Bijlage 3 bij het Beheerscontract tussen de Regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Brusselse Maatschappij voor Waterbeheer (de BMWB). - Modaliteiten voor de raming en toepassing van de

Bijlage 3 bij het Beheerscontract tussen de Regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Brusselse Maatschappij voor Waterbeheer (de BMWB). - Modaliteiten voor de raming en toepassing van de zuiveringseenheidsprijzen. - Finale versie

Artikel 1. Definitie

In de zin van deze bijlage hebben de gebruikte termen en uitdrukkingen de onderstaande betekenis :

Instituut : het « Brussels Instituut voor Milieubeheer ».

Behoudens andersluidende vermelding zijn de artikelen waarnaar wordt verwezen, de artikelen van dit document.

Representatief lozingspunt : een lozingspunt wordt als representatief beschouwd, als het 10 % overschrijdt van het totale volume geloosd water of 10 % van de gemiddelde hoeveelheid verontreinigende stoffen.

Artikel 2. Voorwerp

In overeenstemming met de Ordonnantie en met het Beheerscontract levert de BMWB prestaties voor de publieke zuivering van stedelijk afvalwater, zodat de Verdeler en de Zelfproducenten hun zuiveringsverplichting kunnen nakomen in overeenstemming met artikel 18, § 2, en met artikel 36, § 4, van de Ordonnantie.

Deze bijlage bepaalt het prijzensysteem dat van toepassing is op de publieke zuiveringsdiensten verstrekt door de BMWB.

Deze bijlage wordt bijgewerkt in het geval dat de prijzen van de diensten geleverd door de BMWB veranderen in overeenstemming met artikelen 14 en 15 van het Beheerscontract.

Artikel 3. Categorieën waterverbruikers

De prijzen van de openbare zuivering worden bepaald op basis van het gehalte aan verontreinigende stoffen in het afvalwater dat geloosd wordt door de waterverbruikers, zowel houders van een rekening bij de Verdeler als Zelfproducenten.

De openbare zuiveringsprijs wordt voor de verbruikers die houder zijn van een rekening bij de Verdeler, en ook voor Zelfproducenten bepaald op basis van de onderstaande categorieën :

- Categorie 1 : natuurlijke of rechtspersoon die alleen huishoudelijk afvalwater loost;

- Categorie 2 : rechtspersoon met minder dan zeven (7) personen in dienst, waarbij het aantal personen bepaald wordt in overeenstemming met Artikel 4, en die industrieel afvalwater loost, eventueel gemengd met huishoudelijk afvalwater;

- Categorie 3 : rechtspersoon die zeven (7) personen of meer in dienst heeft, waarbij het aantal personen bepaald wordt in overeenstemming met Artikel 4, en die industrieel afvalwater loost, eventueel gemengd met huishoudelijk afvalwater.

De waterverbruikers van Categorie 1 en 2 hebben de mogelijkheid om te opteren voor de prijsbepalingsmodaliteiten van de openbare zuivering die gelden voor Categorie 3, op voorwaarde dat ze hun wil te kennen geven aan de Verdeler om de openbare zuiveringsprijs toe te passen die geldt voor de verbruikers van Categorie 3, als ze houders zijn van een rekening bij de Verdeler, en aan de BMWB, als ze Zelfproducenten zijn.

De voorwaarden van de facturatie van de openbare zuiveringsprestaties aan rechtspersonen die tot Categorie 3 behoren, kunnen voorzien in de aanrekening van een voorschot. Die voorschotfacturatie wordt bepaald op basis van de Standaardeenheidsprijs. Er wordt een afrekeningsfactuur opgesteld na de bepaling van de openbare zuiveringsprijs die effectief moet worden toegepast op die rechtspersonen.

Artikel 4. Aantal personen in dienst van een waterverbruiker gevestigd als rechtspersoon

Het aantal personen in dienst wordt gedefinieerd als de meest recente schatting van het aantal voltijdse equivalenten vermeld in de maatschappelijke balans van de RSZ of van het sociale secretariaat van de betrokken rechtspersoon.

In het geval dat het aantal beduidend geschommeld heeft, kan de BMWB een gemiddeld aantal personen in dienst bepalen voor de betrokken facturatieperiode op basis van officiële informatie die haar verstrekt wordt door de betrokken rechtspersoon.

Artikel 5. Openbare zuiveringsprijs van toepassing op het waterverbruik van verbruikers die tot Categorie 1 en 2 behoren

De openbare zuiveringspijs wordt geraamd als volgt :

gh x (Vd + Va)

waarin :

- gh de Standaardeenheidsprijs is zoals bepaald in Artikel 14;

- Vd het volume water is dat bepaald is door de opname van de teller door de Verdeler;

- Va het volume zelf geproduceerd water is, bepaald in overeenstemming met artikel 15.

Artikel 6. Openbare zuiveringsprijs van toepassing op het waterverbruik van verbruikers die tot Categorie 3 behoren

Een openbare zuiveringsprijs bepaald op basis van een meting van het geloosde gehalte aan verontreinigende stoffen (« Reële Zuiveringsprijs ») wordt toegepast op de waterverbruikers van Categorie 3, gedefinieerd als de waterverbruikers met een verontreinigingsniveau dat gelijk is aan of hoger is dan twintig miljoen (20.000.000) verontreinigingseenheden op jaarbasis in de loop van de betrokken facturatieperiode.

De waterverbruikers met een lager verontreinigingsniveau dan de hiervoor genoemde drempel die hun wil te kennen geven aan de Verdeler, als ze houder zijn van een rekening bij de Verdeler, en aan de BMWB, als ze Zelfproducenten zijn, en die een Zuiveringscontract hebben ondertekend met de BMWB om de Reële Zuiveringsprijs toe te passen, kunnen de toepassing krijgen van die prijs.

Een zuiveringsprijs bepaald op basis van een forfaitaire meting van het geloosde gehalte aan verontreinigende stoffen (« Forfaitaire Zuiveringsprijs ») wordt toegepast voor de waterverbruikers van Categorie 3 op wie de Reële Zuiveringsprijs niet van toepassing is.

Artikel 7. Forfaitaire en Reële Zuiveringsprijs

De Forfaitaire en Reële Zuiveringsprijs worden bepaald als volgt :

ga x Vr + gh x Vdom + ss x CP

waarin :

- Vr het volume is, geraamd in m3, van het geloosde water tijdens de betrokken facturatieperiode, gemeten in overeenstemming met artikel13. Bij gebrek aan meting wordt van Vr verondersteld dat het gelijk is aan de som van het verdeelde, zelfgeproduceerde en regenwatervolume, waarvan wordt afgetrokken, op voorwaarde dat Vr positief of nul is :

o in het geval van toepassing van de Forfaitaire Zuiveringsprijs, het volume Vdom;

o in het geval van toepassing van de Reële Zuiveringsprijs, het verbruikte watervolume voor huishoudelijk gebruik Vdom, op voorwaarde dat de meting van het gehalte aan verontreinigende stoffen uitgevoerd in overeenstemming met artikel 9 geen deel uitmaakt van het gehalte aan verontreinigende stoffen verbonden aan het waterverbruik voor huishoudelijk gebruik;

o het watervolume verwerkt in het product of verdampt.

Die volumes worden bepaald als volgt :

o het verdeelde watervolume wordt gedefinieerd als het watervolume dat aangerekend is door de Verdeler tijdens de betrokken facturatieperiode;

o het zelf geproduceerde watervolume wordt bepaald in overeenstemming met Artikel 15;

o het regenwatervolume wordt bepaald in overeenstemming met artikel 16;

o het volume Vdom wordt :

* in geval van toepassing van de Forfaitaire Zuiveringsprijs :

- als de verbruiker beschikt over een autonoom circuit voor het water dat verbruikt wordt voor huishoudelijke doeleinden, gedefinieerd als de som van het watervolume aangerekend door de verdeler en van het zelf geproduceerde watervolume voor water dat exclusief voor huishoudelijke doeleinden wordt gebruikt;

- anders, gedefinieerd als zijnde gelijk aan (20 m3 x N + 35 m3 x P) waarin :

° N het aantal personen in dienst is, zoals bepaald in artikel 4;

° P het aantal permanent verblijvende personen is in de loop van de betrokken facturatieperiode.

* in geval van toepassing van de Reële Zuiveringsprijs :

° als de meting van het gehalte aan verontreinigende stoffen uitgevoerd in overeenstemming met artikel 9 geen deel uitmaakt van het gehalte aan verontreinigende stoffen horend bij het waterverbruik voor huishoudelijke doeleinden, wordt Vdom op dezelfde manier gedefinieerd als de modaliteiten die voorgeschreven worden in het geval van toepassing van de Forfaitaire Zuiveringsprijs;

° anders is Vdom gelijk aan nul (0).

o Het in het product verwerkte of verdampte watervolume wordt bepaald in overeenstemming met artikel 17.

- a en ss zijn de eenheidsprijzen zoals bepaald in Artikel 14

- CP is het gehalte aan verontreinigende stoffen bepaald

o in artikel 8 voor de Forfaitaire Zuiveringsprijs;

o in artikel 9 voor de Reële Zuiveringsprijs;

Artikel 8. Bepaling van het gehalte aan verontreinigende stoffen voor de bepaling van de Forfaitaire Zuiveringsprijs

Het gehalte aan verontreinigende stoffen (« CP »), uitgedrukt in verontreinigingseenheden, wordt als volgt geraamd :

CP = A x S

Waarin :

- A het aantal activiteiteneenheden is...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT