Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de wet van 1 juli 1954 op de riviervisserij, de 5 mars 2013

HOOFDSTUK 1. - Algemene bepalingen

Artikel 1. In dit besluit wordt verstaan onder :

  1. agentschap : het Agentschap voor Natuur en Bos;

  2. fuik : een vistuig dat bestaat uit een netwerk dat om twee of meer hoepels is gespannen en dat voorzien is van een of meer inkelingen, bijvoorbeeld een schietfuik en een visfuik;

  3. hengel : elk snoer dat van een roede voorzien is, ongeacht het gebruikte aas, alsook de peur;

  4. onbevaarbare waterloop : een rivier of beek die de Vlaamse Regering niet bij de bevaarbare waterlopen gerangschikt heeft, stroomafwaarts van het punt waarop haar waterbekken ten minste 100 hectare bedraagt;

  5. visplas : een oppervlaktewater, ander dan een waterloop, en waarop de wet van 1 juli 1954 van toepassing is;

  6. schietfuik : een vistuig bestaande uit twee deelfuiken, elk met één inzwemopening, verbonden met één vleugel en zonder ander toebehoren;

  7. visfuik : een fuik met één inzwemopening, voorzien van maximaal twee vleugels en zonder andere toebehoren;

  8. wateren : alle waterlopen en visplassen;

  9. waterloop : een onbevaarbare waterloop en een waterweg;

  10. waterweg : een als bevaarbaar aangeduide waterloop of kanaal met een verbindingsfunctie via het water, alsook de havens en dokken;

  11. wedstrijd : een hengelwedstrijd die door een Vlaamse vissersvereniging georganiseerd wordt;

  12. wet van 1 juli 1954 : de wet van 1 juli 1954 op de riviervisserij.

    Art. 2. Dit besluit is van toepassing op het vissen op alle vis- en kreeftensoorten die voorkomen in de wateren waarop de wet van 1 juli 1954 van toepassing is.

    HOOFDSTUK 2. - Bijzondere bepalingen betreffende het vissen met vergunning in de Beneden-Schelde

    Art. 3. Met toepassing van het Reglement van 20 mei 1843 ter uitvoering van artikel 9 van verdrag van 19 april 1839 betreffende de visserij en de vishandel, kan een vergunning verleend worden aan iedere inwoner van het Koninkrijk België of van het Koninkrijk der Nederlanden die wil vissen in de Schelde stroomafwaarts van Antwerpen, exclusief de dokken van Antwerpen en de dokken van de linkeroever van de Schelde, vanaf de lijn die ter hoogte van de Royerssluis verondersteld wordt haaks op de stroom getrokken te zijn voor zover tegen de inwoner geen proces-verbaal van een milieumisdrijf in het kader van de wet van 1 juli 1954 is vastgesteld in de periode van twaalfmaanden voorafgaand aan de aanvraag.

    Art. 4. § 1. De prijs van de vergunning, vermeld in artikel 3, wordt vastgesteld op 75 euro per kalenderjaar. De vergunning geeft toestemming om te vissen met maximaal vijf visfuiken of schietfuiken. Per persoon wordt maar één vergunning afgeleverd. De vergunning is geldig voor de duur van het kalenderjaar waarin ze wordt afgeleverd. De vergunninghouder moet de voorschriften en de beperkingen in de vergunning naleven.

    § 2. De visfuik en de schietfuik mogen alleen in het gedeelte van de Schelde, vermeld in artikel 3, worden gebruikt.

    § 3. Tijdens de periode van twee uur na het officiële uur van zonsondergang tot twee uur voor het officiële uur van zonsopgang mogen die vistuigen niet te water gebracht, gelicht of bediend worden.

    § 4. Voor de toegestane fuiken gelden de volgende maten :

  13. maaswijdte : minstens 7 mm;

  14. lengte (deel)fuik : maximaal 10 m;

  15. lengte vleugel : maximaal 15 m.

    De maaswijdte, vermeld in het eerste lid, 1°, geldt voor elke zijde van de mazen, nat gemeten.

    § 5. Voor de keuring van de maaswijdte, vermeld in paragraaf 4, eerste lid, 1°, wordt gebruikgemaakt van een mal in de vorm van een rechthoekige piramide, waarop strepen zijn aangebracht die met de opgelegde maten overeenstemmen. Voor het verrichten van de keuring wordt de mal op verschillende, willekeurige plaatsen in de mazen, tussen de roeden of in het rijswerk gestoken.

    De mal, vermeld in het eerste lid, wordt door het agentschap verstrekt en geijkt. Een model ervan wordt neergelegd ter griffie van de politierechtbanken, van de rechtbanken van eerste aanleg en van de hoven van beroep.

    Art. 5. De vergunning wordt verleend door het agentschap.

    Het agentschap bepaalt de praktische modaliteiten voor de betaling van de prijs van de vergunning.

    Art. 6. Tot en met 31 december 2014 is het vissen met vergunning in het gedeelte van de Schelde, vermeld in artikel 3, tijdelijk verboden en worden geen vergunningen uitgereikt.

    HOOFDSTUK 3. - Visverlof

    Art. 7. Elk visverlof geeft het recht te vissen op de wijze die krachtens de minder dure visverloven is toegestaan.

    Art. 8. Het agentschap bepaalt de vorm van het visverlof.

    Een visverlof kan worden verkregen op een van de volgende wijzen :

  16. op het postkantoor;

  17. door middel van een internetapplicatie die wordt beheerd door of in opdracht van het agentschap.

    Een visverlof is persoonlijk en geldt alleen voor het jaar waarin het is afgegeven.

    Het vissen met een visverlof dat niet is afgegeven met toepassing van het eerste en het tweede lid, wordt gelijkgesteld met het vissen zonder visverlof.

    Art. 9. Met behoud van de toepassing van artikel 8 en 12 van de wet van 1 juli 1954 worden de volgende personen van het bezit van het verlof vrijgesteld :

  18. een persoon die niet in het Vlaamse Gewest gedomicilieerd is en deelneemt aan een door een Vlaamse vissersvereniging georganiseerde en openbaar aangekondigde nationale of internationale wedstrijd tussen vissersverenigingen op een zaterdag, zondag of wettelijke feestdag;

  19. een persoon die deelneemt aan een initiatie en/of promotiecampagne voor het hengelen, georganiseerd door een vissersvereniging, met de toestemming van de voorzitter van de provinciale visserijcommissie of van de voorzitter van het Centraal Comité van het Visserijfonds of zijn afgevaardigde.

    De vrijstelling voor de personen, vermeld in het eerste lid, 1°, is alleen geldig voor de werkelijke duur van de wedstrijd. Voor wedstrijden op Europees vlak en voor wereldkampioenschappen geldt die vrijstelling gedurende de week die voorafgaat aan de wedstrijd.

    Voor de wedstrijden, vermeld in het eerste lid, 1°, wordt minstens één maand vooraf een aanvraag gericht aan het agentschap.

    De...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT