2 AUGUSTUS 2002. - Programmawet (1)

ALBERT II, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

De Kamers hebben aangenomen en Wij bekrachtigen hetgeen volgt :

TITEL I. - Algemene bepaling

Artikel 1. Deze wet regelt een aangelegenheid bedoeld in artikel 78 van de Grondwet.

TITEL II. - Sociale zaken

HOOFDSTUK I. - Sociale Maribel

Art. 2. In artikel 1, § 7, 1° van de wet van 1 augustus 1985 houdende sociale bepalingen, ingevoegd bij de wet van 26 maart 1999, wordt tussen het tweede en derde lid volgend lid ingevoegd :

Het fonds neemt in een aparte rubriek de bedragen op die de Minister bevoegd voor Werkgelegenheid, de Minister bevoegd voor Sociale Zaken en de Minister bevoegd voor Volksgezondheid onder de beschikbare niet-recurrente middelen van het fonds toewijzen voor de financiering van opleidingsprojecten.

Art. 3. Artikel 1, § 7, 2°, laatste lid van dezelfde wet wordt vervangen door volgende bepalingen :

Wanneer het fonds bedoeld in 1° de opbrengst van de bijdrageverminderingen, toegewezen aan dit fonds, niet geheel gebruikt, wordt het saldo, met inbegrip van de renten, overgedragen naar het volgende kwartaal.

Het voormelde fonds is ertoe gehouden om uiterlijk op 31 december 2001 aan het terugvorderingfonds bedoeld in 2° de middelen te storten waarover het beschikt en die het gecumuleerd bedrag van de door de Rijksdienst aan het fonds gestorte laatste driemaandelijkse opbrengst van de bijdrageverminderingen en van de niet-recurrente middelen toegewezen voor de financiering van opleidingsprojecten overtreft.

Art. 4. Artikel 35, § 5, van de wet van 29 juni 1981 houdende de algemene beginselen van de sociale zekerheid voor werknemers, laatst gewijzigd bij de programmawet van 30 december 2001,wordt aangevuld met volgend lid :

Voor de toepassing van de vorige leden worden de niet-recurrente middelen, die door de Minister bevoegd voor Werkgelegenheid, de Minister bevoegd voor Sociale Zaken en de Minister bevoegd voor Volksgezondheid worden toegewezen voor de financiering van opleidingsprojecten, niet in aanmerking genomen.

HOOFDSTUK II. - Verjaringstermijn premiebetalingen RSZPPO

Art. 5. In artikel 6 van de wet van 1 augustus 1985 houdende sociale bepalingen worden volgende wijzigingen aangebracht :

  1. tussen het tweede en derde lid wordt volgend lid ingevoegd :

    De schuldvorderingen van de Rijksdienst met betrekking tot onrechtmatig uitgekeerde premies, tegemoetkomingen en toelagen, bedoeld in artikel 1, § 2bis, § 2ter en § 2quater verjaren door verloop van vijf jaar te rekenen van de dag van de betaling. De tegen de Rijksdienst ingestelde vorderingen tot betaling van voormelde, verschuldigde premies, tussenkomsten en toelagen verjaren door verloop van vijf jaar te rekenen van de dag van dat zij opeisbaar zijn.

    ;

  2. in het laatste lid worden de woorden « het eerste en tweede lid » vervangen door de woorden « het eerste, tweede lid en derde lid ».

    HOOFDSTUK III. - Wijziging van de wet van 15 december 1980 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen

    Art. 6. Artikel 81, eerste lid van de wet van 15 december 1980 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen wordt aangevuld als volgt :

    en de inspecteurs van het Bestuur van de Sociale Inspectie van het Ministerie van Sociale Zaken, Volksgezondheid en Leefmilieu.

    HOOFDSTUK IV. - Alternatieve financiering

    Art. 7. In artikel 66 van de programmawet van 2 januari 2001, gewijzigd bij de wetten van 20 juli 2001 en 30 december 2001, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  3. In § 1, derde lid, worden de woorden « 25.384 duizend EUR » vervangen door de woorden « 41.333 duizend EUR »;

  4. § 2 wordt aangevuld als volgt :

    5° een bedrag bepaald bij koninklijk besluit vastgesteld na overleg in de Ministerraad ter financiering van de wachtuitkeringen toegekend aan de werknemers van de steenkool- en staalnijverheid, die hun tewerkstelling verloren hebben

    ;

  5. een bedrag van 10.460 duizend EUR bestemd voor de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid ter compensatie van de bijdragen op de vergoedingen, premies en toelagen die door de politiezones niet verschuldigd zijn. »

    HOOFDSTUK V. - Wijziging van de wet van 6 mei 2002 tot oprichting van het Fonds voor de pensioenen van de geïntegreerde politie en houdende bijzondere bepalingen inzake sociale zekerheid

    Art. 8. Artikel 15 van de wet van 6 mei 2002 tot oprichting van het Fonds voor de pensioenen van de geïntegreerde politie en houdende bijzondere bepalingen inzake sociale zekerheid wordt door de volgende bepaling vervangen :

    Inzake de sociale zekerheidsbijdragen op de vergoedingen, premies en toelagen van de personeelsleden, is de last die door de gemeenten en de meergemeentepolitiezondes gedragen wordt, beperkt tot de sociale zekerheidsbijdragen op de vergoedingen, premies en toelagen die door de gemeenten voor het politiepersoneel gedragen werden voor het jaar 2000.

    Art. 9. Artikel 16 van dezelfde wet wordt door de volgende bepaling vervangen :

    De Koning bepaalt het bedrag van de in de artikelen 10 tot 14 voorziene toelagen, alsook de nadere regels inzake de verdeling van die toelagen tussen de verschillende gemeenten en de meergemeentepolitiezones en de nadere regels inzake de toepassing van artikel 15.

    HOOFDSTUK VI. - Wijzigingen van de wet van 6 augustus 1990 betreffende de ziekenfondsen en de landsbonden van ziekenfondsen

    Art. 10. In artikel 16, derde lid, van de wet van 6 augustus 1990 betreffende de ziekenfondsen en de landsbonden van ziekenfondsen, gewijzigd bij de wet van 12 augustus 2000, wordt het woord "dertig" vervangen door het woord "twintig".

    Art. 11. In artikel 17 van dezelfde wet, gewijzigd bij de wet van 12 augustus 2000, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  6. in de Franse tekst van § 1, tweede lid, 3°, worden de woorden "l'explication" vervangen door de woorden "l'annexe";

  7. § 2 wordt opgeheven;

  8. § 3 wordt § 2.

    Art. 12. In het artikel 27bis, tweede lid, van dezelfde wet, worden de woorden "2 023 000 000 frank" vervangen door de woorden "50.148.860,06 euro".

    Art. 13. Artikel 28, § 1, vierde lid, van dezelfde wet, ingevoegd door de wet van 12 augustus 2000, wordt vervangen als volgt :

    De Controledienst bepaalt de berekeningswijze van deze reservefondsen, de in acht te nemen parameters, alsmede wat dient te worden verstaan onder gelijkwaardige activa.

    Art. 14. In artikel 29 van dezelfde wet, gewijzigd bij de wet van 20 juli 1991, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

    A. § 1 wordt vervangen als volgt :

    § 1. Onverminderd § 2 van dit artikel houden de ziekenfondsen en de landsbonden van ziekenfondsen hun boekhouding bij overeenkomstig de wet van 17 juli 1975 op de boekhouding van de ondernemingen, desgevallend aangevuld en aangepast aan de eigen kenmerken van de ziekenfondsen en de landsbonden en van de diensten bedoeld bij de artikelen 3, eerste lid en 7, §§ 2 en 4, van deze wet.

    Op voorstel van de Controledienst bepaalt de Koning, bij een in Ministerraad overlegd besluit :

    1° de bijzondere aanvullende en aangepaste regels, bedoeld in het eerste lid;

    2° de artikelen van de voornoemde wet van 17 juli 1975 die niet van toepassing zijn op de boekhouding van de ziekenfondsen en de landsbonden;

    3° de regels volgens dewelke de jaarrekeningen van de ziekenfondsen en de landsbonden worden opgesteld.

    ;

    B. § 3 wordt vervangen als volgt :

    § 3. De landsbonden en de ziekenfondsen moeten afzonderlijke rekeningenstelsels invoeren :

    1° voor de verrichtingen die betrekking hebben op de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen en de diensten bedoeld in artikel 3, eerste lid, c) , die voornoemde verplichte verzekering betreffen, alsook voor de hiermee verbonden tegoeden, schulden, verbintenissen, opbrengsten en kosten;

    2° voor de verrichtingen die betrekking hebben op de diensten bedoeld in de artikelen 3, eerste lid, b) en 7, § 4, en de diensten bedoeld in de artikelen 3, eerste lid, c) die voornoemde diensten betreffen, alsook voor de hiermee verbonden tegoeden, schulden, verbintenissen, opbrengsten en kosten.

    Art. 15. In artikel 33 van dezelfde wet, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  9. De volgende leden worden tussen het eerste en het tweede lid ingevoegd :

    Het advies van het Instituut der bedrijfsrevisoren, bedoeld in het vorige lid, wordt aan de Controledienst overgemaakt binnen de drie maanden volgend op de datum van de toezending van de brief houdende aanvraag van advies.

    Het advies wordt verondersteld gegeven en gunstig te zijn indien het niet aan de Controledienst is overgemaakt binnen de voormelde termijn.

    ;

  10. het vroegere tweede lid dat het vierde lid is geworden, wordt vervangen als volgt :

    Het reglement bedoeld in het eerste lid bepaalt eveneens :

    a) de voorwaarden waaronder en de wijze waarop de erkende revisoren op de lijst zoals bedoeld in artikel 32 worden ingeschreven;

    b) de voorwaarden waaronder aan deze inschrijving al dan niet tijdelijk een einde kan worden gemaakt, alsook de daartoe te volgen procedure;

    c) het maximaal aantal ziekenfondsen en landsbonden waarbij eenzelfde revisor kan worden aangesteld.

    Art. 16. Artikel 35, van dezelfde wet, wordt aangevuld met het volgende lid :

    De Controledienst bepaalt de termijn binnen dewelke de raad van bestuur van het ziekenfonds of van de landsbond alle stukken die nodig zijn voor het opstellen van dit verslag overmaakt aan de revisoren

    .

    Art. 17. Artikel 36, eerste lid, van dezelfde wet, wordt aangevuld met de woorden "en wordt, samen met de notulen van deze algemene vergadering, aan de Controledienst toegestuurd binnen de door deze laatste bepaalde termijn".

    Art. 18. Artikel 41, derde lid, van dezelfde wet, wordt vervangen als volgt :

    Deze toestemming is niet vereist voor het aanvaarden van giften, schenkingen en legaten van roerende goederen waarvan de waarde niet hoger is dan 12.500 euro.

    Het bedrag bedoeld in het derde lid wordt op één...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT