Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering houdende de uitvoering van een aantal sociale maatregelen waarin is voorzien in de ordonnantie van 20 oktober 2006 tot opstelling van een kader voor het waterbeleid, de 1 juin 2022

HOOFDSTUK 1. - Sociale tegemoetkoming

Artikel 1. De sociale tegemoetkoming die wordt toegekend overeenkomstig artikel 38/1, § 1, van de ordonnantie van 20 oktober 2006 tot opstelling van een kader voor het waterbeleid, bedraagt 36 euro per jaar voor een eenpersoonshuishouden, plus 30 euro voor elke bijkomende persoon in het huishouden.

Die bedragen worden geïndexeerd op de verjaardag van de inwerkingtreding van dit besluit, overeenkomstig het indexcijfer van de consumptieprijzen dat van kracht is in de maand voorafgaand aan die van de inwerkingtreding van dit besluit.

Art. 2. § 1. Voor gebruikers die beschikken over een individuele watermeter wordt het overeenkomstig artikel 1 berekende bedrag van de sociale tegemoetkoming rechtstreeks afgetrokken van de driemaandelijkse factuur of van de regularisatiefactuur die wordt verstuurd door de wateroperator bedoeld in artikel 17, § 1, 3°, van de ordonnantie van 20 oktober 2006.

In afwijking van lid 1 past de wateroperator voor het jaar 2022 paragraaf 2 toe voor de toekenning van de sociale tegemoetkoming aan gebruikers met een individuele watermeter.

§ 2. Voor de gebruikers die via een collectieve meter worden bevoorraad en die in aanmerking komen voor een sociale tegemoetkoming moet de wateroperator, bedoeld in artikel 17, § 1, 3°, van de ordonnantie van 20 oktober 2006, als verantwoordelijke voor de verwerking in de zin van Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens, en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG, of de derde instantie die hij daartoe aanwijst, hun een brief toezenden, zodat ze hun bankgegevens per post of via een onlineformulier kunnen meedelen, zodat het bedrag van de sociale tegemoetkoming naar hen kan worden overgemaakt. De wateroperator kan ook rechtstreeks contact opnemen met de betrokken personen via de contactgegevens die zij vrijwillig in het rijksregister hebben laten opnemen. De wateroperator kan alle andere aanvullende middelen aanwenden die geen aanleiding geven tot bijkomende verwerking van persoonsgegevens om het risico op niet-gebruik van de sociale tegemoetkoming te verminderen, zoals het sturen van een herinnering aan begunstigden die geen gevolg hebben gegeven aan de brief of het versturen van een algemeen bericht via de gepaste kanalen.

Op basis van de verkregen informatie verricht de wateroperator of de onderaannemende derde jaarlijks een eenmalige betaling van het overeenkomstig artikel 1 berekende bedrag van de sociale tegemoetkoming.

§ 3. De verwerking van de in toepassing van lid 2 verzamelde gegevens vindt uitsluitend plaats ten behoeve van de toepassing van de sociale tegemoetkoming voor gebruikers met een collectieve meter. Deze gegevens worden bewaard gedurende de tijd die daarvoor nodig is, met een maximum van vijf jaar, te rekenen vanaf de dag waarop de wateroperator deze gegevens van de gebruiker verkrijgt.

Art. 3. Het mechanisme van de sociale tegemoetkoming dat is ingevoerd door artikel 38/1, § 1, van de ordonnantie van 20 oktober 2006, wordt gefinancierd door middel van een specifieke subsidie die wordt toegekend aan de wateroperator bedoeld in artikel 17, § 1, 3°, van die ordonnantie. Die subsidie dekt de rechtstreekse bijstand aan de gebruikers die de sociale tegemoetkoming genieten, alsmede en...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT