Besluit van de Vlaamse Regering over de handelsnormen voor consumptie-eieren en tot invoering van een erkenningsplicht voor leghennenbedrijven en een registratieplicht voor pakstations, de 6 mai 2022

HOOFDSTUK 1. - Inleidende bepalingen

Artikel 1. Dit besluit voorziet in de uitvoering van verordening (EG) nr. 589/2008 van de Commissie van 23 juni 2008 tot vaststelling van bepalingen ter uitvoering van Verordening (EG) nr. 1234/2007 van de Raad, wat betreft de handelsnormen voor eieren.

Art. 2. In dit besluit wordt verstaan onder:

  1. bevoegde entiteit: het Departement Landbouw en Visserij, vermeld in artikel 26 van het besluit van de Vlaamse Regering van 3 juni 2005 met betrekking tot de organisatie van de Vlaamse administratie;

  2. eieren: eieren in de schaal - met uitzondering van gebroken eieren, bebroede eieren en gekookte eieren - die zijn gelegd door kippen van de soort Gallus gallus en die geschikt zijn voor directe menselijke consumptie of voor de bereiding van eiproducten;

  3. houderijmethode: een van de houderijmethodes die vermeld worden in artikel 12, lid 2, en bijlage II, van verordening (EG) nr. 589/2008 van de Commissie van 23 juni 2008 tot vaststelling van bepalingen ter uitvoering van Verordening (EG) nr. 1234/2007 van de Raad, wat betreft de handelsnormen voor eieren;

  4. leghennenbedrijf: een inrichting die voldoet aan al de volgende voorwaarden:

    1. er worden leghennen gehouden;

    2. ze is geregistreerd bij de daarvoor bevoegde overheid conform het koninklijk besluit van 3 mei 2003 betreffende de identificatie en de registratie van inrichtingen waar legkippen worden gehouden;

  5. pakstation: een inrichting die aan al de volgende voorwaarden voldoet:

    1. er worden eieren volgens kwaliteits- en gewichtsklassen gesorteerd als vermeld in punt 5.4 van de bijlage I bij verordening (EG) nr. 853/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004 houdende vaststelling van specifieke hygiënevoorschriften voor levensmiddelen van dierlijke oorsprong;

    2. ze beschikt over een toelating van de daarvoor bevoegde overheid conform artikel 5, lid 2, van verordening (EG) nr. 589/2008;

  6. verhandelen: het in voorraad hebben of het uitstallen voor de verkoop, het te koop aanbieden, de aflevering, of elke andere wijze van in de handel brengen;

  7. verordening (EG) nr. 589/2008: verordening (EG) nr. 589/2008 van de Commissie van 23 juni 2008 tot vaststelling van bepalingen ter uitvoering van Verordening (EG) nr. 1234/2007 van de Raad, wat betreft de handelsnormen voor eieren;

  8. verpakking: een onmiddellijke verpakking voor eieren van klasse A of B, met uitzondering van transportverpakkingen en houders voor industriële eieren;

  9. voedingswijze: de voedingswijze, vermeld in artikel 15 en bijlage II bij de verordening (EG) nr. 589/2008.

    Art. 3. De bepalingen opgenomen in dit besluit zijn van toepassing op de leghennenbedrijven en pakstations die gevestigd zijn in het Vlaamse Gewest.

    HOOFDSTUK 2. - Erkenning van de leghennenbedrijven

    Art. 4. Een leghennenbedrijf dat over een erkenning beschikt die is afgeleverd door de bevoegde entiteit, mag eieren verhandelen die afkomstig zijn van een houderijmethode als vermeld in bijlage II bij verordening (EG) nr. 589/2008, en mag die houderijmethode vermelden en laten vermelden in de producentencode en op de verpakking conform artikel 9 en artikel 12, lid 2, van de voormelde verordening.

    Een leghennenbedrijf kan erkend worden als het voldoet aan al de volgende voorwaarden:

  10. het leghennenbedrijf voldoet aan de voorwaarden voor de houderijmethode in kwestie als vermeld in bijlage II bij verordening (EG) nr. 589/2008;

  11. de eieren worden geproduceerd in de houderijmethode, vermeld in punt 1°.

    De erkenningsaanvraag wordt eenmalig in elektronische vorm ingediend bij de bevoegde entiteit en vermeldt al de volgende gegevens:

  12. de naam, het ondernemingsnummer en het adres van de onderneming;

  13. de naam, het vestigingseenheidsnummer en het adres van de vestiging;

  14. het aantal stallen en de capaciteit per stal;

  15. de toegepaste houderijmethode per stal;

  16. de toegepaste voedingswijze per stal.

    Het...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT