Besluit van het Verenigd College tot vaststelling van de voorwaarden en de grenzen van de financiële bijdrage van de gebruikers van onthaalhuizen, de 2 mars 2023

TITEL I. - Definities

Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder:

  1. `inkomen van de gebruiker': inkomen uit werk, vervangingsinkomen, onroerend inkomen, leefloon of equivalent leefloon. De kinderbijslag is ervan uitgesloten.

  2. `administratie': de Diensten van het Verenigd College;

  3. `gebruiker': elke persoon die een beroep doet op de diensten van een onthaalhuis en die daar wordt opgevangen;

  4. `onthaalhuis': de dienst bedoeld in artikel 2, 5°, van de ordonnantie van 14 juni 2018 betreffende de noodhulp aan en de inschakeling van daklozen;

  5. `dagprijs': de dagprijs toegepast door het onthaalhuis;

  6. `financiële bijdrage': het bedrag dat werkelijk aan de gebruiker wordt gefactureerd, rekening houdend met het maximum van twee derde van zijn inkomen wanneer huisvesting en maaltijden worden aangeboden, en een derde van zijn inkomen wanneer alleen huisvesting wordt aangeboden.

TITEL II. - Modaliteiten van de financiële bijdrage van de gebruikers

Art. 2. § 1. De gebruiker draagt financieel bij in de kosten verbonden aan zijn verblijf in het onthaalhuis. Die financiële bijdrage wordt gevorderd door het onthaalhuis dat hem opvangt overeenkomstig de bepalingen bedoeld in § 2.

Het onthaalhuis bepaalt de lijst van de diensten die onder deze financiële bijdrage vallen.

Die bijdrage omvat ten minste:

- huisvesting;

- voeding, melk en aangepaste voeding voor kinderen of, indien geen maaltijden worden verstrekt, toegang tot een keuken;

- beddengoed en hygiëneproducten;

- internettoegang en toegang tot een computer;

- sleutels voor toegang tot privéruimtes;

- wassen van beddengoed;

- tolkdiensten in het kader van de psychosociale opvolging.

Het onthaalhuis bepaalt ook de tarieven van de aanvullende diensten die afzonderlijk kunnen worden gefactureerd, alsook het bedrag van de eventuele waarborgsommen. Deze tarieven mogen de kosten van deze aanvullende diensten niet overschrijden.

Het onthaalhuis dat de opvang in een eenpersoonskamer of in een eengezinswoning met eigen badkamer en keuken organiseert, kan de betaling van een waarborg vragen om eventuele schade te dekken. In dat geval wordt een plaatsbeschrijving opgemaakt bij de aankomst en het vertrek van de gebruiker.

De waarborg mag niet meer bedragen dan twee maanden financiële bijdrage en mag in schijven worden betaald. De waarborg wordt volledig terugbetaald, na aftrek van het bedrag van de schade die wordt vastgesteld in de plaatsbeschrijving bij vertrek.

§ 2. Onverminderd de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT