30 AUGUSTUS 2013. - Koninklijk besluit tot vaststelling van de minimale normen betreffende persoonlijke beschermingsmiddelen en de bijkomende uitrusting die de hulpverleningszones en de prezones ter beschikking stellen van hun operationeel personeel

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Het ontwerp van koninklijk besluit dat ik de eer heb aan Uwe Majesteit voor te leggen, strekt ertoe de minimale normen betreffende de persoonlijke beschermingsmiddelen en de bijkomende uitrusting die de hulpverleningszones en de prezones ter beschikking stellen van hun operationeel personeel.

ALGEMENE BESCHOUWINGEN

Voorliggend ontwerp van koninklijk besluit bepaalt de minimale normen betreffende de persoonlijke beschermingsmiddelen en de bijkomende uitrusting.

De zone is als werkgever verantwoordelijk voor de naleving van de wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk en de uitvoeringsbesluiten.

Dit ontwerp geeft de minimale vereisten terzake weer, die de zone op basis van haar risicoanalyse toepast en aanpast waar nodig.

De bijlage moet als volgt gelezen worden.

De eerste kolom betreft de opsomming van de interventietypes. De tweede kolom bepaalt de verplichte minimale persoonlijke beschermingsmiddelen. De derde kolom bepaalt de mogelijke varianten op de tweede kolom. De zone beoordeelt dit in functie van de opdracht. De vierde kolom bepaalt de persoonlijke beschermingsmiddelen voor een specifiek risico. Wanneer dergelijk specifiek risico zich voordoet, moet de zone dit beschermingsmiddel voorzien. De vijfde kolom bepaalt de verplichte bijkomende uitrustingen die de zone moet voorzien in ten minste 1 voertuig dat aanwezig is op de plaats van de interventie.

Bijvoorbeeld de radio en de ATEXradio in geval van een interventie voor brand. De radio komt voor in kolom 2 (verplicht minimum). De ATEXradio komt voor in kolom 4 (verplicht ingeval van specifiek risico).

Elke intervenant bij een interventie voor brand moet over een radio beschikken. Wanneer er explosiegevaar is voor de betrokken intervenant, moet deze uitgerust zijn met een ATEXradio.

De intervenant die daarentegen niet blootgesteld wordt aan een explosierisico bvb. bij een brandinterventie, kan uitgerust worden met een gewone radio.

Het komt toe aan de werkgever om de risico's te inventariseren en evalueren en de gepaste beschermingsmiddelen te bepalen.

Voor sommige interventies voor technische hulpverlening wordt in de eerste kolom de BIUbrand bepaald; als mogelijke variant wordt de BIU Tech voorzien.

Er moet op gewezen worden dat de zones in hun beoordeling rekening moeten houden met het feit dat de brandweerhelm het gehoor zwaar beperkt en dat deze helm zwaar is en dus de uitvoering van de taken zwaarder maakt.

De veiligheidshelm daarentegen is lichter en beperkt het gehoor niet of veel minder.

Er moet op gewezen worden dat brandweerschoenen risico's kunnen inhouden. Bijvoorbeeld bij het reinigen van de openbare weg, kan men in brandstoffen trappen. Wanneer men met deze brandstofresten op de brandweerschoenen naar een brand gaat, kan dit een bijkomend risico opleveren.

Naast het ter beschikking stellen van de nodige persoonlijke beschermingsmiddelen en de bijkomende uitrustingen, moet de werkgever ook de nodige hoeveelheid van de kleding en beschermingsmiddelen bepalen. Met het oog op de risico's en hygiëne moet reserveuitrusting beschikbaar zijn in de kazerne voor het geval deze doorweekt of besmet raakt tijdens een interventie en de intervenant opgeroepen wordt voor een volgende interventie.

De zones moeten rekening houden met deze gegevens bij het toepassen en aanpassen van de bepalingen van dit besluit.

Het onderscheid tussen de interventies « dringend vrijmaken van de openbare weg » en « dringend reinigen wegdek » wordt gemaakt op basis van de aanwezigheid van mechanische risico's. Mechanische risico's betreffen de risico's op snijwonden, schuren, verplettering, perforatie, wegspringende deeltjes,...

Bij de interventie « dringend vrijmaken openbare weg » zijn er mechanische risico's (vb. het verwijderen van een boom die op de weg gevallen is) en zijn de persoonlijke beschermingsmiddelen en de bijkomende uitrustingen bepaald in functie van deze risico's.

Bij de interventie « dringend reinigen wegdek » wordt verondersteld dat geen mechanische risico's aanwezig zijn en dus zijn er ook geen beschermingsmiddelen voorzien voor dergelijke risico's.

Ik heb de eer te zijn,

Sire,

Van Uwe Majesteit,

de zeer eerbiedige en zeer getrouwe dienaar,

De Minister van Binnenlandse Zaken

Mevr. J. MILQUET

Raad van State

afdeling Wetgeving

advies 53.536/2 van 10 juli 2013

Over

een ontwerp van koninklijk besluit `tot vaststelling van de minimale normen betreffende de persoonlijke beschermingsmiddelen en de bijkomende uitrusting die de hulpverleningszones en prezones ter beschikking stellen van hun operationeel personeel'

Op 12 juni 2013 is de Raad van State, afdeling Wetgeving, door de Vice-Eerste Minister en Minister van Sociale Zaken verzocht binnen een termijn van dertig dagen een advies te verstrekken over een ontwerp van koninklijk besluit `tot vaststelling van de minimale normen betreffende de persoonlijke beschermingsmiddelen en de bijkomende uitrusting die de hulpverleningszones en prezones ter beschikking stellen van hun operationeel personeel' .

Het ontwerp is door de tweede kamer onderzocht op 10 juli 2013 . De kamer was samengesteld uit Yves Kreins, kamervoorzitter, Pierre Vandernoot en Martine Baguet, staatsraden, en Bernadette Vigneron, griffier.

Het verslag is uitgebracht door Patrick Ronvaux, auditeur .

De overeenstemming tussen de Franse en de Nederlandse tekst van het advies is...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT