Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van de specifieke brandveiligheidsnormen waaraan het toeristische logies moet voldoen, de 17 mars 2017

HOOFDSTUK 1. - Definities

Artikel 1. In dit besluit wordt verstaan onder :

  1. decreet van 5 februari 2016 : het decreet van 5 februari 2016 houdende het toeristische logies;

  2. kamergerelateerd logies : een toeristisch logies als vermeld in artikel 2, eerste lid, 1°, van het besluit van de Vlaamse Regering van 17 maart 2017 tot uitvoering van het decreet van 5 februari 2016;

  3. terreingerelateerd logies : een toeristisch logies als vermeld in artikel 2, eerste lid, 2°, van het besluit van de Vlaamse Regering van 17 maart 2017 tot uitvoering van het decreet van 5 februari 2016;

  4. minister : de Vlaamse minister, bevoegd voor het toerisme;

  5. burgemeester : de burgemeester van de gemeente waar het toeristische logies ligt.

    HOOFDSTUK 2. - Algemene bepalingen

    Art. 2. Het toeristische logies moet voldoen aan de specifieke brandveiligheidsnormen conform de tabel, vermeld in bijlage 1, die bij dit besluit is gevoegd.

    Art. 3. De mate van inachtneming van de specifieke brandveiligheidsnormen, vermeld in artikel 2, wordt vastgelegd met een brandveiligheidsattest A, Abis, B of C.

    Als het toeristische logies voldoet aan de specifieke brandveiligheidsnormen, vermeld in artikel 2, wordt een brandveiligheidsattest A afgeleverd.

    De exploitatie van een toeristisch logies is alleen mogelijk op basis van een attest A, in voorkomend geval aangevuld met een attest Abis als vermeld in artikel 7, of een attest B als vermeld in artikel 8.

    Een attest C wordt afgeleverd als het toeristische logies niet of niet meer voldoet aan de specifieke brandveiligheidsnormen, vermeld in artikel 2. Bij de aflevering van een attest C vervalt een eventueel eerder afgeleverd attest A, Abis of B van rechtswege. Een attest C vervalt alleen bij de aflevering van een nieuw attest A of B voor hetzelfde toeristische logies.

    Toerisme Vlaanderen bepaalt de modellen van de verschillende brandveiligheidsattesten. Ieder attest vermeldt de naam en de ligging van het toeristische logies, de bijlagen van specifieke brandveiligheidsnormen die zijn gecontroleerd en de datum van aflevering van het attest. Daarnaast bevatten attest A en B :

  6. voor een kamergerelateerd logies : het aantal verhuureenheden en het maximale aantal slaapplaatsen die mogen voorkomen in het toeristische logies. Ook een divanbed, een stapelbed, een onroerend opklapbed, een bedkast of een vergelijkbare voorziening worden, als ze als dusdanig aan de toeristische markt worden aangeboden, als een slaapplaats beschouwd;

  7. voor een terreingerelateerd logies : het maximale aantal plaatsen als vermeld in artikel 1, 5°, van het besluit van de Vlaamse Regering van 17 maart 2017 tot uitvoering van het decreet van 5 februari 2016, die mogen voorkomen op het terrein.

    Als de Technische Commissie Brandveiligheid voor het toeristische logies afwijkingen van de specifieke brandveiligheidsnormen heeft toegestaan als vermeld in artikel 15, vermeldt het brandveiligheidsattest A, Abis en B die afwijkingen en de beslissing van de commissie waarbij die afwijkingen zijn toegestaan.

    Art. 4. § 1. De inachtneming van de specifieke brandveiligheidsnormen, vermeld in bijlage 2, die bij dit besluit is gevoegd, wordt ter plaatse gecontroleerd door een instelling of instantie die de minister aanwijst.

    De minister sluit voor de controle van de inachtneming van de specifieke brandveiligheidsnormen, vermeld in bijlage 2, die bij dit besluit is gevoegd, met een of meer instellingen of instanties een concessie, waarin minstens de taakstelling van de instellingen of de instanties, de controletermijn voor en de aflevertermijn van een attest, de tarieven voor een controle en de uitdrukkelijk ontbindende voorwaarden van de overeenkomst worden gespecificeerd. De looptijd van de concessie bedraagt ten hoogste vijf jaar en is hernieuwbaar.

    § 2. De inachtneming van de specifieke brandveiligheidsnormen, vermeld in bijlage 3 en 4, die bij dit besluit zijn gevoegd, wordt ter plaatse gecontroleerd door de bevoegde brandweerdienst.

    Art. 5. Het brandveiligheidsattest wordt afgeleverd door :

  8. de instelling of de instantie, vermeld in artikel 4, § 1, als een toeristisch logies moet voldoen aan de specifieke brandveiligheidsnormen, vermeld in bijlage 2, die bij dit besluit is gevoegd;

  9. de burgemeester, als een toeristisch logies moet voldoen aan de specifieke brandveiligheidsnormen, vermeld in bijlage 3 en 4, die bij dit besluit zijn gevoegd.

    De burgemeester kan, na advies van de bevoegde brandweerdienst, ook voor een toeristisch logies dat moet voldoen aan de specifieke brandveiligheidsnormen, vermeld in bijlage 2, die bij dit besluit is gevoegd, en daar niet of niet meer aan voldoet, een brandveiligheidsattest C afleveren, waardoor in voorkomend geval een eerder afgeleverd attest A voor dat toeristische logies vervalt.

    Art. 6. § 1. Het brandveiligheidsattest A heeft een geldigheidsduur van acht jaar. De termijn gaat in vanaf de datum van de aflevering, vermeld op het attest.

    Na het verstrijken van de termijn, vermeld in het eerste lid, of bij aflevering van een nieuw attest A, B of C voor hetzelfde toeristische logies vervalt het attest A van rechtswege. Minstens zes maanden voor het brandveiligheidsattest A vervalt, wordt de exploitant van het erkende toeristische logies en, in voorkomend geval, de persoon die hij daarvoor aangesteld heeft, daarvan door Toerisme Vlaanderen op de hoogte gebracht. Als een nieuwe aanvraag minstens twee maanden voor het verstrijken van de geldigheidsduur conform artikel 9 wordt ingediend, wordt de geldigheidsduur van het bestaande brandveiligheidsattest verlengd tot aan het einde van de behandeling van de hernieuwingsaanvraag, inclusief een mogelijke beroeps- of afwijkingsprocedure.

    § 2. In afwijking van paragraaf 1 vervalt het bestaande brandveiligheidsattest A van rechtswege als de volgende werkzaamheden plaatsvinden :

  10. de uitbreiding van het aantal verhuureenheden in een kamergerelateerd logies;

  11. de uitbreiding van het aantal plaatsen op een terreingerelateerd logies;

  12. het bouwkundig wijzigen van de indeling van de bestaande verhuureenheden in een kamergerelateerd logies;

  13. de uitbreiding van het aantal slaapplaatsen, in het geval van een kamergerelateerd logies dat moet voldoen aan de specifieke brandveiligheidsnormen, vermeld in bijlage 3 en 4, die bij dit besluit zijn gevoegd;

  14. de wijziging van de vereiste evacuatiemogelijkheden, evacuatiewegen of van het traject van die wegen in een toeristisch logies;

  15. de installatie van, de vernieuwing van, wijzigingen aan of de uitbreiding van een elektriciteitsnet in of op het toeristische logies op voorwaarde dat dit volgens de vigerende regelgeving ter zake een keuring of herkeuring van de installatie vereist;

  16. de installatie van, de vernieuwing van, wijzigingen aan of de uitbreiding van een gasleidingnet in of op het toeristische logies;

  17. werkzaamheden of wijzigingen in of op het toeristische logies die de brandveiligheid van het toeristische logies nadelig beïnvloeden.

    Als binnen een periode van dertig kalenderdagen na de beëindiging van de werkzaamheden of de wijzigingen, vermeld in het eerste lid, een nieuwe aanvraag conform artikel 9 wordt ingediend, blijft het bestaande brandveiligheidsattest A gedurende de werkzaamheden of wijzigingen geldig tot aan het einde van de behandeling van de hernieuwingaanvraag, inclusief een mogelijke beroeps -en afwijkingsprocedure. Als de werkzaamheden onderbroken worden, moet de aanvraag, om voor de verlenging in aanmerking te komen, op dezelfde wijze ingediend worden binnen dertig kalenderdagen na de onderbreking.

    HOOFDSTUK 3. - Vereenvoudigd brandveiligheidsattest Abis

    Art. 7. In het geval van artikel 6, § 2, kan de burgemeester of de instelling of de instantie, vermeld in artikel 4, § 1, een vereenvoudigd brandveiligheidsattest Abis afleveren waaruit blijkt dat de werkzaamheden of wijzigingen conform de desbetreffende brandveiligheidsnormen zijn uitgevoerd. In dat geval blijft het initiële brandveiligheidsattest A geldig voor de ongewijzigde toestand van het toeristische logies gedurende de overblijvende geldigheidsduur.

    De geldigheidsduur van het brandveiligheidsattest Abis wordt beperkt tot de overblijvende geldigheidsduur van het initiële brandveiligheidsattest A. Na het verstrijken van die termijn of bij aflevering van een nieuw attest A, B of C voor hetzelfde toeristische logies vervalt het attest Abis van rechtswege. Op het moment van de controle van de uitgevoerde werkzaamheden kan de bevoegde brandweerdienst of de instelling of de instantie, vermeld in artikel 4, § 1, ook de conformiteit van het hele toeristische logies met de desbetreffende specifieke brandveiligheidsnormen nagaan. In dat geval wordt de mate van inachtneming van de brandveiligheidsnormen vastgelegd in een brandveiligheidsattest A, B of C.

    Naast de gegevens, vermeld in artikel 3, vijfde lid, bevat het model van het brandveiligheidsattest Abis een overzicht van de uitgevoerde werken of wijzigingen die aanleiding geven tot het attest Abis en de gegevens van het initiële brandveiligheidsattest A.

    Er kan geen brandveiligheidsattest Abis worden afgeleverd als het toeristische logies beschikt over een brandveiligheidsattest B als vermeld in artikel 8.

    Artikel 6, § 2, is ook van toepassing op een brandveiligheidsattest Abis.

    HOOFDSTUK 4. - Tijdelijk brandveiligheidsattest B

    Art. 8. § 1. Als het toeristische logies dat moet voldoen aan de specifieke brandveiligheidsnormen, vermeld in bijlage 3 en 4, die bij dit besluit zijn gevoegd, niet volledig aan de specifieke brandveiligheidsnormen voldoet, maar de veiligheid van de logerende toeristen, het personeel en de bezoekers niet ernstig in het gedrang komt, kan de burgemeester op voorwaarde van de opmaak van een stappenplan een tijdelijk brandveiligheidsattest B afleveren. Een brandveiligheidsattest B heeft altijd betrekking op het volledige toeristische logies.

    Voor een toeristisch logies dat moet voldoen aan de specifieke brandveiligheidsnormen, vermeld in bijlage 2, die bij dit besluit is...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT