31 OKTOBER 2006. - Koninklijk besluit betreffende het aanmelden van de concentraties van ondernemingen bedoeld in artikel 9 van de wet tot bescherming van de economische mededinging, gecoördineerd op 15 september 2006

ALBERT II, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet tot bescherming van de economische mededinging, gecoördineerd op 15 september 2006, inzonderheid op artikel 9, § 3;

Gelet op het koninklijk besluit van 23 maart 1993 betreffende het aanmelden van de concentraties van ondernemingen bedoeld in artikel 12 van de wet tot bescherming van de economische mededinging, gewijzigd bij de koninklijke besluiten van 22 januari 1998, 11 maart 1999 en 18 juli 1999;

Gelet op de hoogdringendheid, gemotiveerd door de omstandigheid dat de wet van 10 juni 2006 tot bescherming van de economische mededinging in werking treedt op 1 oktober 2006 en op dezelfde datum de wet op de bescherming van de economische mededinging, gecoördineerd op 1 juli 1999, opheft; dat de wet van 10 juni 2006 tot oprichting van een Raad voor de Mededinging eveneens in werking treedt op dezelfde datum. Met het oog op een volledige toepassing van de bepaling van deze nieuwe wetten, past het dat de uitvoeringsbesluiten in werking treden ten laatste op dezelfde datum en dat hun publicatie voordien kan plaats vinden. Zo niet zou de nieuwe wetgeving onmogelijk kunnen worden toegepast en zou er een juridisch vacuüm ontstaan dat op een ernstige wijze het economische leven van de bedrijven, die van elke rechtszekerheid zouden uitgesloten worden, zou belemmeren en dat de geloofwaardigheid van de Belgische mededingingsautoriteit in gevaar zou brengen. Deze toestand zou van aard kunnen zijn dat de aansprakelijkheid van de Staat in het geding komt. De Staat zou zich dan bloot stellen aan een aansprakelijkheidsvordering voor de rechtbanken en aan een ingebrekestelling door de Commissie van de EG wegens nalaten.

Gelet op het advies 41.369/1 van de Raad van State gegeven op 28 september 2006, met toepassing van artikel 84, § 1, eerste lid, 2°, van de gecoördineerde wetten op de Raad van State;

Op de voordracht van Onze Minister van Economie,

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder :

  1. de wet : de wet tot bescherming van de economische mededinging, gecoördineerd op 15 september 2006;

  2. de auditeur : het lid van het Auditoraat bedoeld bij Hoofdstuk III, Afdeling 1, Onderafdeling 4 van de wet;

  3. de Raad : de Raad voor de Mededinging bedoeld bij Hoofdstuk III, Afdeling I, Onderafdeling 1 tot Onderafdeling 3, van de wet;

  4. de griffie : de griffie bedoeld bij Hoofdstuk III, Afdeling I, Onderafdeling 6 van de wet.

Art. 2. § 1. De bij artikel 9, § 2, van de wet bedoelde natuurlijke of rechtspersonen zijn, overeenkomstig artikel 9, § 1, van deze wet, gehouden een concentratie aan te melden.

§ 2. Ondertekenen vertegenwoordigers van natuurlijke of rechtspersonen de aanmelding, dan moeten zij een schriftelijk mandaat voorleggen dat hun bevoegdheid tot vertegenwoordiging aantoont.

§ 3. De gezamenlijke aanmeldingen moeten worden ingediend door een gemeenschappelijke vertegenwoordiger, die gemachtigd is namens alle aanmeldende partijen documenten door te geven en te ontvangen.

§ 4. De aanmeldende partijen of hun vertegenwoordigers geven één enkel adres in België op waarheen alle briefwisseling hen zal gezonden worden.

Art. 3. § 1. Aanmeldingen worden ingediend op de wijze als voorgeschreven in formulier CONC C/C, waarvan het model is opgenomen als bijlage bij dit besluit. Voor een gezamenlijke aanmelding wordt slechts één enkel formulier gebruikt.

§ 2. De aanmelding en haar bijlagen moeten in achtvoud worden toegezonden ter attentie van het Auditoraat op het adres van de griffie zoals aangegeven op de website van de Raad.

Deze toezending gebeurt bij aangetekend schrijven of door afgifte per drager tegen ontvangstbewijs tijdens de openingsuren van de griffie. Tezelfdertijd wordt een elektronische versie van de aanmelding gestuurd ter attentie van het Auditoraat op het e-mailadres van de griffie zoals aangegeven op de website van de Raad.

§ 3. De documenten gevoegd als bijlage bij de aanmelding zijn de originele documenten of kopieën ervan. Gaat het om kopieën, dan verklaren de aanmeldende partijen ze volledig en eensluidend met de originelen.

§ 4. Indien de natuurlijke of rechtspersoon die de aanmelding verricht niet in België gedomicilieerd is of er geen vestiging heeft, wordt de aanmelding opgesteld overeenkomstig artikel 93 van de wet.

De bijlagen bij de aanmelding dienen in hun oorspronkelijke taal te worden overgelegd. Indien deze taal geen der landstalen of geen Engels is, wordt een vertaling in de taal van de aanmelding bijgevoegd.

Indien de auditeur of de Raad het noodzakelijk acht, zal van de aanmeldende partijen een vertaling van alle of van een deel van de documenten die in het Engels werden overgelegd, kunnen worden geëist.

Art. 4. - § 1. De aanmelding bevat alle in het formulier CONC C/C verlangde gegevens. Deze gegevens zijn juist en volledig.

§ 2. Belangrijke wijzigingen van de in de aanmelding vermelde feiten waarvan de aanmeldende partijen op de hoogte zijn of behoorden te zijn, worden uit eigen beweging onverwijld aan de auditeur meegedeeld.

§ 3. Onjuiste of misleidende gegevens worden met onvolledige gegevens gelijkgesteld.

Art. 5. § 1. Onverminderd het bepaalde in § 2, hebben de aanmeldingen rechtsgevolgen vanaf het tijdstip waarop deze bij de griffie zijn binnengekomen.

§ 2. Indien de auditeur vaststelt dat de gegevens in de aanmelding onvolledig zijn, stelt hij onverwijld de aanmeldende partijen of de gemeenschappelijke vertegenwoordiger daarvan schriftelijk in kennis en stelt hij een passende termijn vast om deze te vervolledigen, onverminderd het bepaalde in § 4. In dit geval heeft de aanmelding rechtsgevolgen vanaf de dag van de ontvangst van de volledige gegevens op de griffie.

§ 3. De bepalingen van de §§ 2 tot 4 van artikel 3 zijn van toepassing op ieder antwoord op een brief die door de auditeur werd verzonden krachtens § 2.

§ 4. De auditeur kan ontheffing verlenen van de verplichting tot het verstrekken van elke specifiek in het formulier CONC C/C verlangde inlichting, die hij niet noodzakelijk acht voor het onderzoek van de zaak. De vraag van de aanmeldende partijen en het antwoord van de auditeur gebeuren schriftelijk.

Die bepaalde inlichting kan niettemin later door de auditeur of de Raad worden gevraagd, maar het niet meedelen ervan in de aanmelding maakt deze niet onvolledig in de zin van § 2.

§ 5. Aan de aanmeldende partijen of de gemeenschappelijke vertegenwoordiger levert de griffie onverwijld en bij aangetekend schrijven een ontvangstbewijs af van de aanmelding met vermelding van het registratienummer.

§ 6. De auditeur levert aan de aanmeldende partijen of aan de gemeenschappelijke vertegenwoordiger onverwijld en bij aangetekend schrijven, telefax of e-mail, een ontvangstbewijs af van elk antwoord op een brief die door hem krachtens § 2 werd verzonden.

Art. 6. - Het koninklijk besluit van 23 maart 1993 betreffende het aanmelden van de concentraties van ondernemingen bedoeld in artikel 12 van de wet tot bescherming van de economische mededinging, gewijzigd bij de koninklijke besluiten van 22 januari 1998, 11 maart 1999 en 18 juni 1999, wordt opgeheven.

Art. 7. Dit besluit heeft uitwerking met ingang van 1 oktober 2006.

Art. 8. Onze Minister van Economie is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Châteauneuf-de-Grasse, 31 oktober 2006.

ALBERT

Van Koningswege :

De Minister van Economie,

M. VERWILGHEN

BIJLAGE

FORMULIER CONC C/C BETREFFENDE DE AANMELDING VAN EEN CONCENTRATIE OVEREENKOMSTIG ARTIKEL 9 VAN DE WET TOT BESCHERMING VAN DE ECONOMISCHE MEDEDINGING, GECOORDINEERD OP 15 SEPTEMBER 2006.

1. INLEIDING

1.1. Doel van dit formulier.

Dit formulier geeft een overzicht van de inlichtingen die de partijen moeten verstrekken wanneer zij bij het Auditoraat een aanmelding verrichten van een ontwerp of een akkoord van een fusie, een verwerving of andere vorm van concentratie. Het systeem van toezicht op de concentraties is vastgelegd in de wet van tot bescherming van de economische mededinging, gecoördineerd op 15 september 2006 (hierna de wet genoemd) en in het koninklijk besluit van 31 oktober 2006 betreffende de aanmelding van concentraties van ondernemingen (hierna dit besluit genoemd) waaraan dit formulier is bijgevoegd. De tekst van deze wet alsook van de uitvoeringsbesluiten bevinden zich op de bladzijde « mededinging » van de website van de FOD Economie, K.M.O., Middenstand & Energie : http://www.economie.fgov.be of op de site van de Raad voor de Mededinging. U vindt op dezelfde site eveneens het adres van de griffie van het Auditoraat waaraan U het aanmeldingsformulier van de concentratie dient toe te sturen in 8 exemplaren.

De aanmelding van een concentratie is slechts verplicht wanneer de voorwaarden van artikel 7 van de wet vervuld zijn. Ondernemingen die zouden zijn overgegaan tot een concentratie zonder deze vooraf aan te melden stellen zich bloot aan een boete tot beloop van 1 % van hun totale omzet (art. 64, § 2, van de wet).

Volgens de wet is de Raad gehouden een beslissing te nemen binnen een wettelijke termijn. In een eerste fase beschikt hij normaal gezien over een termijn van 40 werkdagen, naargelang het geval, om te beslissen om hetzij de concentratie toe te laten, hetzij de procedure van bijkomend onderzoek in te zetten overeenkomstig artikel 58 van de wet, dit wil zeggen een uitgebreid onderzoek te starten (2de fase). Indien de Raad beslist de procedure van bijkomend onderzoek in te zetten, moet hij normalerwijze een definitieve beslissing nemen over de operatie binnen een maximale termijn van 60 werkdagen.

Rekening houdend met deze termijnen, en om de doeltreffendheid van de controleprocedure te verzekeren, is het essentieel dat het Auditoraat ten gepaste tijde de inlichtingen ontvangt die noodzakelijk zijn om het vereiste onderzoek uit te voeren en de impact van de concentratie op de relevante markten te evalueren. Daartoe dient een zekere hoeveelheid inlichtingen te worden verstrekt ter...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT