1 FEBRUARI 2012. - Decreet houdende sommige aanpassingen aan het op 26 maart 2009 gecoördineerde decreet betreffende de audiovisuele mediadiensten (1)

Het Parlement van de Franse Gemeenschap heeft aangenomen, en Wij, Regering, bekrachtigen hetgeen volgt :

Artikel 1. § 1. Dit decreet heeft als doel richtlijn 2009/140/EG van het Europees Parlement en de Raad van 25 november 2009 tot wijziging van Richtlijn 2002/21/EG inzake een gemeenschappelijk regelgevingskader voor elektronischecommunicatienetwerken en -diensten, Richtlijn 2002/19/EG inzake de toegang tot en interconnectie van elektronischecommunicatienetwerken en bijbehorende faciliteiten, en Richtlijn 2002/20/EG betreffende de machtiging voor elektronischecommunicatienetwerken en -diensten, alsook richtlijn 2010/13/EU van het Europees Parlement en de Raad van 10 maart 2010 betreffende de coördinatie van bepaalde wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen in de lidstaten inzake het aanbieden van audiovisuele mediadiensten (Richtlijn audiovisuele mediadiensten), om te zetten.

§ 2. In de nota waarnaar titel I van het op 26 maart 2009 gecoördineerde decreet betreffende de audiovisuele mediadiensten verwijst, wordt het eerste streepje vervangen als volgt :

- Richtlijn 2010/13/EU van het Europees Parlement en de Raad van 10 maart 2010 betreffende de coördinatie van bepaalde wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen in de lidstaten inzake het aanbieden van audiovisuele mediadiensten (richtlijn audiovisuele mediadiensten);

.

§ 3. In de nota waarnaar titel I van het op 26 maart 2009 gecoördineerde decreet betreffende de audiovisuele mediadiensten verwijst, wordt een nieuw streepje ingevoegd, luidend als volgt :

-richtlijn 2009/140/EG van het Europees Parlement en de Raad van 25 november 2009 tot wijziging van Richtlijn 2002/21/EG inzake een gemeenschappelijk regelgevingskader voor elektronischecommunicatienetwerken en -diensten, Richtlijn 2002/19/EG inzake de toegang tot en interconnectie van elektronischecommunicatienetwerken en bijbehorende faciliteiten, en Richtlijn 2002/20/EG betreffende de machtiging voor elektronischecommunicatienetwerken en -diensten.

Art. 2. In artikel 1 van het op 26 maart 2009 gecoördineerde decreet betreffende de audiovisuele mediadiensten, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  1. Punt « 1° » wordt « punt « 1° bis »;

  2. Vóór punt « 1° bis » wordt een nieuw punt « 1° » ingevoegd, luidend als volgt :

    1° Toegang" : het beschikbaar stellen van faciliteiten en/of diensten door een netwerkexploitant aan een derde, onder uitdrukkelijke voorwaarden, hetzij op exclusieve hetzij op niet-exclusieve basis, met het oog op het aanbieden van elektronischecommunicatiediensten, voor zover die elektronischecommunicatiediensten dienen voor het aanbieden van audiovisuele mediadiensten. Die beschikbaarstelling bestrijkt onder meer toegang tot netwerkelementen en verwante faciliteiten waarbij eventueel apparatuur kan worden verbonden met vaste of niet-vaste middelen, met inbegrip van toegang tot het aansluitnet en tot faciliteiten en diensten die noodzakelijk zijn om diensten te kunnen aanbieden via het aansluitnet; toegang tot materiële infrastructuur waaronder gebouwen, kabelgoten en masten; toegang tot relevante programmatuursystemen waaronder operationele ondersteuningssystemen; toegang tot informatiesystemen of databases voor reservering, levering, bestelling, onderhouds- en herstelverzoeken en facturering; toegang tot nummervertaling of systemen met vergelijkbare functionaliteit; toegang tot vaste en mobiele netwerken; toegang tot voorwaardelijke toegangssystemen; toegang tot virtuele netwerkdiensten.

    ;

  3. Er wordt een punt « 22° ter « ingevoegd, luidend als volgt :

    22° ter. "interconnectie" : het fysiek en logisch verbinden van openbare elektronische communicatienetwerken die door dezelfde of een andere netwerkexploitant worden gebruikt om het aanbieden van dezelfde diensten mogelijk te maken voor de gebruikers die met verschillende netwerken verbonden zijn. Interconnectie is een specifiek type toegang dat wordt gerealiseerd tussen exploitanten van openbare netwerken.

    Art. 3. In artikel 21, § 2, derde lid, 4°, van hetzelfde decreet worden de woorden « en akoestische« geschrapt.

    Art. 4. In artikel 31 van hetzelfde decreet wordt § 6 opgeheven.

    Art. 5. Artikel 35 van hetzelfde decreet wordt vervangen door de volgende bepalingen :

    De RTBF en elke dienstenuitgever moeten te allen tijde kunnen bewijzen dat ze de nodige afspraken hebben gesloten met de betrokken auteurs en andere rechthebbenden, of hun vennootschappen voor collectief beheer, waarbij ze de wetgeving op de auteursrechten en de naburige rechten in acht kunnen nemen bij de uitoefening van hun activiteiten.

    Op gewoon verzoek kan het college voor vergunning en controle zich een volledig afschrift van de in uitvoering zijnde afspraken doen meedelen wanneer ze betrekking hebben op relevante repertoria van werken en prestaties.

    Als die afspraken meer dan zes maanden onderbroken worden, als er conflicten zijn of als het duurzaam onmogelijk is om dergelijke afspraken te sluiten, moeten de dienstenuitgever en de dienstenverdeler daar de minister en de hoge raad voor de audiovisuele sector van op de hoogte brengen en de bepalingen vermelden die werden genomen om de betwiste bedragen te spijzen, in voorkomend geval rekening houdend met de bekende risico's.

    Als de bescherming van de rechten van de rechthebbenden klaarblijkelijk in het gedrang komt, kan het college voor vergunning en controle bovendien de borgstelling voor de betwiste bedragen vorderen, volgens regels die het nader moet bepalen.

    Art. 6. In de artikelen 38 ( § 1, eerste lid en § 2), 41 ( § 1, tweede lid, eerste zin), 48 ( § 1, eerste zin), 54 ( § 1, eerste lid), 59 ( § 1, eerste lid en § 2, laatste lid), artikel 70 ( § 2, derde lid), 77 ( § 1), artikel 80 ( § 1, tweede lid), 97 ( § 1), 98 ( § 2; laatste lid), 112 ( § 1, eerste lid), 113 ( § 3, derde lid), 117 ( § 1, eerste lid), 118 ( § 4, derde lid), 120 (eerste lid), 123 (eerste lid), 125 ( § 1), 159 ( § 3, tweede lid en § 4, derde en vijfde lid), 161 ( § § 3, 4 en 5), 164 ( § 3, eerste lid en § 5, eerste zin), 172 ( § 1, eerste en tweede streepje) van hetzelfde decreet, worden de woorden « bij aangetekend schrijven », « bij aangetekende brief », « bij ter post aangetekend schrijven » vervangen door de woorden « bij aangetekend schrijven ».

    Art. 7. Artikel 38, § 2, 5°, van hetzelfde decreet, wordt aangevuld als volgt :

    , dat financieel plan zal moeten voorzien in een rubriek betreffende de bezoldigingen die moeten worden betaald aan de auteurs en andere rechthebbenden bij toepassing van de afgesloten afspraken. Bij conflict of duurzame onmogelijkheid om dergelijke afspraken te sluiten, worden de voorzieningen erin vermeld die bepaald zijn rekening houdend met de bekende risico's.

    Art. 8. In artikel 54 van hetzelfde decreet, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  4. In § 2, wordt 6° aangevuld als volgt :

    , dat financieel plan zal moeten voorzien in een rubriek betreffende de bezoldigingen die moeten worden betaald aan de auteurs en andere rechthebbenden bij toepassing van de afgesloten afspraken. Bij conflict of duurzame onmogelijkheid om dergelijke afspraken te sluiten, worden de voorzieningen erin vermeld die bepaald zijn rekening houdend met de bekende risico's.

  5. In § 3, wordt 6° aangevuld als volgt :

    , dat financieel plan zal moeten voorzien in een rubriek betreffende de bezoldigingen die moeten worden betaald aan de auteurs en andere rechthebbenden bij toepassing van de afgesloten afspraken. Bij conflict of duurzame onmogelijkheid om dergelijke afspraken te sluiten, worden de voorzieningen erin vermeld die bepaald zijn rekening houdend met de bekende risico's.

    Art. 9. In artikel 58 van hetzelfde decreet wordt een paragraaf 3bis ingevoegd, luidend als volgt :

    § 3bis. De houder van de vergunning moet vooraf bij aangetekend schrijven het college voor vergunning en controle elke wijziging van de gegevens vermeld in de aanvraag om vergunning bedoeld in de paragrafen 2 tot 4 van artikel 54 meedelen.

    Art. 10. In de artikelen 63, § 2, eerste lid, artikel 70, § 2, tweede lid, en 102, § 2, van hetzelfde decreet, worden de woorden « per aangetekende brief » en « bij een ter post aangetekende brief met ontvangstbewijs » geschrapt.

    Art. 11. Artikel 65 van hetzelfde decreet wordt aangevuld met een lid, luidend als volgt :

    Elke lokale televisiezender moet zijn televisiediensten ter beschikking stellen van de dienstenverdelers die verplicht zijn deze diensten te verdelen.

    Art. 12. In artikel 67, § 1, 6° van hetzelfde decreet, worden de woorden « filmradioprogramma's » ingevoegd tussen de woorden « met uitsluiting van « en « programma's van eigen productie ter beschikking gesteld. »

    Art. 13. In artikel 71 van hetzelfde decreet, wordt § 10 vervangen door wat volgt :

    § 10. Niemand kan het mandaat van bestuurder uitoefenen als hij werd veroordeeld of als hij lid is van een instelling of een vereniging die werd veroordeeld bij een in kracht van gewijsde gegane rechterlijke beslissing wegens niet-naleving van de democratische beginselen zoals vermeld inzonderheid door het Europees verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden, door de wet van 30 juli 1981 tot bestraffing van bepaalde door racisme of xenofobie ingegeven daden en door de wet van 23 maart 1995 tot bestraffing van het ontkennen, minimaliseren, rechtvaardigen, of goedkeuren van de genocide die tijdens de Tweede Wereldoorlog door het Duitse nationaal-socialistische regime is gepleegd of elke andere vorm van genocide.

    Dat verbod eindigt tien jaar na de voormelde rechterlijke beslissing, als kan worden vastgesteld dat de persoon of de vereniging openlijk afstand heeft gedaan van zijn/haar vijandigheid tegenover de democratische beginselen zoals vermeld in de bepalingen bedoeld in het voorafgaande lid. Het verbod eindigt één jaar na de voormelde rechterlijke beslissing, indien de persoon ontslag heeft genomen bij de vereniging wegens en onmiddellijk na de veroordeling van deze wegens...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT