Besluit van de Waalse Regering betreffende de alternerende overeenkomst, de 16 juillet 2015

Artikel 1. Dit besluit regelt, overeenkomstig artikel 138 van de Grondwet, aangelegenheden bedoeld in artikel 127 van de Grondwet.

Art. 2. Het model van alternerende overeenkomst bedoeld in artikel 1, § 1, 7°, van het kaderakkoord tot samenwerking betreffende de alternerende opleiding, gesloten te Brussel op 24 oktober 2008 tussen de Franse Gemeenschap, het Waals Gewest en de Franse Gemeenschapscommissie, gewijzigd bij het aanhangsel van 27 maart 2014, wordt bepaald in het in de bijlage bedoelde document, overeenkomstig artikel 1, § 5, van hetzelfde samenwerkingsakkoord.

Het bepaalt de rechten en minimale plichten van de partijen.

Art. 3. § 1. Overeenkomstig artikel 1, § 4ter, derde lid, van het in artikel 2 bedoelde kaderakkoord tot samenwerking wordt de alternerende overeenkomst schriftelijk vastgesteld uiterlijk op het moment waarop de alternerende leerling zijn opleiding in de onderneming begint onverminderd het sluiten van een arbeidsovereenkomst met een deeltijdse arbeidsregeling of sectorale bepalingen die voor de leerling gunstiger zijn.

§ 2. De alternerende overeenkomst wordt gesloten overeenkomstig de bepalingen van dit besluit en bevat geen clausule die de rechten van de alternerende leerling zou kunnen beperken.

§ 3. Overeenkomstig artikel 1, § 4ter, tweede lid, eerste zin van het kaderakkoord tot samenwerking bedoeld in artikel 2 wordt de duur van de alternerende overeenkomst bepaald in overeenstemming met het opleidingplan.

Art. 4. § 1. Overeenkomstig artikel 1, § 1, 7bis, van het kaderakkoord tot samenwerking bedoeld in artikel 2 maakt een opleidingsplan dat het in bijlage 2 bedoelde model naleeft, integraal deel uit van de in bijlage bedoelde alternerende overeenkomst.

§ 2. Er wordt minstens één keer per trimester in een formatieve of certificatieve evaluatie van de leerling voorzien volgens de modaliteiten bepaald door de opleidingsoperator.

§ 3. De uitvoering van het opleidingsplan in onderneming wordt gelijktijd minstens één keer per semester door de opleidingsoperator en de onderneming beoordeeld.

Art. 5. § 1. De proefperiode voor elke nieuwe alternerende overeenkomst duurt één maand.

§ 2. In afwijking van § 1 wordt geen nieuwe proefperiode toegelaten indien een nieuwe alternerende overeenkomst tussen dezelfde partijen en voor hetzelfde beroep wordt gesloten.

Art. 6. Overeenkomstig artikel 1, § 4, vierde lid, eerste en tweede zin van het kaderakkoord tot samenwerking bedoeld in artikel 2 begint elke leerling die voor de alternerende opleiding kiest, zijn opleidingstraject op het niveau A. Overeenkomstig artikel 1, § 4, vierde lid, eerste en tweede zin van het kaderakkoord tot samenwerking bedoeld in artikel 2 kan de ontwikkeling naar de niveaus B en C het voorwerp uitmaken van een evaluatie op elk moment van het jaar, met inbegrip van de proefperiode, na evaluatie of op grond van de valorisatie van de vorige geobjectiveerde leerresultaten.

Art. 7. § 1. Elke wijziging die in de gesloten overeenkomst wordt aangebracht, moet het voorwerp uitmaken van een overeenkomst tussen de partijen, die in een nieuwe alternerende overeenkomst wordt opgenomen.

§ 2. In afwijking van paragraaf 1 wordt een aanhangsel bij de alternerende overeenkomst opgemaakt in geval van verandering van mentor of inrichtingseenheid waarin de opleiding wordt gegeven.

Art. 8. In afwijking van artikel 7, § 1, worden de veranderingen van referentiepersoon en van lesrooster uitdrukkelijk medegedeeld door de opleidingsoperator aan de onderneming, aan de alternerende leerling en in voorkomend geval aan de wettelijke vertegenwoordiger van de leerling, om bij de overeenkomst gevoegd te worden.

Art. 9. Overeenkomstig de overgangsbepalingen bedoeld in artikel 22 van het kaderakkoord tot samenwerking betreffende de alternerende opleiding van 24 oktober 2008 blijft het besluit van de Waalse Regering van 16 juli 1998 betreffende de stageovereenkomst in het kader van de Permanente vorming van de middenstand en de kleine en middelgrote ondernemingen van toepassing alleen op de vóór 1 september 2015 gesloten leercontracten van de middelgrote ondernemingen die tot hun vervaldatum blijven gevolg te hebben.

Art. 10. In artikel 1, tweede lid, van het besluit van de Waalse Regering van 16 juli 1988 betreffende het plan voor afwisselende opleiding in het kader van de permanente vorming van de middenstand en de kleine en middelgrote ondernemingen worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  1. de woorden "de leerovereenkomst en" vervallen;

  2. de woorden "de artikelen 3 en 4" worden vervangen door de woorden "artikel 4".

    Art. 11. In artikel 2, 2°, van het besluit van de Waalse Regering van 16 juli 1988 betreffende het plan voor afwisselende opleiding in het kader van de permanente vorming van de middenstand en de kleine en middelgrote ondernemingen vervallen de woorden "van de leerovereenkomst of".

    Art. 12. Artikel 3 van het besluit van de Waalse Regering van 16 juli 1998 betreffende het plan voor afwisselende opleiding in het kader van de permanente vorming van de middenstand en de kleine en middelgrote ondernemingen vervalt.

    Art. 13. In artikel 1, tweede lid, van het besluit van de Waalse Regering van 16 juli 1988 tot bepaling van de voorwaarden waaronder bedrijven erkend worden voor de permanente vorming van de middenstand en de kleine en middelgrote ondernemingen vervallen de woorden "leerlingen of".

    Art. 14. In artikel 2, eerste lid, van het besluit van de Waalse Regering van 16 juli 1988 tot bepaling van de voorwaarden waaronder bedrijven erkend worden voor de permanente vorming van de middenstand en de kleine en middelgrote ondernemingen vervallen de woorden "de leertijd of".

    Art. 15. In artikel 3, eerste lid, van het besluit van de Waalse Regering van 16 juli 1988 tot bepaling van de voorwaarden waaronder bedrijven erkend worden voor de permanente vorming van de middenstand en de kleine en middelgrote ondernemingen worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  3. de woorden "een leertijd of" vervallen;

  4. in 2° vervallen de woorden "de leerling of";

  5. in 3° vervallen de woorden "van het besluit van de Waalse Regering van 16 juli 1998 tot vaststelling van de erkenningsvoorwaarden van de leerovereenkomsten in het kader van de permanente vorming van de middenstand en de kleine en middelgrote ondernemingen en".

    Art. 16. In artikel 5 van het van het besluit van de Waalse Regering van 16 juli 1998 tot vaststelling van de erkenningsvoorwaarden van de leerovereenkomsten in het kader van de permanente vorming van de middenstand en de kleine en middelgrote ondernemingen vervallen de woorden "leerlingen of".

    Art. 17. In artikel 8 van het besluit van de Waalse Regering van 16 juli 1988 tot bepaling van de voorwaarden waaronder bedrijven erkend worden voor de permanente vorming van de middenstand en de kleine en middelgrote ondernemingen worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  6. punt 3° vervalt;

  7. in 6° vervallen de woorden "leerling of".

    Art. 18. In artikel 9 van het besluit van de Waalse Regering van 16 juli 1988 tot bepaling van de voorwaarden waaronder bedrijven erkend worden voor de permanente vorming van de middenstand en de kleine en middelgrote ondernemingen vervalt punt 1°.

    Art. 19. In artikel 11 van het besluit van de Waalse Regering van 16 juli 1988 tot bepaling van de voorwaarden waaronder bedrijven erkend worden voor de permanente vorming van de middenstand en de kleine en middelgrote ondernemingen vervallen de woorden "een leerling bij erkende leerovereenkomst of ".

    Art. 20. Het besluit van de Waalse Regering van 31 augustus 2000 tot vaststelling van de bijzondere erkenningsvoorwaarden van de leercontracten voor de beroepen van kleinhandelaar en groothandelaar in de permanente vorming van de middenstand en de kleine en middelgrote ondernemingen wordt opgeheven.

    Art. 21. Het besluit van de Waalse Regering van 31 augustus 2000 tot vaststelling van de bijzondere erkenningsvoorwaarden van de leercontracten voor het beroep van monteur van centrale verwarming in de permanente vorming van de middenstand en de kleine en middelgrote ondernemingen wordt opgeheven.

    Art. 22. Het besluit van de Waalse Regering van 31 augustus 2000 tot vaststelling van de bijzondere erkenningsvoorwaarden van de leercontracten voor het beroep van garagist-hersteller in de permanente vorming van de middenstand en de kleine en middelgrote ondernemingen wordt opgeheven.

    Art. 23. Het besluit van de Waalse Regering van 31 augustus 2000 tot vaststelling van de bijzondere erkenningsvoorwaarden van de leercontracten voor het beroep van monteur van trekkers en van landbouw- en tuinbouwmachines in de permanente vorming van de middenstand en de kleine en middelgrote ondernemingen wordt opgeheven.

    Art. 24. Het besluit van de Waalse Regering van 31 augustus 2000 tot vaststelling van de bijzondere erkenningsvoorwaarden van de leercontracten voor het beroep van installateur-elektricien in de permanente vorming van de middenstand en de kleine en middelgrote ondernemingen wordt opgeheven.

    Art. 25. Het besluit van de Waalse Regering van 31 augustus 2000 tot vaststelling van de bijzondere erkenningsvoorwaarden van de leercontracten voor het beroep van opticien in de permanente vorming van de middenstand en de kleine en middelgrote ondernemingen wordt opgeheven.

    Art. 26. Het besluit van de Waalse Regering van 31 augustus 2000 tot vaststelling van de bijzondere erkenningsvoorwaarden van de leercontracten voor het beroep van tandtechnicus in de permanente vorming van de middenstand en de kleine en middelgrote ondernemingen wordt opgeheven.

    Art. 27. Overeenkomstig de overgangsbepalingen bedoeld in artikel 22 van het kaderakkoord tot samenwerking betreffende de alternerende opleiding van 24 oktober 2008 blijven de vóór 1 september 2015 gesloten overeenkomsten voor socioprofessionele inschakeling en de leercontracten van de middenstand tot hun vervaldatum gevolg te hebben.

    Art. 28. De uitvoering van dit besluit wordt door de "Office francophone de la Formation en alternance"...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT