28 SEPTEMBER 2006. - Koninklijk besluit tot uitvoering van de artikelen 33, 33bis, 34 en 34bis van de herstelwet van 10 februari 1981 inzake pensioenen van de sociale sector

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

In uitvoering van de wet van 23 december 2005 betreffende het generatiepact, werd U ertoe gemachtigd om de bijzondere modaliteiten vast te stellen waarmee rekening moet gehouden worden bij de vaststelling van het gewaarborgd minimumpensioen in het stelsel van de werknemers, zowel wat de rust- als wat de overlevingspensioenen betreft. Het nagestreefde doel bestaat erin om de toegang tot het gewaarborgd minimumpensioen als werknemer te versoepelen voor sommige gerechtigden die volgens de bestaande reglementering niet voldoen aan de gestelde voorwaarden.

Om toegang te krijgen tot het gewaarborgd minimumpensioen vereist de huidige regeling een loopbaan die ten minste gelijk is aan twee derden van een volledige loopbaan. Bovendien worden enkel de jaren in aanmerking genomen die 285 dagen van 6 uur of 1710 uur omvatten. Hieruit volgt dat degenen die deeltijdse arbeid verricht hebben, veelal uitgesloten worden van dit mechanisme.

Het gewaarborgd minimumpensioen uitbreiden tot de personen die deeltijdse arbeid verricht hebben, komt dus neer op het terugdringen van een zekere vorm van discriminatie, meer in het bijzonder ten opzichte van vrouwelijke gerechtigden, die in grote getale gekozen hebben voor een andere invulling van hun arbeidstijd.

Daarom werd het begrip twee derden van een volledige loopbaan opnieuw gedefinieerd. Thans worden die loopbaanjaren in aanmerking genomen, welke ten minste 156 gewerkte en gelijkgestelde dagen omvatten, in voorkomend geval omgezet in voltijdse dagequivalenten, hetgeen met andere woorden voor het pensioen overeenstemt met een halftijdse tewerkstelling. De voorwaarde om het gewaarborgd minimumpensioen te bekomen wordt dus in ruime mate versoepeld, omdat ze uitgebreid wordt tot personen die er, omwille van hun arbeidsregime, van uitgesloten waren.

Zoals dit ook het geval is in de huidige regeling wordt, voor het bereiken van de loopbaanvoorwaarde geen rekening gehouden met de tijdvakken, geregulariseerd in toepassing van de artikelen 3ter en 7 van het algemeen reglement betreffende het rust- en overlevingspensioen voor werknemers, omdat de rechtstreekse band met een tewerkstelling ontbreekt, noch met de tijdvakken, toegekend als uit de echt gescheiden echtgenoot, omdat het hier gaat om een afgeleid rustpensioen, dat niet werd verkregen op basis van de eigen prestaties.

Anderzijds laat de voornoemde wet van 23 december 2005 U toe om bij de berekening van het gewaarborgd minimum een onderscheid te maken naargelang de duur van de tewerkstelling

In deze optiek werd rekening gehouden met twee mogelijkheden.

In de eerste wordt op een eenvoudige manier voldaan aan de voorwaarde om het gewaarborgd minimum te verkrijgen (twee derde loopbaan waarvan elk kalenderjaar minimum 156 voltijdse dagequivalenten telt). Hier wordt het minimum gewaarborgd bedrag verkregen door het volledige bedrag van het gewaarborgd minimum te vermenigvuldigen, niet met de toegekende loopbaanbreuk (dit is de breuk waarvan de teller alle jaren - zonder uitzondering - omvat die toegekend werden zonder voorwaarde van duur van tewerkstelling), maar met een breuk waarvan de teller gelijk is aan het totaal aantal dagen in de loopbaan, omgezet naar voltijdse dagequivalenten, gedeeld door 312.

Met andere woorden wordt het gewaarborgd minimumbedrag berekend als een pro rata van de globale duur van de loopbaan. Dit systeem is billijker omdat het genot van het gewaarborgd minimumpensioen uitgebreid wordt naar personen die er voordien geen recht op hadden, gelet op de huidige onmogelijkheid om alle arbeidsdagen van de volledige loopbaan samen te tellen.

In de tweede mogelijkheid sluiten de nieuwe voorwaarden (twee derde loopbaan waarvan tijdens elk kalenderjaar minimum 208 voltijdse dagequivalenten)...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT