Besluit van de Regering betreffende meldingsplichtige infectieziekten, de 20 juillet 2017

Artikel 1. De lijst van de meldingsplichtige infectieziekten in de zin van het decreet van 1 juni 2004 betreffende de gezondheidspromotie en inzake medische preventie en het decreet van 31 maart 2014 betreffende het centrum voor de gezonde ontwikkeling van kinderen en jongeren wordt vastgelegd in bijlage 1 van dit besluit.

Art. 2. De procedure voor de meldingsplicht in de zin van het decreet van 1 juni 2004 betreffende de gezondheidspromotie en inzake medische preventie wordt vastgesteld in bijlage 2 van dit besluit.

Art. 3. De specifieke meldingsprocedure en de lijst van de preventieve maatregelen in de zin van het decreet van 31 maart 2014 betreffende het centrum voor de gezonde ontwikkeling van kinderen en jongeren wordt vastgesteld in bijlage 3 van dit besluit.

Art. 4. Het koninklijk besluit van 1 maart 1971 betreffende de profylaxe tegen overdraagbare ziekten wordt opgeheven.

Art. 5. Dit besluit treedt in werking de dag waarop het in het Belgisch Staatsblad wordt bekendgemaakt.

Art. 6. De minister bevoegd voor Gezondheid is belast met de uitvoering van dit besluit.

BIJLAGEN.

Art. N1. Lijst van de meldingsplichtige infectieziekten

  1. De volgende ziekten vallen onder de meldingsplicht zodra een klinisch vermoeden bestaat, d.w.z. :

    1. de zwaartegraad van de vermoede ziekte is hoog, en/of

    2. voor de vermoede ziekte bestaan geen therapeutische maatregelen, en/of

    3. het epidemische gevarenpotentieel vereist preventieve maatregelen en controlemechanismen :

    - acute verlamming (vermoeden van poliomyelitis)

    - botulisme

    - cholera

    - difterie (corynebakterium diphtheriae)

    - hemorragische virale koorts (filovirussen [ebolavirus, marburgvirus], zikavirussen en arenavirussen [Lassa])

    - invasieve meningokokkeninfectie

    - kinkhoest

    - mazelen

    - collectieve voedseltoxi-infecties (CVTI's)

    - pest

    - pokken

    - zwaar acuut ademsyndroom met epidemiologische virale context

    - hondsdolheid

    - hemolytisch-uremisch syndroom door E.coli EHEC/VTEC

  2. De volgende ziekten vallen onder de onmiddellijke meldingsplicht, zodra de diagnostische bevestiging beschikbaar is :

    - antrax (miltvuur)

    - inheemse Chikungunya

    - inheemse Denguekoorts

    - inheemse gele koorts

    - inheemse malaria

    - inheemse West-Nijl-koorts

    - brucellose

    - E. coli VTEC / eenvoudige EHEC-infectie

    - Epidemie* overdraagbaar bij verzorgende activiteiten (ziekenhuis, bejaardentehuis, rust- en verzorgingstehuis, andere verzorgingsinstellingen in de ruimste zin van het woord) met multiresistente bacteriën (MRSA, VRE, Enterobacteriaceae ESBL + en/of CPE+, Actinobacter baumannii en Pseudomonas aeruginosa multresistent**)

    - hepatitis A

    - infectie met Corynebactium ulcerans

    - invasieve infectie met Haemophilus Influenzae type b

    - congenitale rodehond

    - congenitale syfilis

    - legionellose

    - leptospirose

    - listeriose

    - nieuwe influenzae serotypen

    - psittacose (papegaaienziekte)

    - Q-koorts

    - rickettsiose (Rickettsia spp.)

    - tuberculose

    - tularemie (hazenpest)

    - tyfus - Paratyfuskoorts

    - elk infectieprobleem met ongewoon of bijzonder ziektebeeld

    * Als epidemie geldt "een plotse stijging van de incidentie van een micro-organisme in vergelijking met de gewoonlijke aanwezigheid ervan in de betrokken instelling".

    ** multiresistent : "ongevoelig voor minstens één antimicrobieel middel van de drie of meer als werkzaam beschouwde categorieën".

    Art. N2. Algemene procedure voor de meldingsplicht :

    Hoe en aan wie moet u een infectieziekte melden ?

    De infectieziekten (zie bijlage 1) worden gemeld bij de door de Regering aangewezen inspecteur die bevoegd is voor meldingsplichtige infectieziekten. De volgende mogelijkheden staan ter beschikking :

  3. Wanneer :

    - de ziekte onmiddellijk een epidemisch karakter heeft (bijvoorbeeld : in geval van een voedselinfectie door giftige stoffen), en/of

    - de zieke een buitengewoon gevaar voor zijn omgeving vormt (bijvoorbeeld door een invasieve meningokokkeninfectie)

    dan geschiedt de melding onmiddellijk per telefoon op het nummer 071-205 105.

  4. In alle andere gevallen :

    - via de webinterface MATRA (https ://www.wiv-isp.be/matra/CF/ cf_declarer.aspx) : die interface maakt een snelle en veilige melding mogelijk; elke online gemelde ziekte vereist een onmiddellijke maatregel; een sms wordt automatisch doorgezonden naar de door de Regering aangewezen inspecteur die bevoegd is voor meldingsplichtige infectieziekten, zodat hij onmiddellijk stappen kan ondernemen.

    - via e-mail : surveillance.sante@aviq.be

    - via fax : 071-205 107

    Art. N3. Specifieke meldingsprocedure en preventieve maatregelen om de uitbreiding van bepaalde besmettelijke ziekten in de schoolomgeving te voorkomen

    A. Specifieke meldingsprocedure in de schoolomgeving, voor de inrichtende macht en voor de ouders of de personen belast met de opvoeding van het zieke kind

    De schoolleiding moet volgende ziekten onmiddellijk telefonisch melden bij de lokale vestiging van het Centrum voor de gezonde ontwikkeling van kinderen en jongeren (Kaleido-Ostbelgien).

    - Hersenvliesontsteking (Meningokokkeninfectie) : een noodgeval*

    - Difterie : een noodgeval*

    - Poliomyelitis (kinderverlamming) : een noodgeval*

    - Gastro-enteritis

    - Hepatitis A*

    - Roodvonk

    - Tuberculose*

    - Kinkhoest

    - Bof

    - Mazelen*

    - Rubella (rodehond)

    - Waterpokken

    - Impetigo

    - Scabiës (schurft)

    - Dermatophytose Tinea** (aantasting van de hoofdhuid door draadzwam)

    Pediculose (hoofdluizen)

    * Die ziekten moeten bovendien door de behandelende arts worden gemeld bij de door de Regering aangewezen inspecteur die bevoegd is voor meldingsplichtige infectieziekten (zie bijlage 1).

    ** Hoewel die ziekte niet in bijlage 1 voorkomt, moet ze door de behandelende arts gemeld worden bij de door de Regering aangewezen inspecteur die bevoegd is voor meldingsplichtige infectieziekten, omdat ze in de schoolomgeving, door het nauwe contact van de leerlingen, een hoog besmettingsgevaar inhoudt.

    Elk vermoeden van een bijzonder verontrustend epidemisch verloop van een besmettelijke ziekte moet ook aan de lokale vestiging van Kaleido-Ostbelgien gemeld worden.

    De personen belast met de opvoeding van het zieke kind zijn ertoe verplicht de bovenvermelde ziekten bij de school of bij Kaleido-Ostbelgien te melden.

    Ook de bevoegde schoolleiding is ertoe verplicht Kaleido-Ostbelgien in te lichten over de bovengenoemde ziekten (bij vermoeden of bij melding door de ouders).

    Indien de schoolarts van Kaleido-Ostbelgien de ziekte bij een schoolkind vaststelt, licht hij ook de ouders of de personen belast met de opvoeding van het zieke kind in, naargelang van de ziekte en eventueel in overleg met de door de Regering aangewezen inspecteur die bevoegd is voor meldingsplichtige infectieziekten.

    De schoolarts van Kaleido-Ostbelgien neemt zo nodig contact op met de behandelende arts om de diagnose te laten bevestigen.

    Daarbij nemen de behandelende arts en de schoolarts van Kaleido-Ostbelgien, in overleg met de door de Regering aangewezen inspecteur die bevoegd is voor meldingsplichtige infectieziekten, alle nodige profylactische maatregelen in de omgeving van het zieke kind.

    Indien nodig neemt Kaleido-Ostbelgien contact op met de bevoegde schoolleiding en deelt haar mee of nog andere stappen moeten worden ondernomen en welke maatregelen Kaleido-Ostbelgien voor de schoolomgeving neemt.

    Kaleido-Ostbelgien licht het departement van het Ministerie van de Duitstalige Gemeenschap dat bevoegd is voor Gezondheid, de toezichthoudende minister en de Minister van Gezondheid in over de besmettelijke ziekte die werd gemeld bij de inspecteur die bevoegd is voor meldingsplichtige infectieziekten en hoe die ziekte verloopt.

    B. Preventieve maatregelen om de uitbreiding van bepaalde besmettelijke ziekten in de schoolomgeving te voorkomen

    Bij bepaalde ziekten moeten profylactische maatregelen genomen worden indien het gevaar bestaat dat de ziekte zich uitbreidt in de omgeving van de zieke.

    Overeenkomstig artikel 3.22, eerste lid, van het decreet van 31 maart 2014 betreffende het centrum voor de gezonde ontwikkeling van kinderen en jongeren zijn de instructies van de schoolarts van Kaleido-Ostbelgien bindend voor de personen belast met de opvoeding van de leerlingen, de inrichtende macht en het personeel van de school. Alle in interne schoolreglementen vermelde maatregelen zijn daaraan ondergeschikt.

    Afhankelijk van het geval, en ongeacht de volgende beschreven maatregelen, kan de schoolarts van Kaleido-Ostbelgien door zijn medische deskundigheid andere maatregelen bevelen of maatregelen aanpassen.

    De inrichtende macht waarborgt dat alle middelen van de school ter beschikking gesteld worden van Kaleido-Ostbelgien om het noodgeval op het gebied van de volksgezondheid te beheren.

    Elke inrichtende macht is ertoe verplicht Kaleido-Ostbelgien bij het begin van het schooljaar twee telefoonnummers mee te delen die in noodsituaties ook tijdens het weekeinde en op feestdagen gebeld mogen worden om de nodige inlichtingen en maatregelen mee te delen.

    Indien de school gesloten wordt, geeft de inrichtende macht opdracht om het gebouw voor zover nodig te ontsmetten, na overleg met de schoolarts van Kaleido-Ostbelgien, zoals verordend door de door de Regering aangewezen inspecteur die bevoegd is voor meldingsplichtige infectieziekten.

  5. Specifieke maatregelen per ziekte

    De specifieke maatregelen die bij het optreden van bepaalde besmettelijke ziekten moeten worden genomen, worden per ziekte uitvoerig beschreven op basis van de volgende vijf aspecten :

    - maatregelen die betrekking hebben op de zieke leerling/student;

    - maatregelen die betrekking hebben op de andere leerlingen/studenten van de school;

    - door Kaleido-Ostbelgien meegedeelde inlichtingen die bestemd zijn voor de leerlingen/studenten en/of hun ouders en voor de betrokken klas en de school;

    - algemene hygiënische maatregelen;

    - melding bij de door de Regering aangewezen inspecteur die bevoegd is voor meldingsplichtige infectieziekten.

    1.1. Hersenvliesontsteking, meningokokkeninfectie : een noodgeval

    1.1.1 Maatregelen die betrekking hebben op de zieke leerling/student

    ...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT