Aanvulling 1. - Omzendbrief van 25/10/11 over de toepassing van de wapenwetgeving aanvulling 1, de 22 mai 2013

Artikel M. De evolutie van de wapenwetgeving maakt het noodzakelijk de omzendbrief van 25/10/11, die als doel heeft toelichting te geven bij de hele regelgeving, aan te vullen met de hiernavolgende punten. De inhoud van deze aanvulling heeft hetzelfde statuut als die van de omzendbrief die hij aanvult : hij beoogt toelichting te geven aan de overheden op het terrein en aan de rechtsonderhorige, over de wijze waarop de regelgeving door de overheid moet worden toegepast. Het is een interpretatie van de bestaande regels zonder normatieve werking.

  1. Grote laders (nieuw punt 3.1.5)

    Op basis van artikel 3, § 1, 15°, van de Wapenwet kan de minister van Justitie bepalen welke laders een grotere capaciteit dan de normale voor een bepaald type vuurwapen hebben. Daardoor worden de bedoelde laders afzonderlijk, en de vuurwapens waarop ze zijn aangebracht, beschouwd als verboden.

    Op 21/9/12 werd een MB in die zin genomen (BS 26/9/12). Dit besluit trad in werking op de dag van zijn publicatie.

    Het begrip " lader " is evenwel niet gedefinieerd in de wet. Daardoor heeft het de betekenis die het in het normale taalgebruik heeft : een uitneembaar onderdeel van een vuurwapen van waaruit de patronen in de kamer van het vuurwapen worden geladen. Laders bestaan in allerhande vormen : rechte laders, gekromde laders, ronde laders en geknikte laders. Een lader kan dus gedefinieerd worden als een uitneembare patroonhouder voor een vuurwapen.

    Het verbod is enkel van toepassing op laders, of vuurwapens uitgerust met laders. Dit blijkt uit de duidelijke formulering van de wettekst waar sprake is van " onderdelen " of " hulpstukken " van vuurwapens zelf. Deze formulering veronderstelt dat de lader een afzonderlijk hulpstuk of onderdeel is waarmee het wapen kan worden uitgerust.

    Daarom is het verbod niet van toepassing op in het wapen voorziene uitsparingen (in de kolf of in een buis) waarin de patronen worden geplaatst. Er is dan immers geen sprake van een afzonderlijk onderdeel dat los van het wapen kan worden gehouden.

    De in het besluit gegeven maximumcapaciteit per type van vuurwapen is de volgende :

    Model vuurwapen Maximum capaciteit
    halfautomatische pistolen 20
    halfautomatische pistolen IPSC schieten lengte
    geweren met pompactie (al dan niet halfautomatisch) 10
    karabijnen met hendel met randontsteking 15
    karabijnen met hendel met centrale ontsteking 10
    grendelkarabijnen met randontsteking 20
    grendelkarabijnen met centrale ontsteking 10
    halfautomatische karabijnen met randontsteking 40
    halfautomatische karabijnen met centrale ontsteking 30
    geweren met gladde loop 10

    Met het oog op het onderscheid tussen de genoemde types, moeten de pistolen worden beschouwd als korte wapens, de karabijnen en geweren als lange wapens. Machinepistolen met een inklapbare kolf zijn korte wapens met een accessoire, dat dus niet meegerekend wordt bij de lengtebepaling.

    Er is voorzien in een bijzondere bepaling voor IPSC (internationaal gereglementeerd parcoursschieten). Het was immers niet de bedoeling om het IPSC-schieten onmogelijk te maken in ons land. In overeenstemming met de internationale regels uitgevaardigd door de IPSC (1), mogen pistolen gebruikt worden met een ladercapaciteit van meer dan 20 patronen. Wel is dan vereist dat de lengte van de lader, gemeten langs de achterzijde, kleiner is dan 171mm. Vermits het IPSC-schieten een internationaal erkende discipline is, kunnen in de Vlaamse Gemeenschap enkel houders van een sportschutterslicentie deze vorm van schieten beoefenen (2).Bovendien wordt IPSC in België georganiseerd door de vzw Belgian Practical Shooting Association (BPSA). Dus enkel wie lid is van BPSA en houder is van een sportschutterslicentie kan van deze uitzondering genieten.

    Een lader valt onder het verbod van zodra hij de capaciteit heeft om meer patronen te bevatten dan het toegelaten aantal. Bij het bepalen van de maximum capaciteit werd rekening gehouden met de ladercapaciteit van de laders die doorgaans standaard bij de wapens geleverd worden. De bedoeling van het besluit is om enkel laders met zeer hoge capaciteit (b.v. drum magazijnen, " banaanladers ", geknikte laders voor pistolen,...) te verbieden.

    Het blijft mogelijk de capaciteit van een lader te beperken door bijvoorbeeld de lader in te korten, de bodemplaat te verhogen of een onderdeel toe te voegen waardoor de capaciteit van de lader binnen de toegelaten grenzen blijft. Vermits laders niet onderworpen zijn aan de wettelijke proef, is voor deze aanpassingen geen tussenkomst van de proefbank nodig.

    Het...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT