Decreet houdende bepalingen tot begeleiding van de begroting 2012 Zie wijziging(en), de 23 décembre 2011

HOOFDSTUK 1. - Algemeen

Artikel 1. Dit decreet regelt een gemeenschaps- en gewestaangelegenheid.

HOOFDSTUK 2. - Onderwijs

Afdeling 1. - Gemeenschapsonderwijs

Art. 2. Artikel 4 van het decreet betreffende het onderwijs-II van 31 juli 1990 wordt vervangen door wat volgt :

" Art. 4. Teneinde het gemeenschapsonderwijs in staat te stellen zelf in het eigenaarsonderhoud van zijn gebouwen te voorzien, wordt jaarlijks een krediet van 7.809.000 euro in de dotatie van het gemeenschapsonderwijs ingeschreven. Vanaf het begrotingsjaar 2012 wordt dit bedrag aangepast aan de evolutie van de gezondheidsindex.

Het krediet wordt onder de schoolraden, raden van bestuur en bij ontstentenis hiervan de instellingen of centra, verdeeld volgens objectieve, door het gemeenschapsonderwijs te bepalen, criteria. ".

Afdeling 2. - Deeltijds kunstonderwijs

Art. 3. Aan het decreet van 10 juli 2008 houdende enkele dringende maatregelen voor het deeltijds kunstonderwijs wordt een hoofdstuk IIter toegevoegd, dat luidt als volgt :

" HOOFDSTUK IIter. - Pilootprojecten hervorming deeltijds kunstonderwijs

Art. 8ter. In de periode van 1 januari 2012 tot 31 augustus 2014 kan de Vlaamse Regering subsidies toekennen aan pilootprojecten ter voorbereiding op de hervorming van het deeltijds kunstonderwijs. De projecten worden georganiseerd door een of meer pedagogische begeleidingsdiensten en/of één of meer specifieke lerarenopleidingen die aansluiten op een vakinhoudelijke opleiding in de kunsten en/of één of meer geïntegreerde lerarenopleidingen in de onderwijsvakken muzikale opvoeding, plastische opvoeding of project kunstvakken.

De Vlaamse Regering bepaalt nadere inhoudelijke, organisatorische en procedurele regels met betrekking tot de afbakening van de thema's, de doelstellingen, de selectie van projecten en de toekenning van subsidies. Zij treft de nodige maatregelen om de transfer van de projectresultaten naar het brede werkveld te realiseren. ".

Afdeling 3. - Stelsel van leren en werken

Art. 4. In artikel 95 van het decreet van 10 juli 2008 betreffende het stelsel van leren en werken in de Vlaamse Gemeenschap, vervangen bij het decreet van 8 juli 2011, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  1. in paragraaf 1 wordt in 1° een punt c) toegevoegd, dat luidt als volgt : " c) Profo : 15.360; ";

  2. in paragraaf 1 wordt 14° vervangen door wat volgt :

    " 14° werkingsgebied regionaal overlegplatform Westhoek :

    1. Groep Intro : 10.629,10;

    2. Profo : 7.680; ".

    Afdeling 4. - Hogescholen

    Art. 5. Artikel 190bis van het decreet van 13 juli 1994 betreffende de hogescholen in de Vlaamse Gemeenschap, wordt vervangen door wat volgt :

    " Art. 190bis. § 1. De Vlaamse Regering subsidieert jaarlijks het praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek binnen de hogescholen. Zij voorziet daartoe jaarlijks een bedrag van 10,708 miljoen euro.

    Het bedrag vermeld in § 1, eerste lid, wordt vanaf het begrotingsjaar 2012 geïndexeerd aan de hand van de formule, vermeld in artikel 9, § 5, van het decreet van 14 maart 2008 betreffende de financiering van de werking van de hogescholen en universiteiten in Vlaanderen.

    § 2. Het bedrag, vermeld in § 1, wordt in het begrotingsjaar 2012 vermeerderd met 100.000,00 euro.

    § 3. Het bedrag verkregen na toepassing van § 1 en § 2 wordt in het begrotingsjaar 2012 verdeeld onder de hogescholen op basis van de som van :

  3. 100 procent van het aantal opgenomen studiepunten in de professionele initiële bacheloropleidingen, berekend conform artikel 11 van het decreet van 14 maart 2008 betreffende de financiering van de werking van de hogescholen en universiteiten in Vlaanderen;

  4. 50 procent van het gemiddeld aantal opgenomen studiepunten over de academiejaren t-7/t-6 tot en met t-3/t-2 waarvoor de studenten zich hebben ingeschreven in een diplomacontract voor bachelor-na-bacheloropleidingen.

    § 4. De toegekende bedragen worden door de hogescholen besteed aan het dekken van zowel een organieke ondersteuningsstructuur als de kosten verbonden met de uitvoering van projecten van praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek in het kader van het professioneel hoger onderwijs.

    De hogeschool stelt samen met de associatie waartoe zij behoort een onderzoeksreglement op. Dit reglement bevat ten minste de volgende elementen :

  5. de looptijd van de projecten;

  6. de (voorwaarden voor) wetenschappelijke ondersteuning van de projecten;

  7. de methodologie die gevolgd wordt bij de ex-ante-evaluatie van de ingediende voorstellen, de ex-postevaluatie van de uitgevoerde projecten en eventueel de tussentijdse evaluatie van de in uitvoering zijnde projecten.

    § 5. Het hogeschoolbestuur rapporteert in het jaarverslag over de besteding van deze middelen. De Vlaamse Regering kan nadere regels inzake deze rapportering vastleggen. ".

    Art. 6. Artikel 204 van hetzelfde decreet wordt vervangen door wat volgt :

    " Art. 204. § 1. Naast de werkingsuitkeringen ontvangen de Vlaamse autonome hogescholen vanaf het begrotingsjaar 2011 een bedrag van 868.000 euro voor het eigenaarsonderhoud.

    § 2. Vanaf het begrotingsjaar 2012 wordt dit bedrag geïndexeerd volgens de gezondheidsindex.

    § 3. Indien een beroep wordt gedaan op de waarborg van de Vlaamse Gemeenschap kan deze zich laten terugbetalen met behulp van de volgende verrichtingen, in de volgorde waarin zij zijn aangegeven :

    1. afhouding op de werkingsuitkering verschuldigd aan de hogeschool die in het gebouw is gehuisvest;

    2. afhouding op de dotatie toegekend aan andere onderwijsinstellingen die door dezelfde inrichtende macht zijn georganiseerd;

    3. invordering door het bestuur van Registratie en Domeinen van het Ministerie van Financiën op het patrimonium van de inrichtende macht. ".

    Afdeling 5. - Universiteiten

    Art. 7. In artikel 140, § 1, 2°, van het decreet van 12 juni 1991 betreffende de universiteiten in de Vlaamse Gemeenschap, gewijzigd bij het decreet van 18 december 2009, worden de woorden " voor de jaren 2002, 2003, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010 en 2011 " vervangen door de woorden " voor de jaren 2002, 2003, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 en 2012 ".

    Afdeling 6. - Volwassenenonderwijs

    Art. 8. Artikel 64 van het decreet van 15 juni 2007 betreffende het volwassenenonderwijs, gewijzigd bij de decreten van 30 april 2009, 8 mei 2009, 9 juli 2010 en 1 juli 2011, wordt vervangen door wat volgt :

    " Art. 64. § 1. Het bestuur van een Centrum voor Volwassenenonderwijs kan voor een andere opleiding dan de opleidingen bedoeld in artikel 63, § 1, 1°, onderwijsbevoegdheid aanvragen bij de Vlaamse Regering. De Vlaamse Regering kan de aangevraagde bevoegdheid uitsluitend weigeren of verlenen na advies van de algemene vergadering van het consortium volwassenenonderwijs waarbij het centrum is aangesloten en bij een met redenen omklede beslissing. De algemene vergadering van het consortium volwassenenonderwijs is gehouden het advies binnen de dertig kalenderdagen na de datum van de ontvangst van de adviesaanvraag aan de Vlaamse Regering bekend te maken. Bij ontstentenis van een advies binnen de gestelde termijn, beslist de Vlaamse Regering zonder het advies van de algemene vergadering van het consortium volwassenenonderwijs over de aanvraag tot onderwijsbevoegdheid voor een opleiding.

    De Vlaamse Regering bepaalt de aanvraagprocedure voor het toekennen van onderwijsbevoegdheid aan de besturen van de Centra voor Volwassenenonderwijs.

    § 2. Het bestuur van een Centrum voor Volwassenenonderwijs dat gedurende vijf opeenvolgende schooljaren een opleiding van het secundair volwassenenonderwijs of de specifieke lerarenopleiding niet georganiseerd heeft, verliest vanaf het daaropvolgende schooljaar de onderwijsbevoegdheid voor die opleiding.

    In afwijking van het eerste lid verliest een Centrum voor Volwassenenonderwijs de onderwijsbevoegdheid voor de specifieke lerarenopleiding als het niet deelneemt aan de externe beoordeling van de specifieke lerarenopleiding door een visitatiecommissie als vermeld in artikel 93 van het decreet van 4 april 2003 betreffende de herstructurering van het hoger onderwijs in Vlaanderen.

    Om opnieuw onderwijsbevoegdheid voor die opleiding te verkrijgen, moet het centrumbestuur de procedure volgen, zoals vermeld in paragraaf 1.

    § 3. Het bestuur van een Centrum voor Volwassenenonderwijs kan de onderwijsbevoegdheid die toegekend wordt op basis van de procedure, vermeld in paragraaf 1, uitsluitend uitoefenen in de vestigingsplaatsen gelegen in het werkingsgebied van het consortium volwassenenonderwijs waartoe de hoofdvestigingsplaats van het centrum behoort.

    § 4. In afwijking van paragraaf 1 tot en met paragraaf 3 wordt de onderwijsbevoegdheid voor een opleiding van het hoger beroepsonderwijs aan het bestuur van een Centrum voor Volwassenenonderwijs toegekend, overeenkomstig de bepalingen in titel II van het decreet van 30 april 2009 betreffende het secundair na secundair onderwijs en het hoger beroepsonderwijs.

    § 5. In afwijking van artikel 63, § 1, kan de Vlaamse Regering aan één of meerdere Centra voor Volwassenenonderwijs die onderwijsbevoegdheid hebben voor de opleiding Nederlands tweede taal van het secundair volwassenenonderwijs onderwijsbevoegdheid toekennen voor de opleiding Nederlands tweede taal richtgraad 1 van de basiseducatie, op voorwaarde dat het Centrum voor Basiseducatie dat beschikt over een wachtlijst, zoals bedoeld in artikel 37, eerste lid, voor deze opleiding gelegen is in het werkingsgebied van het consortium volwassenenonderwijs waartoe de hoofdvestigingsplaatsen van de betrokken Centra voor Volwassenenonderwijs behoren.

    De Vlaamse Regering zal voorafgaandelijk aan het nemen van een beslissing, het advies van de Vlaamse Onderwijsraad en van de algemene vergadering van het betreffende consortium volwassenenonderwijs inwinnen. De algemene vergadering van het consortium volwassenenonderwijs is gehouden het advies binnen de dertig kalenderdagen na de datum van de ontvangst van de adviesaanvraag aan de Vlaamse Regering bekend te maken. Bij ontstentenis van een advies binnen de gestelde termijn, beslist de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT