffende de ziekenfondsen en de landsbonden van ziekenfondsen, hierna de wet van 6 augustus 1990 genoemd. De statuten worden vergezeld van een aanvraag tot erkenning als Waalse verzekeringsinstelling, die een verbintenis tot nakoming van het geheel van de verplichtingen bedoeld in artikel 10/1, § 2, en § 3, bevat.

    Binnen dertig dagen na de in het eerste lid bedoelde mededeling keurt de Regering de al dan niet erkenning van de Waalse gewestelijke maatschappij van onderlinge bijstand als Waalse verzekeringsinstelling goed.

    § 2. De erkenning van de Waalse gewestelijke maatschappij van onderlinge bijstand als Waalse verzekeringsinstelling eindigt in de volgende gevallen :

  3. van rechtswege en dan ook op dezelfde datum waarop de Waalse gewestelijke maatschappij van onderlinge bijstand niet meer voldoet aan de voorwaarden van artikel 43bis van de wet van 6 augustus 1990;

  4. bij beslissing van de Regering op voorstel van het Agentschap of van de Controledienst voor de ziekenfondsen nadat alle sancties vermeld in artikel 43/21, § 1, van het decreetgevend deel van het Wetboek opgelegd zijn aan de betrokken Waalse gewestelijke maatschappij van onderlinge bijstand.

    Indien het Agentschap of de Controledienst voor de ziekenfondsen vaststelt dat een Waalse gewestelijke maatschappij van onderlinge bijstand, ondanks de haar opgelegde sancties, haar verplichtingen niet nakomt, kan het Agentschap of de Controledienst voor de ziekenfondsen aan de Regering voorstellen om de erkenning ervan te beëindigen. De Regering beschikt over een termijn van 60 dagen om te beslissen na ontvangst van het voorstel.

    § 3. In geval van beslissing tot ontbinding van een Waalse gewestelijke maatschappij van onderlinge bijstand - ongeacht of ze willekeurig is of van rechtswege geschiedt in de in § 2 bedoelde gevallen, blijft de gewestelijke maatschappij van onderlinge bijstand haar opdrachten uit te oefenen onder toezicht van de landsbond waarbij deze Waalse gewestelijke maatschappij van onderlinge bijstand wordt aangesloten, en dit, tot het moment waarop een andere Waalse gewestelijke maatschappij van onderlinge bijstand binnen dezelfde landsbond erkend wordt binnen een termijn van hoogstens 9 maanden die begint te lopen vanaf de beslissing tot ontbinding. Indien de Waalse Regering binnen de voorgeschreven termijnen geen nieuwe Waalse maatschappij van onderlinge bijstand heeft opgericht, neemt ze op voorstel van de Waalse Minister van Gezondheid en na raadpleging van de Algemene Raad van het Agentschap, de nodige vrijwaringsmaatregelen.

    § 4. In geval van ontbinding van een Waalse gewestelijke maatschappij van onderlinge bijstand worden de overblijvende activa betreffende de prestaties en tussenkomsten bedoeld in artikel 43/7 van het decreetgevend deel van het Wetboek bij voorrang bestemd voor de betaling van de prestaties en tussenkomsten verschuldigd aan de Waalse verzekerden.

    Indien uit de vereffeningsrekeningen na de aanzuivering van alle schulden en de consignatie van de aan bepaalde schuldeisers verschuldigde bedragen, blijkt dat de overblijvende activa overblijven, ontvangen zij de bestemming die is beslist overeenkomstig...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT