30 JULI 2010. - Koninklijk besluit houdende goedkeuring van het beheerscontract tussen de Belgische Staat en de Nationale Loterij, naamloze vennootschap van publiek recht

ALBERT II, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 19 april 2002 tot rationalisering van de werking en het beheer van de Nationale Loterij, inzonderheid op de artikelen 14, 15, 16 en 17;

Gelet op de beraadslaging van het directiecomité van de Nationale Loterij, van 12 mei 2010;

Gelet op de goedkeuring van de raad van bestuur van de Nationale Loterij, gegeven op 15 juni 2010;

Gelet op de adviezen van de Inspecteur van Financiën, gegeven op 5 en 15 juli 2010;

Gelet op de akkoordbevinding van de Staatsecretaris voor Begroting, gegeven op 16 juli 2010;

Op de voordracht van Onze Vice-Eerste Minister en Minister van Financiën, en op het advies van Onze in Raad vergaderde Ministers,

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1. Dit besluit keurt het bijgaande beheerscontract goed, dat tussen de Belgische Staat en de Nationale Loterij, naamloze vennootschap van publiek recht, is afgesloten.

Art. 2. Dit besluit en de bijlage eraan treden in werking de dag waarop ze in het Belgisch Staatsblad worden bekendgemaakt.

Art. 3. De Minister bevoegd voor de Nationale Loterij is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 30 juli 2010.

ALBERT

Van Koningswege :

De Vice-Eerste Minister en Minister van Financiën,

D. REYNDERS

Bijlage bij het koninklijk besluit van 30 juli 2010 houdende goedkeuring van het beheerscontract tussen de Belgische Staat en de Nationale Loterij, naamloze vennootschap van publiek recht

BEHEERSCONTRACT

TUSSEN :

De Belgische Staat, vertegenwoordigd door de Minister tot wiens bevoegdheden de Nationale Loterij behoort, overeenkomstig artikel 15, § 1, van de wet van 19 april 2002 tot rationalisering van de werking en het beheer van de Nationale Loterij en het koninklijk besluit van 14 januari 2009 tot vaststelling van bepaalde ministeriële bevoegdheden,

Hierna « de Staat » genoemd,

EN :

De Nationale Loterij, naamloze vennootschap van publiek recht, vertegenwoordigd door haar directiecomité overeenkomstig de bepalingen van artikel 15, § 2, van de bovengenoemde wet van 19 april 2002,

Hierna « de Nationale Loterij » genoemd,

Overeenkomstig artikel 14 van de bovengenoemde wet van 19 april 2002 dat bepaalt dat de Nationale Loterij een beheerscontract dient af te sluiten,

IS OVEREENGEKOMEN WAT VOLGT :

HOOFDSTUK I. - Definities

Artikel 1. Voor de toepassing van dit beheerscontract wordt verstaan onder :

  1. De minister : de Minister tot wiens bevoegdheden de Nationale Loterij behoort.

  2. De wet : de wet van 19 april 2002 tot rationalisering van de werking en het beheer van de Nationale Loterij.

  3. Loterijen : loterijen zoals bedoeld in de wet van 31 december 1851 op de loterijen, artikelen 301, 302, 303 en 304 van het Strafwetboek, en de wet, met inbegrip van alle vormen van weddenschappen, wedstrijden en kansspelen in materiële of virtuele vorm waarmee de Nationale Loterij bij een in Ministerraad overlegd koninklijk besluit wordt belast, na advies van de Kansspelcommissie wanneer dat bij wet is bepaald.

  4. Subsidies van de Nationale Loterij : de bijzondere bijdragen en het percentage van de winst vóór belastingen dat jaarlijks wordt ingehouden en bestemd is voor de financiering van programma's voor hulpverlening aan ontwikkelingslanden, voor doeleinden van openbaar nut en voor de jaarlijkse dotatie die wordt toegekend aan de Nationale Kas voor Rampenschade, aan de Koning Boudewijnstichting en aan het Belgisch Overlevingsfonds. De subsidies bestaan uit basissubsidies en bijkomende subsidies.

  5. Bijzondere bijdragen : de subsidies die worden toegekend aan de verenigingen en instellingen die de Koning aanwijst.

  6. Ondernemingsplan : plan dat de doelstellingen en de strategie op middellange termijn vastlegt in een algemene beleidsnota op basis van de evolutie van de nationale en internationale markt.

  7. Markt van de Nationale Loterij : het geheel van kansspelen, loterijen, weddenschappen en wedstrijden, aangeboden door de Nationale Loterij of iedere andere deelnemer die daarmee rechtstreeks wedijvert.

    HOOFDSTUK II. - Taken van openbare dienst van de Nationale Loterij

    Afdeling 1. - Opdracht

    Art. 2. De Nationale Loterij wordt ermee belast, in het algemeen belang en volgens handelsmethodes, de openbare loterijen, weddenschappen, wedstrijden en kansspelen te organiseren, overeenkomstig de bepalingen van de wet.

    Bij de uitvoering van deze taak handelt de Nationale Loterij als een sociaal verantwoordelijke en professionele aanbieder van spelplezier.

    Art. 3. Om haar kanalisatieplicht vanuit een toekomstgericht perspectief ook op lange termijn blijvend te kunnen invullen, dient de Nationale Loterij een duurzaam beleid te voeren gebaseerd op een economische en ondernemingsgerichte solide bedrijfsvoering, teneinde in een snel evoluerende nationale en internationale concurrentiële context haar marktleiderschap te bestendigen.

    De Nationale Loterij dient het spelgedrag in België doelgericht te kanaliseren en spelplezier te verschaffen aan een brede groep mensen door recreatieve spelen aan te bieden.

    De Nationale Loterij waakt erover dat ze via haar productbeleid geen risico van gokverslaving teweegbrengt.

    Ze dient actief en autonoom bij te dragen aan de preventie en behandeling van gokverslaving door initiatieven in die zin te steunen.

    Ze dient via al haar activiteiten bij te dragen aan de realisatie van een strategie voor verantwoord spelgedrag.

    Afdeling 2. - Beschikbaarheid van de openbare dienst

    Art. 4. De Nationale Loterij verbindt zich ertoe het hele jaar door de in artikel 6, § 1, 1° tot 4°, van de wet voorziene taken van openbare dienst aan te bieden op het volledige Belgische grondgebied aan alle rijksinwoners binnen een redelijke geografische straal en conform de afgekondigde spelregels, en wendt hiervoor de recentste technologische middelen aan.

    De Staat en de Nationale Loterij komen overeen om alles in het werk te stellen om een aangepast aanbod van de verschillende producten van de Nationale Loterij ter beschikking te stellen en de dichtheid van het netwerk van verkooppunten die op de datum van inwerkingtreding van dit beheerscontract bestond, te verzekeren, aangezien dit netwerk beantwoordt aan de behoeften van nabijheid verbonden aan de uitvoering van de taken van openbare dienst.

    De Nationale Loterij geeft de voorkeur aan de bestaande verkooppunten.

    De Nationale Loterij bepaalt in alle vrijheid haar distributiemethodes en -kanalen en is vrij om die te wijzigen en uit te breiden of om van nieuwe distributiemethodes en -kanalen gebruik te maken, met inbegrip van de directe kanalen en de nieuwe technologische kanalen, met als doel haar aanbod dichter bij de spelers te brengen.

    Deze verbintenis houdt evenwel niet in dat de Nationale Loterij verplicht is om al haar producten in elk verkooppunt of via elk distributiekanaal aan te bieden.

    Afdeling 3. - Kanalisatieplicht

    Art. 5. De kanalisatieplicht van de Nationale Loterij houdt in dat ze via een modern en attractief aanbod de bestaande liefhebbers van loterijen, weddenschappen, wedstrijden en kansspelen aantrekt, zonder marktverruimend te zijn.

    Daartoe :

    - evalueert de Nationale Loterij haar marktaandeel regelmatig;

    - richt ze zich tot alle spelers;

    - ontwikkelt ze nieuwe producten en past ze haar producten aan de nieuwe tendensen op de bestaande en nieuwe markten aan;

    - maakt ze gebruik van de modernste technieken en middelen om moderne producten aan te bieden en de kwaliteit ervan te verbeteren;

    - maakt ze haar producten kenbaar aan het publiek via adequate reclamecampagnes;

    - verzekert ze zich steeds van haar positief imago;

    - vergewist ze zich er steeds van dat de naamsbekendheid van haar producten altijd optimaal blijft.

    Afdeling 4. - Plicht van verantwoord spelgedrag

    Art. 6. De Nationale Loterij verbindt zich ertoe alles in het werk te stellen om spoedig de certificering van de European Lotteries (EL-normen) te behalen.

    Art. 7. De Nationale Loterij verbindt zich ertoe de rol van het Comité Verantwoord Spel vast te leggen, vooral met betrekking tot de impact van de nieuwe types spelen die het directiecomité voorstelt.

    Het directiecomité brengt het Comité Verantwoord Spel op de hoogte van alle nieuwe spelen of van alle spelwijzigingen, zoals bedoeld in artikel 48, § 2, waarover de raad van bestuur een beslissing moet nemen.

    Dit comité gaat na of de strategie van de Belgische Nationale Loterij conform de internationaal aanvaarde EL-regels op het vlak van verantwoord spelgedrag is en verstrekt daaromtrent advies aan de raad van bestuur.

    Dit comité verstrekt de raad van bestuur van de Nationale Loterij en de minister ook advies over de financiering van permanent wetenschappelijk onderzoek en andere initiatieven op het vlak van verantwoord spelgedrag, vooral preventiecampagnes over de risico's van gokverslaving.

    Dit comité bestaat uit evenveel interne vertegenwoordigers van de Nationale Loterij als externe vertegenwoordigers, die experts zijn op het vlak van verantwoord spelgedrag.

    Art. 8. Als sociaal verantwoordelijke en professionele aanbieder van spelplezier is de Nationale Loterij zich ervan bewust dat overdadig en/of onbeheerst spelen risico's en gevaren kan inhouden. De opdracht van de Nationale Loterij is niet alleen om de spelers recreatieve spelen aan te bieden, maar ook om de kwetsbare groepen, zoals bepaald in de EL-normen, te beschermen.

    Art. 9. Vanuit de filosofie van de EL-normen blijft de Nationale Loterij haar Code voor ethische en verantwoorde reclame regelmatig verbeteren. Die vormt een referentiekader voor de ontwikkeling van reclamecampagnes en activiteiten ter bevordering van de verkoop van de loterijspelen en voldoet aan de WLA-richtlijnen ter zake.

    Deze code is de verbintenis die de Nationale Loterij aangaat en die ze ook van haar partners op dit gebied eist.

    Deze verbintenissen hebben betrekking op de creatie, realisatie en verspreiding van boodschappen en acties die haar spelen bij een publiek van volwassen gebruikers willen bekendmaken, uitleggen en promoten.

    De...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT