Besluit van de Regering van de Franse Gemeenschap van bijzondere machten nr. 24 betreffende de bekrachtiging van studies in het gewoon secundair onderwijs in het kader van de COVID-19-gezondheidscrisis, de 11 juin 2020

Artikel 1. In afwijking van artikel 7bis, § 8, derde lid, van de wet van 19 juli 1971 betreffende de algemene structuur en de organisatie van het secundair onderwijs, wordt afgeweken van de stageverplichting, bedoeld in dezelfde bepaling, voor het schooljaar 2019-2020.

Art. 2. In afwijking van artikel 7bis, § 8, vijfde lid, van dezelfde wet, kunnen de leerlingen ingeschreven in de gegroepeerde basisoptie " Kinderverzorger/Kinderverzorgster " die voor het schooljaar 2019-2020 vrijgesteld zijn van het geheel of een deel van de stages, het Kwalificatiegetuigschrift van de Kwalificatie-examencommissie krijgen, overeenkomstig het model opgenomen in de bijlagen I en II van dit besluit.

Art. 3. § 1. In afwijking van paragraaf 1 van artikel 2ter van het decreet van 3 juli 1991 tot regeling van het alternerend secundair onderwijs, voor het schooljaar 2019-2020,is het aan :

- de klassenraad, om in het dossier van de leerling op te nemen dat deze leerling vrijgesteld is van uren opleiding in een inrichting, gelet op de opschorting van lessen ten gevolge van de COVID-19-pandemie, waardoor het onmogelijk was om een opleiding in de inrichting te volgen;

- aan de klassenraad, om, in overleg met de Kwalificatie-examencommissie, in het dossier van de leerling op te nemen dat deze leerling vrijgesteld is van uren opleiding in een onderneming, gelet op de maatregelen genomen om de verspreiding van het COVID-19 onder de bevolking te bestrijden.

§ 2. De beslissing om het getuigschrift voor secundair onderwijs van de tweede graad, het studiegetuigschrift van het zesde jaar van het beroepssecundair onderwijs, het getuigschrift van hoger secundair onderwijs, getuigschriften en attesten toe te kennen aan een leerling die niet het geheel van zijn opleiding in een inrichting voltooid heeft, valt onder de bevoegdheid van de klassenraad.

§ 3. De beslissing om het kwalificatiegetuigschrift toe te kennen aan een leerling die niet het geheel van zijn opleiding in een onderneming heeft voltooid, valt onder de bevoegdheid van de kwalificatie-examencommissie.

Art. 4. § 1. In afwijking van paragraaf 2 van artikel 2ter van hetzelfde decreet is het aan :

- de klassenraad om in het dossier van de leerling op te nemen dat deze leerling vrijgesteld is van uren opleiding in de inrichting, gelet op de opschorting van lessen ten gevolge van de COVID-19-pandemie, waardoor het onmogelijk was om een opleiding in de inrichting te volgen;

- de klassenraad om, in overleg met de kwalificatie-examencommissie, in het dossier van de leerling op te nemen dat deze vrijgesteld is van de uren opleiding in een onderneming, gelet op de maatregelen genomen om de verspreiding van het COVID-19 onder de bevolking te bestrijden.

§ 2. De beslissing om getuigschriften en attesten toe te kennen aan een leerling die niet al zijn opleiding in een inrichting heeft voltooid, valt onder de bevoegdheid van de Klassenraad.

§ 3. De beslissing om het kwalificatiegetuigschrift toe te kennen aan een leerling die niet al zijn opleiding in een onderneming heeft voltooid, valt onder de bevoegdheid van de kwalificatie-examencommissie.

Art. 5. Het studiereglement bedoeld in artikel 78, § 1, van het decreet van 24 juli 1997 dat de prioritaire taken bepaalt van het basisonderwijs en van het secundair onderwijs en de structuren organiseert die het mogelijk maken ze uit te voeren en ter kennis gebracht de leerling of van zijn ouders of de persoon belast met het ouderlijk gezag indien hij minderjarig is, wordt geschorst voor het schooljaar 2019-2020, met betrekking tot de evaluatie- en beraadslagingsprocedures van de klassenraden en de mededeling van hun beslissingen. De nadere regels met betrekking tot deze aspecten moeten uiterlijk op 31 mei 2020 worden meegedeeld door de inrichtende macht, aan de meerderjarige leerling of, voor de minderjarige leerling, aan de ouders of de persoon die belast is met het ouderlijk gezag.

Art. 6. § 1. In afwijking van artikel 6quater van het decreet van 30 juni 2006 betreffende de pedagogische organisatie van de eerste graad van het secundair onderwijs, is de klassenraad van de inrichting die een leerling heeft uitgesloten na 15 januari 2020, toen hij geen schoolinrichting kon vinden vóór de schorsing van de lessen, bevoegd om het onderwijsgetuigschrift van de eerste graad of het getuigschrift basisstudies voor het schooljaar 2019-2020 uit te reiken.

§ 2. Wanneer een leerling die na 15 januari 2020 uitgesloten is, een schoolinrichting heeft kunnen vinden vóór de schorsing van de lessen, stuurt de schoolinrichting waarvan de leerling is uitgesloten naar de nieuwe inrichting een verslag over de verworven kennis van de leerling, waardoor de Klassenraad over informatie kan beschikken op basis waarvan zij een beslissing zal nemen over het slagen van de leerling en hem het onderwijsgetuigschrift van de eerste graad of, in voorkomend geval, het getuigschrift basisstudies, zal bezorgen.

Art. 7. In afwijking van artikel 26, zevende lid, van het decreet van 21 november 2013 tot organisatie van verschillende schoolstelsels ter bevordering van het welzijn van jongeren op school, schoolherinschakeling, preventie van geweld op school en begeleiding van studieoriëntatie, voor het schooljaar 2019-2020, kan de leerling die vanaf 1 maart 2020 meer dan 20 halve dagen ongerechtvaardigde afwezigheid telt, aanspraak maken op de bekrachtiging van de studies.

Art. 8. In afwijking van artikel 26, achtste lid, van hetzelfde decreet, wordt de verplichting om de lijst bedoeld in dit lid voor het schooljaar 2019-2020 geschorst.

Art. 9. In afwijking van artikel 3 van het besluit van de Regering van de Franse Gemeenschap van 6 september 2001 tot bepaling van de voorwaarden voor de geldigheid en de spreiding van de stages voor de gegroepeerde basisopties "kinderverzorging" en "aspirant(e) nursing" van de derde kwalificatiegraad van het secundair onderwijs alsook voor het 7e jaar dat leidt tot het behalen van een kwalificatiegetuigschrift van "kinderverzorger/kinderverzorgster, mag afgeweken worden van de verplichting om een aanvraag om uitstel van de stage in te dienen voor het schooljaar 2019-2020 voor de leerlingen aan wie het kwalificatiegetuigschrift niet zou kunnen uitgereikt worden door de kwalificatie-examencommissie, bij gebrek aan voldoende beheersing van de minimale competenties. Het behoort tot de klassenraad, in overleg met de kwalificatie-examencommissie, om het uitstel van de stages in het dossier van de leerling te vermelden.

Art. 10. In afwijking van artikel 4, § 1, 7°, eerste lid, van het koninklijk besluit van 29 juni 1984 betreffende de organisatie van het secundair onderwijs, kan het aanvullend jaar in de derde graad van de kwalificatie-afdeling (C3D) tot 1 december 2020 georganiseerd worden, buiten het CPU-stelsel, in het onderwijs met volledig leerplan of in het alternerend onderwijs, voor de regelmatig ingeschreven leerlingen die geen kwalificatiegetuigschrift, geen studiegetuigschrift van het 6de leerjaar van het beroepsonderwijs, geen getuigschrift van hoger secundair onderwijs of geen getuigschrift betreffende de kennis van basisbeheer na het schooljaar 2019-2020 hebben behaald. In het CPU-stelsel, kan C3D tot 1 december 2020 georganiseerd worden in het onderwijs met volledig leerplan of in het alternerend onderwijs voor de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT