17 JANUARI 1948. - Aanvullend Akkoord bij de Algemene Overeenkomst tussen België en Frankrijk betreffende de maatschappelijke zekerheid., de 17 janvier 1948

Artikel 1. De Belgische en Franse grens- en seizoenarbeiders zijn onderworpen aan de bepalingen van de algemene overeenkomst betreffende de maatschappelijke zekerheid tussen BelgiÎ en Frankrijk onder voorbehoud van dit aanvullend akkoord.

TITEL I. - Bepalingen betreffende de grensarbeiders.

Art. 2. De Belgische en Franse grensarbeiders vallen onder de bevoegdheid van de organismen voor de maatschappelijke zekerheid van het land waar de plaats van hun werk gelegen is.

HOOFDSTUK I. - Sociale verzekeringen.

Art. 3. De prestaties in speciÎn, in verband met de wetgeving betreffende de sociale verzekering worden door het toedoen van het organisme voor maatschappelijke zekerheid waarbij de grensarbeider aangesloten is, aan hem in het land waar hij werkt uitbetaald.

De prestaties in natura, in verband met de genoemde wetgeving, kunnen aan de grensarbeiders of zijn rechthebbenden hetzij in het land van de werkplaats, hetzij daar waar hij werkelijk en voortdurend verblijft, uitgereikt worden.

Art. 4. Wanneer de prestaties in natura in de verblijfplaats worden uitgereikt, worden zij gedaan :

- voor de grensarbeider, die in BelgiÎ verblijft, daar dat van de Belgische organismen, belast met de verplichte verzekering, waarbij hij zich liet inschrijven, en welk volgens de bepalingen van de Belgische wetgeving de uitkering van deze prestaties verzekert.

- voor de grensarbeider die in Frankrijk verblijft, door het organisme voor maatschappelijke zekerheid van zijn verblijfplaats, hetwelk volgens de bepalingen van de Franse wetgeving de uitkering van deze prestaties verzekert.

Art. 5. Het Rijksfonds voor verzekering tegen Ziekte en Invaliditeit doet de compensatie van de door de Belgische verzekeringsorganismen gedane uitgaven om aan de in BelgiÎ verblijvende grensarbeiders en hun rechthebbenden alle prestaties in natura, welke uit de Belgische wet voortvloeien, uit te reiken. Deze uitgaven geven aanleiding, vanwege het Franse organisme voor maatschappelijke zekerheid, waarbij de grensarbeider aangesloten is, tot een forfaitaire som welke bij het Rijksfonds voor Verzekering tegen Ziekte en Invaliditeit dient terugbetaald.

Deze forfaitaire terugbetaling wordt driemaandelijks vastgelegd, per verzekerde in de Belgische grensstreek, door de gemiddelde kostprijs van de aan de Belgische verzekerden of aan hun rechthebbenden uitgekeerde prestaties in natura, zonder dat die de overeenstemmende gemiddelde kostprijs van de Franse verzekerde mag overschrijden.

Om rekening te houden met de prestaties in natura, welke de grensarbeiders die in BelgiÎ verblijven en hun rechthebbenden rechtstreeks van de Franse organismen voor maatschappelijke zekerheid krijgen, trekken deze van de bij voorafgaand paragraaf voorziene forfaitaire terugbetaling het bedrag af van de aldus uitgereikte prestaties in natura.

De aftrek echter, waarvan gewag gemaakt wordt, zal eventueel moeten verminderd worden, indien de verhouding tussen de gemiddelde kostprijs van een verzekerde in de Belgische grensstreek in Franse frank uitgedrukt en dezelfde gemiddelde kostprijs in de Franse grensstreek minder dan de eenheid is. In dit geval, zal het bedrag van de aftrek dienen vastgesteld door het met de aldus bepaalde verhouding te vermenigvuldigen.

Art. 6. Indien de gemiddelde kostprijs van een verzekerde in de Franse grensstreek lager is dan de gemiddelde kostprijs van een verzekerde in de Belgische grensstreek, mag het Rijksfonds voor verzekering tegen ziekte en invaliditeit in BelgiÎ door het toedoen van de verzekeringsorganismen en ten laste van hun verzekerde grensarbeiders een bijdrage innen, waarvan het bedrag na de raadpleging van de krachtens artikel 8 opgerichte Commissie, door de Minister, die de maatschappelijke zekerheid onder zijn bevoegdheid heeft, zal vastgelegd worden.

Art. 7. De door het Frans organisme voor maatschappelijke zekerheid gedane uitgaven voor de in Frankrijk verblijvende grensarbeider en zijn rechthebbenden worden door het Rijksfonds voor verzekering tegen ziekte en invaliditeit in BelgiÎ forfaitair terugbetaald.

Deze forfaitaire terugbetaling wordt om de drie maanden vastgesteld volgens de gemiddelde kostprijs per verzekerde in de streek van Noord-Frankrijk van de aan de Franse verzekerden en aan hun rechthebbenden uitgekeerde prestaties in natura, zonder de overeenkomstig gemiddelde kostprijs van de Belgische verzekerden te mogen overschrijden.

Ten einde rekening te...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT