Besluit van de Minister-President van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest tot bepaling van bijkomende maatregelen naast degene die bepaald zijn door de minister van Binnenlandse Zaken om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, de 26 octobre 2020

HOOFDSTUK 1. - Sluiting

Artikel 1. De sportzalen en sportvoorzieningen worden gesloten, behalve:

  1. voor schoolgroepen in het kader van schoolse of buitenschoolse activiteiten van het verplicht onderwijs;

  2. voor stages bestemd voor kinderen tot en met 12 jaar oud;

  3. voor sporttrainingen bestemd voor kinderen tot en met 12 jaar oud;

  4. voor trainingen van professionele sporters;

  5. voor professionele wedstrijden.

    Art. 2. Plaatsen voor privé of openbare activiteiten van culturele, feestelijke, folkloristische of recreatieve aard worden voor het publiek gesloten, behalve:

  6. voor schoolgroepen in het kader van schoolse of buitenschoolse activiteiten van het verplicht onderwijs;

  7. voor stages bestemd voor kinderen tot en met 12 jaar oud;

    In afwijking van het eerste lid blijven de parken en speelpleinen voor kinderen jonger dan twaalf jaar open.

    HOOFDSTUK 2. - Samenscholingen

    Art. 3. Zijn verboden:

  8. schoolreizen op, naar of vertrekkend van het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest;

  9. activiteiten in het kader van jeugdbewegingen voor jongeren vanaf 13 jaar op, naar of vertrekkend van het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest;

  10. huis-aan-huis- en leurdersactiviteiten, van welke aard dan ook;

  11. straatprostitutie en prostitutie in inrichtingen die al dan niet aan deze activiteit zijn gewijd.

    In afwijking van het eerste lid worden herfstkampen en -stages voor kinderen tot en met 12 jaar oud toegelaten.

    Art. 4. Demonstraties van maximaal 100 personen zijn toegestaan op de openbare weg, op voorwaarde dat ze statisch zijn, dat de fysieke afstand wordt gerespecteerd en dat ze vooraf zijn goedgekeurd door de bevoegde gemeentelijke overheden overeenkomstig artikel 18 van het ministerieel besluit van 18 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken.

    HOOFDSTUK 3. - Sportactiviteiten

    Art. 5. Alle amateursportwedstrijden worden verboden.

    Professionele sportwedstrijden worden gehouden zonder publiek.

    Art. 6. Groepstrainingen in amateurverband worden verboden, behalve voor kinderen tot en met 12 jaar oud.

    Per kind mag er één begeleider de training bijwonen.

    HOOFDSTUK 4. - Erediensten en plechtigheden

    Art. 7. De gebedshuizen blijven open. Hun toegang wordt echter beperkt tot één persoon per 10 m2, met een maximum van 100 personen en een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon. Bovendien zijn ze uitsluitend toegankelijk voor individuele bezinning of gebed.

    Art. 8. Religieuze erediensten en plechtigheden zijn verboden.

    In afwijking van het eerste lid, zijn toegelaten:

    - begrafenisceremonies, maar enkel in aanwezigheid van maximaal 15 personen en zonder de mogelijkheid van blootstelling van het lichaam;

    - religieuze huwelijken, maar enkel in het bijzijn van de echtgenoten, hun getuigen en de bedienaar van de eredienst;

    - religieuze plechtigheden die zijn opgenomen met de bedoeling ze via alle beschikbare kanalen te verspreiden en die alleen met maximaal 10 personen plaatsvinden, met inbegrip van de personen die voor die opname verantwoordelijk zijn, met het behoud van een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon, en voor zover de plaats van eredienst tijdens de opname voor het publiek gesloten blijft.

    Art. 9. Burgerlijke huwelijken kunnen enkel plaatsvinden in het bijzijn van de echtgenoten, hun getuigen, de ambtenaar van de burgerlijke stand en zijn personeel.

    HOOFDSTUK 5. - Winkels

    Art. 10. Voedingswinkels en andere handelszaken sluiten om 20.00 uur.

    Art. 11. De toegang tot winkels wordt beperkt tot hoogstens 1 klant per 10 vierkante meter binnen een tijdspanne van hoogstens 30 minuten.

    In afwijking van het eerste lid mag een volwassene vergezeld worden van minderjarigen die onder hetzelfde dak wonen en mag deze een persoon vergezellen die behoefte heeft aan begeleiding.

    HOOFDSTUK 6. - Alcoholgebruik

    Art. 12. Het is op heel het grondgebied van het Gewest verboden in de openbare ruimte alcohol te verbruiken.

    HOOFDSTUK 7. - Het dragen van een mondmasker

    Art. 13. Iedereen vanaf 13 jaar is verplicht een mondmasker te dragen dat de neus en de mond bedekt, op alle openbare en voor het publiek toegankelijke private plaatsen in heel het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

    Onder "mondmasker" verstaat men elke voorziening of stuk stof dat de neus en de mond van een persoon volledig bedekt.

    Art. 14. Het dragen van een mondmasker is niet verplicht tijdens het beoefenen van een sport, bij het uitvoeren van intensief fysiek werk op de openbare weg en voor mensen die door hun handicap geen mondmasker of gelaatsscherm kunnen dragen. De fysieke afstand moet in alle gevallen gerespecteerd worden.

    Het mondmasker is niet verplicht voor fietsers en stepgebruikers wanneer zij zich verplaatsen op de openbare weg. De fysieke afstand moet in alle gevallen gerespecteerd worden.

    Wanneer het dragen van een mondmasker of een stoffen alternatief wegens medische redenen niet mogelijk is, mag een gelaatsscherm worden gebruikt.

    Art. 15. Inbreuken op de bepalingen van dit besluit worden bestraft met de straffen bepaald door artikel 1 van de wet van 6 maart 1818, zoals gewijzigd door de wet van 5 juni 1934 en de wet van 14 juni 1963 betreffende de overtredingen van administratieve reglementen.

    Art. 16. De maatregelen opgelegd door dit besluit gelden tot en met 19 november 2020.

    Art. 17. Het besluit van de Minister-President van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest van 7 oktober 2020 houdende sluiting van de bars en tot vaststelling van noodmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, zoals gewijzigd door het besluit van 12 oktober 2020, wordt opgeheven.

    Art. 18. Dit besluit treedt in werking de dag waarop het in het Belgisch Staatsblad wordt bekendgemaakt

    Art. 19. De bevoegde bestuurlijke overheden op het grondgebied van de Brusselse agglomeratie worden belast met de uitvoering van dit besluit. De politiediensten zijn verantwoordelijk voor de naleving van dit besluit, zo nodig met dwang en/of geweld.

    Dit besluit zal worden meegedeeld aan het nationaal...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT