Besluit van de Vlaamse Regering tot bepaling van de inlichtingen van het verslag, het opleggen van concrete beschermende maatregelen, het delen van gegevens, documenten en informatiedragers en het opleggen van een administratieve geldboete, in uitvoering van het decreet van 19 januari 2018 houdende het overheidstoezicht in het kader van het gezondheids- en welzijnsbeleid, de 7 décembre 2018

HOOFDSTUK 1. - Definities

Artikel 1. In dit besluit wordt verstaan onder:

  1. beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin: het beleidsdomein welzijn, volksgezondheid en gezin, vermeld in artikel 9 van het besluit van de Vlaamse Regering van 3 juni 2005 met betrekking tot de organisatie van de Vlaamse administratie;

  2. bevoegde entiteit: het departement of het agentschap binnen het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin dat is aangewezen om het beleid over de actor in de zorg of de zorggebruiker, als die het voorwerp van het toezicht uitmaakt, uit te voeren;

  3. decreet van 19 januari 2018: decreet van 19 januari 2018 houdende het overheidstoezicht in het kader van het gezondheids- en welzijnsbeleid.

    HOOFDSTUK 2. - Verslag

    Art. 2. § 1. Het verslag, vermeld in artikel 13 van het decreet van 19 januari 2018, bevat minstens de volgende inlichtingen:

  4. de identificatiegegevens van de actor in de zorg of de zorggebruiker ten aanzien waarvan vaststellingen in het kader van het toezicht zijn gedaan;

  5. als dat van toepassing is, de data van de plaatsbezoeken die in het kader van het toezicht zijn gedaan;

  6. als dat van toepassing is, de inventaris van de documenten van vaststelling die in het kader van het toezicht zijn opgesteld.

    Het voorlopige verslag vermeldt de datum waarop de laatste vaststelling in het kader van het toezicht is gedaan.

    Als de inspecteur het voorlopige verslag en de bijlagen bezorgt, deelt hij mee hoe de actor in de zorg, de zorggebruiker, als die het voorwerp van het toezicht uitmaakt, en de klachtindiener, als de vaststellingen zijn gedaan naar aanleiding van een klacht, hun reactie op het verslag kenbaar kunnen maken. De reactie wordt als bijlage bij het verslag gevoegd en maakt dus deel uit van het administratief dossier.

    § 2. De bevoegdheden en de verplichtingen, vermeld in artikel 13 van het decreet van 19 januari 2018, worden uitgeoefend met inachtname van de Europese, federale en Vlaamse regels rond het verwerken en de overdracht van deze gegevens en van de regelgeving over het beroepsgeheim.

    HOOFDSTUK 3. - Concrete beschermende maatregelen

    Art. 3. De leidend ambtenaar van de bevoegde entiteit kan de concrete beschermende maatregel, vermeld in artikel 14, eerste lid, van het decreet van 19 januari 2018, aan de actor in de zorg opleggen. Hij kan de maatregel ook opheffen, verlengen en wijzigen.

    De leidend ambtenaar van de bevoegde entiteit kan de concrete beschermende maatregel, vermeld in artikel 14, tweede lid, van het voormelde decreet, die de inspecteur heeft opgelegd, opheffen, verlengen of wijzigen.

    Art. 4. Als de inspecteur een concrete beschermende maatregel, vermeld in artikel 14, tweede lid, van het decreet van 19 januari 2018, oplegt, brengt hij de leidend ambtenaar van de bevoegde entiteit daarvan onmiddellijk op de hoogte.

    Als de leidend ambtenaar van de bevoegde entiteit een concrete beschermende maatregel oplegt, opheft, verlengt of wijzigt, brengt hij de inspecteur daarvan onmiddellijk op de hoogte.

    Art. 5. Het document van vaststelling, vermeld in artikel 15 van het decreet van 19 januari 2018, van een maatregel als vermeld in artikel 15, eerste lid, 6°, van het voormelde decreet, bevat een omstandige omschrijving van vaststellingen die aanleiding geven tot de concrete beschermende maatregel.

    HOOFDSTUK 4. - Delen van gegevens, documenten en informatiedragers

    Art. 6. De diensten van de Vlaamse Gemeenschap, het Vlaamse Gewest, provincies, federaties van gemeenten, gemeenten, verenigingen waarvan ze deel uitmaken, openbare instellingen die ervan afhangen, en alle openbare en meewerkende instellingen die onder de bevoegdheid vallen van de Vlaamse Gemeenschap of het Vlaamse Gewest, verstrekken de inspecteurs alle gegevens waar ze om verzoeken op een voor de inspecteurs bruikbare manier.

    HOOFDSTUK 5. - Administratieve geldboetes

    Art. 7. § 1. De leidend ambtenaar van het departement of het agentschap waartoe de inspecteur behoort, kan de administratieve geldboete, vermeld in artikel 17 van het decreet van 19 januari 2018, opleggen.

    De beslissing waarin de leidend ambtenaar de administratieve geldboete oplegt, wordt aan de betrokkene overhandigd tegen afgifte van een ontvangstbewijs. De beslissing vermeldt dat de administratieve geldboete moet worden betaald binnen dertig dagen na de dag van de ontvangst van de beslissing.

    § 2. Als de betrokkene de administratieve geldboete, vermeld in paragraaf 1, weigert te betalen, wordt de geldboete ingevorderd door de personeelsleden, vermeld in artikel 2, eerste lid, van het decreet van 22 februari 1995 tot regeling van de invordering van niet-fiscale schuldvorderingen voor de Vlaamse Gemeenschap en de instellingen die eronder ressorteren.

    De ambtenaren, vermeld in het eerste lid, kunnen een dwangbevel geven en uitvoerbaar verklaren.

    HOOFDSTUK 6. - Wijzigingsbepalingen

    Art. 8. In artikel 27, § 1, eerste lid, van het besluit van de Vlaamse Regering van 24 juli 1991 betreffende de indiening en afhandeling van de aanvraag tot ondersteuning bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap, vervangen bij het besluit van de Vlaamse Regering van 16 februari 2007, worden de woorden "ter plaatse of op stukken" opgeheven.

    Art. 9. In artikel 26decies, van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 juli 1994 inzake de erkenningsvoorwaarden en de subsidienormen voor de voorzieningen van de bijzondere jeugdbijstand, ingevoegd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 8 december 1998, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  7. in het eerste lid worden de woorden "ter plaatse of op stukken" opgeheven;

  8. het tweede lid wordt opgeheven.

    Art. 10. Artikel 12 van het besluit van de Vlaamse Regering van 3 mei 1995 betreffende de Centra voor menselijke erfelijkheid wordt opgeheven.

    Art. 11. In artikel 19 van het besluit van de Vlaamse Regering van 15 december 2000 houdende vaststelling van de voorwaarden van toekenning van een persoonlijke-assistentiebudget aan personen met een handicap, vervangen bij het besluit van de Vlaamse Regering van 19 juli 2007, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  9. de zinsnede "ter plaatse, zonder evenwel afbreuk te doen aan de onschendbaarheid van de woning, of op stukken" wordt vervangen door het woord "of";

  10. de zinnen "De personen met een handicap aan wie een PAB werd toegekend, verlenen hun medewerking aan de uitoefening van het toezicht. Ze bezorgen aan de ambtenaren die voor het uitoefenen van het toezicht zijn aangewezen, de stukken die met de persoonlijke assistentie verband houden, als die daarom verzoeken." worden opgeheven.

    Art. 12. Artikel 3 van het besluit van de Vlaamse Regering van 15 december 2000 betreffende de kwaliteitszorg in de voorzieningen voor de sociale integratie van personen met een handicap, wordt vervangen door wat volgt:

    "Art. 3. De Vlaamse Regering organiseert het toezicht.";

    Art. 13. In artikel 4 van hetzelfde besluit, gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 26 maart 2004, wordt paragraaf 1 opgeheven.

    Art. 14. In artikel 30 van het besluit van de Vlaamse Regering van 19 december 2008 betreffende de samenwerkingsinitiatieven eerstelijnsgezondheidszorg, gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 30 januari 2015, wordt de zin "Om het toezicht uit te oefenen, kan het agentschap :

  11. indien nodig, aanvullende gegevens aan een SEL vragen;

  12. bij een SEL of een kleinstedelijke afdeling van een SEL een inspectie laten verrichten door Zorginspectie van het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, vermeld in artikel 3, § 2, derde lid, van het besluit van de Vlaamse Regering van 31 maart 2006 betreffende het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, betreffende de inwerkingtreding van regelgeving tot oprichting van agentschappen in het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin en betreffende de wijziging van regelgeving met betrekking tot dat beleidsdomein." opgeheven.

    Art. 15. In artikel 35 van het besluit van de Vlaamse Regering van 30 januari 2009 betreffende de Logo's, gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 30 januari 2015, wordt de zin "Om het toezicht uit te oefenen, kan het agentschap :

  13. gebruikmaken van de registratiegegevens, vermeld in artikel 8, 4° ;

  14. gebruikmaken van gegevens die aangeleverd worden door derden;

  15. alle aanvullende gegevens die daartoe nodig zijn, vragen aan de Logo's;

  16. bij aanvragers of bij Logo's een onderzoek verrichten of laten verrichten door Zorginspectie van het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, vermeld in artikel 3, § 2, derde lid, van het besluit van de Vlaamse Regering van 31 maart 2006 betreffende het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, betreffende de inwerkingtreding van regelgeving tot oprichting van agentschappen in het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin en betreffende de wijziging van regelgeving met betrekking tot dat beleidsdomein. Het inspectieverslag wordt bij het erkenningsdossier gevoegd dat door het agentschap wordt aangelegd en dat wordt bezorgd aan de VZW of het Logo." opgeheven.

    Art. 16. In artikel 21 van het besluit van de Vlaamse Regering van 5 juni 2009 betreffende de subsidiëring en erkenning van partnerorganisaties en organisaties met terreinwerking via een beheersovereenkomst, gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 30 januari 2015, wordt de zin "Om dat toezicht uit te oefenen, kan het agentschap :

  17. een overleg organiseren als vermeld in artikel 20;

  18. gebruikmaken van de gegevens uit dat overleg en uit de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT