Besluit van de Waalse Regering betreffende de identificatie bij het geïntegreerd beheers- en controlesysteem, de toekenning van een landbouwernummer, tot wijziging van het besluit van de Waalse Regering van 12 februari 2015 tot uitvoering van het systeem van de rechtstreekse betalingen ten gunste van de landbouwers en tot wijziging van het besluit van de Waalse Regering van 7 mei 2015 tot toekenning van een gekoppelde steun aan de landbouwers voor vrouwelijke vleesrunderen, gemengde koeien, melkkoeien en schapen, de 17 décembre 2015

HOOFDSTUK I. - Definities

Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit en van zijn uitvoeringsbesluiten wordt verstaan onder :

  1. de Minister : de Minister van Landbouw.

  2. de partner : een natuurlijke persoon, een vereniging of een vennootschap zonder rechtspersoonlijkheid of een rechtspersoon, en dat in het geïntegreerd beheers- en controlesysteem geïdentificeerd is;

  3. het partnerschap: de relatie die de partner en het betaalorgaan verbindt en de vorm van alfanumerieke verwijzingen aanneemt;

  4. verordening nr. 1306/2013 : verordening (EU) nr. 1306/2013 van het Europees Parlement en de Raad van 17 december 2013 inzake de financiering, het beheer en de monitoring van het gemeenschappelijk landbouwbeleid en tot intrekking van verordeningen (EEG) nr. 352/78, (EG) nr. 165/94, (EG) nr. 2799/98, (EG) nr. 814/2000, (EG) nr. 1200/2005 en (EG) nr. 485/2008 van de Raad;

  5. het GBCS : het geïntegreerd beheers- en controlesysteem bedoeld in Titel II, Hoofdstuk I, Afdeling 1 van het Waalse Landbouwwetboek;

  6. Sanitrace : het geautomatiseerd systeem voor de behandeling van de gegevens betreffende de identificatie en de registratie van dieren, gebruikt door het Federaal agentschap voor de veiligheid van de voedingsketen;

  7. de titularis : elke natuurlijke persoon of rechtspersoon die het geheel of een deel bezit van de bevoegdheid voor het beheer of de vertegenwoordiging van een partner.

    HOOFDSTUK II. - Identificatie bij het GBCS

    Art. 2. De partner wordt geïdentificeerd als hij in het GBCS is.

    Er kunnen echter één of meerdere referentienummers worden toegekend volgens de regelingen waarvoor hij een aanvraag heeft ingediend.

    Voor de identificatie, wordt alleen voldaan aan de voorwaarden bedoeld in artikel 3, los van de toekenningsvoorwaarden van het landbouwernummer bepaald in hoofdstuk 3.

    Art. 3. § 1. Een natuurlijke persoon, een vennootschap of een vereniging zonder rechtspersoonlijkheid of een rechtspersoon kan bij het GBCS worden geïdentificeerd op zijn verzoek bij het betaalorgaan.

    De aanvraag tot identificatie bevat:

  8. het rijksregisternummer van de titularissen natuurlijke persoon, of van elke titularis natuurlijke persoon van een rechtspersoon die het geheel of een deel bezit van de bevoegdheid voor het beheer of de vertegenwoordiging van een partner en het ondernemingsnummer wanneer de partner een rechtspersoon is;

  9. de contactgegevens van de partner;

  10. de bankgegevens van de partner.

    De Minister bepaalt de te verstrekken informatie bedoeld in het tweede lid, 2° en 3°.

    § 2. De oprichtingsakte van de vereniging of de vennootschap zonder rechtspersoonlijkheid wordt gevoegd bij de identificatie-aanvraag bedoeld in paragraaf 1, met uitzondering van de vereniging of de maatschappij ingeschreven bij de Kruispuntbank der Ondernemingen en waarvan de oprichtingsakte in het Belgisch Staatsblad wordt bekendgemaakt.

    Onverminderd de verplichte wettelijke vermeldingen bevat de oprichtingsakte minstens:

  11. de identificatie van de titularissen;

  12. de inbreng van de titularissen van een vereniging of vennootschap zonder rechtspersoonlijkheid;

  13. de oprichtingsdatum;

  14. desgevallend, de levensduur van de vereniging of vennootschap;

  15. de regels inzake vertegenwoordiging, beheer en desgevallend ontbinding.

    Art. 4. De titularis van een partner wordt geïdentificeerd door middel van het rijksregisternummer voor de titularissen natuurlijke persoon of voor de titularis natuurlijke persoon van een rechtspersoon die het geheel of een deel bezit van de bevoegdheid voor het beheer of de vertegenwoordiging van een partner en, in voorkomend geval, door zijn ondernemingsnummer. Wanneer de titularis niet identificeerbaar is door één enkele ondernemingsnummer of één enkele rijksnummer, wordt hij geïdentificeerd door het geheel van de ondernemingsnummers of rijksnummers, of het geheel van beiden, van de titularissen van de partner.

    De titularis van verschillende partners wordt geïdentificeerd overeenkomstig het eerste lid. Zijn identificatie vermeldt de partners waarvan hij titularis is.

    Art. 5. § 1. Behoudens overmacht of buitengewone omstandigheden in de zin van artikel 2, § 2, van Verordening nr. 1306/2013, meldt de partner aan het betaalorgaan elke wijziging van de gegevens bedoeld in artikel 3, § 1, binnen drie maanden te rekenen vanaf de dag waarop hij in staat is om het te doen, en hij voegt ook de nodige bewijsstukken erbij. Hij is echter niet verplicht om deze bewijsstukken toe te voegen als de wijziging opgenomen is in de Kruisbank der Ondernemingen en bekendgemaakt is in het Belgisch Staatsblad.

    De wijzigingen hebben uitwerking op de dag waarop ze zijn opgetreden.

    Als de partner de wijzigingen niet binnen de termijn bedoeld in het eerste lid kan melden, hebben de wijzigingen uitwerking vanaf de dag waarop het betaalorgaan redelijk kan schatten dat ze zijn opgetreden, de partner moet dan het bewijs van de juiste datum leveren.

    § 2. Voor de steun waarvoor de identificatie bij het GBCS nodig is, hebben de wijzigingen van de identificatie bedoeld in paragraaf 1 ambtshalve tot gevolg dat deze steun wordt aangepast op de datum waarop deze wijzigingen uitwerking hebben, overeenkomstig paragraaf 1.

    § 3. Paragraaf 1 en paragraaf 2, eerste lid, vormen geen hindernis voor de toepassing van de sancties die eigen zijn aan de steun waarvoor de identificatie bij het GBCS nodig is.

    Art. 6. Op aanvraag van een partner kan het betaalorgaan op elk ogenblik een partnerschap schorsen of beëindigen.

    Een partner mag pas de schorsing of het einde van het partnerschap aanvragen als hij aan geen enkele steunregeling meer deelneemt die door het betaalorgaan wordt toegekend of betaald.

    Art. 7. Als artikel D.92 van het Waalse Landbouwwetboek wordt toegepast, komt de gewijzigde identificatie overeen met die van een vereniging zonder rechtspersoonlijkheid die de meewerkende echtgenoot en de reeds geïdentificeerde titularissen opneemt.

    Wanneer artikel D.92 van het Waalse Landbouwwetboek wordt toegepast, in het geval van een vereniging zonder rechtspersoonlijkheid tussen een titularis en zijn meewerkende echtgenoot, wordt het aangifteformulier bedoeld in artikel D.92, § 2, van het Wetboek overgemaakt binnen twee maanden vanaf de dag waarop de wijziging bedoeld in artikel D.92 plaatsvindt.

    Art. 8. Het betaalorgaan, of de instellingen waaraan het betaalorgaan een deel of het geheel van zijn controleopdrachten delegeert, verifieert de werkelijkheid en de waarachtigheid van de meegedeelde informatie.

    Elke controleweigering of -belemmering bedoeld in het eerste lid gesteld door een partner of één van zijn titularissen tijdens een controle uitgeoefend door het betaalorgaan of de instellingen waaraan hij een deel of het geheel van zijn controleopdrachten delegeert, heeft van rechtswege een verlaging of het verlies van de steun tot gevolg waarvoor de identificatie bij het GBCS noodzakelijk is, behalve in de gevallen van overmacht of in uitzonderlijke omstandigheden.

    Het tweede lid is geen belemmering voor de toepassing van de sancties die eigen zijn aan de steun waarvoor de identificatie bij het GBCS noodzakelijk is.

    HOOFDSTUK III. - Toekenning van een landbouwernummer

    Art. 9. Een partner die bij het GBCS geïdentificeerd is overeenkomstig hoofdstuk II kan de toekenning van een landbouwernummer aanvragen.

    Art. 10. Om een landouwernummer te krijgen, moet de partner:

  16. een landbouwactiviteit uitoefenen in de zin van artikel D.3, 1°, van het Waalse Landbouwwetboek;

  17. een aanvraag indienen bij het betaalorgaan;

  18. autonome beheerder zijn van een bedrijf en van de productie-eenheden die er deel van uitmaken, in de zin van artikel 11;

  19. in vookomend geval, zijn veebestand identificeren in de gegevensbank Sanitrace;

  20. in voorkomend geval, zijn paarden identificeren in de centrale gegevensbank bedoeld in artikel 27 van het koninklijk besluit van 26 september 2013 betreffende de identificatie en de encodering van de paardachtigen in een centrale gegevensbank;

  21. nog niet over een landbouwernummer beschikken.

    Art. 11. § 1. Een bedrijf wordt...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT