9 JANUARI 2003. - Decreet betreffende de adviesorganen op het vlak van het wetenschappelijk en universitair beleid en het overleg tussen de verschillende adviesorganen uit het hoger onderwijs (1)

De Raad van de Franse Gemeenschap heeft aangenomen en Wij, Regering, bekrachtigen wat volgt :

HOOFDSTUK I. - Raad voor het wetenschappelijk beleid

Artikel 1. Er wordt een "Raad voor het wetenschappelijk beleid van de Franse Gemeenschap" opgericht, hierna RWB-FG genaamd.

Art. 2. De RWB-FG formuleert, op eigen initiatief of op verzoek van de Regering, adviezen en aanbevelingen over ieder vraagstuk inzake het wetenschappelijk beleid in de Franse Gemeenschap bedoeld in artikel 6bis van de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen en met name inzake :

  1. de te varen koers op het vlak van het wetenschappelijk beleid;

  2. de middelen die moeten worden ingezet om in de universitaire instellingen en de instellingen voor hoger onderwijs in de Franse Gemeenschap het wetenschappelijk beleid verder te doen ontwikkelen en te verbeteren;

  3. de deelname van de Gemeenschap en van de instellingen die ervan afhangen aan nationale of internationale onderzoeksprogramma's of -projecten.

    Art. 3. De RWB-FG is de gesprekspartner voor dezelfde raden op federaal, communautair en regionaal niveau.

    Hiertoe zorgt hij voor het nodige overleg met de andere Raden voor wetenschappelijk beleid.

    Art. 4. De RWB-FG bestaat uit 26 stemgerechtigde leden die als volgt verdeeld zijn :

  4. tien leden ter vertegenwoordiging van de universitaire instellingen, voorgedragen door de Interuniversitaire Raad van de Franse Gemeenschap uit het academisch, wetenschappelijk of administratief personeel dat betrokken is bij de onderzoeksactiviteiten van de universitaire instellingen zodat iedere categorie vertegenwoordigd is;

  5. zes leden ter vertegenwoordiging van de sociaal-economische middens en voorgedragen door de erkende representatieve werkgevers- en werknemersorganisaties :

  6. twee leden ter vertegenwoordiging van de hogescholen, voorgedragen door de Algemene Raad van de Hogescholen en die betrokken zijn bij onderzoeksactiviteiten;

  7. acht leden aangeduid door de Regering omwille van hun expertise op het vlak van onderzoek of wetenschappelijk beleid.

    Art. 5. De Regering benoemt de leden van de RWB-FG voor vier jaar. Hun mandaat kan tweemaal worden hernieuwd. Wanneer een lid ontslag neemt of overlijdt tijdens zijn mandaat, wordt een nieuw lid benoemd door de Regering om het mandaat van zijn voorganger uit te doen, overeenkomstig artikel 4.

    Art. 6. De Regering benoemt, op de voordracht van de RWB-FG, een voorzitter, gekozen onder de leden van de RWB-FG, ter vertegenwoordiging van de universitaire instellingen, en een ondervoorzitter, gekozen onder de leden van de RWB-FG ter vertegenwoordiging van de sociaal-economische middens. Hun mandaat loopt over een termijn van vier jaar en is niet hernieuwbaar.

    De functies van voorzitter en ondervoorzitter zijn onverenigbaar met gelijkwaardige functies in een andere Raad voor wetenschappelijk beleid.

    De voorzitter roept de RWB-FG bijeen, stelt de agenda op en zit de vergaderingen voor. De ondervoorzitter vervangt eerstgenoemde bij diens afwezigheid.

    Art. 7. De Regering duidt een vertegenwoordiger aan die de RWB-FG met adviesverlenende stem bijwoont.

    Art. 8. De RWB-FG richt in zijn schoot een bureau op, bestaande uit de voorzitter, de ondervoorzitter en vijf leden die behoren tot de verschillende organen van de raad. Het bureau bereidt de vergaderingen van de RWB-FG voor en staat in voor de follow-up. Hij legt de opdrachten ten uitvoer die hem zijn toevertrouwd door de RWB-FG.

    Het bureau van de RWB-FG staat eveneens in voor de verbinding met zijn tegenhanger uit de Raden voor wetenschappelijk beleid van het Waals Gewest en van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Hiertoe kan hij samenkomen met de leden van de Bureaus van de gewestelijke raden voor wetenschappelijk beleid.

    Art. 9. De RWB-FG kan in zijn schoot commissies of werkgroepen oprichten. Hij ziet erop toe dat zijn verschillende organen hierin evenwichtig vertegenwoordigd zijn.

    De Regering legt tevens het huishoudelijk reglement...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT