Besluit van de Waalse Regering tot organisatie van de verhuur van woningen beheerd door de 'Société wallonne du Logement' (Waalse Huisvestingsmaatschappij) of de openbare huisvestingsmaatschappijen (VERTALING)., de 6 septembre 2007

TITEL I. - Begripsomschrijving.

Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder :

  1. Code : de Waalse Huisvestingscode;

  2. Minister : de Minister van Huisvesting,

  3. administratie : het Directoraat-generaal Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Patrimonium van het Ministerie van het Waalse Gewest;

  4. "Société wallonne" : de "Société wallonne du Logement" (Waalse Huisvestingsmaatschappij);

  5. maatschappij : openbare huisvestingsmaatschappij;

  6. gezin : alleenstaande persoon of verscheidene al dan niet aanverwante personen die doorgaans samenwonen in de zin van artikel 3 van de wet van 19 juli 1991 betreffende de bevolkingsregisters en de identiteitskaarten en tot wijziging van de wet van 8 augustus 1983 tot regeling van een Rijksregister van de natuurlijke personen, overeenkomstig artikel 1, 28°, van de Code;

  7. huurder : het gezin dat een huurovereenkomst met de maatschappij heeft gesloten;

  8. inkomens : de door het Wetboek van de inkomstenbelastingen bepaalde netto-inkomens van de leden van het gezin die de woning gebruiken, in de loop van het voorlaatste jaar dat voorafgaat aan het jaar van de berekening of herziening van de huurprijs, na aftrek van de aftrekbare uitgaven bedoeld in artikel 104, 1° en 2°, van de Code, rekening houdend met de volgende gegevens :

    1. de inkomens van de met de huurders aanverwante personen die hieronder opgesomd worden, komen slechts ten belope van 50 % in aanmerking :

      - het ongehuwde kind dat ouder dan 18 jaar en jonger dan 25 jaar is;

      - de gepensioneerde bloedverwante in de opgaande lijn;

      - de bloedverwante in de opgaande lijn, in de nederdalende lijn en de in de zijlijn, gehandicapt in de zin van artikel 1, 33°, du Code;

    2. de inkomens van een ongehuwd kind van minder dan 18 jaar worden niet in aanmerking genomen;

    3. de minimuminkomens in aanmerking genomen door de maatschappij bij de berekening of de herziening van de huurprijs mogen niet lager zijn dan het leefloon;

  9. garage : overdekt, gesloten en privaat gedeelte van de woning waar een autovoertuig ondergebracht kan worden;

  10. binnenplaats en tuin : buitenruimte voorbehouden aan het private gebruik van de huurder;

  11. slaapkamer : nachtruimte waarvan de minimumoppervlakte voldoet aan de voorwaarden opgelegd bij het besluit van de Waalse Regering van 30 augustus 2007 tot vaststelling van de minimale gezondheidsnormen, de overbevolkingsnormen en houdende de definities bedoeld in artikel 1, 19° tot 22bis van de Waalse Huisvestingscode.

  12. kostprijs : het totaalbedrag van de uitgaven die de maatschappij als dusdanig geboekt heeft voor vastgoedoperaties inzake de aanwerving, bouw, sloping, instandhouding, sanering, verbetering, herstructurering of aanpassing van de woning, of het bedrag bepaald door de "Société wallonne";

  13. geactualiseerde kostprijs : de geactualiseerde kostprijs van de woning is gelijk aan de kostprijs van de woning, vermenigvuldigd met de gepaste actualiseringscoëfficiënt opgenomen in de tabel van bijlage 2 bij dit besluit.

    Deze coëfficiënten worden gekoppeld aan de algemene index van de huurprijzen van mei 2007. Zij veranderen jaarlijks op 1 januari naar gelang van de algemene index van de huurprijzen van de maand mei vóór de aanpassing en voor het eerst op 1 januari 2008;

  14. basishuurprijs : de basishuurprijs is gelijk aan de geactualiseerde kostprijs van de woning, vermenigvuldigd met een coëfficiënt die tussen 2 en 10 % schommelt. Deze coëfficiënt wordt door de maatschappij bepaald overeenkomstig de regels vastgelegd door de Minister, na advies van de "Société wallonne".

    De basishuurprijs wordt jaarlijks aangepast naar gelang van de geactualiseerde kostprijs van de woningen.

    Wanneer met het oog op energiebesparing werken worden uitgevoerd die de Minister bepaalt na advies van de "Société wallonne", wordt de basishuurprijs, zoals bepaald in het vorige lid, gedurende een periode van tien jaar, die ingaat op 1 januari van het jaar dat volgt op de voorlopige oplevering van die werken, verhoogd met een bedrag gelijk aan 5 % van de kostprijs van de investering.

    Het totaalbedrag van de basishuurprijzen moet gelijk zijn aan 6 % van de geactualiseerde kostprijs van alle woningen van de maatschappij;

  15. (geproportioneerde woning : woning die bestaat uit een aantal kamers dat overeenstemt met de gezinssamenstelling, met name :

    1. één slaapkamer per alleenstaande persoon;

    2. één slaapkamer per echtpaar of per paar samengesteld uit personen die ongehuwd samenwonen;

    3. twee slaapkamers per echtpaar of per paar samengesteld uit personen die ongehuwd samenwonen, en waarvan ieder lid jonger is dan 35 jaar;

    4. twee slaapkamers voor het echtpaar of het paar samengesteld uit personen die ongehuwd samenwonen, indien één van de leden gehandicapt is of, in gelijksoortige specifieke gevallen, na gemotiveerde beslissing van de maatschappij;

    5. voor de kinderen :

    - één slaapkamer per kind of voor twee kinderen van hetzelfde geslacht en jonger dan tien jaar;

    - twee slaapkamers voor kinderen van verschillend geslacht en waarvan één ouder is dan zes jaar;

    - één bijkomende slaapkamer per gehandicapt kind.

    Bij de toewijzing van de woning houdt de maatschappij voor de toepassing van het eerste lid rekening met het kind dat in aanmerking komt/de kinderen die in aanmerking komen voor modaliteiten tot huisvesting bij het één of andere lid van het gezin, geacteerd in een vonnis.

    De maatschappij kan in uitzonderlijke gevallen van de in het eerste lid opgenomen bepaling afwijken op basis van een gemotiveerde beslissing, genomen na eensluidend advies van de commissaris van de "Société wallonne".

    De maatschappij kan met de instemming van de "Société wallonne" van de in het eerste lid opgenomen bepaling afwijken voor een geheel van gemeenschappelijke woningen die gemeenschappelijke ruimtes delen.)

  16. student : persoon ingeschreven in een instelling van het secundair of hoger onderwijs waar hij de lessen volgt als hoofdactiviteit.

    TITEL II. - Sociale woning.

    HOOFDSTUK I. - Handvest van de maatschappijen en huurders.

    Art. 2. Een handvest van de maatschappijen en huurders, waarvan het model in bijlage 3 opgenomen is, wordt ondertekend door de maatschappij, alsook door de huurders voordat ze de woning in gebruik nemen.

    HOOFDSTUK II. - Toepassingsgebied.

    Art. 3. § 1. Deze titel is toepasselijk op de verhuur van sociale woningen beheerd door de "Société wallonne" of de maatschappijen.

    Hij is niet toepasselijk op de verhuur van panden of delen van panden bestemd voor commercieel gebruik, een openbare dienst, doeleinden van maatschappelijk of gemeenschappelijk nut, de huisvesting van conciërges, de verhuur van garages en parkeerplaatsen.

    § 2. Het gezin voldoet aan de vermogens- en inkomensvoorwaarden bedoeld in artikel 1, 29° of 30°, van de Code :

  17. bij de indiening van de kandidatuuraanvraag;

  18. bij de bevestiging van de kandidatuur;

  19. bij de toewijzing van de woning;

  20. tijdens de looptijd van de huurovereenkomst.

    § 3. Het gezin moet elk bijkomend gegeven dat nodig is om na te gaan of de voorwaarden om in aanmerking te komen vervuld zijn verstrekken binnen de maand waarin het daarom verzocht wordt.

    Het moet bovendien de maatschappij schriftelijk toestemming geven om zich elk document te laten afgeven dat nodig is om na te gaan of de voorwaarden om in aanmerking te komen vervuld zijn.

    HOOFDSTUK III. - Informatieverstrekking, motivering en middelen van beroep.

    Afdeling 1. - Informatieverstrekking.

    Art. 4. De maatschappij informeert :

    - op individuele wijze de kandidaat-huurder en de huurder over de hen betreffende beslissingen, bij gewone post of tegen bericht van ontvangst, volgens de modaliteiten die de Minister bepaalt na advies van de "Société wallonne";

    - op collectieve wijze over elke beslissing tot toewijzing van woningen, via het aankondigingenbord van de maatschappij of langs de elektronische weg, volgens de modaliteiten die de Minister bepaalt na advies van de "Société wallonne".

    Art. 5. Elke beslissing waarvan de maatschappij kennis geeft aan een kandidaat-huurder of aan een huurder en elke beslissing die bekendgemaakt wordt via het aankondigingenbord van de maatschappij vermeldt de middelen van beroep bedoeld in de artikelen 7 en 8, het adres van de kamer van beroep, alsook de mogelijkheid om een individueel bezwaarschrift te richten aan de bemiddelaar van het Waalse Gewest, en diens adres.

    Afdeling 2. - Motivering.

    Art. 6. De beslissingen van de maatschappij worden op de door de "Société wallonne" bepaalde wijze gemotiveerd als ze betrekking hebben op :

    - de aanneming, weigering, niet-hernieuwing of schrapping van een kandidatuur;

    - de toewijzing van een woning;

    - de vastlegging van het bedrag van de huurprijs;

    - de opzegging gegeven aan de huurder tijdens de looptijd van de huurovereenkomst;

    - de toeslag te betalen per overtollige kamer;

    - de bezwaarschriften bedoeld in artikel 7 van dit besluit.

    Deze gemotiveerde beslissingen worden aan betrokkenen betekend.

    Afdeling 3. - Middelen van beroep.

    Art. 7. De kandidaat-huurder of de huurder die zich benadeeld acht door een beslissing van de maatschappij kan bij aangetekend schrijven een bezwaarschrift naar haar zetel sturen binnen dertig dagen na de kennisgeving van de beslissingen bedoeld in artikel 4 of de bekendmaking ervan via het aankondigingenbord.

    De maatschappij moet over het bezwaarschrift beslissen binnen dertig dagen na de indiening ervan en haar beslissing bij aangetekend schrijven meedelen aan de kandidaat-huurder of aan de huurder.

    Bij gebrek aan beslissing binnen de voorgeschreven termijn wordt de maatschappij geacht een voor de eiser ongunstige beslissing te hebben genomen.

    Art. 8. Er kan een beroep bij de binnen de "Société wallonne du Logement" opgerichte kamer van beroep ingesteld worden door :

    - het gezin dat de weigering tot aanneming of bevestiging van zijn kandidatuur aanvecht;

    - het gezin waarvan de kandidatuur is aangenomen en dat acht dat de woning niet is toegewezen overeenkomstig de bepalingen van de artikelen 18 tot 23;

    - het huurgezin m.b.t. de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT