16 JULI 2012. - Koninklijk besluit houdende uitvoering van de artikelen 157 tot 163 van de programmawet (I) van 29 maart 2012

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Het ontwerp van koninklijk besluit waarvan we de eer hebben aan de handtekening van Uwe Majesteit te onderwerpen slaat op de uitvoering van de artikelen 157 tot 163 van de programmawet (I) van 29 maart 2012. Deze bepalingen kaderen in een geheel van maatregelen die ertoe bijdragen om de inning van de belasting te verbeteren.

Er werd rekening gehouden met de opmerkingen van de Raad van State, behalve wat betreft de artikelen 3, 4 en 6.

Het lag inderdaad niet in de bedoeling van de wetgever om de in artikel 157 bedoelde verzending op papier in geval van problemen met het elektronisch systeem, aan één enkele ambtenaar toe te zenden. (art. 3).

Wat artikel 4 betreft laat het advies van de Raad van State niet toe om exact de tekstgedeelten te bepalen die te herzien zijn. Daarenboven stemt de tekst van dit artikel volledig overeen met een gelijkaardige tekst die nooit werd gecensureerd en bekritiseerd en die van toepassing is in het huidige e-notariaat.

Tenslotte, wat artikel 6 betreft werd niet ingegaan op het geformuleerde voorstel omdat dit de draagwijdte van artikel 6 ten onrechte zou beperken.

Daartoe kan ook worden verwezen naar de memorie van toelichting bij het voorontwerp van wet houdende fiscale en financiële bepalingen waarin de draagwijdte van artikel 158 van de programmawet van 29 maart 2012 wordt herinnerd en waarin wordt gepreciseerd dat "het geheel van de fiscale schulden - bestaande uit belastingen en hun toebehoren - mits die schulden zeker en vaststaand zijn of, om iedere discussie daaromtrent uit te sluiten, geacht worden dat te zijn, zoals bepaald in het derde lid van genoemd artikel. ». De Raad van State heeft in zijn advies 51.189/1 hierover geen enkele opmerking gegeven.

De artikelen 2 en 3 van dit besluit hebben betrekking op de uitvoering van respectievelijk het artikel 157, § 1, 1° en 157, § 1, 2° van de voornoemde wet. Het artikel 2 duidt de bevoegde dienst aan om de berichten van de notaris en de ontvangers van de successierechten te ontvangen, en om de desbetreffende ontvangstmeldingen af te leveren. Wanneer de mededeling van het bericht niet elektronisch kan gebeuren, moet die mededeling worden gedaan aan de ambtenaren aangeduid in artikel 3 van dit besluit : de ambtenaar belast met de invordering van de directe belastingen en de ambtenaar belast met de invordering van de btw voor de Algemene administratie van de Inning en de Invordering, en de Administrateur Rechtszekerheid voor de Algemene administratie van de Patrimoniumdocumentatie. Wanneer de overledene en/of één van zijn rechthebbenden hun woonplaats in het buitenland hebben, is het noodzakelijk om het voornoemde bericht toe te zenden aan de ambtenaar belast met de invordering van de schulden ingekohierd op naam van een belastingplichtige niet-inwoner.

Artikel 4 preciseert wat er bedoeld wordt met btw-plichtige, overeenkomstig de bepalingen van het artikel 157, § 5, van de wet. Zo is iedere in artikel 4 van dit besluit bedoelde persoon ertoe gehouden op verzoek van de notaris belast met het opstellen van de akte of het attest van erfopvolging hem zijn hoedanigheid van belastingplichtige of lid van een btw-eenheid kenbaar te maken, alsook zijn btw-identificatienummer of zijn sub-btw-identificatienummer.

Artikel 5 preciseert de modaliteiten voor de oplegging van de boete van 500 EUR, voorzien bij artikel 157, § 5, van de wet, voor de btw-plichtige die een valse verklaring aflegde. De invordering van deze boete wordt vervolgd door middel van een dwangbevel door de ambtenaar belast met de invordering van de btw bevoegd voor de belastingplichtige.

Overeenkomstig artikel 158, eerste lid van de wet duidt artikel 6 van dit besluit de ambtenaar aan die aan de notaris of aan de ontvanger van de successierechten kennis kan geven van de fiscale schulden.

Artikel 7 bepaalt dat bijlage 1 het model bevat van het bericht dat de notarissen en de ontvangers van de successierechten aan de bevoegde ambtenaren mededelen.

Artikel 8 handelt tenslotte over de bijlagen waarin de modellen worden bepaald voor de kennisgeving van fiscale schulden : een bijlage betreft de directe belastingen, een andere de belasting over de toegevoegde waarde en de twee laatsten betreffen de registratierechten en de successierechten.

Ik heb de eer te zijn,

Sire,

Van Uwe Majesteit,

de zeer eerbiedige

en zeer getrouwe dienaar,

De Vice-Eerste Minister en Minister van Financiën,

S. VANACKERE

Advies 51.577/1 van 26 juni 2012

van de afdeling Wetgeving

van de Raad van State

De Raad van State, afdeling Wetgeving, eerste kamer, op 21 juni 2012 door de Minister van Financiën verzocht hem, binnen een termijn van vijf werkdagen, van advies te dienen over een ontwerp van koninklijk besluit 'houdende uitvoering van de artikelen 157 tot 163 van de programmawet (I) van 29 maart 2012', heeft het volgende advies gegeven :

  1. Volgens artikel 84, § 1, eerste lid, 2°, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973, moeten in de adviesaanvraag de redenen worden opgegeven tot staving van het spoedeisende karakter ervan.

    In het onderhavige geval wordt het verzoek om spoedbehandeling gemotiveerd door de omstandigheid dat

    - les articles 157 à 163 de la loi-programme (I) du 29 mars 2012 entrent en...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT