25 APRIL 2014. - Wet houdende diverse bepalingen (1)

FILIP, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

De Kamers hebben aangenomen en Wij bekrachtigen hetgeen volgt :

HOOFDSTUK 1. - Algemene bepalingen

Artikel 1. § 1. Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 78 van de Grondwet.

§ 2. Deze wet zorgt voor de omzetting van artikel 4, lid 7 en van de artikelen 56, 58, 68, 72, 143 en 144 van Richtlijn 2013/36/EU van het Europees Parlement en de Raad van 26 juni 2013 betreffende toegang tot het bedrijf van kredietinstellingen en het prudentieel toezicht op kredietinstellingen en beleggingsondernemingen, tot wijziging van Richtlijn 2002/87/EG en tot intrekking van de Richtlijnen 2006/48/EG en 2006/49/EG.

HOOFDSTUK 2. - Wijzigingsbepalingen met betrekking tot de toepassing op de sector financiën van de wet van 1 juli 2011 betreffende de beveiliging en de bescherming van de kritieke infrastructuren

Afdeling I. - Wijzigingen van de wet van 1 juli 2011 betreffende de beveiliging en de bescherming van de kritieke infrastructuren

Art. 2. In de wet van 1 juli 2011 betreffende de beveiliging en de bescherming van de kritieke infrastructuren wordt in artikel 3, 3° de bepaling onder c) vervangen als volgt :

"c) voor de sector financiën : de Nationale Bank van België;".

Art. 3. In artikel 13 van dezelfde wet worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  1. er wordt een § 5bis ingevoegd, luidende :

    " § 5bis. Voor de kritieke infrastructuren die onder de bevoegdheid van de sector financiën vallen, worden de beveiligingsmaatregelen, zoals het continuïteitsbeleid, de continuïteitsplannen en de plannen voor fysieke en logische beveiliging, die de ondernemingen dienen in te voeren in het kader van het prudentieel toezichtsstatuut dat op hen van toepassing is en/of in het kader van het toezicht (oversight) dat de Nationale Bank van België op hen uitoefent, gelijkgesteld met het B.P.E.";

  2. paragraaf 6, eerste lid, wordt aangevuld met de volgende zin :

    "Voor de sector financiën worden de oefeningen en de bijwerkingen van de beveiligingsmaatregelen als bedoeld in paragraaf 5bis gelijkgesteld met de oefeningen en de bijwerkingen van het B.P.E. als bedoeld in deze paragraaf.".

    Art. 4. In dezelfde wet wordt een artikel 22bis ingevoegd, luidende :

    "Art. 22bis. Voor de sector financiën maakt de Nationale Bank van België aan de Minister van Financiën een verslag over met betrekking tot de taken die zij krachtens deze wet vervult, volgens een passende frequentie van ten hoogste drie jaar.

    De Nationale Bank van België brengt de Minister echter onmiddellijk op de hoogte van elke concrete en nakende dreiging voor een kritieke infrastructuur van de sector financiën.".

    Art. 5. Artikel 24, § 2, van dezelfde wet wordt aangevuld met twee leden, luidende :

    "Voor de sector financiën wordt de Nationale Bank van België aangeduid als inspectiedienst belast met het controleren van de toepassing van de bepalingen van deze wet en haar uitvoeringsbesluiten.

    Daartoe mag de Nationale Bank van België gebruik maken van de informatie waarover zij beschikt in het kader van haar wettelijke opdrachten met betrekking tot het prudentieel toezicht en het toezicht (oversight) en houdt zij, in het bijzonder, rekening met de vaststellingen die in dit kader zijn gedaan. Evenzo mag de Nationale Bank van België in het kader van haar wettelijke opdrachten met betrekking tot het prudentieel toezicht en het toezicht (oversight) de informatie gebruiken waarover zij met toepassing van deze wet beschikt.".

    Art. 6. Artikel 24, § 3, van dezelfde wet wordt aangevuld met een lid, luidende :

    "Deze paragraaf is niet van toepassing op de inspectiedienst die is aangeduid krachtens paragraaf 2, derde lid.".

    Afdeling II. - Wijzigingen van de wet van 22 februari 1998 tot vaststelling van het organiek statuut van de Nationale Bank van België

    Art. 7. Artikel 36/14, § 1 van de wet van 22 februari 1998 tot vaststelling van het organiek statuut van de Nationale Bank van België, laatstelijk gewijzigd bij de wet van 27 november 2012, wordt aangevuld met de bepaling onder 20°, luidende :

    "20° binnen de grenzen van het recht van de Europese Unie, aan het Coördinatie- en Crisiscentrum van de Regering van de FOD Binnenlandse Zaken, aan het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, ingesteld door de wet van 10 juli 2006 betreffende de analyse van de dreiging, en aan de politiediensten bedoeld in de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, in de mate dat de toepassing van artikel 19 van de wet van 1 juli 2011 betreffende de beveiliging en de bescherming van de kritieke infrastructuren zulks vereist.".

    HOOFDSTUK 3. - Diverse wijzigings- en opheffingsbepalingen

    Afdeling I. - Wijziging van de wet van 2 april 1962 betreffende de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij en de gewestelijke investeringsmaatschappijen

    Art. 8. In artikel 2, § 3 van de wet van 2 april 1962 betreffende de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij en de gewestelijke investeringsmaatschappijen, vervangen bij de wet van 4 augustus 1978 en gewijzigd bij de wet van 26 augustus 2006, wordt het eerste lid aangevuld met de woorden "en tot de afwikkeling van financiële instellingen".

    Afdeling II. - Wijzigingen van de wet van 9 juli 1975 betreffende de controle der verzekeringsondernemingen

    Art. 9. Artikel 2, § 6 van de wet van 9 juli 1975 betreffende de controle der verzekeringsondernemingen, laatstelijk gewijzigd bij het koninklijk besluit van 3 maart 2011, wordt aangevuld met de bepaling onder 24°, luidende :

    "24° "onafhankelijke controlefunctie" : de interneauditfunctie, de compliancefunctie of de risicobeheerfunctie, als respectievelijk bedoeld in het tweede, derde of vierde lid van artikel 14bis, § 3, evenals de actuariële functie in de zin van artikel 40quinquies.".

    Art. 10. Artikel 8, § 2, derde streepje, 3° van dezelfde wet, ingevoegd bij het koninklijk besluit van 3 maart 2011, wordt vervangen als volgt :

    "3° de professionele betrouwbaarheid van de personen die lid zijn van het wettelijk bestuursorgaan van de verzekeringsonderneming, van het directiecomité of, bij ontstentenis van een directiecomité, van de personen die belast zijn met de effectieve leiding, evenals van de personen die verantwoordelijk zijn voor de onafhankelijke controlefuncties, indien zij voor het eerst voor een dergelijke functie worden voorgedragen bij een financiële onderneming die met toepassing van artikel 36/2 van de wet van 22 februari 1998 onder het toezicht staat van de Bank;".

    Art. 11. In artikel 14bis, § 5 van dezelfde wet, gewijzigd bij het koninklijk besluit van 3 maart 2011, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  3. in het eerste lid worden de woorden "nemen de personen belast met de effectieve leiding van de verzekeringsonderneming, in voorkomend geval het directiecomité," vervangen door de woorden "nemen het directiecomité of, in voorkomend geval, de personen belast met de effectieve leiding van de verzekeringsonderneming,";

  4. in het derde lid worden de woorden "De personen belast met de effectieve leiding, in voorkomend geval het directiecomité, lichten" vervangen door de woorden "Het directiecomité of, in voorkomend geval, de personen belast met de effectieve leiding, lichten".

    Art. 12. In artikel 15bis, § 4, eerste lid, 3° van de wet van 9 juli 1975 betreffende de controle der verzekeringsondernemingen, vervangen bij de wet van 20 juni 2005 en gewijzigd bij het koninklijk besluit van 3 maart 2011, worden de woorden "in de zin van de wet van 22 maart 1993 op het statuut van en het toezicht op de kredietinstellingen," vervangen door de woorden "in de zin van de wet van 25 april 2014 op het statuut van en het toezicht op de kredietinstellingen,".

    Art. 13. In artikel 22, § 3, tweede lid van dezelfde wet, laatstelijk gewijzigd bij het koninklijk besluit van 3 maart 2011, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  5. in de eerste zin worden de woorden "De effectieve leiding van de verzekeringsonderneming, in voorkomend geval het directiecomité, verklaart" vervangen door de woorden "Het directiecomité of, in voorkomend geval, de personen belast met de effectieve leiding, verklaren";

  6. in de derde zin worden de woorden "De effectieve leiding bevestigt" vervangen door de woorden "Het directiecomité of, in voorkomend geval, de personen belast met de effectieve leiding, bevestigen".

    Art. 14. In artikel 23bis, § 3, tweede lid, b) van dezelfde wet, laatstelijk gewijzigd bij het koninklijk besluit van 3 maart 2011, worden de woorden "de reputatie en ervaring" vervangen door de woorden "de betrouwbaarheid en deskundigheid".

    Art. 15. In artikel 50 van dezelfde wet, ingevoegd bij het koninklijk besluit van 12 augustus 1994 en gewijzigd bij het koninklijk besluit van 3 maart 2011, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  7. in paragraaf 2, derde lid wordt de eerste zin, die aanvangt met de woorden "De artikelen" en eindigt met de woorden "van het bijkantoor.", vervangen als volgt :

    "De artikelen 9bis, 90, §§ 1 en 3 en 90bis zijn van overeenkomstige toepassing op de algemeen lasthebber en, in voorkomend geval, op de andere personen die met de effectieve leiding van het bijkantoor zijn belast, evenals op de verantwoordelijken voor de onafhankelijke controlefuncties.";

  8. paragraaf 3, 4° wordt vervangen als volgt :

    "4° de naam, het adres en de bevoegdheden van de algemeen lasthebber van het bijkantoor, in voorkomend geval van de andere effectieve leiders van het bijkantoor, evenals van de verantwoordelijken voor de onafhankelijke controlefuncties;".

    Art. 16. In artikel 51, eerste lid van dezelfde wet, laatstelijk gewijzigd bij het koninklijk besluit van 3 maart 2011, wordt de tweede zin, die aanvangt met de woorden "Zij kan er zich eveneens" en eindigt met de woorden "van het bijkantoor belast zijn.", vervangen als volgt :

    "Zij kan er zich eveneens tegen verzetten indien zij redenen heeft om te twijfelen aan de professionele betrouwbaarheid of de deskundigheid...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT