9 JULI 2021. - Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 5 mei 2000 tot aanwijzing van de handelingen in de zin van artikel 4.1.1, 5°, artikel 4.4.7, § 2, en artikel 4.7.1, § 2, tweede lid, van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, wat betreft verplaatsbare constructies voor gegroepeerde tijdelijke huisvesting van werknemers en projecten door of in opdracht van de overheid

VERSLAG AAN DE VLAAMSE REGERING

DE VLAAMSE MINISTER VAN JUSTITIE EN HANDHAVING, OMGEVING, ENERGIE EN TOERISME

  1. Kadering van het Besluit Handelingen van Algemeen Belang

    1.1. Kadering

    Artikel 4.1.1, 5°, van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) luidt:

    5° handelingen van algemeen belang: door de Vlaamse Regering aangewezen handelingen die betrekking hebben op openbare infrastructuur of openbare wegen, nutsvoorzieningen, infrastructuur op het grondgebied van meerdere gemeenten of infrastructuur ten behoeve of ten bate van de uitoefening van een openbare dienst;

    Artikel 4.4.7 VCRO stelt vervolgens:

    § 1. In een vergunning voor handelingen van algemeen belang mag worden afgeweken van stedenbouwkundige voorschriften, zodra het vergunningverlenende bestuursorgaan kennis heeft van de resultaten van het openbaar onderzoek met betrekking tot een ontwerp van nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan of plan van aanleg waarmee de handelingen van algemeen belang verenigbaar zijn, voor zover :

    1° het nieuwe plan de bestaande stedenbouwkundige voorschriften vervangt of van rechtswege opheft;

    2° de Vlaamse Regering, het departement of de deputatie geen strijdigheid vaststelt van het ontwerpplan met hogere plannen of andere normen.

    § 2. In een vergunning voor handelingen van algemeen belang die een ruimtelijk beperkte impact hebben, mag worden afgeweken van stedenbouwkundige voorschriften en verkavelingsvoorschriften. Handelingen van algemeen belang kunnen een ruimtelijk beperkte impact hebben vanwege hun aard of omvang, of omdat ze slechts een wijziging of uitbreiding van bestaande of geplande infrastructuren of voorzieningen tot gevolg hebben.

    De Vlaamse Regering bepaalt welke handelingen van algemeen belang onder het toepassingsgebied van het eerste lid vallen. Ze kan ook de regels bepalen op basis waarvan kan worden beslist dat niet door haar opgesomde handelingen toch onder het toepassingsgebied van het eerste lid vallen.

    Deze paragraaf verleent nimmer vrijstelling van de toepassing van de bepalingen inzake de milieueffectrapportage over projecten, opgenomen in hoofdstuk III van titel IV van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid.

    De Vlaamse Regering heeft de handelingen van algemeen belang opgelijst in het besluit van de Vlaamse Regering van 5 mei 2000 tot aanwijzing van de handelingen in de zin van artikel 4.1.1, 5°, artikel 4.4.7, § 2, en artikel 4.7.1, § 2, tweede lid, van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

    Hieronder vallen niet alleen de openbare wegen, spoorwegen, waterwegen en elektrische leidingen, maar ook andere handelingen die worden uitgevoerd door of in opdracht van de overheid, zoals o.a. scholenbouwprojecten, bebossing, natuur- en landinrichtingswerken.

    Artikel 2 van het besluit van 5 mei 2000 bevat de lijst met handelingen van algemeen belang. Het statuut van handeling van algemeen belang in de zin van artikel 2 van het besluit heeft o.m. de volgende gevolgen:

    - positieve anticipatie (artikel 4.4.7, § 1, VCRO) wordt mogelijk: de vergunningsmogelijkheid na het openbaar onderzoek over een ontwerp van ruimtelijk uitvoeringsplan;

    - een vergunningsmogelijkheid in gebieden voor gemeenschaps- en openbare nutsvoorzieningen (artikel 4.4.8 VCRO);

    - een uitzondering op het ontbossingsverbod cfr. artikel 90bis Bosdecreet.

    Verder bevat artikel 3 van het besluit van 5 mei 2000 de lijst van handelingen van algemeen belang die een ruimtelijk beperkte impact hebben als vermeld in artikel 4.4.7, § 2, VCRO. Het gaat om handelingen die een ruimtelijk beperkte impact hebben vanwege hun aard of omvang, of omdat ze slechts een wijziging of uitbreiding van bestaande of geplande infrastructuren of voorzieningen tot gevolg hebben. Voor deze handelingen mag worden afgeweken van stedenbouwkundige voorschriften en verkavelingsvoorschriften. Omwille van de ruimtelijk beperkte impact van deze handelingen is het niet nodig om een ruimtelijk uitvoeringsplan op te maken en is het op basis van artikel 4.4.7, § 2, VCRO mogelijk om in de vergunningsbeslissing af te wijken van de stedenbouwkundige voorschriften.

    De bevoegde overheid beschikt naar aanleiding van de concrete vergunningsaanvraag wel steeds over een beoordelingsruimte om al dan niet een afwijking van de bestemmingsvoorschriften toe te staan, ook al valt het aangevraagde onder de lijst van de handelingen die worden gekwalificeerd als een handeling van algemeen belang (met een beperkte ruimtelijke impact).

    Voorliggend besluit wijzigt dit besluit van 5 mei 2000.

    1.2. Systematiek van het besluit

    Artikel 1/1 bevat een aantal definities.

    Artikel 2 bevat een opsomming van alle handelingen die beschouwd kunnen worden als handelingen van algemeen belang, los van hun eventuele ruimtelijke impact.

    Voor deze handelingen gelden een aantal vergunningsmogelijkheden zoals hierboven beschreven onder punt 1.1.

    Artikel 3 van dit besluit bevat een opsomming van de handelingen van algemeen belang met ruimtelijk beperkte impact. Voor deze handelingen kan overeenkomstig artikel 4.4.7, § 2, VCRO worden afgeweken van stedenbouwkundige voorschriften en verkavelingsvoorschriften.

    Handelingen van algemeen belang kunnen een ruimtelijk beperkte impact hebben vanwege hun aard of omvang, of omdat ze slechts een wijziging of uitbreiding van bestaande of geplande infrastructuren of voorzieningen tot gevolg hebben.

    Paragraaf 1 van dit artikel 3 bevat de handelingen waarvan automatisch wordt uitgegaan dat ze een ruimtelijk beperkte impact hebben in de zin van artikel 4.4.7, § 2, VCRO.

    Paragraaf 2 bevat de handelingen die kunnen worden beschouwd als handelingen van algemeen belang die een ruimtelijk beperkte impact hebben in de zin van artikel 4.4.7, § 2, VCRO, op voorwaarde dat:

    1) de aanvrager dat...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT