Koninklijk besluit tot goedkeuring van het reglement van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten betreffende de erkenning van complianceofficers, de 12 mars 2012

Artikel 1. Het bij dit besluit gevoegde reglement van 27 oktober 2011 van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten betreffende de erkenning van complianceofficers wordt goedgekeurd.

Art. 2. De Minister bevoegd voor Financiën en de Minister bevoegd voor Economie en de Bescherming van de consumenten zijn, ieder wat hem betreft, belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 12 maart 2012.

ALBERT

Van Koningswege :

De Vice-Eerste Minister en Minister van Financiën en Duurzame Ontwikkeling,

S. VANACKERE

De Vice-Eerste Minister en Minister van Economie, Consumenten en Noordzee,

J. VANDE LANOTTE

BIJLAGE.

Art. N. Reglement van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten betreffende de erkenning van complianceofficers

(Voor het reglement, zie : 2011-10-27/16)

Aanhef

ALBERT II, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 9 juli 1975 betreffende de controle der verzekeringsondernemingen, artikel 14bis;

Gelet op de wet van 22 maart 1993 op het statuut van en het toezicht op de kredietinstellingen, artikel 20;

Gelet op de wet van 6 april 1995 inzake het statuut van en het toezicht op de beleggingsondernemingen, artikel 62;

Gelet op de wet van 2 augustus 2002 betreffende het toezicht op de financiële sector en de financiële diensten, artikel 87bis;

Gelet op de wet van 20 juli 2004 betreffende bepaalde vormen van collectief beheer van beleggingsportefeuilles, artikel 153;

Op de voordracht van de Minister van Financiën en de Minister van Economie en Consumenten,

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Verslag aan de Koning

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

De verschillende wetten die het statuut van en het toezicht op de gereglementeerde financiële ondernemingen regelen (de wet van 22 maart 1993 op het statuut van en het toezicht op de kredietinstellingen, de wet van 6 april 1995 inzake het statuut van en het toezicht op de beleggingsondernemingen, de wet van 20 juli 2004 betreffende bepaalde vormen van collectief beheer van beleggingsportefeuilles en de wet van 9 juli 1975 betreffende de controle der verzekeringsondernemingen) bevatten elk vereisten waaraan de organisatie van die gereglementeerde ondernemingen moet voldoen.

Eén van deze vereisten is dat de betrokken ondernemingen dienen te beschikken over een passende onafhankelijke compliancefunctie.

De wettelijke vereiste om over een passende onafhankelijke compliancefunctie te beschikken werd verduidelijkt in de circulaires van de CBFA die inzonderheid principes inzake de "bekwaamheid, integriteit en permanente vorming" van de medewerkers van de compliancecel bevatten, alsook in het CBFA-reglement van 5 juni 2007 betreffende organisatorische voorschriften voor instellingen die beleggingsdiensten verstrekken.

Sedert de tenuitvoerlegging van de nieuwe toezichtsarchitectuur voor de financiële sector door het koninklijk besluit van 3 maart 2011 betreffende de evolutie van de toezichtsarchitectuur voor de financiële sector (hierna "koninklijk besluit van 3 maart 2011" genoemd) is de FSMA bevoegd om toe te zien op de inachtneming van al die bepalingen vanuit het oogpunt van de naleving van de regels die een loyale, billijke en professionele behandeling van de cliënten moeten waarborgen, en dit op grond van artikel 45, § 1, 3°, f), van de wet van 2 augustus 2002 betreffende het toezicht op de financiële sector en de financiële diensten (hierna "wet van 2 augustus 2002" genoemd).

Door de invoeging van een artikel 87bis in de wet van 2 augustus 2002 door het koninklijk besluit van 3 maart 2011 zijn de beleggingsondernemingen, de beheervennootschappen van instellingen voor collectieve belegging, de kredietinstellingen en de verzekeringsondernemingen naar Belgisch recht, alsook de in België gevestigde bijkantoren van dergelijke instellingen die onder het recht van derde landen ressorteren, voortaan trouwens verplicht één of meer complianceofficers aan te stellen om specifiek de naleving van de gedragsregels te garanderen.

...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT