13 JULI 2006. - Wet houdende diverse bepalingen inzake beroepsziekten en arbeidsongevallen en inzake beroepsherinschakeling (1)

ALBERT II, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

De Kamers hebben aangenomen en Wij bekrachtigen hetgeen volgt :

Artikel 1. Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 78 van de Grondwet.

HOOFDSTUK I. - Bepalingen inzake beroepsziekten

Art. 2. Het opschrift van de wetten betreffende de schadeloosstelling voor beroepsziekten, gecoördineerd op 3 juni 1970, wordt vervangen als volgt :

Wetten betreffende de preventie van beroepsziekten en de vergoeding van de schade die uit die ziekten voortvloeit, gecoördineerd op 3 juni 1970

.

Art. 3. Artikel 2, § 1, 2°, van dezelfde wetten, wordt opgeheven.

Art. 4. Artikel 5 van dezelfde wetten wordt vervangen als volgt :

Het Fonds voor de beroepsziekten is een openbare instelling die rechtspersoonlijkheid geniet en onder staatswaarborg staat. Het wordt ingesteld bij de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid. De inrichting en de werking ervan worden door de Koning geregeld.

Het Fonds voor de beroepsziekten is een openbare instelling van sociale zekerheid, zoals bedoeld in het koninklijk besluit van 3 april 1997 houdende maatregelen met het oog op de responsabilisering van de openbare instellingen van sociale zekerheid, met toepassing van artikel 47 van de wet van 26 juli 1996 tot modernisering van de sociale zekerheid en tot vrijwaring van de leefbaarheid van de wettelijke pensioenstelsels.

Het Fonds voor de beroepsziekten heeft zijn zetel in Brussel; het kan kantoren inrichten verspreid over verschillende plaatsen in het land. Het Beheerscomité bepaalt het aantal en de locatie van de kantoren en definieert de activiteiten die er worden uitgeoefend.

Art. 5. Artikel 5bis van dezelfde wetten, ingevoegd bij de wet van 29 december 1990 en vervangen bij de wet van 29 april 1996, wordt opgeheven.

Art. 6. In artikel 6 van dezelfde wetten, vervangen bij de wet van 1 augustus 1985, gewijzigd bij de koninklijke besluiten nr. 476 van 19 november 1986 en nr. 529 van 31 maart 1987 en bij de wetten van 30 december 1988, 26 juni 1992, 22 februari 1998 en 27 december 2005, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  1. de woorden « het Ministerie van Tewerkstelling en Arbeid » worden vervangen door de woorden « de Federale overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg »;

  2. de woorden « het Ministerie van Economische Zaken » worden vervangen door de woorden « de Federale Overheidsdienst Economie, KMO, Middenstand en Energie »;

  3. de woorden « Europese Economische Gemeenschap » worden vervangen door de woorden « Europese Unie »;

  4. de woorden « 48bis » worden vervangen door het cijfer « 62 »;

  5. de woorden « arbeidsgeneesheer » worden telkens vervangen door de woorden « preventieadviseur-arbeidsgeneesheer »;

  6. het artikel wordt aangevuld als volgt :

    9° het uitvoeren, op de door de Koning vastgestelde wijze, van de opdrachten die opgelegd worden door de Codex over het Welzijn op het werk, Titel I, Hoofdstuk IV, en door de bijzondere besluiten die in uitvoering van deze Codex zijn genomen.

    .

    Art. 7. In artikel 6bis van dezelfde wetten, ingevoegd bij de wet van 22 december 2003 worden de woorden « Technische Raad » vervangen door de woorden « Wetenschappelijke Raad ».

    Art. 8. Artikel 8 van dezelfde wetten, gewijzigd bij de programmawet van 9 juli 2004, wordt vervangen als volgt :

    De Koning benoemt de Voorzitter en de leden van het Beheerscomité overeenkomstig de voorwaarden die bepaald zijn bij de wet van 25 april 1963 betreffende het beheer van de instellingen van openbaar nut voor sociale zekerheid en sociale voorzorg.

    .

    Art. 9. Artikel 9 van dezelfde wetten wordt opgeheven.

    Art. 10. Het opschrift van de afdeling 4 van hoofdstuk II van dezelfde wetten wordt vervangen als volgt :

    Afdeling 4. De Wetenschappelijke Raad

    .

    Art. 11. In artikel 16 van dezelfde wetten, gewijzigd bij de wet van 21 december 1994, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  7. de woorden « Technische Raad » worden telkens vervangen door de woorden « Wetenschappelijke Raad »;

  8. de woorden « het ministerie van Tewerkstelling en Arbeid » worden vervangen door de woorden « de Federale overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg »;

  9. de woorden « het ministerie van Economische Zaken » worden vervangen door de woorden « de Federale overheidsdienst Economie, KMO, Middenstand en Energie »;

  10. de woorden « minister van Sociale Voorzorg » worden telkens vervangen door de woorden « minister onder wie de instelling ressorteert »;

  11. de woorden « minister van Sociale Voorzorg en aan de Minister van Tewerkstelling en Arbeid » worden vervangen door de woorden « minister onder wie de instelling ressorteert en aan de minister die bevoegd is voor Arbeid »;

  12. in de plaats van 3° dat 4° wordt, wordt een nieuw 3° ingevoegd, luidende :

    3° ieder voorstel te doen of van advies te dienen met betrekking tot de beroepsrisico's die een voortgezet gezondheidstoezicht vereisen in de zin van de Codex over het Welzijn op het werk, evenals over de voorwaarden waaronder en de wijze waarop het toezicht wordt uitgeoefend.

    .

    Art. 12. In artikel 17 van dezelfde wetten, vervangen bij het koninklijk besluit nr. 9 van 23 oktober 1978, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  13. de woorden « Technische Raad » worden telkens vervangen door de woorden « Wetenschappelijke Raad »;

  14. een § 5 wordt ingevoegd, luidende :

    § 5. Ter ondersteuning van de Wetenschappelijke Raad richt de Koning één of meer medische commissies op, die per discipline worden ingesteld. De betrekkingen tussen de Wetenschappelijke Raad en de medische commissies worden vastgesteld door het huishoudelijk reglement van de Wetenschappelijke Raad.

    Art. 13. Een artikel 17bis wordt ingevoegd in dezelfde wetten, luidende :

    Art. 17bis. Ieder jaar stelt de Wetenschappelijke Raad verslag op over de ontwikkeling van de beroepsziekten die aanleiding geven tot schadeloosstelling of aangifte en over de middelen ter voorkoming ervan die in België of elders zijn toegepast of ontdekt.

    Dit verslag geeft per ziekte het aantal gevallen aan die vastgesteld zijn in elke industrie, elk beroep of elke bedrijfstak welke door de Koning opgesomd zijn met toepassing van artikel 32 of volgens een nauwkeuriger indeling die passender mocht lijken.

    Het verslag wordt door bemiddeling van het Beheerscomité, dat voor de publicatie ervan instaat, toegezonden aan de minister onder wie de instelling ressorteert en aan de minister die bevoegd is voor Arbeid.

    .

    Art. 14. De artikelen 18 tot en met 20 van dezelfde wetten worden opgeheven.

    Art. 15. Artikel 21 van dezelfde wetten wordt vervangen als volgt :

    Art. 21. Het Beheerscomité beschikt over alle bevoegdheden, die nodig zijn voor het beheer van de instelling.

    .

    Art. 16. In artikel 22 van dezelfde wetten worden de woorden « minister van Sociale Voorzorg » telkens vervangen door de woorden « minister onder wie de instelling ressorteert ».

    Art. 17. In artikel 23 van dezelfde wetten worden de woorden « minister van Sociale Voorzorg » vervangen door de woorden « minister onder wie de instelling ressorteert ».

    Art. 18. In artikel 24 van dezelfde wetten worden de woorden « minister van Sociale Voorzorg » vervangen door de woorden « minister onder wie de instelling ressorteert ».

    Art. 19. In artikel 26 van dezelfde wetten worden de woorden « Technische Raad » vervangen door de woorden « Wetenschappelijke Raad ».

    Art. 20. In artikel 28 van dezelfde wetten worden de woorden « Minister van Sociale Voorzorg » vervangen door de woorden « minister onder wie de instelling ressorteert ».

    Art. 21. In artikel 29 van dezelfde wetten, vervangen bij het koninklijk besluit nr. 9 van 23 oktober 1978, worden de woorden « Technische Raad » vervangen door de woorden « Wetenschappelijke Raad ».

    Art. 22. In artikel 31 van dezelfde wetten, gewijzigd bij het koninklijk besluit nr. 133 van 30 december 1982, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  15. het eerste lid, 5° wordt vervangen als volgt :

    5° de kosten voor geneeskundige verzorging, de prothesen en orthopedische apparaten inbegrepen, volgens de bij artikel 41 van deze wetten bepaalde voorwaarden.

    ;

  16. het tweede lid wordt opgeheven.

    Art. 23. In artikel 32 van dezelfde wetten, vervangen bij de wet van 21 december 1994, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  17. de woorden « Technische Raad » worden vervangen door de woorden « Wetenschappelijke Raad »;

  18. in het tweede lid in fine, worden de woorden « van aard is om de ziekte te veroorzaken » vervangen door de woorden « in groepen van blootgestelde personen de overwegende oorzaak van de ziekte vormt ».

    Art. 24. In artikel 33 van dezelfde wetten, vervangen bij het koninklijk besluit van 30 maart 1978, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  19. de woorden « verzekeraar » worden vervangen door de woorden « verzekeringsonderneming »;

  20. het artikel wordt aangevuld als volgt :

    In afwijking van artikel 21 van de wet van 10 april 1971 op de arbeidsongevallen, zijn de bij de artikelen 12 tot 17 van die wet bepaalde renten, verschuldigd vanaf de eerste dag van de maand die op het overlijden van het slachtoffer volgt. De vergoedingen voor de maand van het overlijden blijven verworven.

    .

    Art. 25. Artikel 34 van dezelfde wetten, vervangen bij het koninklijk besluit nr. 133 van 30 december 1982 wordt aangevuld met het volgende lid :

    De vergoeding, toegekend omwille van volledige of gedeeltelijke tijdelijke ongeschiktheid kan ten vroegste 365 dagen voor de datum van de aanvraag ingaan.

    .

    Art. 26. Een artikel 34bis wordt ingevoegd in dezelfde wetten, luidende :

    Art. 34bis. Indien, ten gevolge van een gedeeltelijke tijdelijke ongeschiktheid of van een voorstel tot tijdelijke stopzetting van de beroepsactiviteit, het slachtoffer aanvaardt om een aangepaste arbeid uit te oefenen die tot loonverlies leidt, dan heeft het slachtoffer recht op een vergoeding die overeenstemt met het verschil tussen het vroeger verdiende loon en dat waarop het recht heeft ingevolge zijn...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT